Jump to content

Boundaries – A space aquarium - το τέλος της ανακάλυψης


Recommended Posts

Karelas George

Όνομα Συγγραφέα:KAΡΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 
Είδος:  επιστημονική φαντασία -σενάριο

Βία; (Ναι/Όχι) ΟΧΙ
Σεξ; (Ναι/Όχι) ΝΑΙ Αλλά λογοκρίθηκε δεν υπάρχει στο κείμενο !
Αριθμός Λέξεων: δεν τις μέτρησα , γύρω στις 5000
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Η αλήθεια είναι ότι γράφτηκε κάπως βιαστικά στις μέρες της προηγούμενης καραντίνας (έρχεται νέα νομίζω και θα βοηθήσει την ανάγνωση του κειμένου μου λέω). Έχει κάποιους φανταστικούς-πραγματικούς χαρακτήρες που μου ήρθαν τη στιγμή που το έγραφα και δεν άλλαξα τα ονόματα  θεώρησα ότι και λίγο χιούμορ δε βλάπτει...Μη  ψάξετε επιστημονική τεκμηρίωση 100% λέω είναι επιστημονική φαντασία :) 
Αρχείο: (επισυνάπτετε το έργο σας σε αρχείο)

 

boundaries το τελος της ανακαλυψης.doc

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι όντως το κείμενο είναι κάπως βιαστικά γραμμένο.
Μου φάνηκε περισσότερο σαν μια καταγραφή της πλοκής που θέλεις να έχει η ιστορία σου. Σίγουρα μου έλειψαν κάποια λογοτεχνικά στοιχεία που θα ζωντάνευαν στα μάτια μου τους χαρακτήρες και που θα έδιναν περισσότερο βάθος και ενδιαφέρον και στην ιστορία.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν καθόλου τα αποσιωπητικά (τρεις μέχρι έξι τελείες που χρησιμοποιείς σε κάποια σημεία μέσα στο κείμενο). Βέβαια, υπάρχουν επαγγελματίες συγγραφείς που τα χρησιμοποιούν συχνά οπότε ίσως να είναι και θέμα προσωπικού γούστου. Εγώ πάντως θα τα απέφευγα όσο μπορούσα. Επίσης θα απέφευγα να γράφω λέξεις στα αγγλικά όταν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις αντίστοιχες ελληνικές.

Τι θα μπορούσες να βελτιώσεις;
Αρχικά θα πρότεινα (αν δεν το κάνεις ήδη δηλαδή) να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου στο να διαβάσεις το υλικό που υπάρχει στο φόρουμ. Σε όλες τις ενότητες θα βρεις ενδιαφέρουσες απόψεις σε θεωρητικά θέματα, ωραιότατα παραδείγματα διηγημάτων αλλά και κριτικές που θα σε προβληματίσουν πάνω στο ποια είναι τελικά αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν μια ιστορία περισσότερο ενδιαφέρουσα στα μάτια ενός αναγνώστη. Μ’ αυτόν τον τρόπο πιστεύω πως θα εντοπίσεις και μόνος σου κάποιες τεχνικές που θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις και τα δικά σου κείμενα.

Link to post
Share on other sites

Από τη μεριά μου δεν θα κάνω λογοτεχνικά σχόλια, αλλά μόνο κάποια επιστημονικά:

