Jump to content

Dexter Gabriel/P. Djèlí Clark


Steel Guardian
 Share

Recommended Posts

1015220124_P.DjlClark.jpg.53562e41b86485df132f4616a4ccb90f.jpg

Το P. Djèlí Clark (ή Phenderson Djèlí Clark) είναι ψευδώνυμο του Αμερικάνου συγγραφέα και ιστορικού Dexter Gabriel. Είναι γεννημένος στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε τόσο στο Χιούστον όσο και στο Τρινιντάντ και το Τομπάγκο, που είναι ο τόπος καταγωγής της οικογένειάς του. Έχει γράψει 3 νουβέλες και πολλά διηγήματα και έχει κερδίσει ένα βραβείο Nebula, και ένα βραβείο Locus, ενώ έχει προταθεί για τρία Hugo και ένα ακόμα Nebula. Το πρώτο του μυθιστόρημα, A Master of Djinn, αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021.

Τα βιβλία του είναι:

960127992_TheBlackGodsDrums.jpg.7435fc4cebf2a6dbc7dc66ec00e5743b.jpg  1843327177_TheHauntingofTramCar015.thumb.jpg.5be58e690dc19c36810a09de1c596c57.jpg  2126218981_RingShout.jpg.d632d2cebd85a418b41e09b508f13569.jpg

The Black God's Drums (2018)
The Haunting of Car Tram 015 (2019)
Ring Shout (2020)

Edited by Spark
Προστέθηκε η εικόνα του συγγραφέα και των βιβλίων του.
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2080593982_TheSecretLivesoftheNineNegroTeethofGeorgeWashington.jpg.5b99f85bafc75656a6373134cc8f44ab.jpg

Πολύ χαίρομαι που κάποιος άνοιξε τόπικ για τον P. Djèlí Clark. Το διήγημα του The Secret Lives of the Nine Negro Teeth of George Washington που κέρδισε το nebula ήταν το αγαπημένο μου για το 2018.  😁

 

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του διηγήματος.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τις τελευταίες μέρες διάβασα διάφορα δικά του:

 

Shattering the Spear

Ένα αρκετά καλό, σχετικά απλό sword & sorcery διήγημα σε ψευδο-αφρικάνικο κόσμο. Ο κόσμος της ιστορίας είναι το μεγάλο συν, αφού είναι πολύ διαφορετικός από αυτά που έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι και πολύ ενδιαφέρων και θα ήθελα να δω και άλλες ιστορίες σε αυτόν. Γενικά σε αντίθεση με το περισσότερο sword & sorcery δεν βγάζει αυτή την αίσθηση του παλιομοδίτικου (που για ιστορικούς λόγους συνήθως υπάρχει στο είδος), αλλά παραμένει πιστό δείγμα του είδους, σίγουρα προτείνεται στους φαν. Μπορεί κανείς το βρει δωρεάν online, νόμιμα και είναι αρκετά σύντομο και καλογραμμένο, ώστε να διαβαστεί με τη μία.

 

1463388210_ADeadDjinninCairo.jpg.74f1a739da81a20e1cf99a43a58c1219.jpg  1843327177_TheHauntingofTramCar015.thumb.jpg.5be58e690dc19c36810a09de1c596c57.jpg

