Jump to content

Η Εποχή των Θρύλων: Κόκκινη Αυγή - Γρηγόρης Κ. Δημακόπουλος


Ιρμάντα
 Share

Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα, σε τι μορφή είναι γραμμένο το βιβλίο, με αφήγηση ή με διαλόγους;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Ηλία! :)

Σε νορμάλ φόρμα είναι γραμμένο το βιβλίο. Αφήγηση και διαλόγους, όπως σε κάθε φάνταζι.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Δεν έχω την νηφαλιότητα για κριτική, αλλά το διάβασα κι ανυπομονώ για την συνέχεια. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα προτιμούσα λίγο πιο μαζεμένες περιγραφές ή ακόμα και την απουσία κάποιων που με έκαναν να διαβάζω "διαγώνια" τη σελιδα. Όπως και να έχει, μου άρεσε, και για να το θέσω εκεί που μετραει, θα αγοράσω τη συνέχεια κι ευχαρίστως θα διάβαζα κι άλλο σου έργο άσχετο με την τριλογία.

Edited by Kon
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ πολύ που στήριξες την προσπάθειά μου, το εκτιμώ αληθινά. :) 

Το σχόλιό σου είναι πολύτιμο. Κρατώ το feedback σου ως κάτι που μπορεί να με βοηθήσει να εξελιχθώ προς την σωστή κατεύθυνση. 

Δυστυχώς η Εποχή των Θρύλων είναι το πρώτο μου έργο, επομένως (μέχρι στιγμής) δεν μπορώ να σου προτείνω να διαβάσεις κάποιο άλλο βιβλίο που έχω γράψει.

Αν πάραυτα ενδιαφέρεσαι να διαβάσεις διηγήματα, τότε έχε υπόψη πως ένα διήγημά μου έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή Το Έπος της Φαντασίας ΙΙ από τις εκδόσεις iWrite, μαζί με έργα άλλων 44 δημιουργών, αρκετοί από τους οποίους είναι μέλη του φόρουμ.

Το δικό μου λέγεται ''το Εκκρεμές'' και είναι weird fiction/ sci-fi. Σύντομα επίσης ευελπιστώ να δώ ένα διήγημα ηρωικής φαντασίας με τον τίτλο "Ερήμωση'' σε μια συλλογή που αναμένεται να εκδοθεί από το νέο έτος, όμως επειδή εκκρεμούν οι ανακοινώσεις δεν μπορώ να πω περισσότερα. Αυτά τα δυο είναι τα αγαπημένα μου διηγήματα, γι' αυτό και τα προτείνω (αν σε ενδιαφέρει).

Κατά τα άλλα θα βρεις διηγήματά μου εδώ στη βιβλιοθήκη αλλά και στη σελίδα της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας όπου αναρτώ κατά καιρούς, όπως πχ αυτό το διήγημα, το πλέον πρόσφατο που έχω δημοσιεύσει:  

https://lefalokarditsas.blogspot.com/2019/09/blog-post.html

(Οφείλω να προειδοποιήσω όμως πως είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κείμενο, weird fiction, πολύ διαφορετικό από την Εποχή των Θρύλων).

ή αυτό που είναι dark fantasy:

https://lefalokarditsas.blogspot.com/2019/01/blog-post.html

 Σ' ευχαριστώ ξανά για το ενδιαφέρον!

Edited by Mournblade
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Διάβασα το βιβλίο και το απόλαυσα από την αρχή εως το τέλος. Είχα την τύχη μάλιστα να γνωρίσω και τον συγγραφέα σε κάποιο φεστιβάλ. Μπράβο Γρηγόρη και ελπίζω να ακολουθήσουν σύντομα και οι συνέχειες. Παρακάτω η κριτική μου από το Goodreads.

 

Το να πετύχεις ελληνικό βιβλίο ηρωικής φαντασίας, με ανεπτυγμένο σύμπαν και τη φιλοδοξία να γίνει τριλογία, είναι κάτι σπάνιο. Έτσι όταν ξεκίνησα το βιβλιο του Γρηγόρη Δημακόπουλου ήμουν επιφυλακτικός. Αφού τελείωσα το πρώτο κεφάλαιο όμως, άλλαξα γνώμη.
Η γραφή του είναι πλούσια, στοχαστική σε σημεία και διέκρινα μια δόση μελαγχολίας από πίσω, που μου άρεσε πολύ. Το σύμπαν των ηρώων είναι επικίνδυνο, όχι γιατί έχει τέρατα (που έχει) ή αδίστακτους δολοφόνους (που έχει κ από αυτό), αλλα γιατί όλοι τους, καλοί-κακοί, είναι έρμαιοι των παθών τους και των αδυναμιών τους, κάτι που τους κάνει τρισδιάστατους σαν χαρακτήρες και εύκολο να ταυτιστείς μαζί τους. Γενικά όταν μπαίνει η ηθική στο παιχνίδι το εκτιμώ ιδιαίτερα. Κανείς δεν είναι απόλυτα καλός ή κακός, γιατί "έτσι", κάτι που δείχνει να το κατανοεί ο συγγραφέας. Ναι, μου αρέσουν οι μάχες και τα κυνηγητά, αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλω από μια ιστορία είναι οι "διεκπαιρεωτικοι" χαρακτήρες.
Η πλοκή προχωράει συνέχεια, οι ήρωες μας είναι κυνηγημένοι, περνούν περιπέτειες, ο κόσμος εμπλουτίζεται διαρκώς, μέχρι που φτάνουμε σε ένα κλιμακωτο και αγχώδες φινάλε. Η αγάπη του συγγραφέα για το είδος που υπηρετεί ειναι φανερή σε κάθε αράδα και αυτό περνάει στο αναγνώστη.