 • σελ. 1 - "14 χιλ δισεκατομμύρια χρόνια": Το "χιλ." θα πρέπει να φύγει. Ίσως να προστεθεί το "περίπου".
 • σελ. 1 - "Οι γυναίκες που τον είχαν προσεγγίσει λόγω της εμφανίσεώς του και της οξύνοιας του σύντομα βαρέθηκαν τις συζητήσεις για τα πέρατα  του ηλιακού συστήματος, την εξάπλωσή και τα όριά του.": Μάλλον έχεις κατά νου την επέκταση του σύμπαντος εδώ (και όχι του ηλιακού συστήματος, το οποίο δεν "εξαπλώνεται"). Το να μιλήσεις για "όρια" του σύμπαντος είναι επίσης λίγο επικίνδυνο (Τι θα όριζες εδώ ως όριο; Το όριο του παρατηρήσιμου σύμπαντος;)
 • σελ. 1 - "έτρεχε μακριά, πολύ μακριά και με ταχύτητα ετών φωτός": Το "έτος φωτός" είναι μονάδα μέτρησης απόστασης, όχι ταχύτητας. Καλύτερα να γράψεις "με ταχύτητα φωτός".
 • σελ. 1 - "Ξημέρωσε μια ξάστερη μέρα με τον ήλιο...": "Ξάστερος" σημαίνει "γεμάτος αστέρια ουρανός, καθαρός νυχτερινός ουρανός". Δεν χρησιμοποιείται η λέξη για την μέρα, όταν ο ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα.
 • σελ. 2 - "...κατεύθυνε τα ρομποτικά οχήματα στον Άρη, περίμενε υπομονετικά ώρες να λάβει ανταπόκριση.": Η επικοινωνία με τον Άρη παίρνει λιγότερα από μισάωρο (διάδοση ραδιοκυμάτων με ταχύτητα φωτός). Η πολύωρη αναμονή ίσως δεν είναι ρεαλιστική.
 • σελ.2 - "... ενός σήματος από κάποιο απομακρυσμένο μέρος του ηλιακού μας συστήματος": Ο Άρης θεωρείται ένα από τα κοντινότερα σώματα στη Γη, οπότε να χαρακτηρίζεται ως απομακρυσμένο μέρος ίσως δεν είναι ρεαλιστικό.
 • σελ. 3 - "Αν υπήρχε ένας άνθρωπος που δεν τον κρατούσε τίποτα στη γη". Αν θες να αναφέρεσαι στον πλανήτη Γη, να χρησιμοποιείς κεφαλαίο Γ. Η "γη" με μικρό υποδηλώνει το έδαφος/χώμα. Καλό είναι να ακολουθείται αυτή η σύμβαση σε όλο το κείμενο.
 • σε.3 - "Είχα 4 μήνες για να κάνω ένα σωρό μαθήματα εξοικείωσης εξοπλισμού και να μάθω τις αρμοδιότητές μου στο διαστημόπλοιο": Λίγο ριψοκίνδυνο μου ακούγεται. 😛  Οι υποψήφιοι αστροναύτες (space cadets) εκπαιδεύονται για χρόνια. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που βιάζονται; Αν ναι, ίσως εμπλουτιστεί το σενάριο.
 • σελ. 3 - "την έξοδα των Voyager I και II στο μεσοαστρικό διάστημα τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2019": Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση/ορισμός για τα όρια του ηλιακού συστήματος, οπότε δεν μπορούμε να πούμε πότε οι διαστημοσυσκευές βγήκαν από αυτό. Από το 2015 θυμάμαι κάθε χρόνο να βγαίνει νέα ανακοίνωση ότι "το Voyager βγήκε από το ηλιακό σύστημα". Συνήθως αυτό γίνεται και για να τραβήξει η NASA τα φώτα πάνω της, μπας και πάρει καμιά χρηματοδότηση.
 • σελ. 3 - "Η πυκνότητα στο interstellar αποδείχθηκε μεγαλύτερη  όπως...": Μεσοαστρικό ή διαστρικό, αναλόγως του τι θες να πεις. Για παράδειγμα, "μεσοαστρικό υλικό" ή "μεσοαστρική ύλη".
 • σελ. 3 - "Η πυκνότητα στο interstellar αποδείχθηκε μεγαλύτερη  όπως αναμενόταν άλλωστε...": Μεγαλύτερη από τι; Από την πυκνότητα του υλικού μεταξύ των πλανητών; Έχεις αναφορά για αυτό;
 • σελ. 4 - "Αφού το μαγνητικό πεδίο στο Interstellar  αποδείχθηκε τελικά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο…": Γιατί; Εδώ έστειλε η NASA συσκευή σε μακρινούς γαλαξίες; Δεν μπορούσε να στείλει συσκευή λίγο έξω από το ηλιακό σύστημα για αναγνώριση του χώρου;
 • σελ. 4 - "Τα καύσιμα στα δύο διαστημικά λεωφορεία Voyager δεν θα αρκούσαν ούτε για ένα  ταξίδι  επιστροφής μετά τα πρώτα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στον μεσοαστρικό χώρο...": Τα "κατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα" είναι πολύ μικρή απόσταση, για τις κλίμακες του σύμπνατος. Ενδεικτιά, η απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επίσης, για τι πράγμα χρησιμοποιούνται τα καύσιμα; Για ελιγμούς; Για επιτάχυνση; Τι σύστημα πρόωσης έχουν τα διαστημόπλοια;
 • σελ. 4 - "Θεωρητικά το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να συμπιέσει το χρονικό ορίζοντα ενός έτους σε 5 λεπτά περίπου…": Τον χρονικό ορίζοντα ποιανού; 😉 Του πληρώματος ή των "παρατηρητών" από τη Γη. Ίσως λίγη μελέτη Θεωρίας Σχετικότητας σου δώσει ιδέες. Και πάλι όμως, αν ταξιδέψουν 14 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, θα ταξιδέψουν για 14*10^9*5 λεπτά, που αντιστοιχεί σε... 133 χιλιάδες χρόνια περίπου! Μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις τα νούμερα.
 • σελ.5 - "Η σπειροειδής του μορφή –σε σχήμα ρουφήχτρας- θα μπορούσε να μας κάνει να υποθέσουμε ότι φιλοξενεί μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του.": Για την ακρίβεια, ο Γαλαξίας είναι ραβδωτός σπειροειδής. Δεν μοιάζει ακριβώς με "ρουφήχτρα" όπως ένας απλώς σπειροειδής γαλαξάς. Επίσης, δεν χρειάζεται να "υποθέσουμε" ότι υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του. Το ξέρουμε ήδη.
 • σελ. 6 - "Το μικρό πλάτος ενός  Γαλαξία  στο σημείο κοντά στη μαύρη τρύπα σίγουρα θα ήταν πολύ μικρότερο καθώς  η μαύρη τρύπα συμπιέζει το χώρο και το χρόνο ": "Γαλαξία" με κεφαλαίο γράφουμε μόνο για τον δικό μας γαλαξία. Όλοι οι άλλοι γαλαξίες γράφονται με μικρό. Επίσης, στο κέντρο, η (ραβδωτοί) σπειροειδείς γαλαξίες έχουν έναν σφαιρικό πυρήνα που έχει μεγαλύτερη διάμετρο από το πάχος του δίσκου. Το κέντρο ενός γαλαξία είναι πολύ πιο πυκνό από ό,τι ο δίσκος του. Γιατί όμως σε νοιάζει το πλάτος;
 • σελ. 6 - "Σίγουρα σε αυτές τις συναντήσεις δεν θα μπορούσε να μην μου τραβήξει την προσοχή η πιο νέα και όμορφη συνταξιδιώτης μου η επίσης Ελληνοαμερικανίδα Ελένη Άντονις ειδική στα κάτοπρα και την συναρμολόγησή τους και την ρύθμιση της ευκρίνειας των φακών .  Κάποια που σίγουρα θα ομόρφαινε το ταξίδι μου ήταν το πρώτο  που σκέφτηκα… ": Στο όνομά της έχω προσθέσει link το οποί καλό είναι να διαβάσεις. Ίσως δεν θες να την αναφέρεις. Επίσης, πιο νωρίς στο κείμενο αναφέρεις πως το πλήρωμα θέλει να ξεφύγει από τα γήινα, το sushi και το sex. Το να κάνεις αναφορά στο πως θα "ομόρφαινε το ταξίδι" μια γυναίκα ίσως αντιβαίνει σε αυτό το πνεύμα.
 • σελ. 8 - "Κοίταξα τις οθόνες και έβλεπα φωτιές καπνούς και  αισθανόμουνα όλα να τρίζουν…": Από πού έβλεπε τις φωτιές;
 • σελ. 9 - "Έτσι η καθημερινή μου εξάσκηση στο 40 μέτρων διαστημόπλοιο περιελάμβανε 5 χιλιόμετρα τζόγκιν στο διαμορφωμένο πασαρέλα περιμετρικά του σκάφους και συνεχιζόταν με περπάτημα στον προσομειωτή περιπάτου": Φαντάζομαι έχεις κατά νου κάποιο τμήμα του σκάφους να περιστρέφεται, έτσι ώστε η φυγόκεντρος να δίνει την αίσθηση τεχνητής βαρύτητας;
 • σελ. 9 - "Οι ώρες που γυμναζόμουν   ήταν δύσκολες, ήταν ώρες που στη γη εγώ λάτρευα να ξαπλώνω αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στη συντροφιά της.": Δεν υπάρχει πρωί, μεσημέρι ή βράδυ στο διάστημα. 😉 Φαντάζομαι κάποιες ώρες θα έσβηναν τα φώτα για να δίνουν την ψευδαίσθηση πως στο διαστημόπλοιο επικρατεί η ίδια ροή του χρόνου με αυτήν στη Γη;
 • σελ. 9 - "Από ένα σημείο και μετά άρχισα να σκέφτομαι και άλλου είδους  μαύρες τρύπες … ":  <_<

