Jump to content

Το μυστικό άστρο - Δημήτρης Δελαρούδης


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

2146810945_.jpg.50b4ac3d860f657cd749791a104ffbc8.jpg

Δημήτρης Δελαρούδης - Το μυστικό άστρο (Εκδόσεις Πηγή, 2020)

Quote

Μια έπαυλη στην Πεντέλη κατάµεστη από αφύσικες ποσότητες σκόνης, θολές αναµνήσεις του Μεσοπολέµου και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών. Μια εντελώς αδιάκριτη µπέιµπι σίτερ. Ένα χαρισµατικό κοριτσάκι που ζωγραφίζει λευκούς, συµµετρικούς ήλιους από το υπερπέραν. Μια µητέρα αριστοκρατικής καταγωγής από τη Γαλλία, που σκαλίζει επικίνδυνα το παρελθόν και προσπαθεί να αλλάξει το µέλλον. Η αλλόκοτη αλληλογραφία ενός Έλληνα φυµατιολόγου κι ενός Ρώσου µουσικοσυνθέτη. Καθηµερινά µικρά αντικείµενα που εξαφανίζονται ανεξήγητα, όπως και παράξενα, παραµορφωµένα αντικείµενα που εµφανίζονται από το πουθενά. Μια µυστηριώδης και ακατάληπτη συσκευή που βρίσκεται επιµελώς κρυµµένη στο σκοτάδι…

Το βιβλίο παίζει ανάμεσα σε αρκετά είδη του Φανταστικού, μιας και διαθέτει τόσο στοιχεία Φαντασίας, όσο και στοιχεία Τρόμου, καθώς επίσης και λίγο μυστήριο. Ίσως ο χαρακτηρισμός "New Weird" να του ταιριάζει καλύτερα.

Αν και στη βιβλιοθήκη μου έχω εδώ και καιρό τη συλλογή διηγημάτων του "Ο ιός της Βαβέλ" -που τσίμπησα τον Οκτώβριο του 2017 από το ΦantastiCon-, αυτό είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω (πέρυσι τον Απρίλιο διάβασα το διήγημα "Στα Τέλη του Νοέμβρη" που έγραψε μαζί με την Αγνή Σιούλα για την ανθολογία "Βρόχος"). Λοιπόν, πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη νουβέλα του Φανταστικού, που κινείται μεταξύ πολλών διαφορετικών ειδών του Φανταστικού. Βασικά προσόντα της νουβέλας είναι η καταπληκτική ατμόσφαιρα -που σε σημεία είναι αρκετά υποβλητική-, η σίγουρη και συγκροτημένη γραφή, καθώς επίσης και οι ιντριγκαδόρικες ιδέες. Βέβαια, οφείλω να πω ότι με τέτοιο υλικό θα μπορούσε να γραφτεί κοτζάμ μυθιστόρημα (τουλάχιστον με το διπλάσιο μέγεθος), αλλά ίσως έτσι η ιστορία θα έχανε λίγο από τη δύναμή της που βασίζεται στην ατμόσφαιρα και το μυστήριο. Όπως και να'χει, είναι μια νουβέλα που με κράτησε στην τσίτα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, καταφέρνοντας να μου δημιουργήσει μια παράξενη αίσθηση με όλα αυτά τα περίεργα που συνέβησαν στην έπαυλη της Πεντέλης. Και με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω για την Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών, τον Άγγελο Τανάγρα και όλα αυτά τα παράξενα πειράματα.

7.5/10

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..