Jump to content

Όνομα Χρήστη: Οι λαοί της Θάλασσας - Νίκος Φερεντίνος


Recommended Posts

  • 4 weeks later...

Έχοντας αποφασίσει φέτος να στραφώ λίγο στους Έλληνες συγγραφείς της sff σκηνής, κατέληξα να διαβάσω και "τους λαούς της θάλασσας".

Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγανε καλά, και ίσως είμαι σκληρός με την πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Νίκου Φερεντινου, οπότε συγνώμη από τα πριν. Το βιβλίο μου φάνηκε ημιτελές, ελλιπές, κουραστικό. 

Η κοσμοπλασια είναι ανολοκλήρωτη, χωρίς τις λεπτομέρειες που θα περίμενε κανείς σε ένα τέτοιου τύπου βιβλίο, χωρίς το αντίστοιχο βάθος που θα συμβαδίζει με τα μηνύματα που φαίνεται να προσπαθεί να περάσει ο συγγραφέας. Ο κόσμος δε αυτός καθεαυτός δεν έχει καμία πρωτοτυπία. 

Δεν ένιωσα σχεδόν καμία στιγμή το άγχος που θα έπρεπε ίσως να μου προκαλεί αυτός ο κόσμος. 

Η αποτύπωση των χαρακτήρων είναι άγευστη, μας δίνονται 5-6 πρότυπα προσωπικότητας που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια οποιαδήποτε παρέα, χωρίς όμως εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό, ακόμα και μέσα στην ίδια συνομοταξια. 

Ακόμα και οι πληροφορίες που παίρνουμε για τους χαρακτήρες είναι τόσο λίγες που πολύ πιθανό να μπερδέψεις τον ένα με τον άλλο. 

Αλλά αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι η (αντιμονοπωλιακη) διδακτική διάθεση του συγγραφέα, με κλισέ και απλοποιημενες τοποθετήσεις "καλών" και "κακών", και εύκολες διεξόδους στο συναισθηματικο χειρισμό του αναγνώστη. Σκόρπιες προσπάθειες να φιλοσοφηθει το θέμα που διαπραγματευεται το βιβλίο απέβησαν άκαρπες, δεν θυμίζει την δεινότητα της Λε Γκεν να ενσωματώνει την σκέψη της στην πλοκή. 

Δυστυχώς οποία πτυχή του βιβλίου και να πιάσεις, κάπου αλλού το έχεις διαβάσεις καλύτερα. 

Η αίσθηση που μου άφησε είναι όντως  αυτή ενός πρωτολειου έργου, ενός προσχέδιου, που υπερβολικά πολλά, κακώς κατά την γνώμη μου, αφήνονται στην γνώμη και την ερμηνεία και τη φαντασία του αναγνώστη. 

Κλείνοντας το βιβλίο, μου ήρθε η εικόνα κάποιου που με την ωριμότητα των σαράντα κάτι νοσταλγησε τις "εαακιτικες επαναστατικες"  - για να το θέσω σχηματικά- καταβολές του και προσπαθεί να τις αναβιώσει και μοιραστεί με εμάς, η φλόγα όμως έχει σβήσει.

Συγνώμη και πάλι, αλλά δεν μου άρεσε. 

 

 

 

 

 

Edited by Kon
Link to comment
Share on other sites

Έστω καθυστερημένα, καλοτάξιδο κι από μένα Νίκο. Το βιβλίο μπήκε στη λίστα των μελλοντικών μου αγορών :).  Αν σου είναι εύκολο παράθεσε έναν σύνδεσμο από το σάιτ του εκδοτικού ώστε να ανατρέχουμε εύκολα σ' αυτόν.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

https://www.universepaths.com/product-page/όνομα-χρήστη-οι-λαοί-της-θάλασσας-νίκος-φερεντίνος

Επίσης στο scroutz. Συνήθως απαιτείται παραγγελία

https://www.skroutz.gr/books/19150086.Όνομα-χρήστη-Οι-λαοί-της-θάλασσας.html

 

Edited by John Ernst
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Εγώ το βρήκα πάντως άμεσα διαθέσιμο στην πρωτοπορία όταν το αγόρασα. 