Περιμένω επιβεβαίωση ότι είδες τα σχόλια και μετά θα προχωρήσω με την συνέχεια.

 

Edited by Dorgam
 • Like 2
Link to post
Share on other sites
WILLIAM

Το είπες ότι είναι βιαστική δουλειά και δεν θα σταθώ στα εκφραστικά λάθη, έχεις πάντως κάμποσα αλλά αν το ξαναδιαβάσεις θα τα δεις και θα τα διορθώσεις. 

Θα σταθώ σε ένα σημείο που ήδη επισημάνθηκε, μην χρησιμοποιείς ανάμικτα Αγγλικά με τα Ελληνικά. Είναι λογικό και αναπόφευκτο σε έναν όρο που δεν υπάρχει στα Ελληνικά (αν και στην πραγματικότητα είναι ελάχιστοι αυτοί) ή σε έναν τύπο, δεν μπορείς να αποφύγεις τα Αγγλικά στο μοντέλο αεροσκάφους για παράδειγμα C -130 J αλλά σε ονόματα και περιοχές είναι απλά κακή κίνηση.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται σαν να ήθελες να πεις κάποια πράγματα και να βιάστηκες να πας εκεί, δεν μας έδωσες χώρο και χρόνο να γνωρίσουμε χαρακτήρες και καταστάσεις, να αγαπήσουμε ή να μισήσουμε κάποιον. Να νοιαστούμε τελικά.

Κατανοώ ότι δεν είχες τις ειδικές γνώσεις του Ορφέα (εκμεταλλεύσου την ευκαιρία και ρώτα τον) αλλά υπάρχουν πράγματα που είναι σχεδόν γενικές γνώσεις όπως η απόσταση από τον ήλιο και το ότι ο Άρης είναι ο πλησιέστερος πλανήτης από τους εξώτερους. Πριν ξεκινήσεις να γράψεις μια ιστορία κάνε μια μικρή έρευνα ώστε να αποφεύγεις τα οφθαλμοφανή λάθη. Το λες ότι δεν υπάρχει επιστημονική εγκυρότητα αλλά αυτό δεν είναι καλό για μια ιστορία.

Δεν είναι σενάριο, το σενάριο έχει μορφή σαν εκτεταμένη περίληψη, το σενάριο είναι τελείως διαφορετικό σαν φορμάτ. Θα πρότεινα να την απλώσεις την ιστορία, να της δώσεις χώρο να αναπνεύσει, να την αναπτύξεις. Και να ακούσεις τις συμβουλές του Νικ, έχουμε πληθώρα από υλικό για το πως να δουλέψεις μια ιστορία και φυσικά ποτέ δεν είναι ντροπή να ρωτήσεις είτε σε ένα θέμα είτε ιδιωτικά κάποιον.

Συνέχισε να γράφεις.

