Jump to content

Tips για περισσότερη παραγωγικότητα


Ιρμάντα
 Share

Recommended Posts

 

To me a book is a message from the gods to mankind; or, if not, should never be published at all. Aleister Crowley
 

Σχετικά με την έμπνευση, μιλήσαμε επίσης εδώ. Μπορούμε ωστόσο να ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα όταν γράφουμε; Κάτι που να μας κάνει δεκτικούς στην έμπνευση, να μας κρατά σε φόρμα σαν συγγραφείς και να μας βοηθάει να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ακόμη και μία, εντελώς άνυδρη από ιδέες, μέρα; Ας υποθέσουμε ότι καθόμαστε να γράψουμε, χωρίς ιδιαίτερη όρεξη. Υπάρχουν άραγε τρόποι να ανεβάσουμε τη συγγραφική μας libido;

1. Δεν σταματάμε. Για νερό, για φαγητό, για τουαλέτα. Μπορούμε να το αναβάλουμε, ή τουλάχιστον να το αναβάλουμε για λίγο ακόμη; Προσπαθούμε να μην διακόψουμε, ας πούμε, μέχρι να τελειώσουμε τη σκηνή όπου ο ήρωας ανακαλύπτει το κομμένο κεφάλι μέσα στο ψυγείο του ή πιάνει τη γυναίκα του στο κρεβάτι με τον κουμπάρο/ κουμπάρα. Είναι μικροί στόχοι, εύκολα πραγματοποιήσιμοι. Γράφουμε με τη λογική του, ακόμη μία παράγραφος, ακόμη μία πρόταση. Πιστέψτε με, πιάνει.

2. Δεν κοσκινίζουμε την έρευνά μας. Αν έχουμε οίστρο, αλλά κυρίως, όταν δεν έχουμε, δουλεύουμε ως εξής: ξεκινάμε να γράφουμε σχεδόν ό,τι μας έρθει. Αφήνουμε το συνταίριασμα με την έρευνα που (τυχόν) έχουμε κάνει για κάποιο ξεσκόνισμα στο μέλλον.

3. Δεν κάνουμε ορθογραφικό έλεγχο. Όχι εκείνη τη στιγμή. Εννοείται πως κάποια στιγμή θα κάνουμε, αλλά αν μας πάρει δέκα λεπτά το σενιάρισμα μιας πρότασης τότε απλώς θα αργήσουμε πολύ, παρά πολύ να τελειώσουμε ένα κεφάλαιο, πόσο μάλλον ένα βιβλίο. Αφήστε τα ορθογραφικά και τις λοιπές διορθώσεις για αργότερα.

4. Θέστε ένα όριο λέξεων. Πείτε, εγώ θα σηκωθώ από δω όταν έχω γράψει πεντακόσιες λέξεις, χίλιες λέξεις, τέλος πάντων εσείς αποφασίζετε πόσες. Δεν έχει σημασία αν είναι κακές, λάθος, εκτός, αδιόρθωτες, άχρηστες. Όταν έχετε ολοκληρώσει τον στόχο σας επιτρέπεται να καταπιαστείτε και να πετάξετε έξω όλη τη σαβούρα.

5. Προσπαθήστε να διατηρείτε την ηρεμία σας. Φτιάξτε το playlist σας από απαλές μελωδίες, ήχους φύσης, τιτιβίσματα, κύματα, νερά, αέρηδες, φλόγες στο τζάκι, καμπανάκια και τα παρόμοια. Προσωπικά με έχει βοηθήσει να χρησιμοποιώ ακουστικά κάποιες φορές. Απομονώνεσαι πιο αποτελεσματικά, γράφεις πιο απερίσπαστα.

6. Στο κομμάτι ηρεμία βοηθάει, κάποιες φορές, η ανάλογη διακόσμηση του γραφείου μας ή του σημείου που πέφτουν τα μάτια μας όταν τα σηκώνουμε από την οθόνη. Ένας δίσκος με βότσαλα. Μία γυάλα. Ένα μικρό επιτραπέζιο συντριβανάκι. Ένας πίνακας που μας γαληνεύει. Μία γλάστρα στο παράθυρο. Προσωπικά έχω δει ότι λειτουργεί οτιδήποτε, έστω και μικρό, έστω και στο κέντρο της πόλης, καταφέρνει να μας φέρει σε επαφή με τη φύση. Κινέζικες μπάλες αντιστρές επίσης είναι ό,τι πρέπει, να τις γυροφέρνετε στις φούχτες που και που.