Επίσης, θα επανέλθω όταν έχω χρόνο γιατί πνίγομαι, με μια πιο ήρεμη ματιά, γιατί παραπάνω όλα μαύρα τα περιγράφω σαν την κακια πεθερά, να αποσαφήνισω και κάποια σημεία. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Και μια δευτερη ματια, λιγο πιο διευκρινιστικη, αλλα σε spoiler, μιας και δεν ξερω πως θα εξελιχθουν τα γραφομενα...

Spoiler

Για την πρωτοτυπια του κοσμου ή αν θελετε την απουσια της. Οπως περιγραφεται στο βιβλιο ο κοσμος, μαλλον ειναι οτι πιο κοντινο σε αυτα που περιμενουμε, κατα πασα πιθανοτητα ηδη εν μερει τον ζουμε σε λιγοτερο ωμη μορφη. Υπο αυτη την εννοια, ναι, εχουμε παλι το ιδιο σεναριο με μεγαλες "κακες" εταιρειες, διεφθαρμενους και αυταρχικους κυβερνητικους μηχανισμους, καποιους που αντιστεκονται και μια δηθεν "επαναστατικη" οργανωση, που καθε αλλο παρα αυτο ειναι, κατι σαν τις σημερινες ΜΚΟ ή τις πορτοκαλι "επαναστασεις". Δεν ειναι κακο, αλλα σιγουρα ανηκει σε σεναρια που εχουμε δει και διαβασει αρκετες φορες μεχρι τωρα.

Οποτε το αγχος για το οποιο μιλαω παραπανω δεν ερχεται, γιατι ηδη υπαρχει, ειναι βιωματικη κατασταση σε αυτα που περιγραφονται, σε διαφορετικο πλαισιο, οποτε ειναι δυσκολο να σου προκαλεσει εντονη συγκινηση κατι στο οποιο μαλλον εισαι συνηθισμενος. 

Για τους χαρακτηρες δεν θα επεκταθω παραπανω.

Ο συγγραφεας κανει μια προσπαθεια να φερει απλοποιημενα κατα τη γνωμη μου τους προβληματισμους του για το πως η "σημερινομελλοντικη" κοινωνια καταδυναστευεται απο τον συγχρονο καπιταλισμο με το διπτυχο "κεφαλαιο/πολιτικη εξουσια" να ειναι αλληλενδετα αλλα ακομα πιο ισχυρα λογω της τεχνολογιας που υπαρχει, στην ευκολια που δινει στην παραβιαση της ιδιωτικοτητας, τον ελεγχο, την αποχαυνωση, την κυριαρχια του καταναλωτισμου, την υιοθετηση χωρις αντιδραση (μαλλον) του παραλογου νομου κοκ.

Προσπαθει να εκφρασει τις αγωνιες και τα αδιεξοδα μιας νεολαιας, που ανετα θα μπορουσε να ειναι η σημερινη.

Το θεμα οπως το αντιλαμβανομαι προσωπικα (διοτι οσα γραφω παραπανω ειναι η δικη μου αποψη για την προσπαθεια του κ.Φερεντινου, οχι απαραιτητα αυτα που ιδιος θα ηθελε να πει), ειναι καταπληκτικο, και πραγματικα καυτα επικαιρο.

Η πρωτη μου κριτικη γραφτηκε και με μια πικρια, γιατι οντως ηθελα παραπανω, ηθελα κατι καλυτερο.

Πρωτιστως, μου ελειψε το "πως", ειτε το πως φτασαμε μερχι εκει, ειτε το πως καταληξαμε στο τελος του βιβλιου. Μου ελειψε η περιγραφη του κοινωνικου μετασχηματισμου, οι τροποι, οι διεργασιες. Θα περιμενα μια πιο φινετσατη "προπαγανδα".

Επισης, το βιβλιο με μπερδεψε. Δεν ηξερα που να εστιασω. Ειναι τοσα τα θεματα και τοσο λιγες οι πληροφοριες για το καθενα χωριστα, τοσα τα ζητηματα με τα οποια καταπιανεται και δυστυχως τοσο ατσαλες οι μεταβασεις μεταξυ τους, που ενω σχεδον ολα ηταν ενδιαφεροντα, δεν μου αφηνε το χρονο να "κλεισω" το ενα για να ασχοληθω με το επομενο. 

