Jump to content

Πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφικό έργο


Newcomer
 Share

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Είμαι πρωτοετής φοιτητής και πρόσφατα ολοκλήρωσα ένα συγγραφικό μου έργο. Είναι μυθιστόρημα φαντασίας, αλλά βασίζεται κατά πολύ στην πραγματικότητα. 

Αρχικά, είχα σκοπό να μην "μπλέξω" με εκδοτικές εταιρίες και να δημοσιεύσω μόνος μου, δωρεάν και online το σύγγραμα μου. Παρόλαυτα, στην αναζήτηση μου για εκτύπωση μερικών αντιτύπων για συγγενείς και φίλους με προσέγγισε μια σχετικά γνωστή εκδοτική εταιρεία και μου ζήτησε να τους το στείλω έτσι ώστε να του δώσουμε μια ευκαιρία. 

Είπαν αρκετά θετικά σχόλια για το έργο μου, και ο επαγγελματίας αναγνώστης που του ανατέθηκε η αξιολόγηση του κειμένου μου, έκανε μια πραγματικά καλή αξιολόγηση. Παρόλαυτα, με την πρόφαση ότι είμαι άγνωστος στο κοινό, μου πρότειναν την συνεκδοση, κάτι το οποίο θεωρώ λογικό αλλά όχι εφικτό. Τους εξήγησα ότι είμαι φοιτητής και ότι από την στιγμή που εμπιστεύονται το έργο μου θα μπορούσαμε με ένα τρόπο να βρούμε μια εναλλακτική, αλλά δεν καταλήξαμε κάπου. Τους πρότεινα μάλιστα, να μειώσουν το ποσοστό που μου πρότειναν να έχω από τις πωλήσεις, που άγγιζε το 25%, με σκοπό να πάρω πολύ λιγότερα χρήματα, αρκεί να μην χρειαστεί να επένδυσω. Μου εξήγησαν ότι ούτε αυτό γίνεται και μου πρότειναν να ξαναμιλήσουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μήπως έχω αλλάξει γνώμη. 

Καθ' όλο αυτό τον καιρό το έστειλα και σε άλλες εκδοτικές. Μέχρι στιγμής (δεν έχει περάσει το χρονικό όριο που δίνουν στον εαυτό τους για να απαντήσουν) μου έχει απαντήσει άλλη μία, θετικά προτείνοντας μου πάλι την συνεκδοση, αλλά με το μισό και παραπάνω χρηματικό ποσό που να πρέπει να επένδυσω.

Το ζήτημα μου είναι το εξής, από την στιγμή που φαίνεται πως έχω κάνει καλή δουλειά και εκδοτικές εταιρίες ανταποκρίνονται στην έκδοση, αναρωτιέμαι αν θα βρεθεί καμία που θα αναλάβει τα έξοδα. Διότι θεωρώ ότι ως πρωτοεμφανιζόμενος, και ο Καστανιώτης πχ, να με εκδόσει, πάλι θα μου ζητήσει χρήματα. 

Θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας καθώς και μερικές συμβουλές καθώς δεν γνωρίζω πολλά για τον χώρο.

Ευχαριστώ πολύ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Ο Καστανιώτης δε θα σου ζητήσει χρήματα. Κανένας σοβαρός εκδοτικός δε θα σου ζητήσει χρήματα, ούτε θα σου προτείνει συνέκδοση. 
2. Οι προτάσεις συνέκδοσης δε σημαίνουν ότι έκανες καλή δουλειά. Ούτε, φυσικά, ότι δεν έκανες.
3. Αν σ' ενδιαφέρει η παραδοσιακή έκδοση, η τακτική είναι να στείλεις το χειρόγραφό σου σ' όλους τους εκδοτικούς που σ' ενδιαφέρουν και να περιμένεις, συχνά ως ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω. Κάποιοι δεν απαντούν καν. Προσωπικά, συστήνω την ταυτόχρονη υποβολή. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Όπως αναφέρει και ο Solonor, κανένας σοβαρός εκδοτικός οίκος δεν θα σου ζητήσει χρήματα ή συνέκδοση.

Μπορείς με λίγα χρήματα να βγάλεις καμια εκατοστή αντίτυπα από το Bookoo.gr ή Print on Demand από το Bookstars από το να πας σε συνέκδοση.

Link to comment
Share on other sites

Το κανένας σοβαρός εκδοτικός που λέτε, θεωρώ είναι κάτι πολύ γενικό. Αν θεωρείτε σοβαρούς εκδοτικούς μόνο την αφρόκρεμα τότε νομίζω κανένας πρωτοεμφανιζόμενος δεν έχει ευκαιρία να εκδοθεί. 

Χωρίς να ξέρω πολλά, θεωρώ ότι μεγάλες εκδοτικές εταιρίες, όπως η προαναφερθείσα, παρά μα πάρα πολύ σπάνια θα εκδόσει κάποιον ο οποίος δεν έχει όνομα. 

Link to comment
Share on other sites

35 minutes ago, Newcomer said:

Αν θεωρείτε σοβαρούς εκδοτικούς μόνο την αφρόκρεμα τότε νομίζω κανένας πρωτοεμφανιζόμενος δεν έχει ευκαιρία να εκδοθεί. 