Link to post
Share on other sites
Karelas George

σας ευχαριστώ για τα σχόλια...τα είδα, τα κατανόησα  απλά δεν μπορώ ακόμα να τα επεξεργαστώ γιατί είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, εξαγωγέας και με κυνηγάνε προθεσμίες για πληρωμές στο τελωνείο στο οποίο υπάγομαι και -ακόμα και σε αυτές τις εποχές- αν δεν τους βάλω 1 ευρώ στις προκαθορισμένες ημερομηνίες με σκίζουν...αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, αν δε πληρώσω 10 λεπτά στην ώρα τους έχω πρόστιμο από 500 έως 10 χιλ ευρώ...αύριο πληρώνω(γιατί σήμερα έχουν απεργία , ήθελα να ξεμπερδέψω) από αύριο θα τα δω όλα με προσοχή, θα χαλαρώσω ελπίζω, σας ευχαριστώ και εύχομα υγεία σε όλους

Link to post
Share on other sites
Karelas George

Διορθώνω ότι μπορώ και αναμένω τον νέο σχολιασμό

 •  
 • σελ. 1 - "14 λ δισεκατομμύρια χρόνια": Το "χιλ." θα πρέπει να φύγει. Ίσως να προστεθεί το "περίπου".

 

Σωστό…προχειροκατάσταση….σβήνω

 • σελ. 1 - "Οι γυναίκες που τον είχαν προσεγγίσει λόγω της εμφανίσεώς του και της οξύνοιας του σύντομα βαρέθηκαν τις συζητήσεις για τα πέρατα  του ηλιακού συστήματος, την εξάπλωσή και τα όριά του.": Μάλλον έχεις κατά νου την επέκταση του σύμπαντος εδώ (και όχι του ηλιακού συστήματος, το οποίο δεν "εξαπλώνεται"). Το να μιλήσεις για "όρια" του σύμπαντος είναι επίσης λίγο επικίνδυνο (Τι θα όριζες εδώ ως όριο; Το όριο του παρατηρήσιμου σύμπαντος;)

και πάλι συμφωνώ ίσως του παρατηρήσημου σύμπαντος που απομακρύνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς όσο πιο μακριά το παρατηρούμε

 • σελ. 1 - "έτρεχε μακριά, πολύ μακριά και με ταχύτητα ετών φωτός": Το "έτος φωτός" είναι μονάδα μέτρησης απόστασης, όχι ταχύτητας. Καλύτερα να γράψεις "με ταχύτητα φωτός".

Σωστό και πάλι tnx

 

 • σελ. 1 - "Ξημέρωσε μια ξάστερη μέρα με τον ήλιο...": "Ξάστερος" σημαίνει "γεμάτος αστέρια ουρανός, καθαρός νυχτερινός ουρανός". Δεν χρησιμοποιείται η λέξη για την μέρα, όταν ο ήλιος είναι πάνω από τον ορίζοντα.

 

Ενοούσα τη μέα που ξημέρωσε μετά από μια τέτοια νύχτα, θα το διορθώσω

 • σελ. 2 - "...κατεύθυνε τα ρομποτικά οχήματα στον Άρη, περίμενε υπομονετικά ώρες να λάβει ανταπόκριση.": Η επικοινωνία με τον Άρη παίρνει λιγότερα από μισάωρο (διάδοση ραδιοκυμάτων με ταχύτητα φωτός). Η πολύωρη αναμονή ίσως δεν είναι ρεαλιστική.

Ναι έχεις δίκιο αλλά επείδή έχω δει πολλά ντοκυμανταίρ για τα rov που λόγω διαφόρων επιπλοκών αργούν να στείλουν το σήμα στη γη, εκει ναφερόμουν

 • σελ.2 - "... ενός σήματος από κάποιο απομακρυσμένο μέρος του ηλιακού μας συστήματος": Ο Άρης θεωρείται ένα από τα κοντινότερα σώματα στη Γη, οπότε να χαρακτηρίζεται ως απομακρυσμένο μέρος ίσως δεν είναι ρεαλιστικό.

Πλεον ναι θα πω μακρινού αν και τα ΄σημερινά όρια της εξερεύνησής μας  το κάνουν ένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία

 • σελ. 3 - "Αν υπήρχε ένας άνθρωπος που δεν τον κρατούσε τίποτα στη γη". Αν θες να αναφέρεσαι στον πλανήτη Γη, να χρησιμοποιείς κεφαλαίο Γ. Η "γη" με μικρό υποδηλώνει το έδαφος/χώμα. Καλό είναι να ακολουθείται αυτή η σύμβαση σε όλο το κείμενο.

 • Οκ σωστό Γη

 • σε.3 - "Είχα 4 μήνες για να κάνω ένα σωρό μαθήματα εξοικείωσης εξοπλισμού και να μάθω τις αρμοδιότητές μου στο διαστημόπλοιο": Λίγο ριψοκίνδυνο μου ακούγεται. 😛  Οι υποψήφιοι αστροναύτες (space cadets) εκπαιδεύονται για χρόνια. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που βιάζονται; Αν ναι, ίσως εμπλουτιστεί το σενάριο.

 Το σκέφτηκα και εγώ, κάτι θα κάνω, φαντασία είναι…..

 • σελ. 3 - "την έξοδα των Voyager I και II στο μεσοαστρικό διάστημα τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2019": Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση/ορισμός για τα όρια του ηλιακού συστήματος, οπότε δεν μπορούμε να πούμε πότε οι διαστημοσυσκευές βγήκαν από αυτό. Από το 2015 θυμάμαι κάθε χρόνο να βγαίνει νέα ανακοίνωση ότι "το Voyager βγήκε από το ηλιακό σύστημα". Συνήθως αυτό γίνεται και για να τραβήξει η NASA τα φώτα πάνω της, μπας και πάρει καμιά χρηματοδότηση.