Για να κλεισω, ζητωντας αλλη μια φορα συγγνωμη απο το συγγραφεα, το θεμα αυτοκαθαυτο ειναι καταπληκτικο, οι ιδεες  και  η ιστορια υπαρχουν, προφανως και ενα σκοπο του τον καταφερε με μενα, να ασχοληθω δηλαδη και αφου το διαβασα, να το ξανανοιξω, αλλα θα ηθελα περισσοτερα.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη του συγγραφέα, την επιμέλεια της οποίας ανέλαβα εγώ ο ίδιος για λογαριασμό της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας:

https://www.lefalok.gr/Συνέντευξη-με-τον-Νίκο-Φερεντίνο

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Το Όνομα χρήστη: Οι λαοί της θάλασσας, το ντεπούτο του φίλτατου @John Ernst για τα μέλη του φόρουμ, είναι ένα αξιόλογο δυστοπικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με ισορροπημένη και όμορφη γραφή, κατάλληλη για το είδος της. Αποπνέει μια ηρεμία ικανή να σε παρασύρει στην ανάγνωση. Εκτίμησα τις έξυπνες και προσγειωμενες ιδέες που παρουσιάζονται στο βιβλίο, καθώς πλάθεται στο μυαλό μας ενα μέλλον ζοφερό αλλά και οικείο συνάμα. Το ωραίο λεξιλόγιο, επίσης, προσδίδει μια επιπλέον νότα απόλαυσης στην ανάγνωση. Γενικώς η γραφή και η κοσμοπλασια είναι τα δυνατά σημεία της ιστορίας. Όπως και η διάθεση του Νίκου Φερεντινου να φιλοσοφήσει και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της (εκάστοτε) εποχής. Ουκ ολίγες φορές με εκανε να αναλογιστω αν μια τέτοια κοινωνία θα μπορούσε δυνητικά να υπάρξει και αν θα ήταν πιθανό να οδηγηθούμε εκεί κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αν κάτι μου έλλειψε στο βιβλίο, ήταν ο χώρος και κάποια μεγάλη σκηνή που θα χάριζε έντονο σασπενς. Θα ήθελα περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερα σκηνικά,  δυσκολες καταστάσεις που θα πρόσφεραν αγωνία στη διήγηση. Όπως και να έχει, η ουσία είναι πως το βιβλίο είναι αξιόλογο. Σίγουρα εμένα με κέρδισε ως αναγνώστη και πιστεύω πως δεν θα απογοητεύσει οποιονδήποτε του δώσει μια ευκαιρία. 

Edited by Mournblade
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Όποιος θέλει να ρίξει μια πιο ενδελεχή ματιά μπορεί να ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο και να διαβάσει την κριτική που έγραψα για λογαριασμό της Λέσχης Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας: 

https://www.lefalok.gr/bibliokritiki-onoma-xristi-oi-laoi-ths-thalassas

Edited by Mournblade
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μία ερώτηση παιδιά σε όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο ή ακόμα και ο συγγραφέας αν θέλει να απαντήσει. ψάχνω κάτι να διαβάσω αυτή την περίοδο αλλά δεν θέλω κάτι που θα μου δημιουργήσει κατάθλιψη, με τραγικό τέλος και τα λοιπά. Δεν είμαι σε φάση να διαβάζω στενάχωρα βιβλία. Να δώσω ευκαιρία σε αυτό το βιβλίο ή να το αφήσω για αργότερα; 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Παρασκευή! :)

Το βιβλίο δε θα το χαρακτήριζα στενάχωρο ή καταθλιπτικό, μα δεν είναι κι αυτό που λέμε ανάλαφρο ανάγνωσμα. Ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα ζοφερό μέλλον και με αφορμή αυτό το γεγονός αναλύει τις ζωές ορισμένων νέων ανθρώπων που θέλουν να αντιταχθούν στο καθεστώς του κράτους. Υπάρχει φιλοσοφική διάθεση και όρεξη για ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων που φωτογραφίζουν το παρόν. Να τονίζω βέβαια πως δεν είναι ούτε και βαρύ ανάγνωσμα. Το μικρό του μέγεθος το καθιστά εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο. Προσωπικά δεν με κούρασε/ στρέσαρε καθόλου. Επομένως, είναι στην κρίση σου για το αν θα του δώσεις μια ευκαιρία!

