Jump to content

Επιτυχημένο παράδειγμα αυτοέκδοσης στην Ελλάδα


Alexz
 Share

Recommended Posts

Τα παραδείγματα επιτυχημένης αυτοέκδοσης σε Amazon κ.λπ. είναι πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις πιο επικερδή από παραδοσιακούς τρόπους έκδοσης. 

Υπάρχει έστω και ένα επιτυχημένο παράδειγμα αυτοέκδοσης σε βιβλία Ε.Π. στην Ελλάδα?

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Εννοείς γραμμένο στα ελληνικά κ να κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή; 

Link to comment
Share on other sites

@Roubiliana Εννοώ να είναι γραμμένο από Έλληνα συγγραφέα στα Ελληνικά.

Τώρα αν είναι έντυπο ή σε ηλεκτρονική μορφή ελάχιστη σημασία έχει πιστεύω.

Τέλος, για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ως επιτυχημένο εννοώ αυτό που έχει κάνει τουλάχιστον 4 - 5 χιλιάδες πωλήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Βρήκα αυτό το άρθρο στο eanagnostis.gr. Αναφέρεται σε τρία βιβλία που ξεκίνησαν ως αυτοεκδόσεις ή online και στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από εκδοτικούς οίκους. Συγκεκριμένα είναι τα εξής: «Νομαδικόν: ημερολόγιο του δρόμου» του Δημήτρη Μαμάκου, «Όσα χωράει μια στιγμή» του Στέφανου Λίβου και «Φεβρουάριος» του Θοδωρή Γεωργακόπουλου. Δεν ξέρω πόσο καλά πήγαν σε πωλήσεις, αλλά φαίνεται ότι και οι αυτοεκδόσεις μπορούν να τραβήξουν την προσοχή. Βέβαια, στην περίπτωση του Στέφανου Λίβου δεν πήγε και τόσο καλά η συνεργασία, όπως εξηγεί και ο ίδιος εδώ. Είναι από τις γνωστές τραγελαφικές ιστορίες με εκδοτικούς, που ακούμε κατά καιρούς.

Link to comment
Share on other sites

@Mesmer πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Το πιο ενδιαφέρον ίσως είναι αυτό που αναφέρεις με τον Στέφανο Λίβο. Βέβαια, έχω διαβάσει κάμποσα τέτοια άρθρα το τελευταίο διάστημα, καθώς και το συγκεκριμένο νήμα εδώ στο SFF, πράγμα που με κάνει να απορώ γιατί να μπει κάποιος στο ρίσκο να κάνει παραδοσιακή έκδοση.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως το διδακτορικό μου το έβγαλα στην Αμαζον. Το καλό είναι ότι είναι διαθέσιμο σε ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία αυτοεκδοσεων φαντάζομαι δεν έχουν καλό δίκτυο διανομής κ ούτε προώθηση. Το λέω ως αναγνωστρια που θέλησα να αγοράσω ένα κ δυσκολευτηκα να το βρω παρόλο που ήταν καινούργιο βιβλίο κ σίγουρα δεν είχε εξαντληθεί. 

Link to comment
Share on other sites

Του έχω κάνει κάποιες αλλαγές κ το έχω εκδόσει ως τρίτομο έργο. Στην Αμαζον δηλ δεν έχει ακριβώς δομή διδακτορικού. Το έχω ξαναγράψει. Βάλε στην αναζήτηση Κανάρη Παρασκευή στο Διδακτορικά κ Kanari Paraskevi στην Αμαζον. Είναι μεν προσωρινά δεσμευμένο στο Διδακτορικά αλλά η Αμαζον μου επιτρέπει τη δωρεάν διανομή πχ σε αρχεία κ βιβλιοθήκες. Ήδη βρίσκεται δωρεάν αντίτυπο στη φιλοσοφική. Το να πάω σε άλλο εκδοτικό απαγορεύεται. Δεν ξέρω αν κάτι από αυτά το βρίσκεις χρήσιμο...

Link to comment
Share on other sites

Αν θέλεις άλλες πληροφορίες στείλε μήνυμα. Είναι μεγάλη ιστορία.

Link to comment
Share on other sites

Ηλίας Φουντούλης - Κάτι χαμογελάει στις σκιές, από όσο ξέρω έκανε 7 εκδόσεις.

Ο εκδοτικός που το έβγαλε ανήκει στον πατέρα του.

Link to comment
Share on other sites

@Nihilio ξέρεις πόσες πωλήσεις είχε στην κάθε έκδοση;

Βέβαια, απ' ότι καταλαβαίνω δεν έκανε αυτοέκδοση... 

Edited by hidedora
Link to comment
Share on other sites

Η  λέξη "αυτοέκδοση" χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, από το να πληρώσεις συμβατικό εκδοτικό οίκο για να δεχτεί το χειρογραφό σου ως το να στήσεις εσύ εκδοτικό οίκο που θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά τα κείμενά σου (αυτή η τελευταία περίπτωση λέγεται και, ορθότερα, "ιδιοέκδοση").

Ο κόπος και το χρήμα που καλείσαι να επενδύσεις, καθώς και το περιθώριο (πιθανού) κέρδους, ποικίλουν σημαντικά κατά περίπτωση.