7. Μην κάνετε καμία σκέψη, την ώρα που γράφετε, για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου σας. Και δεν εννοώ εδώ να γράφετε εντελώς τυχαία πράγματα, που να μην ταιριάζουν στην ιστορία σας, για παράδειγμα. Εννοώ να μην σκέπτεστε, ας πούμε, αν και πότε θα έχει επιτυχία το έργο σας, αν και πότε θα δει το φως της δημοσιότητας, αν και σε ποιους θα αρέσει και τα λοιπά. Οι σκέψεις αυτές είναι τρομερά περιοριστικές, καταναλώνουν την ενέργειά μας και δημιουργούν αγκυλώσεις στην έμπνευσή μας. Και ναι, το παθαίνω συχνότατα.

8. Αντιμετωπίστε τη γραφή επιθετικά. Αυτό λειτουργεί σε συνδυασμό με τα παραπάνω. Μην σκέφτεστε ποτέ τι θα σκεφτούν όσοι διαβάσουν αυτά που γράφετε. Μην σκέφτεστε ότι είναι δυνατόν να αποτύχετε, μην εστιάζετε καθόλου εκεί. Να ακολουθείτε τη γραφή όπως ο ταύρος εστιάζει στο κόκκινο πανί, αδιάφορος για το τι βρίσκεται γύρω του. Όσο ακραίο και αν σας φαίνεται το παράδειγμα. Η γραφή είναι στην μία άκρη της γέφυρας και εσείς στην άλλη. Απλώς βαδίστε μέχρι να συναντήσετε το στόχο σας. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία.

9. Δοκιμάστε, αν κρίνετε πως χρειάζεται, να κατεβάσετε τηλέφωνα. Αν σας αποσπά μην είστε καν στο διαδίκτυο. Αν σας αποσπούν τα καμπανάκια και η χαλαρωτική μουσική που αναφέραμε πριν, μην έχετε ούτε από αυτά.

10. Μην ξεγελαστείτε να διακόψετε έστω και για λίγο. Μία ματιά στο facebook για να δείτε πόσα likes μάζεψε η φωτογραφία με το μουσακά που ξεφουρνίσατε είναι αρκετή για να σας καθηλώσει ώρες επί ωρών.

11. Τηρήστε το πρόγραμμα των δύο ή τριών ωρών την ημέρα, των χίλιων, των πεντακοσίων, των χιλίων επτακοσίων λέξεων την ημέρα. Οτιδήποτε και αν σας συμβεί, αν δεν περιλαμβάνει σπίτι που καίγεται και ζωές που κινδυνεύουν, τηρήστε το πρόγραμμα.

12. Μην αμελείτε να κάνετε κάποιο δωράκι στον εαυτό σας εφόσον έχετε ολοκληρώσει τον στόχο των λέξεών σας την ημέρα. Μια λιχουδιά; Ένα τσιγάρο; Μια βόλτα; Ένα αστείο βίντεο; Εργαστήκατε άξια και είναι ώρα να ξαναγεμίσετε τις μπαταρίες σας.

13. Στο πρόγραμμα αυτό και σε αυτή τη φάση μετράει η ποσότητα, όχι η ποιότητα. Η ποιότητα θα σας απασχολήσει μετά, όταν ένα πρώτο γράψιμο θα έχει ολοκληρωθεί ή θα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του (rough draft).