Πάμε στα αρνητικά τώρα.
Εγκληματική η απουσία χάρτη για έργο ηρωικής φαντασίας. Η τοπογραφία (και ονοματολογία) θα βοηθούσε ιδιαίτερα τον αναγνώστη και είναι κάτι που ελπιζω να διορθωθεί στα επόμενα βιβλία. Γενικά λατρεύω τους χάρτες.
Επισης, σε ένα φανταστικό σύμπαν καταλαβαίνω απόλυτα πως πρέπει να υπάρχουν ενδελεχή περιγραφές των τοπίων, του καιρού, των πόλεων κτλ αλλά προσωπικά είναι κάτι που με κουράζει όταν γίνεται σε μεγάλο βαθμό και διαρκώς. Ξαναλέω βέβαια, πως αυτό αφορά εμένα προσωπικά. Σε κάποιον άλλο μπορεί να αρέσει. Κάτι τελευταίο ήταν πως (σαν action junkie που είμαι) θα ήθελα μια σκηνή καταδίωξης ή έστω πιο εκτεταμένης μάχης, αλλα ακολουθούν και αλλα δύο βιβλία οπότε πάσο.
Τα οποία αρνητικα παρατήρησα πάντως δεν αρκούν για να χαλάσουν την απόλαυση μιας ωραίας περιπέτειας φαντασίας που σε αφήνει να λαχταράς τον επόμενο τόμο. Και μόνο το γεγονός ότι ένας Έλληνας συγγραφέας έκατσε και πονοκεφαλιασε για να δημιουργήσει κάτι αξιόλογο σε αυτο το -σπάνιο για την Ελλάδα- είδος, αξίζει εύσημα από μόνο του.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Το review μου όπως έγραψα και στο blog του sff.

 

