Jump to content

Η κυρά της λήθης


Recommended Posts

gismofbi

Όνομα Συγγραφέα: Κοσμάς
Είδος: τρόμος (λίγο)
Βία; λίγο
Σεξ; όχι
Αριθμός Λέξεων: 2.363
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: Συμμετοχή στον 50ό Διαγωνισμό Διηγήματος με θέμα ''Γίγαντες''
Αρχείο

Η κυρά της λήθης.doc

 • Like 4
Link to post
Share on other sites
 • Mesmer locked this topic
 • Mesmer unlocked this topic
DinoHajiyorgi

Διεκπεραίωση

Θα ξεκινήσω με αυτό. Δεν είμαι σίγουρος ότι το διήγημα κατατάσσεται στα είδη του φανταστικού. Στη βιβλιοθήκη του sff υπάρχει τμήμα για mainstream διηγήματα, αλλά ο διαγωνισμός, αν και γενικός, ζητάει ιστορίες φάνταζυ, τρόμου και ε.φ.. Το παρόν διήγημα μπαίνει στο μυαλό μιας γυναίκας που πάσχει από ανία και όλο το φανταστικό στοιχείο που μας παρουσιάζεται είναι στο μυαλό της. Άσχετα με το πόσο καλό είναι το διήγημα, εγώ δεν το βλέπω ως φανταστικό.

 

Και επίσης, όσον αφορά τα μεγέθη, τα χέρια με τα γαμψά νύχια που έβγαιναν από την τρύπα δεν μου φάνηκαν αρκετά γιγάντια.

 

Πλοκή

Κατάφερα από νωρίς να πιάσω την λογική πίσω από τις ανακρίβειες της αφήγησης, αντιλαμβανόμενος πως κάτι δεν πάει καλά με τον αφηγητή. Το χάος που μεταδίδεται στον αναγνώστη είναι πετυχημένα τρομακτικό και προκαλεί αγωνία για την κεντρική ηρωίδα αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις της στους άλλους. Πολύ ενδιαφέρουσα η αποσαφήνιση των ταυτοτήτων συζύγου – γιού – εγγονού στην εξέλιξη.

 

Κοσμοπλασία

Η κοσμοπλασία σου είναι η οπτική της μάνας, ένας κόσμος ονειρικός, παραπλανητικός, μπερδεμένος και τρομακτικός. Μας κάνει να κρατάμε την αναπνοή μας μέχρι να βγούμε έξω, στην πραγματικότητα, να δούμε αν είναι καλά το παιδί.

 

Γλώσσα

Δεν έχω τίποτα.

 

Χαρακτήρες

Υπάρχει ένα θέμα. Θεωρώ ότι ο χαρακτήρας της ηρωίδας που υποφέρει από ανία είναι σαφώς καλογραμμένος. Πιστευτός. Καθώς η πάθηση είναι κάτι αληθινό, δεν μπορώ να πω δυστυχώς ότι ένοιωσα πουθενά και την «ευαισθησία» που θα χρειαζόταν για να μας μεταδώσεις, όσον αφορά αυτούς που υποφέρουν από αυτή. Η ηρωίδα είναι απλά η «επικίνδυνη περίπτωση», το creature του έργου. Παραδέχομαι ότι είναι δύσκολο καθώς είναι αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και ότι δεν πρέπει αυτό να σπάσει ποτέ. Αν έχω δίκιο, εύχομαι να σε βοηθήσουν τα άλλα παιδιά.

 

Τίτλος

Καταλαβαίνω την ζητούμενη παραπλάνηση, θεωρώ όμως τον τίτλο κάπως εξεζητημένο για το θέμα που διαπραγματεύεται.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Η ωραία κοιμωμένη

Μια καθημερινή ιστορία που την απέδωσες με συγκινησιακό βάθος.