Λάθος. Ως πρωτοεμφανιζόμενος (αν δε μιλάμε για κάποιο είδος που δε θέλει να το βλέπει κανείς, όπως φάντασι/Ε.Φ.) είσαι ελκυστική επιλογή για έναν εκδότη, διότι μπορείς να παίξεις στα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου, με καλύτερες πιθανότητες. 

37 minutes ago, Newcomer said:

Χωρίς να ξέρω πολλά, θεωρώ ότι μεγάλες εκδοτικές εταιρίες, όπως η προαναφερθείσα, παρά μα πάρα πολύ σπάνια θα εκδόσει κάποιον ο οποίος δεν έχει όνομα. 

Εκδίδουν. Αυτό που σπάνια εκδίδουν είναι το είδος, ανεξάρτητα απ' το όνομα. 

Επίσης, η συνέκδοση/αυτοέκδοση, δε μετράει στο βιογραφικό. Συχνά μετράει αρνητικά.

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Newcomer, καλησπέρα κι από μένα. 

Για κάποιους το φαινόμενο της αυτοέκδοσης/συνέκδοσης είναι κόκκινο πανί, και δικαίως ίσως, γιατί βλέποντας σφαιρικά το ζήτημα είναι  αντικειμενικά απαράδεκτο να ζητούν οι εκδοτικοί από τους συγγραφείς να συνεισφέρουν στα έξοδα της έκδοσης. Όμως, επειδή υπεσέρχονται πολλοί παράγοντες στο συγκεκριμένο ζήτημα, (όπως πχ το ύψος του ποσού που σου ζητούν, το ύψος της αμοιβής που θα λάβεις, κοινώς 25%>10%, το οτι λόγω είδους το πιθανότερο είναι να μείνει το έργο στο συρτάρι, το προφίλ της εκδοτικής εταιρίας) εγώ θα αποστασιοποιηθώ από το παρών στη χρονική στιγμή δίλημμα και θα σου πω τι θα έκανα στη θέση σου:

α) Θα καθυστερούσα να το στείλω. Θα το δούλευα ξανά και ξανά, σε βάθος ετών, ώστε να είμαι σίγουρος πως θα έχει αγγίξει την απαιτούμενη ποιότητα. Ίσως και ως τα 25. Γράφοντας παράλληλα κι άλλα έργα εννοείται.

β) Ύστερα θα το έστελνα σε όλους τους μεγάλους εκδοτικούς για κανονική έκδοση.

γ) Αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον, και εν τω μεταξύ εξακολουθούσα να πιστεύω στο έργο, μετά την πάροδο τόσων ετών, τότε θα σκεφτόμουν την πιθανότητα συνέκδοσης, πάντα με την προϋπόθεση πως μιλάμε για ένα μικρό ποσό που είναι οφθαλμοφανές πως είναι διευκόλυνση των τυπογραφικών εξόδων, αλλά και με την προϋπόθεση πως θα είναι μια σοβαρή εκδοτική προσπάθεια. (Να είναι ως προϊόν ελκυστικό και καλαίσθητο, να αναλάβει το κείμενο επιμελητής και διορθωτής, να κυκλοφορήσει στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, να τυπωθεί όντως ο συμφωνούμενος αριθμός των αντιτυπων, να γίνει προώθηση και ούτω καθεξής).

Edited by Mournblade
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους κάποιοι, θεωρείται την συνέκδοση απαράδεκτη και τους συμμερίζομαι. Παρόλαυτα, όπως είπες, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που δεν την θεωρώ και τόσο απαράδεκτη. 

Καταρχάς να τονίσω ότι, ουδέποτε με ένοιαξε να βγάλω χρήματα από το βιβλίο, ούτε κατά την διάρκεια της συγγραφής του ούτε και τώρα. Εντυπωσιάζομαι πιό πολύ από την παρουσιάση που θα κάνω ή την συμμετοχή μου σε εκθέσεις. Θεωρώ ότι έτσι θα πληρωθώ, συν του γεγονότος ότι θεωρώ τεράστιο πράγμα το να βρίσκεσαι στο ράφι, έστω και δέκα αγνώστων, είναι κάτι που μένει.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μου, δεν θα με πείραζε να άκουγα και τιποτένια ποσοστά από τις πωλήσεις, και ίσως αν βρισκόμουν σε διαφορετική θέση να μην με πείραζε να πληρώσω και ένα συμβολικό ποσό. Όχι επειδή έχω κάψα να με δω ντε και καλά στα βιβλιοπωλεία, αλλά επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι όσο καλό και να είναι κάτι, ο κάθε εκδοτικός, θα ζητήσει χρήματα από έναν πρωτοεμφανιζόμενο. Εξάλλου, το σκέφτομαι σαν να πληρώνω τις κάποιες μοναδικές εμπειρίες που θα ζήσω και όχι τα έξοδα. Όμως από την στιγμή που είμαι φοιτητής, θεωρώ πολυτέλεια οτιδήποτε  βγαίνει από την σφαίρα της επιβιώσης. 