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Άντε λοιπόν. Το παρήγγειλα σήμερα το πρωί στην πρωτοπορία. Έχει και ωραίο εξώφυλλο, θα δείχνει ωραία στη βιβλιοθήκη.

Edited by Roubiliana
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εύχομαι να σε ικανοποιήσει! :) 

Θα χαρώ να διαβάσω τις εντυπώσεις σου, όπως φαντάζομαι και ο Νίκος.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Κ η πρωτοπορία μου έστειλε μέιλ πως το βιβλίο δεν υπάρχει. Τώρα το παρήγγειλα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Να δούμε... 

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Εμ, αυτά είναι με τους μικρούς εκδοτικούς. Εγώ πάντως από ένα βιβλιοπωλείο της Καρδίτσας το παρήγγειλα και ήρθε σε 3-4 μέρες.

Edited by Mournblade
Link to comment
Share on other sites

Λες; Να με εκπλήξει ευχάριστα το βιβλιοπωλείο του Ωρωπού; Θα μάθουμε σύντομα.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης προσπαθώ να επικοινωνήσω με email με τον οίκο και δε λαμβάνω απόκριση. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Πάντως το σίγουρο είναι ότι τέλη Γενάρη βγαίνει από εκδόσεις Πηγή το 2ο βιβλίο μου, που θεωρώ απείρως καλύτερο.

ΥΓ έστειλα νέο μνμ στον εκδότη και περιμένω απάντηση. Μπορείς να το ζητήσεις διαδικτυακά κατευθείαν από τις συμπαντικές διαδρομές, μήπως υπάρχουν κάποια αντίτυπα στα χέρια του. Καμιά φορά το πρόβλημα είναι στο χονδρέμπορο κι όχι στον οίκο. Αν δεν το κάνεις ενημέρωσε να το κάνω εγώ. 

Edited by John Ernst
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 11/4/2020 at 8:06 PM, John Ernst said:

Καμιά φορά το πρόβλημα είναι στο χονδρέμπορο κι όχι στον οίκο

όντως όποιο ζήτημα υπάρχει αφορά στη διακίνηση του βιβλίου και δεν είναι θέμα εκδότη (αυτός να πουλήσει θέλει περισσότερο από καθένα!) το βιβλίο διακινείται αν το ζητήσεις απευθείας από τον οίκο, αλλά τα βιβλιοπωλεία δεν το βρίσκουν, προφανώς έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση. 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/4/2020 at 8:06 PM, John Ernst said:

Επίσης προσπαθώ να επικοινωνήσω με email με τον οίκο και δε λαμβάνω απόκριση. Θα κάνω ό,τι μπορώ. Πάντως το σίγουρο είναι ότι τέλη Γενάρη βγαίνει από εκδόσεις Πηγή το 2ο βιβλίο μου, που θεωρώ απείρως καλύτερο.

ΥΓ έστειλα νέο μνμ στον εκδότη και περιμένω απάντηση. Μπορείς να το ζητήσεις διαδικτυακά κατευθείαν από τις συμπαντικές διαδρομές, μήπως υπάρχουν κάποια αντίτυπα στα χέρια του. Καμιά φορά το πρόβλημα είναι στο χονδρέμπορο κι όχι στον οίκο. Αν δεν το κάνεις ενημέρωσε να το κάνω εγώ. 

"Συμπαντικές Διαδρομές" sucks. From my experience...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα πάντως είναι διαθέσιμο στην Πολιτεία, στο ράφι κανονικά. 

"Μηνύματα από τα Ηλύσια πεδία", Νίκος Φερεντίνος.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Όνομα Χρήστη: Οι λαοί της Θάλασσας - Νίκος Φερεντίνος

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..