A Dead Djinn in Cairo & The Haunting of Tram Car 015

Ένα διήγημα και μία νουβέλα που διαδραματίζονται στον ίδιο κόσμο. Ο κόσμος αυτός είναι το Κάιρο στις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά ένα Κάιρο πολύ διαφορετικό, μιας και λόγω των ενεργειών κάποιου μάγου/αλχημιστή πριν πολλά χρόνια άνοιξε μια πόρτα μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των τζίνι και διάφορων άλλων μαγικών όντων, κάτι που έχει αλλάξει την ροή της ιστορίας σε σχέση με το πως τη ξέρουμε, καθώς και έχει οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας (δημιουργώντας μια steampunk αισθητική) και των "μαγικών τεχνών".
Αυτός ο κόσμος είναι το τεράστιο συν των ιστοριών καθώς είναι ολοζώντανος, γεμάτος ήχους, αρώματα και τη δική του προσωπικότητα. Η γραφή του Clark βοηθάει πολύ σε αυτόν τον τομέα, μιας και δίχως να είναι φορτωμένη καταφέρνει να έχει συνεχώς κάποιες μικρές αναφορές που εμπλουτίζουν τον κόσμο, χωρίς να χαλάει η ροή των ιστοριών και χωρίς συχνά και μεγάλα infodumps.
Η πλοκή και στις δύο ιστορίες είναι "αστυνομική" και πολύ ενδιαφέρουσα, με γρήγορους ρυθμούς, ενώ και οι χαρακτήρες (αν και δεδομένου του μικρού αριθμού των σελίδων ίσως δεν έχουν πολύ βάθος) έχουν προσωπικότητα και κάνουν τέλεια τη δουλειά τους στα πλαίσια των ιστοριών.
Θα διάβαζα με τεράστια χαρά οτιδήποτε άλλο στον ίδιο κόσμο, κάτι που ευτυχώς θα γίνει σύντομα μιας και το A Master of Djinn διαδραματίζεται και αυτό στο μαγικό και μαγευτικό Κάιρο του Clark.

 

960127992_TheBlackGodsDrums.jpg.7435fc4cebf2a6dbc7dc66ec00e5743b.jpg

The Black God's Drums

Αυτή είναι άλλη μια νουβέλα εναλλακτικής ιστορίας, με steampunk στοιχεία (σε άλλο όμως κόσμο από τα προηγούμενα), που διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη. Εδώ οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τον κανονικό κόσμο και την ιστορία είναι πάρα πολλές για να καταφέρω να τις συνοψίσω σε λίγες γραμμές.
Ξανά έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον setting (που συν των άλλων έχει και μερικές αφρικάνικες θεότητες να παίζουν σημαντικό ρόλο) και μια ωραία ιστορία, όμως νομίζω ότι ίσως χρειαζόταν λίγο παραπάνω χώρο για να "αναπνεύσει" καλύτερα. Μου φάνηκε αρκετά φορτωμένο, ειδικά όσον αφορά το worldbuilding, και σε μερικά σημεία με κούρασε λίγο. Εν τέλη μου άρεσε πολύ και σίγουρα θα το πρότεινα, αλλά πιστεύω ότι οι ιστορίες στο Κάιρο είναι μάλλον πιο καλές για πρώτη επαφή.

Συνολικά η πρώτη εντύπωση από το έργο του P. Djeli Clark είναι άκρως θετική και θα διαβάσω και άλλες ιστορίες του χωρίς δεύτερη σκέψη.

Edited by Spark
Προστέθηκαν τα εξώφυλλα των βιβλίων (Δεν βρέθηκε το εξώφυλλο του Shattering the Spear).
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

2126218981_RingShout.jpg.d632d2cebd85a418b41e09b508f13569.jpg

Ring Shout (Εκδόσεις Tor)

Τελευταία έργο του Clark προς το παρόν και για άλλη μία φορά έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Συνδυάζει στοιχεία τρόμου, επικής φαντασίας και εναλλακτικής ιστορίας, ενώ διαδραματίζεται στον νότο των Η.Π.Α. κατά τη δεκαετία του '20.
Πέραν του ότι όλα αυτά δένουν μεταξύ τους πολύ καλά, χωρίς τίποτα δεν φαντάζει παράταιρο και ότι το φινάλε είναι πιο μεγάλο και επικό απ' ό,τι έχουμε δει από τον Clark μέχρι τώρα, δεν νομίζω ότι έχω να πω τίποτα καινούργιο. Ισχύουν λίγο πολύ όλα όσα έχω γράψει και για τις προηγούμενες νουβέλες του και σίγουρα προτείνεται.