Έξυπνο το εύρημα της μαύρης τρύπας του σπιτιού που ξερνάει δαίμονες-μνήμες και το συνέδεσες

με το κενό μνήμης στο μυαλό της γυναίκας που λυτρώθηκε από τις αναμνήσεις της.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
John Ernst

Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω σε διαγωνισμό, εύχομαι να σε δω κι άλλες φορές, επειδή τα κείμενα που μας παρουσιάζεις έχουν πάντα ενδιαφέρον. Πριν την κριτική μου, θα σου δώσω συγχαρητήρια για τον τίτλο.

 

Spoiler

 

Πλοκή

Δεν ξέρω αν είναι δική μου αίσθηση, ίσως επειδή έχω γνωρίσει δεκάδες άτομα με άνοια, αλλά από την πρώτη στιγμή καταλάβαινα και την υπόθεση και την εξέλιξη. Έτσι μου άφησες την εντύπωση ότι ήθελες να οδηγηθούμε στο τέλος σε μια ανατροπή, που όμως για μένα δεν ήρθε. Κατά τα άλλα είδα μια απλή, καλή ιστορία.


Κοσμοπλασία

Απόδωσες πολύ ωραία την επικοινωνία ανάμεσα σε δύο κόσμους μέσω μιας μαύρης τρύπας. Κατά τα άλλα δεν μου έκανε καμία εντύπωση.


Γλώσσα

Έχεις πολύ ωραία γλώσσα, άσχετα με το αν πετυχαίνεις ή όχι την πλοκή, το κείμενό σου πάντα κυλάει ευχάριστα, καταφέρνεις να μπάζεις τον αναγνώστη σε αυτό που γράφεις. Θεωρώ ότι απέδωσες κοντά στο μέγιστο την αρχική σου ιδέα.


Δομή

Ίδια με τη γλώσσα. Δείχνεις ότι δουλεύεις τα κείμενά σου.

 

Χαρακτήρες

Εδώ είναι το κεντρικό στο κείμενό σου. Το αν κατάφερες να αποδώσεις τη σκέψη ενός ανοϊκού ανθρώπου. Εδώ υπάρχουν δύο αλήθειες. Η μία είναι ότι δεν ξέρουμε τι σκέφτονται αυτά τα άτομα. Από την άλλη, έχεις στο τέλος κάνει ένα λάθος. Όταν βλέπουν φαντάσματα ή πράγματα που δεν υπάρχουν, δίνεται η κατάλληλη αγωγή για να σταματήσουν να τα βλέπουν, οπότε μια γιαγιά που μένει στο σπίτι του γιου της δεν μένει μόνη και αβοήθητη να βλέπει φαντάσματα. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι επειδή χειρίζεσαι μια ειδική περίπτωση (ένας άνθρωπος με άνοια) δεν παχαίνεις το βασικό στοιχείο σε μια ιστορία τρόμου που είναι η ταύτιση. Έτσι στο κείμενό σου δυσκολεύεται ο αναγνώστης να μπει στο πετσί του χαρακτήρα σου, πράγμα που είναι και το κλειδί στις ιστορίες τρόμου.

 

Διεκπεραίωση

μέσα στο θέμα, πιστός και στο είδος που επέλεξες. Είσαι, όμως, εκτός του είδους “φανταστικό”. Οι δαίμονές σου είναι οπτασίες...


 

 

Καλή επιτυχία

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
dagoncult
Spoiler

Δεν βρίσκω τους γίγαντες. Είναι τα τέρατα από την τρύπα; Είναι η ίδια η τρύπα;

 

Δεν έχω ιδέα κατά πόσον η ιστορία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενός ανθρώπου με άνοια, ωστόσο είχε ενδιαφέρον το θέμα της ασθένειας και του εφιάλτη που ζει ένας άνθρωπος με αυτήν την πάθηση. Καλή κι η ιδέα της σύνδεσης με το φανταστικό, ωστόσο θα έλεγα πως τελικά ήταν πάρα πολύ αποδυναμωμένος ο υπερφυσικός παράγοντας. Σαν να εξηγούνται όλα από την άνοια.

