Jump to content
gismofbi

Η κυρά της λήθης

Recommended Posts

gismofbi

Όνομα Συγγραφέα: Κοσμάς
Είδος: τρόμος (λίγο)
Βία; λίγο
Σεξ; όχι
Αριθμός Λέξεων: 2.363
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Συμμετοχή στον 50ό Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα ''Γίγαντες''
Αρχείο

Η κυρά της λήθης.doc

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
DinoHajiyorgi

Διεκπεραίωση

Θα ξεκινήσω με αυτό. Δεν είμαι σίγουρος ότι το διήγημα κατατάσσεται στα είδη του φανταστικού. Στη βιβλιοθήκη του sff υπάρχει τμήμα για mainstream διηγήματα, αλλά ο διαγωνισμός, αν και γενικός, ζητάει ιστορίες φάνταζυ, τρόμου και ε.φ.. Το παρόν διήγημα μπαίνει στο μυαλό μιας γυναίκας που πάσχει από ανία και όλο το φανταστικό στοιχείο που μας παρουσιάζεται είναι στο μυαλό της. Άσχετα με το πόσο καλό είναι το διήγημα, εγώ δεν το βλέπω ως φανταστικό.

 

Και επίσης, όσον αφορά τα μεγέθη, τα χέρια με τα γαμψά νύχια που έβγαιναν από την τρύπα δεν μου φάνηκαν αρκετά γιγάντια.

 

Πλοκή

Κατάφερα από νωρίς να πιάσω την λογική πίσω από τις ανακρίβειες της αφήγησης, αντιλαμβανόμενος πως κάτι δεν πάει καλά με τον αφηγητή. Το χάος που μεταδίδεται στον αναγνώστη είναι πετυχημένα τρομακτικό και προκαλεί αγωνία για την κεντρική ηρωίδα αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις της στους άλλους. Πολύ ενδιαφέρουσα η αποσαφήνιση των ταυτοτήτων συζύγου – γιού – εγγονού στην εξέλιξη.

 

Κοσμοπλασία

Η κοσμοπλασία σου είναι η οπτική της μάνας, ένας κόσμος ονειρικός, παραπλανητικός, μπερδεμένος και τρομακτικός. Μας κάνει να κρατάμε την αναπνοή μας μέχρι να βγούμε έξω, στην πραγματικότητα, να δούμε αν είναι καλά το παιδί.

 

Γλώσσα

Δεν έχω τίποτα.

 

Χαρακτήρες

Υπάρχει ένα θέμα. Θεωρώ ότι ο χαρακτήρας της ηρωίδας που υποφέρει από ανία είναι σαφώς καλογραμμένος. Πιστευτός. Καθώς η πάθηση είναι κάτι αληθινό, δεν μπορώ να πω δυστυχώς ότι ένοιωσα πουθενά και την «ευαισθησία» που θα χρειαζόταν για να μας μεταδώσεις, όσον αφορά αυτούς που υποφέρουν από αυτή. Η ηρωίδα είναι απλά η «επικίνδυνη περίπτωση», το creature του έργου. Παραδέχομαι ότι είναι δύσκολο καθώς είναι αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και ότι δεν πρέπει αυτό να σπάσει ποτέ. Αν έχω δίκιο, εύχομαι να σε βοηθήσουν τα άλλα παιδιά.

 

Τίτλος

Καταλαβαίνω την ζητούμενη παραπλάνηση, θεωρώ όμως τον τίτλο κάπως εξεζητημένο για το θέμα που διαπραγματεύεται.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η ωραία κοιμωμένη

Μια καθημερινή ιστορία που την απέδωσες με συγκινησιακό βάθος.

Έξυπνο το εύρημα της μαύρης τρύπας του σπιτιού που ξερνάει δαίμονες-μνήμες και το συνέδεσες

με το κενό μνήμης στο μυαλό της γυναίκας που λυτρώθηκε από τις αναμνήσεις της.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
John Ernst

Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω σε διαγωνισμό, εύχομαι να σε δω κι άλλες φορές, επειδή τα κείμενα που μας παρουσιάζεις έχουν πάντα ενδιαφέρον. Πριν την κριτική μου, θα σου δώσω συγχαρητήρια για τον τίτλο.

