Jump to content

Φίλις Ντόροθι Τζέιμς (P. D. James)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

1198363469_P.D.James.jpg.278a1dc793f34636b7db49e171f3f06d.jpg

Η Φ. Ντ. Τζέιμς (1920-2014) γεννήθηκε στην Oξφόρδη. Από το 1949 ως το 1968 εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας και από το 1968 ως το 1979 στο εγκληματολογικό τμήμα της Βρετανικής Αστυνομίας. Έγραψε πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα, βραβεύτηκε στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Ιταλία και στη Σουηδία και θεωρήθηκε η σημαντικότερη σύγχρονη Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων. Tο 2000, στα ογδοηκοστά της γενέθλια, χρήστηκε Bαρόνη του Xόλαντ Παρκ ως επιβράβευση της προσφοράς της στα βρετανικά γράμματα (πηγή). 

*Δείτε στο Wikipedia περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της.
*Διαβάστε στο Goodreads περιλήψεις και κριτικές των βιβλίων της.
*Δείτε στο IMDb ταινίες και σειρές που βασίζονται στα έργα της.

Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει αρκετά από τα βιβλία της, μπορείτε να δείτε τα περισσότερα από αυτά στην Biblionet. Με λίγο ψάξιμο στο ίντερνετ μπορείτε να βρείτε και παλαιότερες εκδόσεις (π.χ. από εκδόσεις Λιβάνη, Καρρέ κλπ).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1138723697_.jpg.47b541b6c16ab8c2d5f89036d7a55eda.jpg

Δεν θα κοιμηθείς ξανά 

Δεν είναι λίγα τα βιβλία της Φ. Ντ. Τζέιμς που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά (αλλά μάλλον είναι πολύ λίγα για όσους την λατρεύουν σαν συγγραφέα), ενώ για αρκετά χρόνια έχω δυο-τρία βιβλία της που πιάνουν σκόνη στη βιβλιοθήκη μου και που θα μπορούσα να είχα διαβάσει προ πολλού, όμως η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, αποτελεί την πρώτη μου επαφή με το έργο της. Και τώρα που ολοκλήρωσα την ανάγνωση και των έξι διηγημάτων, θεωρώ ότι δύσκολα θα μπορούσα να κάνω καλύτερη αρχή. Πρόκειται για έξι άκρως καλογραμμένα, ενδιαφέροντα και ψυχαγωγικά διηγήματα, ό,τι πρέπει για να ανάψουν λίγο τα αίματα, αλλά και για να δούμε τι κρύβεται μέσα στο μυαλό των δολοφόνων ή των μαρτύρων μιας δολοφονίας που κρατάνε την ταυτότητα του δολοφόνου για τον εαυτό τους. Η γραφή της Φ. Ντ. Τζέιμς είναι πραγματικά εξαιρετική και ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστη, οξυδερκής και αιχμηρή, με μια κυνική αίσθηση του χιούμορ. Μέσα σε λίγες σελίδες καταφέρνει να δημιουργήσει αγωνία στους αναγνώστες και να χαρίσει κάθε είδους εκπλήξεις και ανατροπές, ενώ επίσης διεισδύει στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων με μοναδική ακρίβεια και φινέτσα. Το ζήτημα στα διηγήματα τούτης της συλλογής δεν είναι τόσο το "ποιος το έκανε", όσο το "γιατί", το "πώς" και ίσως ακόμα και το "αν". Τις περισσότερες φορές αυτά τα τρία ερωτήματα είναι τα πιο συναρπαστικά αναφορικά με ένα έγκλημα, έτσι δεν είναι; Συμπερασματικά: Σίγουρα μια από τις πιο ψυχαγωγικές συλλογές διηγημάτων που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό, ανεξαρτήτως είδους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να επιλέξω δυο ή τρία διηγήματα που ξεχώρισα, γιατί όλα τους μου φάνηκαν εξίσου δυνατά και συναρπαστικά. Είναι μια συλλογή που προτείνω με κλειστά μάτια, ουσιαστικά για λεπτομέρειες δεν βάζω πέντε αστεράκια. 

Υ.Γ. Πολύ όμορφη η εξωτερική εμφάνιση του βιβλίου, κάτι που φυσικά ισχύει και για τα υπόλοιπα τέσσερα βιβλία της σειράς "Μαύρη Γάτα" που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. 

8.5/10

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Φίλις Ντόροθι Τζέιμς (P. D. James)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..