Βιβλιοκριτική: Η εποχή των θρύλων

Ο Γρηγόρης Δημακόπουλος κάνει το ντεμπούτο του με την Εποχή των Θρύλων, ένα sword & sorcery μυθιστόρημα που δεν θα έπρεπε να λείπει από τα ράφια κανενός έλληνα οπαδού του φανταστικού. είναι η δεύτερη αναγνωστική επαφή με τον συγκεκριμένο συγγραφέα. Την πρώτη του ιστορία την διάβασα στην συλλογή διηγημάτων Πολεμικές Ιαχές.
Τα δυνατά κι αγαπημένα μου σημεία του συγκεκριμένου βιβλίου είναι η κοσμοπλασία, καθώς και η ξεχωριστή φωνή του κάθε χαρακτήρα. Φαίνεται πώς ο συγγραφέας ασχολήθηκε αρκετά την αρχή ως το τέλος. Δεν βαρέθηκα ούτε μία φορά στις αναφορές αυτών των μύθων καθώς και πώς εμπλέκονται στην κεντρική ιστορία. Σε αρκετά σημεία μου έδωσε αυτό το αίσθημα ότι διαβάζω το Game of Thrones, αλλά καλύτερο 🙂 ο τρόπος που παρουσιάζεται η κόσμοπλασιά είναι ένα από τα δυνατά ατού και ελπίζω στο δεύτερο βιβλίο να έχουμε την ίδια “ποσότητα.” όσον αφορά τώρα τους χαρακτήρες όλοι παίζουν τον ρόλο τους στην εξέλιξη της ιστορίας. Σε άλλα βιβλία μπορεί να βρω κάποιον χαρακτήρα που με ενοχλεί ή που να είναι περιττός, αλλά εδώ φαίνεται πως έχει πέσει η δουλειά και όλα έρχονται και δένουν όπως θα έπρεπε σε μία ιστορία τέτοιου τύπου.
Στα ουδέτερα σχόλια να πω πως όσοι έχουν διαβάσει Έλρικ του Μελνιμπονέ και γενικότερα τα βιβλία του Μουρκοκ, θα βρουν πολλά γνώριμα στοιχεία. Αυτά εντάσσονται με έναν μοναδικό τρόπο στη συγκεκριμένη ιστορία και δένουν τέλεια. Κάποιοι επίσης που έχουμε διαβάσει dune ίσως να δούμε γνώριμα στοιχεία για το πώς αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες τον φόβο. Βέβαια σε συζήτηση που είχα με τον συγγραφέα μου είπε ότι έχει διαβάσει dune, αλλά αφότου έγραψε το βιβλίο.
Συνεχίζοντας τα ουδέτερα σχόλια να πω πως είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία που διάβασα τα οποία δεν έχουν συντακτικά ή γραμματικά λάθη και η επιμέλεια τους είναι άψογη. Το μέγεθος του βιβλίου είναι πάνω από 600 σελίδες και δεν είναι το κλασσικό paperback. Άνετα σε μέγεθος είναι όσο δύο ξεχωριστά μυθιστορήματα. Αν σκεφτούμε ότι το μέγεθος ενός μεγάλου μυθιστορήματος είναι γύρω στις 100.000 λέξεις, εδώ είναι κοντά στις 200.000… με λίγα λόγια θα αφιερώσετε κάμποσο χρόνο για να το τελειώσετε. επειδή Γενικά είμαι οπαδός των βιβλίων που είναι γύρω στις 200 σελίδες paperback, Αυτός ήταν και ένας λόγος που παρότι το είχα καιρό στη βιβλιοθήκη μου, το διάβασα αργότερα.
Αυτό που θα ήθελα να βελτιωθεί στο επόμενο βιβλίο είναι ο τρόπος των περιγραφών. Θεωρώ πως είναι πολύ λεπτομερής σε σημείο που κάποιες φορές να παρέκαμψα κάποιες περιγραφές, μιας και ήδη οι άλλοι χαρακτήρες είχαν αναφερθεί σε αυτό. Αυτό είναι επίσης υποκειμενικό μιας και πολλές φορές, έχω πιάσει τον εαυτό μου να παρακάμπτω κάποια κομμάτια μιας και βαριέμαι να διαβάζω περιγραφές, το συγκεκριμένο με σχετική επιφύλαξη.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως είναι ένα βιβλίο σε αρκετά σημεία με συγκίνησαν και με έκαναν να ριγήσω. Ομολογώ να πω πως είναι ένα βιβλίο που μου “έλειψε” επειδή το τελείωσα και περιμένω πώς και πώς για το επόμενο της σειράς!
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ξεκινώντας, το βιβλίο του Γρηγόρη, θεωρώ ότι είναι ένα πραγματικά ηχηρό ντεμπούτο και πιστεύω ότι αν συνεχίσει να δουλεύει έτσι θα μας δώσει πολλά καλά έργα. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα βιβλία που δημιουργούν εικόνες που παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη, έτσι που είμαι σίγουρος ότι όταν μετά από χρόνια το δω μπροστά μου, αμέσως θα μου έρθει στο μυαλό η εικόνα μιας αρένας, (όχι ρωμαϊκής αλλά μιας που ταιριάζει σε λογοτεχνία φαντασίας) όπου χτυπιούνται οι πιο δυνατοί πολεμιστές μιας εξαιρετικής κοσμοπλασίας. 

Στις λεπτομέρειες, είναι ένα βιβλίο που είναι το πρώτο από μια τριλογία, άρα ο ρόλος του είναι να μπάζει τον αναγνώστη στην υπόθεση, χωρίς να κορυφώνει. Θέλω να πω ότι εκπληρώνει το σκοπό του, να περιμένεις τα περισσότερα να γίνουν στη συνέχεια. Επίσης, πετυχημένα αφήνει πολλά ερωτηματικά, που σου δίνει ένα λόγο να το συνεχίσεις. Όσον αφορά στους χαρακτήρες, είναι πολύ καλά ανεπτυγμένοι και το θεώρησα το δυνατό σημείο του μυθιστορήματος. Μακριά από το κλισέ του κακού εναντίον του καλού, (η βασική πάλη γίνεται ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες με τους οποίους ο συγγραφέας κατάφερε να ταυτιστώ και με τους δύο), που ενώ είναι πολεμιστές, αποπνέουν μια σπάνια ανθρωπιά. Η γλώσσα είναι στο μεγαλύτερο μέρος πολύ καλή, σε ορισμένα σημεία γίνεται μαγική και οι περιγραφές, αν και σε κάποια σημεία κουράζουν, είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά σημεία του κειμένου. Τέλος, η κοσμοπλασία είναι ο κατάλληλος καμβάς πάνω στον οποίο ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τις περιπέτειές του. 