14. Αν έχετε φίλους με κατανόηση, ενημερώστε τους να μην σας ενοχλούν τις ώρες που έχετε επιλέξει να εργαστείτε. Αν δεν έχετε φίλους με κατανόηση, τότε απλώς γυρίστε στο σημείο 9 και μην σηκώνετε τηλέφωνα, μην απαντάτε σε μηνύματα, μην ανοίγετε την πόρτα. Εκτός και πάρει φωτιά η πολυκατοικία σας και πρέπει να βγείτε, με το λάπτοπ παραμάσχαλα εννοείται. Να θυμάστε ότι αυτή η συμβουλή είναι και ένας έξτρα καλός τρόπος να τσεκάρετε τους αληθινούς σας φίλους. Μπορεί να μην αγαπάω ούτε μία λέξη από όσα γράφεις και ποτέ να μην σε διαβάσω αλλά θα υπερασπιστώ, και με τίμημα της ζωή μου ακόμη, το δικαίωμά σου στο γράψιμο αυτών που ποτέ δεν θα διαβάσω.

15. Αν σας βοηθάει στην καλή σας διάθεση, περιποιηθείτε τον εαυτό σας πριν καθίσετε για γράψιμο. Όχι υπερβολές, προς Θεού. Αλλά μπορεί να νιώσετε καλύτερα έχοντας κάνει πριν ένα ντους. Αν φυσικά η έμπνευση σας έρχεται έτσι κι αλλιώς, μην την αγνοήσετε. Τα συγκεκριμένα tips είναι για ανθρώπους που κολλάνε ή που γράφουν τρομερά αργά και ακατάστατα και θέλουν να βρουν τρόπους να ταξινομήσουν το γράψιμο και την έμπνευσή τους.

16. Αντιμετωπίστε το γράψιμο, δεν είναι ντροπή, σαν δουλειά. Καλή είναι η τέχνη, ναι. Καλές οι πανανθρώπινες αλήθειες και τα μονοπάτια που μας δείχνουν οι λίγοι φωτισμένοι καλλιτέχνες/ συγγραφείς/ ιδεολόγοι. Αλλά πιθανώς δεν ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία. Ας το αποδεχτούμε και ας θέσουμε στον εαυτό μας στόχους που να μας κινητοποιούν. Ένας συγκεκριμένος αριθμός λέξεων την ημέρα, κάθε μέρα, είναι μία καλή αρχή. Μπορεί να μην έχουμε κάθε στιγμή Την Ιδέα αλλά παραμένουμε σε φόρμα και ζεστοί.

17. Οι ιδέες καμιά φορά εκβιάζονται. Όπως και οι πάσης φύσεως καταστάσεις. Ένας τοίχος θα γκρεμιστεί αν διαρκώς τον βομβαρδίζουμε. Ο Καζαντζάκης έλεγε Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα. (Πρόκειται για μεταφορά, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι. Ή οπουδήποτε αλλού.) Γενικώς αυτό που λέω εδώ είναι πως Η Ιδέα έχει περισσότερες πιθανότητες να μας επισκεφτεί αν κρατάμε την πόρτα διαρκώς ανοιχτή, παρά αν καθόμαστε άπρακτοι και μεμψιμοιρούμε ότι μας λείπει ο χρόνος, μίου μίου, ή πώς δεν έχουμε έμπνευση, μίου μίου, ή πού θα βρούμε εκδότη. Όταν γράφεις, κρατάς την πόρτα ανοιχτή κι εκείνη τη στιγμή σκασίλα σου αν θα βρεις εκδότη. Εκείνη τη στιγμή. Πολλές σκάρτες ιδέες θα περάσουν από το άνοιγμα, πολλές μπούρδες, πολύ ξεκάπνισμα, πολλά απωθημένα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν, πολλές σελίδες θα πάνε άκλαυτες. Αλλά κάποια στιγμή θα έρθει και Η Ιδέα. Δεν είναι πάντα επιφοίτηση Η Ιδέα. Συνήθως είναι το αποκορύφωμα μιας μακριάς, βρώμικης, κοπιαστικής πορείας.

Edited by Ιρμάντα
  • Like 8
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό άρθρο. Για να πω την αλήθεια όταν γράφω προσπαθώ να τα τηρώ όλα τα παραπάνω, σχεδόν ποτέ δεν ακούω μουσική όμως πλέον γιατί κάνω φωνητική πληκτρολόγηση και με αποσπά την προσοχή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..