 

Για εμένα δεν λειτούργησαν οι μπερδεμένοι εσωτερικοί χρόνοι της ιστορίας. Υπήρχαν γεγονότα που ήταν σαν να συνέβαιναν στο παρόν, την ώρα που έγραφε. Δεν ξέρω αν ήθελες να δώσεις πιο πειστικά το μπέρδεμα στο κεφάλι της, πάντως αναγνωστικά δεν με βοήθησε όλο αυτό.

 

Παίζουν ένα δυο σημεία (σε λόγια του γιου της) που ένιωσα να μου δίνεις πληροφορίες. Στο ένα από αυτά, μάλιστα, της μιλάει και με κάπως σκληρό, όχι τόσο πιστευτό, τρόπο.

 

Πολύ γρήγορος ρυθμός, ταιριαστός με το πυρετώδες γράψιμο της πρωταγωνίστριας.

edit: ταιριαστός ο τίτλος. Μου άρεσε.

 

Edited by dagoncult
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Ballerond

Φίλε Κοσμά, καλησπέρα.

Θα συμφωνήσω με τους υπόλοιπους ότι η ιστορία δεν έχει φανταστικό στοιχείο μέσα καθώς όλα συμβαίνουν στο μυαλό της πρωταγωνίστριας όπου το υποσυνείδητό της συνέδεσε την παρομοίωση του γιατρού με την φυση της άνοιας σαν αρρώστια.

Στρωτό γράψιμο, καλή επιλογή οι μικρές προτάσεις αλλά ήθελε και μία ένταση παραπάνω. Να μας δείξεις άνθρωπο που όντως τα χάνει ακόμα και στα πιο απλά πράγματα (κάποιος ανέφερε ότι παραήταν "καλογραμμένος" ο χαρακτήρας της και νομίζω ότι έχει δίκιο).

Επίσης, γίγαντες δεν υπάρχουν εκτός από την γιγάντια τρύπα που πάλι δεν υπάρχει. Αδύναμη σύνδεση με το θέμα κυρίως λόγω του ότι όλα συμβαίνουν στο μυαλό ενός άρρωστου ανθρώπου. Αν το έβλεπα εκτός διαγωνισμού σίγουρα θα μου τραβούσε περισσότερο θετικά το μάτι.

 

Ωραίο το τέλος, ταιριάζει στο ύφος του κειμένου.

Δεν κατάλαβα οι διαγραμμένες προτάσεις στο word τι ήταν. Αυτά τα έκανες εσύ όταν διόρθωνες το κείμενο ή είναι η καταγραφή της πρωταγωνίστριας κι ήθελες να το κάνεις πιο πιστευτό; Με μπέρδεψαν, η αλήθεια είναι, κυρίως γιατί δεν εξηγείς κάπου τον λόγο υπάρξής τους.

Αν θες μία πρόταση, για να το κάνεις πιο αληθοφανές, μπορείς να βάλεις περισσότερους διαλόγους για να τονίσεις την αδυναμία επικοινωνίας της γυναίκας με τους γύρω της και το πώς καταλαβαίνει ότι αλλοιώνεται το μυαλό της.

Καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Οι προλαλήσαντες με κάλυψαν, οπότε δεν θα γράψω κάτι παραπάνω.

Ευχαριστήθηκα στην ανάγνωση,

Καλή συνέχεια

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Starbuck
Spoiler

Σε αυτή την ιστορία λείπουν οι γίγαντες οπότε λείπει και το ζητούμενο. Εάν δεν τους περίμενα ίσως αντιμετώπιζα διαφορετικά το κείμενο όμως τώρα με άφησε αναπόφευκτα με ένα κενό. 

Ανεξάρτητα τώρα από την έκτος θέματος προσπάθεια, μου άρεσε πάρα πολύ το σημείο με το παιδί που έχει φάει το ποντικοφάρμακο. Μου κίνησε τρομερά το ενδιαφέρον. Τέλος, θα ήθελα λίγο- έως πολύ- περισσότερο από αυτή τη μαύρη τρύπα. 