Όσον αφορά, αυτό που λες σχετικά με το να δουλέψω ακόμα το γραπτό μου, πάντα υπάρχει χώρος βελτίωσης και δεν το αμφισβητώ αυτό, αλλά θεωρώ λόγω του χαρακτήρα μου, και της οργανωτικότητάς μου, κυρίως ότι νοηματικά, το έργο μου βρίσκεται εκεί που θα μπορούσε να φτάσει (εκεί που θέλω), χωρίς φυσικά να λέω ότι είναι καλό. Επίσης, μετά από έξι χρόνια που προτείνεις, ίσως να έχω αλλάξει σαν άνθρωπος τόσο πολύ που να μην μου αρέσει όλο αυτό. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι από την στιγμή που τον τελευταίο χρόνο το έχω ολοκληρώσει, θα ήθελα να δω αν αξίζει να εκδοθεί, μέσα στον επόμενο χρόνο, αλλιώς να ασχοληθώ με τις σπουδές μου.

Τέλος, όσον αφορά τον τρίτο σου επιχείρημα, θα ήθελα να πω ότι αν δεν προέβλεπε πως όλο αυτό θα έφτανε το επίπεδο της καλαισθησίας, δεν θα το προσπαθούσα καν. Είμαι της άποψης, ότι από την στιγμή που κοπιάζεις σε κάτι πρέπει να το κάνεις να αξίζει, οπότε θα το τράβαγα μέχρι το τέλος έτσι ώστε να είναι όλα όπως τα θέλω. 

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ σχετικά με το πρώτο σκέλος της απάντησής σου, αλλά σέβομαι την άποψή σου. Προσωπικά θεωρώ άδικο το γεγονός ένας επιμελητής ή ένας γραφίστας πχ να βγάζει περισσότερα λεφτά από τον ίδιο τον συγγραφέα του έργου. Διίστανται οι απόψεις, βέβαια, οπότε δεν θα επεκταθώ.

Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω πως ο λόγος που προτείνω να δώσεις χρόνο στο γραπτό σου έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να πληγωθείς αν ο μη γένοιτο το πρώτο έργο σου βρεθεί στα βιβλιοπωλεία σε ανώριμη κατάσταση. Εφιστώ την προσοχή καθώς ο τρόπος έκδοσης δεν είναι το παν. Το παν είναι η ποιότητα του έργου. Και για να δανειστώ την πρόταση '' Επίσης, μετά από έξι χρόνια που προτείνεις, ίσως να έχω αλλάξει σαν άνθρωπος τόσο πολύ που να μην μου αρέσει όλο αυτό'', αν μου επιτρέπεις, γι' αυτό ακριβώς το προτείνω. Αν έως τότε δεν έχει αντέξει στο κριτήριο του χρόνου, τότε φοβάμαι πως κάπου εκεί βρίσκεται ένα μελανό σημείο. Από προσωπική πείρα σού λέω τα παραπάνω (για να μη θεωρήσεις πως αμφισβητώ την ποιότητα του έργου σου), καθώς θα ήταν ψέμα αν  έλεγα πως στη δική μου περίπτωση η αλλαγή που διαπίστωσα στον τρόπο γραφής, με την πάροδο των ετών, δεν υπήρξε ιδαιτέρως θετική.

Τέλος πάντων, όλα τα παραπάνω, μικρή σημασία έχουν.Ο κάθε άνθρωπος ακολουθεί την καρδιά του και χαράζει τον δικό του δρόμο. Η τελική απόφαση είναι δική σου. Όπως και να 'χει, όμως, εγώ σε οχλώ να δώσεις το βιβλίο σε έμπειρους αναγνώστες που δεν σε γνωρίζουν προσωπικά για να σου πουν μια γνώμη και φυσικά να κάνεις μια προσπάθεια στους μεγάλους εκδοτικούς οίκους πρώτα.

Καλή επιτύχια εύχομαι σε ό,τι κι αν επιλέξεις! :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός ότι συζητάς για το αν αξίζει η συνέκδοση σημαίνει από μόνο του ότι δεν την εμπιστεύεσαι όσο θα έπρεπε για να το κάνεις.
Επίσης ίσως περίμενες περισσότερες θετικές αντιδράσεις στο κομμάτι "τελείωσα ένα έργο και ενδιαφέρονται να μου το εκδώσουν" από αυτές που είδες αλλά, πίστεψέ με, τα έχουμε δει όλα αυτά πολλές φορές.

Η βασική ερώτηση που θες να κάνεις στον εαυτό σου είναι η εξής:
Τι θέλω από το έργο μου σαν εν δυνάμει συγγραφέας; Να δω το όνομά μου και τη φάτσα μου στο ράφι και να την ανεβάσω στο instagram? Ή να δώσω ένα έργο από το οποίο είμαι απόλυτα ικανοποιημένος κι ας πάει άπατο?

Το πρώτο δεν αναιρεί το δεύτερο αλλά το δεύτερο δεν χρειάζεται το πρώτο.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..