Η περίπτωση του Ηλία Φουντούλη (κατά φόρουμ, iliosporos) είναι ξεκάθαρη ιδιοέκδοση (θεωρώ πως μια ματιά στα ονόματα των μεταφραστών και τις χρονολογίες αρκεί για να πειστεί κανείς: http://www.osdelnet.gr/results?curSelectionPublisher1=Χρονικό). Απλώς το συγκεκριμένο βιβλίο πήγε τόσο καλά, που δικαιολογούσε το άνοιγμα σε περαιτέρω τίτλους από συγγραφείς εξίσου γνώριμους στο διαδικτυακό κοινό.

@hidedora, κατάλαβα σωστά πως εσύ εστιάζεις όχι στην ιδιοέκδοση, αλλά στην κυκλοφορία υλικού μέσα από έτοιμες πλατφόρμες (Amazon, lulu, smashwords κτλ.); Αν είναι έτσι, το "αυτοέκδοση ελληνικού βιβλίου" ή "αυτοέκδοση βιβλίου στην ελληνική γλώσσα" θα ήταν ακριβέστερο από το "αυτοέκδοση στην Ελλάδα".  Δεν το λέω για να ανοίξουμε συζήτηση περί ορολογίας, εκεί βρίσκεται η όλη ουσία. Οι πλατφόρμες διαθέτουν τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή ή εκτυπωμένα pod (print-on-demand). Η πρώτη εκδοχή έχει πολύ μικρή διείσδυση στο ελληλόφωνο κοινό, η δεύτερη βγαίνει πολύ ακριβή (μεμονωμένη ψηφιακή εκτύπωση, βιβλιοδεσία, ταχυδρομικά από εξωτερικό). Γι' αυτούς τους λόγους, δεν υπάρχει παράδειγμα επιτυχημένης αυτοέκδοσης αυτού του τύπου στην ελληνική γλώσσα γενικώς, όχι μόνο στην περιορισμένη αγορά του φανταστικού.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Το να κάνεις δικό σου εκδοτικό οίκο, να τα κάνεις όλα μόνος σου, έχει κάποια σοβαρά μειονεκτήματα και πέραν του συγγραφικού πεδίου. Εκτός ότι θα πιάσεις να ασχολείσαι με τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία, μάρκετινγκ, πράγματα που μπορεί να μην έχεις και την κλίση να κάνεις, έχεις και με εφορία παρτίδες αφού είναι κανονικά άσκηση επαγγέλματος αντίθετα με το να πουλήσεις δικαιώματα σε έναν οίκο. Έχε το υπόψιν αν σκέφτεσαι αυτήν την επιλογή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Electroscribe σωστή η παρατήρηση σχετικά με την ορολογία. Για την ακρίβεια αναφέρομαι σε "αυτοέκδοση βιβλίου στην ελληνική γλώσσα", που θα πληρώσεις συμβατικό εκδοτικό οίκο για να δεχτεί το χειρογραφό σου. 

Έχω δοκιμάσει παλιότερα και έβγαλα βιβλίο κατηγορίας "How To" στο amazon, στην Αγγλική γλώσσα, το οποίο δεν πήγε όπως το περίμενα. Συγκεκριμένα, απ' ότι κοίταξα πριν λίγο, είχα κάνει περίπου 700 πωλήσεις. Βέβαια, η κατηγορία ήταν εξαιρετικά κορεσμένη και το είχα κάνει περισσότερο για την "πλάκα μου". Το θετικό είναι ότι πληρώνεσαι 70% royalties από το πρώτο αντίτυπο.

Παρά την παραπάνω "αποτυχία", απέκτησα κάποια εμπειρία στο συγκεκριμένο marketplace και τα επόμενα βιβλία που γράφω πλέον είναι στα αγγλικά, μιας και πιστεύω ότι συγκεκριμένες κατηγορίες αυτή την περίοδο έχουν περιθώριο για να βγάλει καλό κέρδος κάποιος ως νέος συγγραφέας.

Στην Ελληνική αγορά από μία πρώτη μελέτη που έχω κάνει, υπάρχουν τα θετικά ότι η αγορά είναι segmented, άρα υπάρχει περιθώριο για να μπεις, από την άλλη το κοινό είναι μικρό, ο ανταγωνισμός μεγάλος και στην "αυτοέκδοση βιβλίου στην ελληνική γλώσσα" πρέπει να διαχειριστείς και το κομμάτι αποστολής βιβλίων κ.λπ., το οποίο θεωρώ πολύ πιο δύσκολο από το marketing.

@WILLIAM Δεν σκέφτομαι καν την επιλογή για δημιουργία εκδοτικού οίκου. Όπως αναφέρω και πιο πάνω, η διαχείριση μετά την πώληση είναι πονοκέφαλος και αυτό με προβληματίζει περισσότερο από όλα.

Edited by hidedora
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 8/11/2019 at 11:50 PM, hidedora said:

@Nihilio ξέρεις πόσες πωλήσεις είχε στην κάθε έκδοση;

Βέβαια, απ' ότι καταλαβαίνω δεν έκανε αυτοέκδοση... 

Μία έκδοση συνηθίζεται να είναι από 1000-2000 αντίτυπα, σε εκδοτικούς τέτοιου μεγέθους μιλάμε μάλλον για χιλιάρικο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..