Jump to content

Χάρι Χάρισον (Harry Harrison)


Recommended Posts

harry-harrison.jpg.4fec2cd5abbb8c3f643e72af9e4c363c.jpg

Ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Χάρι Χάρισον γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1925 στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ και πέθανε στις 15 Αυγούστου του 2012, στο Μπράιτον της Αγγλίας. Είναι κυρίως γνωστός για τις σειρές βιβλίων Stainless Steel Rat, Deathworld και Bill, the Galactic Hero, καθώς επίσης και για το Make Room! Make Room!, πάνω στο οποίο βασίζεται η πολύ κλασική ταινία του 1973, με τον τίτλο Soylent Green.

Διαβάστε στην Wikipedia περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.
Δείτε στο Goodreads περιλήψεις και κριτικές των βιβλίων του.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν του έχει δοθεί η αρμόζουσα προσοχή, αν και ευτυχώς κάποιοι έχουν ασχοληθεί μαζί του και έτσι υπάρχει η δυνατότητα να διαβάσει κανείς στα ελληνικά ορισμένα μυθιστορήματα και διηγήματα του πολύ καλού αυτού συγγραφέα.

Μυθιστορήματα του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικά:

1. Deathworld - Ο κόσμος του θανάτου (Ωρόρα, Ανθολογία "Ιστορίες από εχθρικούς πλανήτες")*
*Κυκλοφορεί επίσης με τον τίτλο "Θανάσιμος κόσμος", από τις εκδόσεις Locus-7.
2. Bill, the Galactic Hero - Μπιλ, ο ήρωας του Γαλαξία (Μέδουσα)
3. Planet of the Damned - Ο πλανήτης των καταραμένων (Η Άγνωστη Καντάθ)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δείτε εδώ την κριτική που έγραψα για το "Μπιλ, ο ήρωας του Γαλαξία", που διάβασα τον Ιανουάριο του 2012.

Ο πλανήτης των καταραμένων

Ο Χάρι Χάρισον είναι ένας αρκετά αναγνωρισμένος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, με κάποια πολύ κλασικά έργα του είδους στο ενεργητικό του (π.χ. τη σειρά βιβλίων "Stainless Steel Rat" ή το "Make Room! Make Room" που αποτελεί τη βάση της ταινίας "Soylent Green), όμως στην Ελλάδα δεν του έχει δοθεί η ανάλογη προσοχή. Θα μου πείτε, ούτε ο πρώτος θα είναι, ούτε ο τελευταίος, αλλά είναι κρίμα. Τον Ιανουάριο του 2012 διάβασα το πολύ καλό και σατιρικό "Μπιλ, ο ήρωας του Γαλαξία", οπότε το καινούργιο στα ελληνικά "Ο πλανήτης των καταραμένων" (κυκλοφόρησε τον Απρίλιο), αποτελεί τη δεύτερη επαφή μου με το έργο του συγγραφέα.

Περίληψη της ελληνικής έκδοσης: "Ο Ντις είναι ένας πλανήτης, ένας τόπος άγονος, ένας κόσμος θλιβερός, όπου η ζωή μοιάζει με θάνατο και ο θάνατος είναι προτιμότερος από τη ζωή. Είναι μια πυρωμένη έρημος. Οι κάτοικοί του βάρβαροι, υπανάπτυκτοι, κακότροποι και εξαθλιωμένοι - αλλά σύντομα δε θα είναι παρά εφτά εκατομμύρια μαυρισμένα πτώματα... εκτός αν ο Ίχτζελ καταφέρει να σταματήσει τις βόμβες Υδρογόνου που ετοιμάζεται να ρίξει στον Ντις ο γειτονικός του πλανήτης, κόντρα εντελώς στις θεμελιακές αρχές της κοινωνίας του: την ανεκτικότητα, την ειρηνική συμβίωση, τη μη χρήση βίας. Όμως ο Ίχτζελ έχει προβλέψει τον ξαφνικό του θάνατο, και μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να τον αντικαταστήσει και να σώσει τον Ντις - ο Μπράιον Μπραντ, Πρωταθλητής των Πρωταθλητών και κάτοχος μιας μυστικής δύναμης...".