 

Spoiler

 

Πλοκή

Δεν ξέρω αν είναι δική μου αίσθηση, ίσως επειδή έχω γνωρίσει δεκάδες άτομα με άνοια, αλλά από την πρώτη στιγμή καταλάβαινα και την υπόθεση και την εξέλιξη. Έτσι μου άφησες την εντύπωση ότι ήθελες να οδηγηθούμε στο τέλος σε μια ανατροπή, που όμως για μένα δεν ήρθε. Κατά τα άλλα είδα μια απλή, καλή ιστορία.


Κοσμοπλασία

Απόδωσες πολύ ωραία την επικοινωνία ανάμεσα σε δύο κόσμους μέσω μιας μαύρης τρύπας. Κατά τα άλλα δεν μου έκανε καμία εντύπωση.


Γλώσσα

Έχεις πολύ ωραία γλώσσα, άσχετα με το αν πετυχαίνεις ή όχι την πλοκή, το κείμενό σου πάντα κυλάει ευχάριστα, καταφέρνεις να μπάζεις τον αναγνώστη σε αυτό που γράφεις. Θεωρώ ότι απέδωσες κοντά στο μέγιστο την αρχική σου ιδέα.


Δομή

Ίδια με τη γλώσσα. Δείχνεις ότι δουλεύεις τα κείμενά σου.

 

Χαρακτήρες

Εδώ είναι το κεντρικό στο κείμενό σου. Το αν κατάφερες να αποδώσεις τη σκέψη ενός ανοϊκού ανθρώπου. Εδώ υπάρχουν δύο αλήθειες. Η μία είναι ότι δεν ξέρουμε τι σκέφτονται αυτά τα άτομα. Από την άλλη, έχεις στο τέλος κάνει ένα λάθος. Όταν βλέπουν φαντάσματα ή πράγματα που δεν υπάρχουν, δίνεται η κατάλληλη αγωγή για να σταματήσουν να τα βλέπουν, οπότε μια γιαγιά που μένει στο σπίτι του γιου της δεν μένει μόνη και αβοήθητη να βλέπει φαντάσματα. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι επειδή χειρίζεσαι μια ειδική περίπτωση (ένας άνθρωπος με άνοια) δεν παχαίνεις το βασικό στοιχείο σε μια ιστορία τρόμου που είναι η ταύτιση. Έτσι στο κείμενό σου δυσκολεύεται ο αναγνώστης να μπει στο πετσί του χαρακτήρα σου, πράγμα που είναι και το κλειδί στις ιστορίες τρόμου.

 

Διεκπεραίωση

μέσα στο θέμα, πιστός και στο είδος που επέλεξες. Είσαι, όμως, εκτός του είδους “φανταστικό”. Οι δαίμονές σου είναι οπτασίες...


 

 

Καλή επιτυχία

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
dagoncult
Spoiler

Δεν βρίσκω τους γίγαντες. Είναι τα τέρατα από την τρύπα; Είναι η ίδια η τρύπα;

 

Δεν έχω ιδέα κατά πόσον η ιστορία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενός ανθρώπου με άνοια, ωστόσο είχε ενδιαφέρον το θέμα της ασθένειας και του εφιάλτη που ζει ένας άνθρωπος με αυτήν την πάθηση. Καλή κι η ιδέα της σύνδεσης με το φανταστικό, ωστόσο θα έλεγα πως τελικά ήταν πάρα πολύ αποδυναμωμένος ο υπερφυσικός παράγοντας. Σαν να εξηγούνται όλα από την άνοια.

 

Για εμένα δεν λειτούργησαν οι μπερδεμένοι εσωτερικοί χρόνοι της ιστορίας. Υπήρχαν γεγονότα που ήταν σαν να συνέβαιναν στο παρόν, την ώρα που έγραφε. Δεν ξέρω αν ήθελες να δώσεις πιο πειστικά το μπέρδεμα στο κεφάλι της, πάντως αναγνωστικά δεν με βοήθησε όλο αυτό.

 

Παίζουν ένα δυο σημεία (σε λόγια του γιου της) που ένιωσα να μου δίνεις πληροφορίες. Στο ένα από αυτά, μάλιστα, της μιλάει και με κάπως σκληρό, όχι τόσο πιστευτό, τρόπο.

 

Πολύ γρήγορος ρυθμός, ταιριαστός με το πυρετώδες γράψιμο της πρωταγωνίστριας.

edit: ταιριαστός ο τίτλος. Μου άρεσε.

 

Edited by dagoncult
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ballerond

Φίλε Κοσμά, καλησπέρα.

Θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους ότι η ιστορία δεν έχει φανταστικό στοιχείο μέσα καθώς όλα συμβαίνουν στο μυαλό της πρωταγωνίστριας όπου το υποσυνείδητό της συνέδεσε την παρομοίωση του γιατρού με την φυση της άνοιας σαν αρρώστια.

Στρωτό γράψιμο, καλή επιλογή οι μικρές προτάσεις αλλά ήθελε και μία ένταση παραπάνω. Να μας δείξεις άνθρωπο που όντως τα χάνει ακόμα και στα πιο απλά πράγματα (κάποιος ανέφερε ότι παραήταν "καλογραμμένος" ο χαρακτήρας της και νομίζω ότι έχει δίκιο).

Επίσης, γίγαντες δεν υπάρχουν εκτός από την γιγάντια τρύπα που πάλι δεν υπάρχει. Αδύναμη σύνδεση με το θέμα κυρίως λόγω του ότι όλα συμβαίνουν στο μυαλό ενός άρρωστου ανθρώπου. Αν το έβλεπα εκτός διαγωνισμού σίγουρα θα μου τραβούσε περισσότερο θετικά το μάτι.

 

Ωραίο το τέλος, ταιριάζει στο ύφος του κειμένου.

Δεν κατάλαβα οι διαγραμμένες προτάσεις στο word τι ήταν. Αυτά τα έκανες εσύ όταν διόρθωνες το κείμενο ή είναι η καταγραφή της πρωταγωνίστριας κι ήθελες να το κάνεις πιο πιστευτό; Με μπέρδεψαν, η αλήθεια είναι, κυρίως γιατί δεν εξηγείς κάπου τον λόγο υπάρξής τους.

Αν θες μία πρόταση, για να το κάνεις πιο αληθοφανές, μπορείς να βάλεις περισσότερους διαλόγους για να τονίσεις την αδυναμία επικοινωνίας της γυναίκας με τους γύρω της και το πώς καταλαβαίνει ότι αλλοιώνεται το μυαλό της.

Καλή επιτυχία!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
zefuros

Οι προλαλήσαντες με κάλυψαν, οπότε δεν θα γράψω κάτι παραπάνω.

Ευχαριστήθηκα στην ανάγνωση,

Καλή συνέχεια

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
evelina karderinaki
Spoiler

Σε αυτή την ιστορία λείπουν οι γίγαντες οπότε λείπει και το ζητούμενο. Εάν δεν τους περίμενα ίσως αντιμετώπιζα διαφορετικά το κείμενο όμως τώρα με άφησε αναπόφευκτα με ένα κενό. 

Ανεξάρτητα τώρα από την έκτος θέματος προσπάθεια, μου άρεσε πάρα πολύ το σημείο με το παιδί που έχει φάει το ποντικοφάρμακο. Μου κίνησε τρομερά το ενδιαφέρον. Τέλος, θα ήθελα λίγο- έως πολύ- περισσότερο από αυτή τη μαύρη τρύπα. 

 

Edited by evelina karderinaki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Unicron
Spoiler

Θετικά στοιχεία: Βρήκα τις περιγραφές πολύ ζωντανές που επιτρέπουν αμέσως στον αναγνώστη να μπει στο κλίμα της ιστορίας. Η γλώσσα είναι εξίσου καλή, ενώ το κείμενο ρέει χωρία κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αρνητικά στοιχεία: Αν δεν κάνω λάθος, οι ιστορίες των διαγωνισμών θα πρέπει να περιέχουν οπωσδήποτε κάποιο στοιχείο φαντασίας. Δυστυχώς όμως η ιστορία που διάβασα είναι ξεκάθαρα μια ιστορία ρεαλισμού, καθώς όλα τα φανταστικά στοιχεία ζουν απλά στο μυαλό κάποιου ανθρώπου και κάτι τέτοιο ποτέ δεν είναι καλό. Και επειδή είναι μια καθημερινή ιστορία μπορώ να πω πως δε με ενόχλησε ιδιαίτερα το Ελληνικό setting. Τέλος, η σύνδεση με το θέμα του διαγωνισμού είναι πολύ χαλαρή και επιφανειακή, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν γίγαντες.

Γενικό σχόλιο: Μια συμπαθητική καθημερινή ιστορία που όμως δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία φαντασίας, ενώ είναι εντελώς οριακά εντός του θέματος του διαγωνισμού.   

Καλή επιτυχία!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Δε θα επαναλάβω τους παραπάνω, να προσθέσω μόνο ότι εγώ μπόρεσα να μπω στη θέση της ηρωίδας. Με έπεισες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..