 

Edited by evelina karderinaki
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Unicron
Spoiler

Θετικά στοιχεία: Βρήκα τις περιγραφές πολύ ζωντανές που επιτρέπουν αμέσως στον αναγνώστη να μπει στο κλίμα της ιστορίας. Η γλώσσα είναι εξίσου καλή, ενώ το κείμενο ρέει χωρία κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αρνητικά στοιχεία: Αν δεν κάνω λάθος, οι ιστορίες των διαγωνισμών θα πρέπει να περιέχουν οπωσδήποτε κάποιο στοιχείο φαντασίας. Δυστυχώς όμως η ιστορία που διάβασα είναι ξεκάθαρα μια ιστορία ρεαλισμού, καθώς όλα τα φανταστικά στοιχεία ζουν απλά στο μυαλό κάποιου ανθρώπου και κάτι τέτοιο ποτέ δεν είναι καλό. Και επειδή είναι μια καθημερινή ιστορία μπορώ να πω πως δε με ενόχλησε ιδιαίτερα το Ελληνικό setting. Τέλος, η σύνδεση με το θέμα του διαγωνισμού είναι πολύ χαλαρή και επιφανειακή, αφού στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν γίγαντες.

Γενικό σχόλιο: Μια συμπαθητική καθημερινή ιστορία που όμως δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία φαντασίας, ενώ είναι εντελώς οριακά εντός του θέματος του διαγωνισμού.   

Καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Δε θα επαναλάβω τους παραπάνω, να προσθέσω μόνο ότι εγώ μπόρεσα να μπω στη θέση της ηρωίδας. Με έπεισες.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Μπορεί από άποψη πλοκής και κοσμοπλασίας να υπάρχει θολούρα, αλλά εφόσον πρόκειται για την αφήγηση ενός ανθρώπου που πάσχει από άνοια, αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Ο χειρισμός της γλώσσας είναι πολύ καλός, την κερδίζει την προσοχή του αναγνώστη, ακόμη κι αν το διάβασμα του κειμένου έχει ξεκινήσει μισοαδιάφορα. Ούτε στους χαρακτήρες εμβαθυνει το κείμενο, αλλά αυτό κάνει πιο έντονο τον τρόμο της πρωταγωνίστριας. Ο τίτλος μου αρέσει πολύ. Όσον αφορά τη διεκπεραίωση, θα ήταν πιο εύστοχο να τονίσεις στο ότι τα πλάσματα που έβγαιναν από τη γιγάντια τρύπα, ήταν και αυτά γιγάντια, εκτός από δαιμονικά. Δε με ενοχλεί που δεν υπάρχουν πραγματικά γίγαντες παρά μόνο στο μυαλό της πρωταγωνίστριας, δε νομίζω ότι έρχεται αυτό σε αντίθεση με τους όρους του διαγωνισμού. Εξάλλου και στο ποίημα "Περιμένοντας τους βαρβάρους" οι βάρβαροι δεν εμφανίζονται ποτέ. Ίσως σε αυτό το σημείο, μας διαφωτίσουν οι παλαιότεροι αν είναι λάθος αυτού του είδους ο χειρισμός. Καλή επιτυχία

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Mesmer

Η ιστορία μού έφερε στον νου το διήγημα του Στίβεν Κινγκ Το Σπίτι της Μέιπλ Στριτ καθώς και το γνωστό Σπίτι από Φύλλα. Τα σπίτια που αλλάζουν από μόνα τους έχουν ενδιαφέρον και προκαλούν έναν ενδόμυχο φόβο, μιας και το σπίτι αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της ζωής μας. Μου άρεσε ιδιαίτερα το αρχικό μέρος της ιστορίας με την εμφάνιση της τρύπας και το πώς μεγάλωνε σιγά-σιγά. Μπράβο σου για τη σκέψη.