Έχουμε να κάνουμε με μια περιπέτεια παλαιάς κοπής, που από τη μια μπορεί να δείχνει λίγο τα χρονάκια της και να μην πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, από την άλλη όμως διαβάζεται πραγματικά πολύ ευχάριστα και γρήγορα, ενώ δίνει και λίγη τροφή για σκέψη. Δηλώνω ευχαριστημένος από τον γενικό ρυθμό της ιστορίας, από το όλο σκηνικό του πλανήτη, από κάποιες ιδέες, καθώς επίσης και από αρκετές δυνατές σκηνές και εικόνες. Από την άλλη, όμως, οι χαρακτήρες δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος, ενώ η όλη εξέλιξη της πλοκής ήταν μάλλον αναμενόμενη. Όσον αφορά τη γραφή, μου φάνηκε πάρα πολύ καλή και ευκολοδιάβαστη, με ρεαλιστικές περιγραφές τοπίων και καταστάσεων. Γενικά, δηλώνω πολύ ευχαριστημένος, σίγουρα πέρασα ωραία και ευχάριστα την ώρα μου, αν και σαν μυθιστόρημα έχει τα θεματάκια του και ίσως να μην είναι για όλα τα γούστα.

Υ.Γ. Μπράβο στις εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ που έφεραν το βιβλίο αυτό στην Ελλάδα, ελπίζοντας πάντως ότι στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν και κάποιο από τα πολυδιαβασμένα έργα του (αναρωτιέμαι γιατί εξαρχής δεν επέλεξαν το "Make Room! Make Room!").

8.5/10

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Η ιστορία στη Ωρορα ήταν μόνο το πρώτο από τα 3 Deathworld ενώ υπήρχε και ένα διήγημα μετά το τρίτο. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Διάβασα το ''Μπιλ, ο ήρωας του γαλαξία''. 

Γενικά δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για χιουμοριστική φαντασία. Χωρίς να την απορρίπτω, δεν βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις μου. Δεν ξέρω, ίσως να μην έχω διαβάσει αντιπροσωπευτικά δείγματα. Το ξεκίνησα λοιπόν με μία μικρή επιφύλαξη για να επιβεβαιωθώ. Ένας φιλήσυχος, επίδοξος γεωπόνος, θα στρατολογηθεί με αδόκιμα μέσα. Στη διαγαλαξιακή μάχη ενάντια στους σαυροειδείς, σατανικούς εχθρούς. Το ότι δεν ξέρουν για ποιο λόγο πολεμούν ελάχιστη σημασία έχει μιας και πρόκειται για την δόξα του μεγάλου Αυτοκράτορα. Πραγματικά μεγάλη του τιμή να τον υπηρετήσει. Θα μεταβεί λοιπόν στο πλησιέστερο στρατόπεδο και ο Γολγοθάς του θα αρχίσει. Καψόνια και ευτράπελα σε ημερησία διάταξη, μην επιτρέποντας του να βρει έστω και πέντε αναθεματισμένα λεπτά ηρεμίας. 

Καλό ήταν για δύο χαλαρά ευχάριστα απογεύματα αλλά ως εκεί. Σαφώς κατώτερο από το ''Ο Κόσμος του θανάτου'' του ίδιου αν και είναι διαφορετικού ύφους και μάλλον δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Ενδιαφέρον συγγραφέας σε κάθε περίπτωση, μακάρι κάποια στιγμή να μεταφραστεί και αυτό που ανέφερε πιο πάνω ο BladeRunner.

Edited by Δημήτρης
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Χάρι Χάρισον (Harry Harrison)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..