 

Νομίζω ότι μόλις πέρισυ η Nasa θεώρησε επίσημα ότι τα Voyager I kai II βγήκαν εκτός του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα δημοσίευσαν και τις μελέτες για την βαρύτητα και την πυκνότητα του χώρου εκτός του ηλιακού μας συστήματος

 • σελ. 3 - "Η πυκνότητα στο interstellar αποδείχθηκε μεγαλύτερη  όπως...": Μεσοαστρικό ή διαστρικό, αναλόγως του τι θες να πεις. Για παράδειγμα, "μεσοαστρικό υλικό" ή "μεσοαστρική ύλη".

Δεν είμαι γνώστης ομολογώ, να πω μeσοαστρικό υλικό ;

 • σελ. 3 - "Η πυκνότητα στο interstellar αποδείχθηκε μεγαλύτερη  όπως αναμενόταν άλλωστε...": Μεγαλύτερη από τι; Από την πυκνότητα του υλικού μεταξύ των πλανητών; Έχεις αναφορά για αυτό; ¨

 

σε αυτό αναφέρομαι, οι μελέτες της Nasa

 • σελ. 4 - "Αφού το μαγνητικό πεδίο στο Interstellar  αποδείχθηκε τελικά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο…": Γιατί; Εδώ έστειλε η NASA συσκευή σε μακρινούς γαλαξίες; Δεν μπορούσε να στείλει συσκευή λίγο έξω από το ηλιακό σύστημα για αναγνώριση του χώρου;

Η πυκνότητα και η βαρυτική έλξη έξω από το ηλιακό σύστημα υποτίθεται έγινε γνωστή από τις αναφορές των Voyager . hη ύπαρξη της σκοτεινής ύλης και η πυκνότητά της υποτίθεται αποδείχθηκαν από τα στοιχεία που έστειλαν τα Voyager

 

 • σελ. 4 - "Τα καύσιμα στα δύο διαστημικά λεωφορεία Voyager δεν θα αρκούσαν ούτε για ένα  ταξίδι  επιστροφής μετά τα πρώτα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στον μεσοαστρικό χώρο...": Τα "κατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα" είναι πολύ μικρή απόσταση, για τις κλίμακες του σύμπνατος. Ενδεικτιά, η απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επίσης, για τι πράγμα χρησιμοποιούνται τα καύσιμα; Για ελιγμούς; Για επιτάχυνση; Τι σύστημα πρόωσης έχουν τα διαστημόπλοια;

Nαι εδώ το έχουμε λίγο φλου, για ελιγμούς, για διαφυγή από βαρυτική έλξη , για ανάκτηση ταχύτητας μετά από μείωση λόγω πυκνότητας   σε κάποιο διαστημικό χώρο κλπ…

 • σελ. 4 - "Θεωρητικά το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να συμπιέσει το χρονικό ορίζοντα ενός έτους σε 5 λεπτά περίπου…": Τον χρονικό ορίζοντα ποιανού; 😉 Του πληρώματος ή των "παρατηρητών" από τη Γη. Ίσως λίγη μελέτη Θεωρίας Σχετικότητας σου δώσει ιδέες. Και πάλι όμως, αν ταξιδέψουν 14 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, θα ταξιδέψουν για 14*10^9*5 λεπτά, που αντιστοιχεί σε... 133 χιλιάδες χρόνια περίπου! Μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις τα νούμερα.

Θεωρώ του πληρώματος , αλλα φτάνοντας στον προορισμό σε ένα σύμπαν που ο χρόνος τρέχει διαφορετικά (στον προορισμό)  όσο χρόνο κερδίσουν μέσα στο διαστημόπλοιο θα τον χάνουν σε γρήγορους ρυθμούς σε ένα μακρινό γαλαξία που απομακρύνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς από τον δικό μας  (δεν είμαι φυσικός ξαναδιόρθωσέ με μήπως το καταλάβω)

 • σελ.5 - "Η σπειροειδής του μορφή –σε σχήμα ρουφήχτρας- θα μπορούσε να μας κάνει να υποθέσουμε ότι φιλοξενεί μια τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του.": Για την ακρίβεια, ο Γαλαξίας είναι ραβδωτός σπειροειδής. Δεν μοιάζει ακριβώς με "ρουφήχτρα" όπως ένας απλώς σπειροειδής γαλαξάς. Επίσης, δεν χρειάζεται να "υποθέσουμε" ότι υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στο κέντρο του. Το ξέρουμε ήδη.

ΟΚ αν και δεν νομίζω ότι δεν ξέρουμε τίποτα αν δεν το δούμε από κοντά….

 • σελ. 6 - "Το μικρό πλάτος ενός  Γαλαξία  στο σημείο κοντά στη μαύρη τρύπα σίγουρα θα ήταν πολύ μικρότερο καθώς  η μαύρη τρύπα συμπιέζει το χώρο και το χρόνο ": "Γαλαξία" με κεφαλαίο γράφουμε μόνο για τον δικό μας γαλαξία. Όλοι οι άλλοι γαλαξίες γράφονται με μικρό. Επίσης, στο κέντρο, η (ραβδωτοί) σπειροειδείς γαλαξίες έχουν έναν σφαιρικό πυρήνα που έχει μεγαλύτερη διάμετρο από το πάχος του δίσκου. Το κέντρο ενός γαλαξία είναι πολύ πιο πυκνό από ό,τι ο δίσκος του. Γιατί όμως σε νοιάζει το πλάτος;