Αρκετά πετυχημένη η γραφή. Αυτό το μπέρδεμα που υπήρχε στο μυαλό της πρωταγωνίστριας γίνεται εμφανές από την αρχή. Ωραία και τα σημεία που μπέρδευε τον εγγονό με τον γιο της. Φαινόταν ότι υπήρχε κάτι περίεργο εκεί, ίσως να το υποπτευόμαστε τι συμβαίνει, αλλά η εξέλιξη και η αποκάλυψη έρχονται αρκετά ομαλά. Δεν μου πολυάρεσαν οι διαγραμμισμένες προτάσεις. Φαντάζομαι ότι ήθελες να δείξεις ότι ήταν φράσεις που τις έσβηνε επειδή δεν της άρεσαν ή δεν τις εννοούσε. Καλή ιδέα, αλλά ίσως δεν δουλεύει τόσο καλά. Υπήρχαν κάποια γραμματικά λαθάκια, αλλά διορθώνονται. Επίσης, το ίδιο κείμενο θα δούλευε πολύ καλά και σε μορφή ημερολογίου, όπου η πρωταγωνίστρια θα κατέγραφε την καθημερινότητά της και τις σκέψεις της, ως έναν τρόπο να βοηθάει το μυαλό της να συγκρατεί τη μνήμη της. Να πω εδώ πως μου άρεσε ο τρόπος που σύνδεσε η γιαγιά αυτό που της είπε ο γιατρός για τη μαύρη τρύπα, με την τρύπα στο υπόγειο.

Δεν θα διαφωνήσω με τους προηγούμενους, πως το διήγημα δεν έχει κάποιο φανταστικό στοιχείο. Κι αυτό είναι κρίμα, επειδή ως σκέψη και υλοποίηση ήταν πολύ καλό. Και αν το είχα διαβάσει εκτός διαγωνισμού, αυτό το κομμάτι των σχολίων δεν θα υπήρχε. Πιστεύω πως θα ήταν εύκολο να εντάξεις το φανταστικό στοιχείο στην ιστορία σου. Αν η τρύπα ήταν όντως η αιτία που χάνονται οι αναμνήσεις της και οι γιατροί το μπέρδευαν με άνοια, αν όντως χάνονταν αντικείμενα μέσα στην τρύπα, ακόμη κι ένας άνθρωπος, τότε θα ήσουν μέσα για τα καλά. Και λόγω της γραφής από το μπέρδεμα στο μυαλό της γιαγιάς, δεν θα χρειαζόταν να δώσεις πολλές εξηγήσεις.

Για το αν είσαι εντός του θέματος, είναι κι εδώ κάπως οριακό. Δεν θα σταθώ τόσο στα τέρατα/δαίμονες μέσα στην τρύπα, αλλά στην ίδια την τρύπα που μεγάλωνε συνεχώς, και είναι κάτι που το δέχομαι.

Γενικά, ένα ωραίο διήγημα, αλλά με τις αστοχίες του, όσον αφορά το διαγωνιστικό κομμάτι.

Καλή επιτυχία!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα
Spoiler

Πλοκή

Πολύ δυνατή ιστορία. Η ταύτιση της ασθένειας με τη μαύρη τρύπα επειδή της το είπε ο γιατρός- πολύ ωραία ιδέα. Σωστοί ρυθμοί, σωστή κορύφωση.

Κοσμοπλασία

Δείχνει φρικαλέα ρεαλιστικό. Δεν ξέρω αν νιώθουν έτσι οι άνθρωποι με άνοια, δεν ξέρω καν αν μπορεί κάποιος που έχει άνοια να μας πει πως νιώθει. Αλλά το πέτυχες να βρεθώ εκεί και να σε διαβάζω, βλέποντας την ιστορία μπροστά μου

Χαρακτήρες

Την πόνεσε η ψυχή μου. Βασικά συγκινήθηκα κιόλας. Καλά, εγώ το 'χω εύκολο να συγκινούμαι, πες. Αλλά δάκρυσα με την καημένη. Ειλικρινά.

Γλώσσα

Όπως πρέπει. Και πολύ ρεαλιστικοί διάλογοι, τους ακούς. Μπράβο.

Διεκπεραίωση

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν είδα ούτε γίγαντες ούτε φανταστικό στοιχείο. Ούτε καν να πεις ότι βγαίνουν γίγαντες από την τρύπα της κόλασης ξερω 'γω. Να πούμε ότι υπήρχαν γίγαντες στο μυαλό της. Η ιστορία είναι τόσο καλή από τη μία και τόσο εκτός θέματος από την άλλη που πραγματικά δεν έχω την παραμικρή ιδέα πώς να την κατατάξω.