Η Κόκκινη Αυγή είναι ένας κόσμος γεμάτος θρύλους, που ενώ δημιουργούνται προσδοκίες να δούμε σε κάθε πέτρα και κάθε δέντρο του κόσμου αυτού κάποιον θρύλο να ξεπηδά, ο συγγραφέας προτιμά να τους δίνει ζωή σε ανύποπτες στιγμές. Επίσης, είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να τρομάζει ο όγκος του, καθώς όλες οι σελίδες παίζουν το ρόλο τους. 

Στα αρνητικά του ήθελα να σημειώσω κάποια λάθη που έχουν να κάνουν με την επιμέλεια, καθώς (σποραδικά ευτυχώς) πράγματα επαναλαμβάνονται στην ίδια παράγραφο, κάτι που εύκολα μπορούσε να αποφευχθεί. 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Η Εποχή των Θρύλων, Βιβλίο 2: ο Δρόμος της Εξορίας.
 
 
Το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας που βαστάει οχτώ χρόνια τώρα, ένα έργο που δούλεψα με πάθος και προσήλωση, μέσα από πολλές θυσίες και αμέτρητες ώρες πνευματικής κόπωσης, μετουσιώθηκε στο εξώφυλλο που κοσμεί τις οθόνες των συσκευών σας.
 
Το Ταξίδι συνεχίζεται... Σύντομα, σε όλα τα βιβλιοπωλεία!
 
 

fb post 1000x630.jpg

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλοτάξιδο Γρηγόρη και με το καλό και γρήγορα και το τρίτο μέρος! 👍🤘👏

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη μου, να είσαι καλά! :) Πωπω, παιδιά, απίστευτο μου φαίνεται! Πότε πέρασαν τόσα χρόνια; Σαν χθες θυμάμαι να το στέλνω στον Σπύρο για beta reading. 2015 πρέπει να ήταν! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Ειρηνη μου! :) Και σε σένα χρωστώ πολλά, ξέρεις πως δεν το ξεχνώ! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο, Γρηγόρη, πολύ χαίρομαι φίλε μου, καλοτάξιδο και εύχομαι και παγκόσμιο. :) 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Σπύρο μου, να είσαι καλά! Εύχομαι πρωτίστως να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των αναγνωστών που θα του δώσουν μια ευκαιρία, κι ας μείνει εντός των συνόρων. Οι ευχές, πάραυτα, είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενες! :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα! :) Σε ευχαριστώ πολύ για τη νέα εκδήλωση ενδιαφέροντος, μου δίνεις πραγματικά κουράγιο! Από μέρα σε μέρα, απ' ό,τι πληροφορήθηκα. Λογικά αυτή την εβδομάδα θα ανέβει για παραγγελίες στο σάιτ του εκδοτικού και λίγες μέρες αργότερα θα κυκλοφορήσει και στα βιβλιοπωλεία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και... κυκλοφορούμε! 😊

Όποιος θέλει να διαβάσει άμεσα τη συνέχεια της Εποχής των Θρύλων, μπορεί να παραγγείλει το βιβλίο από τον ιστότοπο του εκδοτικού και να το έχει σε 2 μέρες στο σπίτι του!

Εναλλακτικά σε λίγες μέρες θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία! 🙂

https://www.pigi.gr/product/fantasias-epoxi-ton-thrylon-2/

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

θα ηθελα να ρωτησω τις υπολοιπες/υπολοιπους αν συμφωνειτε με αυτο που ειπε ο χρηστης alexz οτι μοιαζει με game of thrones. γιατι με τη φραση game of thrones ξενερωνω και προδιατιθεμαι αρνητικα. danke shoen!!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! :) Γνώμη μου είναι πως το βιβλίο μου δεν έχει καμία σχέση με τα GoT, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Δεν ξέρω από πού αποκόμισε ο Αλέξανδρος αυτή την αίσθηση. Ίσως εννοούσε πως η κοσμοπλασία ήταν εξίσου πλούσια (δεν ισχύει, αν και είναι πράγματι δουλεμένη σε βάθος). Όπως είπε και ο φίλος Kon στο τόπικ του 2ου μέρους είναι μια ταξιδιωτική περιπέτεια κυρίως, με στοιχεία λύρισμού και ένα στυλ που ίσως ιντριγκάρει τους λάτρεις των κλασσικών έργων φαντασίας.

Edited by Mournblade
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Laced with the dread (πολύ ωραίο ψευδώνυμο έχεις) Καμία σχέση με Got. Κυρίως, είναι υπερβολικά κλασικότροπο για να συγκριθεί με κάτι τέτοιο. Διάβασε άφοβα.!

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Παιδιά, πετάω από τη χαρά μου..! :)

Β' έκδοση!

KokkinhAugh(cover)2nd.jpg

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια Γρηγόρη γιατί το πόνημα σου αξίζει όχι απλά δεύτερη αλλά και δέκατη έκδοση. Ανυπομονούμε και για το τρίτο βιβλίο.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..