 

 • σελ. 6 - "Σίγουρα σε αυτές τις συναντήσεις δεν θα μπορούσε να μην μου τραβήξει την προσοχή η πιο νέα και όμορφη συνταξιδιώτης μου η επίσης Ελληνοαμερικανίδα Ελένη Άντονις ειδική στα κάτοπρα και την συναρμολόγησή τους και την ρύθμιση της ευκρίνειας των φακών .  Κάποια που σίγουρα θα ομόρφαινε το ταξίδι μου ήταν το πρώτο  που σκέφτηκα… ": Στο όνομά της έχω προσθέσει link το οποί καλό είναι να διαβάσεις. Ίσως δεν θες να την αναφέρεις. Επίσης, πιο νωρίς στο κείμενο αναφέρεις πως το πλήρωμα θέλει να ξεφύγει από τα γήινα, το sushi και το sex. Το να κάνεις αναφορά στο πως θα "ομόρφαινε το ταξίδι" μια γυναίκα ίσως αντιβαίνει σε αυτό το πνεύμα.

 

Ο άνθρωπος είναι περίεργο όν…εδώ έβαλα και λίγο χιουμορ για να σας ξεκουράσω από τις όποιες επιστημονικές παραφωνίες μου (οικονομολόγος είμαι) 

 • σελ. 8 - "Κοίταξα τις οθόνες και έβλεπα φωτιές καπνούς και  αισθανόμουνα όλα να τρίζουν…": Από πού έβλεπε τις φωτιές;

Υποτίθεται απ ότι έγραψα δεν υπήρχαν παράθυρα αλλά υπήρχαν μικρές  περιοχές όπου κάμερες μετέδιδαν την εικόνα από το εξωτερικό του σκάφους

 • σελ. 9 - "Έτσι η καθημερινή μου εξάσκηση στο 40 μέτρων διαστημόπλοιο περιελάμβανε 5 χιλιόμετρα τζόγκιν στο διαμορφωμένο πασαρέλα περιμετρικά του σκάφους και συνεχιζόταν με περπάτημα στον προσομειωτή περιπάτου": Φαντάζομαι έχεις κατά νου κάποιο τμήμα του σκάφους να περιστρέφεται, έτσι ώστε η φυγόκεντρος να δίνει την αίσθηση τεχνητής βαρύτητας;

Ναι κάπως έτσι

 • σελ. 9 - "Οι ώρες που γυμναζόμουν   ήταν δύσκολες, ήταν ώρες που στη γη εγώ λάτρευα να ξαπλώνω αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στη συντροφιά της.": Δεν υπάρχει πρωί, μεσημέρι ή βράδυ στο διάστημα. 😉 Φαντάζομαι κάποιες ώρες θα έσβηναν τα φώτα για να δίνουν την ψευδαίσθηση πως στο διαστημόπλοιο επικρατεί η ίδια ροή του χρόνου με αυτήν στη Γη;

Δεν το είχα φανταστεί αλλά τώρα που το φαντάζομαι έτσι θα το φανταζόομυν…

 • σελ. 9 - "Από ένα σημείο και μετά άρχισα να σκέφτομαι και άλλου είδους  μαύρες τρύπες … ":  Λολ

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Χαίρομαι που κοίταξες τις απαντήσεις, Γιώργο!

Όπως υποσχέθηκα, η συνέχεια των παρατηρήσεων:

On 11/24/2020 at 4:07 PM, Karelas George said:

σελ. 3 - "Η πυκνότητα στο interstellar αποδείχθηκε μεγαλύτερη  όπως...": Μεσοαστρικό ή διαστρικό, αναλόγως του τι θες να πεις. Για παράδειγμα, "μεσοαστρικό υλικό" ή "μεσοαστρική ύλη".

Δεν είμαι γνώστης ομολογώ, να πω μeσοαστρικό υλικό ;

σελ. 4 - "Θεωρητικά το διαστημόπλοιο θα μπορούσε να συμπιέσει το χρονικό ορίζοντα ενός έτους σε 5 λεπτά περίπου…": Τον χρονικό ορίζοντα ποιανού; 😉 Του πληρώματος ή των "παρατηρητών" από τη Γη. Ίσως λίγη μελέτη Θεωρίας Σχετικότητας σου δώσει ιδέες. Και πάλι όμως, αν ταξιδέψουν 14 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, θα ταξιδέψουν για 14*10^9*5 λεπτά, που αντιστοιχεί σε... 133 χιλιάδες χρόνια περίπου! Μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις τα νούμερα.

Θεωρώ του πληρώματος , αλλα φτάνοντας στον προορισμό σε ένα σύμπαν που ο χρόνος τρέχει διαφορετικά (στον προορισμό)  όσο χρόνο κερδίσουν μέσα στο διαστημόπλοιο θα τον χάνουν σε γρήγορους ρυθμούς σε ένα μακρινό γαλαξία που απομακρύνεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς από τον δικό μας  (δεν είμαι φυσικός ξαναδιόρθωσέ με μήπως το καταλάβω)