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να διαβάσω και άλλα τέτοια κείμενά σου. Μπράβο σου!

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
gismofbi

Ευχαριστώ που διαβάσατε και σχολιασατε την ιστορία μου. Τα πιο πολλα σχολια ήταν εύστοχα και δεν έχω να σχολιασω κατι. Το μονο που με στεναχωρησε ηταν οτι οι πιο πολλοι το βρήκατε εκτος ειδους. Ενα ατομο π.χ. που βλεπει φαντασματα αλλα δεν τα βλεπει κανεις άλλος δεν ζει και βιωνει τον τρομο; Μια τετοια ιστορία θεωρειται μεηνστρημ; Μπορει οι απ' εξω να μην βλεπουν τιποτα αλλα για το ατομο που τα βλεπει το ζει και ειναι αληθινο γι' αυτον. Οπως κ για την γιαγια με ανοια η τρυπα (γιγαντας) ειναι αληθινη και ζει την φρικη καθε μερα. Επισης μια απορια. Η ζωη του Πι θεωρείται ιστορια φαντασιας; Το μιζερι θεωρείται τρομου; 

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
John Ernst

Τα άτομα με οποιοδήποτε ψυχοσύνδρομο που βλέπουν φαντάσματα δεν τα φοβούνται, είναι κομμάτι της αρρώστιας τους η έλλειψη φόβου. Γι' αυτό σου είπα λίγη προσοχή για το πως χειρίζεσαι τα άτομα αυτά κι ότι η ιστορία σου δε βγάζει φόβο επειδή δεν υπάρχει ταύτιση με το βασικό σου χαρακτήρα. Επίσης, όσο κι αν το ψάξεις δε γράφεις ιστορία φανταστικού. (Συγκρίνω την ιστορία σου με τη Μιμή του υφαντόκοσμου που διαβάζω...) Τα φαντάσματά σου είναι υπαρκτά στο μυαλό κάποιου.

Δεν ξέρω αν βοηθάω

Link to post
Share on other sites
gismofbi

Σ ευχαριστώ για την απάντηση αλλά εξακολουθώ να μην συμφωνώ. Τέλος πάντων, μπορεί να είμαι εγώ περίεργος.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Το Misery θα το έλεγα θρίλερ αγωνίας. Όχι όμως υπερφυσικού τρόμου. Νομίζω αυτό είναι η διαφορά, η ύπαρξη του υπερφυσικού στοιχείου. 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Ballerond

Κοσμά, το υπερφυσικό για να είναι κομμάτι του κόσμου που γράφεις θα πρέπει να έχει απτή επιρροή κι όχι στο μυαλό κάποιου. Αν η τρύπα υπήρχε κανονικά και την έβλεπαν κι άλλοι, τότε είναι κομμάτι του υπερφυσικού. Ο κόσμος έχει επηρρεαστεί και έχει ξεφύγει από τα όρια της λογικής και της κανονικότητας.

Παρόμοιο παράδειγμα είναι όσες ιστορίες περιγράφουν κάτι Φανταστικό που έχει συμβεί μόνο σε όνειρο ενός χαρακτήρα. Ούτε αυτό είναι ξεκάθαρα εντός είδους γιατί δεν έχει επηρεαστεί κανείς άλλος πέρα από τον ίδιο που το βίωσε.

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • 2 years later...

Ωραιο διηγημα.. Σε παρασερνει στον παραλογισμο της αρρωστιας του μυαλου.... Εχω ζησει σε δικο μου ανθρωπο την ασθενεια που λεγεται Αλτσχαιμερ, και πραγματικα το μυαλο παιζει πολυ περιεργα παιχνιδια..... Οσο και να θελουμε, δυστυχως οι ανθρωποι αυτοι εγκλωβιζονται μεχρι τελους σε μια παρανοια που τους εμπαιζει καθημερινα..

Edited by Zithon
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..