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

314689625_AMasterofDjinn.jpg.7e444336f53db4e64ffc5c276fcf0c4d.jpg

A Master of Djinn (Εκδόσεις Tor)

Πρώτο μυθιστόρημα του Clark, που διαδραματίζεται και αυτό στο ίδιο setting με τα A Dead Djinn in Cairo και The Haunting of Tram Car 015. Νομίζω ότι αυτή η σειρά ιστοριών/βιβλίων (που πλέον έχει το όνομα Dead Djinn Universe) είναι πλέον μια από τις αγαπημένες μου. Ο κόσμος των ιστοριών είναι πραγματικά μαγευτικός και ο τρόπος που συνδυάζονται crime, ιστορικά και επικά στοιχεία όλα μαζί σε ένα (παραδόξως) συνεκτικό σύνολο μου αρέσει πάρα πολύ.
Εδώ, με τον επιπλέον χόρο, ο Clark καταφέρνει να κάνει περισσότερη και καλύτερη δουλειά με του χαρακτήρες, να διευρύνει το worldbuildng του και να μεγαλώσει πολύ και την κλίμακα της ιστορίας, χωρίς να χάσει κάτι (παρά μόνο, ίσως, το ρυθμό του). Η αλήθεια είναι ότι, όπως και οι προηγούμενες ιστορίες σε αυτό τον κόσμο, έτσι κι αυτή διαβάζεται νεράκι, χωρίς να κάνει κοιλιές και το βιβλίο δεν είναι ούτε κατά διάνοια μεγάλο για fantasy (γύρω στις 350 σελίδες). Παρ' όλα αυτά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι λίγο πιο σφιχτοδεμένο και γρήγορο σε κάποια σημεία.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι, αν και διαβάζεται πολύ άνετα μόνο του, κάνει αρκετές αναφορές στα δύο προηγούμενα με τρόπο που ίσως μπερδέψει λίγο τους καινούργιους αναγνώστες και δεν προσφέρει κάτι στους παλιούς.
Αυτά όμως, νομίζω, είναι λεπτομέρειες. Συνολικά το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλό και διασκεδαστικό. Το προτείνω ανεπιφύλακτα και πιστεύω ότι ο Clark έχει κερδίσει αρκετά την εμπιστοσύνη μου ώστε να δοκιμάσω ό,τι καινούργιο βγάλει.

Edited by Spark
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

2032243297_.jpg.fe07b0db09fef5e07fce2698e3eddc32.jpg

Κραυγή σε κύκλο

Το "Κραυγή σε κύκλο" το έβρισκα συνέχεια μπροστά μου σε διάφορες λίστες στο Goodreads και αναρωτιόμουν αν θα μεταφραζόταν ποτέ στα ελληνικά, και να που οι εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος έκαναν φέτος την έκπληξη και έφεραν το πολύ ενδιαφέρον και καλογραμμένο αυτό βιβλίο στη χώρα μας. Μπορεί σαν μυθιστόρημα να είναι μικρό σε μέγεθος, αλλά περιέχει και προσφέρει κάμποσα καλούδια από τον χώρο του Φανταστικού, και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τους λάτρεις του τρόμου και της σκοτεινής φαντασίας. Ίσως να είναι κάπως φορτωμένο με πολλά στοιχεία για το μέγεθός του (νομίζω άνετα θα μπορούσε ο συγγραφέας να τα απλώσει όλα αυτά τα τρομερά που συμβαίνουν στο βιβλίο σε διπλάσιο αριθμό σελίδων) και οι χαρακτήρες να μην έχουν κάποιο ιδιαίτερο βάθος (αλλά, διάολε, έχουν το ενδιαφέρον τους), από την άλλη όμως είναι εξαιρετικά γραμμένο, διαθέτει μια γαμάτη ατμόσφαιρα και, βέβαια, δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, με όλα όσα συμβαίνουν. Γενικά, ένα απόλυτα ψυχαγωγικό και ιδιαίτερο ανάγνωσμα που συνδυάζει σε ικανοποιητικότατο βαθμό τον τρόμο, τη σκοτεινή φαντασία και το ιστορικό μυθιστόρημα. Πολύ, πολύ ευχαρίστως θα διάβαζα και άλλα βιβλία του συγγραφέα.

8/10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Dexter Gabriel/P. Djèlí Clark

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..