 • Το "insterstellar" στα Ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως "μεσοαστρικός χώρος". Και αν θες να μιλήσεις για την ύλη σε αυτόν, "μεσοαστρικό υλικό".
 • Το γεγονός ότι ένας γαλαξίας απομακρύνεται από εμάς με μια Χ ταχύτητα δεν τον κάνει να περνά ο χρόνος πιο αργά σε αυτόν. Γενικά, από Γενική Θεωρία Σχετικότητας (ΓΘΣ) προβλέπονται μόνο δύο τρόποι για να επιβραδυνθεί ο χρόνος: α. κάποιος πλησιάζει υψηλό βαρυτικό πεδίο, β. κάποιος αναπτύσσει μεγάλη επιτάχυνση (όχι ταχύτητα). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο χρόνος για αυτόν τον "κάποιον" θα περνά φυσιολογικά. ΑΛΛΆ ένας εξωτερικός παρατηρητής θα βλέπει τον χρόνο αυτού του "κάποιου" να περνά αργά. Για παράδειγμα, αν παρατηρούμε κάποιον να πέφτει σε μια μαύρη τρύπα, θα τον δούμε να πέφτει όλο και πιο αργά, μέχρι που θα παγώσει.
 • Όπως και να έχει, δες το bold κείμενο στο quote παραπάνω. Τα νούμερα που χρησιμοποιείς θέλουν αλλαγή.

Συνεχίζοντας παρακάτω:

 • σελ. 9 - "Απλά εσύ έχεις μάθει να κοιτάζεις μάλλον κοντά, στα μόρια, τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια και τα μποζόνια, εγώ αντίθετα έχω μάθει να κοιτάω μακριά, στους πιο μακρινούς γαλαξίες και νομίζω ότι έτσι απελευθερώνεται και το μυαλό και η σκέψη μου και σε άλλα πιο σημαντικά θέματα…": Αυτό είναι μια ωραία ιδέα/σκηνή που θα μπορούσες να αναπτύξεις. Καλό θα ήταν να αναδείξεις αυτήν την αντίθεση. Προσωπικά έχω κάνει κάτι παρόμοιο για να δείξω την "αντίθεση" μεταξύ ενός αστρονόμου και ενός βιολόγου (τηλεσκόπιο vs μικροσκόπιο). Είναι ωραίο να φέρεις το πολύ μεγάλο (σύμπαν) και το πολύ μικρό (υποατομικό σωματίδιο) μαζί.
 • σελ. 9 - "Αυτό που απασχολούσε και εμάς και τη ΝASA ήταν οι ξεχωριστής συνθήκες επιτάχυνσης που θα διαμορφώνονταν μέσα στη σκουλικότρυπα.": ??? :)
 • σελ. 10 - "Η κοσμική  διαστημική ακτινοβολία  έξω από μαγνητοσφαιρα  όπου υπάρχει  προστασία από  το μαγνητικού πεδίου της γης γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη και θα προκαλέσει σίγουρα διάφορες παθήσεις, κυρίως καρδιαγγειακά νοσήματα.": Κυρίως καρκίνο.
 • σελ. 10 - "Στο σημείο αυτό θα προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε ένα μικρό παγωμένο αστεροειδή...": Τα αντικείμενα της Ζώνης Kuiper δεν είναι αστεροειδείς. Γράψε "παγωμένο σώμα" καλύτερα.
 • σελ. 10 - "για να συλλέξουμε νερό για το υπόλοιπο μέρος της αποστολής μας.": Όλο το νερό σήμερα ανακυκλώνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αέρα. Δεν βλέπω την ανάγκη για αυτήν την στάση.
 • σελ. 10 - "Επιλέξαμε να προσεγγίσουμε τον Sedna  90377 καθότι  ήταν μικρός (διάμετρο περίπου 1000 χιλιόμετρα) και η βαρύτητά του δεν θα μας δημιουργούσε πρόβλημα στην προσέγγιση  και  βρισκόταν στην πορεία μας.": Η Σέντνα (ή Σέδνα) είναι από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στην περιοχή. Θεωρείται πλανητοειδές και ίσως είναι αρκετή μεγάλη ώστε να θεωρηθεί νάνος-πλανήτης. Η διάμετρός της είναι περίπου το ένα δέκατο αυτής της Γης. Δεν την λες και μικρή.
 • σελ. 11 - "μια σκουληκότρυπα είναι μια υποθετική τοπολογική ιδιότητα του χωροχρόνου που σχηματίζει μία σήραγγα που συνδέει δύο απομακρυσμένα σημεία του": Υποθετική... για εμάς. Για τους ήρωές σου θα είναι πέρα για πέρα πραγματική. 😉
 • Οπότε... όχι μόνο βρήκαμε δύο σκουλικότρυπες μέσα στο Ηλιακό Σύστημα, αλλά και οι δύο καταλήγουν στο ίδιο σημείο;! Δεν πολυστέκει σαν σενάριο.
 • σελ. 11 - "η κίνηση στην σκουλικότρυπα αποδείχτηκε ομαλή, απλά η αίσθηση της επιτάχυνσης θα ήταν έντονη και  συνεχής για τους επόμενους μήνες": Ρίξε μια ματιά σε αυτό (link).
 • σελ. 11 - "Και πράγματι το 3Ο πρωινό μετά την άφιξη μας στο σημείο που θα πραγματοποιούνταν η τελευταία πράξη της επιχείρησης": Δεν είμαστε στη Γη. Δεν υπάρχει "πρωινό", εκτός αν διατηρήσεις μια τεχνητή "μέρα" στο σκάφος.
 • σελ. 11 - "Άλλωστε τώρα που το ταξίδι είχε τελειώσει οι καμπίνες μας απέκτησαν μεγάλα παράθυρα καθώς δεν ήταν απαραίτητα το μεταλλικά προστατευτικά που ήταν κλειστά σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού": Γιατί; Στον μεσοαστρικό χώρο δεν είναι ακόμη; Τι άλλαξε;
 • σελ. 13 - "Η πόρτα άνοιξε μπήκαμε στον χώρο και βγάλαμε τα σκάφανδα.... ": Το ανάποδο. Θες συμπίεση, να προστεθεί αέρας/πίεση.
 • σελ. 13 - "Πίσω έμεινε η μοναδική γυναίκα του αποσπάσματος, η μοριακή επιστήμων (από το μόριο) Monika Lewinsky ": Από τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
 • σελ. 13 - "γκουρού της ψυχιατρικής αλλά και αμφισβητούμενο  λόγω της ενασχόλησής του  με την παραψυχολογία": Ολόκληρος πλανήτης Γη και δεν βρήκαν κάποιον καλύτερο; 😛
 • σελ. 13 - "Ο καπετάνιος  μας ενημέρωσε ότι θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί και να είμαστε σε επιφυλακή γιατί κάτι δεν πήγαινε καλά…": Πιο πριν χωρίστηκαν όμως. Μεγάλο λάθος!
 • σελ. 14 - ". Κάποιος είχε σαμποτάρει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του σκάφους  ο οποίος είχε υπερθερμανθεί και σε λίγο το σκάφος θα ανατιναζόταν…": There is an imposter among us!
 • σελ. 15 - "Ο άνθρωπος παρά την ευστροφία και γνώση που απέκτησε λόγω της εξέλιξης του εγκεφάλου του  και  την παιδεία  που λαμβάνει πια συστηματικά είναι το μοναδικό ον στον πλανήτη του που σκοτώνει από ευχαρίστηση...": Πολλά άλλα ζώα το κάνουν αυτό, ιδιαίτερα τα αλουροειδή.
 • σελ. 16 - "...που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό και την  οικογένειά του, ...": Είμαι σίγουρος πως πολλά άλλα ζώα ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και την δική τους και μόνο αγέλη.
 • σελ. 16 - "...που ρυπαίνει και εκμεταλλεύεται τον πλανήτη του..": Ο κάστορας που φτιάχνει φράγματα, το κάνει αφού εκτελέσει περιβαλλοντικές μελέτες; 😉 Δεν θα έλεγα πως τα άλλα ζώα έχουν περισσότερη οικολογική συνείδηση από τον άνθρωπο.
 • σελ. 16 - " Και ο χρόνος έτρεχε και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα  εκεί σε σχέση με τον  πλανήτη Γη...": Γιατί;
 • σελ. 16 - "Ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσουμε το σπίτι μας για τα τελευταία δύο χρόνια…": Αφού αυτή ήταν όλη κι όλη η αποστολή, γιατί δεν στείλανε ρομποτάκια;
 • σελ. 17 - "Δεν ξέρω γιατί αλλά μπροστά μου δεν βλέπω το θάνατο ενός ηλιακού συστήματος αλλά τη γέννηση ενός παιδιού": Fun fact - Ο Ήλιος είναι αστέρι 2ης γενιάς. Δημιουργήθηκε μετά από τον θάνατο (και λόγω του θανάτου) άλλου άστρου.
 • σελ. 17 - "Και τα  data που αναλύθηκαν δείχνουν... ": Δεδομένα.
 • σελ. 18 - "Μόλις έτρεξα το πρόγραμμα προσημείωσης  GIS και η ταυτοποίηση των γαλαξιών έδειξε αντιστοιχία 99%. ": GIS (Geographic Information Systems) χρησιμοποιούμε για χάρτες πλανητών, αλλά δε νομίζω να χρησιμοποιείται ο ίδιος όρος για συστήματα "χαρτογράφησης" γαλαξιών. Είδες κάπου να χρησιμοποιείται ο όρος με αυτόν τον τρόπο;
 • σελ. 18 - "ποιος  θα έσκαγε ένα κομμάτι ύλης για να φτιάξει ένα ζωντανό planetarium": Πλανητάριο.

Αυτά.

Γενικά, σαν σκελετός σεναριού, νομίζω μπορεί να σου βγάλει μια καλή ιστορία με αρκετή δουλειά. Συνέχισε την έρευνα, τους πειραματισμού και το γράψιμο!

Αν έχεις απορίες επιστημονικού περιεχομένου, ρώτα ελεύθερα.

Edited by Dorgam
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...
Karelas George

Dorgam να σε ξεναευχαριστήσω και να σου ευχηθώ καλές γιορτές. Σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το γραπτό μου, μου έδωσες την ευκαιρία να μάθω πράγματα (και να διορθώσω και κάποια που δεν είχα διατυπώσει σωστά) . Το σχόλιο για τη Monica LEwvinsky ήταν μπλάκ χιούμορ και λίγο σόκιν , με σεξουαλικό υποννοούμενο για να σπάει λίγο η σοβαρότητα και η ένταση που ίσως μεταδίδεται λόγω της απομόνωσης στις άκρες του διαστήματος .... https://el.wikipedia.org/wiki/Μόνικα_Λεβίνσκι

Όσον αφορά την διαστημική ακτινοβολία έτυχε να παρακολουθήσω ένα ενδιαφέρον ντοκυμανταίρ στο Cosmote TV για την ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού https://www.iefimerida.gr/node/156730

όπου περιέγραφε την ζημιά που η ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει στο ανθρώπινο DNA

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6871591/

Θ α ξαναχρειαστώ σίγουρα τις συμβουλές σου, εύχομαι να πάνε όλα καλά για όλους.Καλά Χριστούγεννα

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..