Jump to content

Τα λάφυρα του νέου κόσμου


Recommended Posts

John Ernst

Όνομα Συγγραφέα: Νίκος Φερεντίνος
Είδος: dark fantasy
Βία; Ναι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 3813 (και χωρίς να κόψω!)
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 53ο γενικό διαγωνισμό με θέμα: Λαβύρινθος

Βοηθητικά στοιχεία:  Μια ομάδα Βίκινγκ επιστρέφει από εκστρατεία στην Αμερική, με λάφυρα 5 Ιθαγενείς Αμερικανούς. Τα τέρατα που εξιστορούνται και ο λαβύρινθος ανήκουν στη μυθολογία των φυλών των Ιθαγενών Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή των σημερινών ΗΠΑ. 
ΑρχείοΤα λάφυρα του Νέου Κόσμου.pdf

 

Edited by Mesmer
Προσθήκη αρχείου
  • Like 3
Link to post
Share on other sites
  • Mesmer locked this topic
  • Mesmer unlocked this topic
  • 2 weeks later...

Καλή επιτυχία Νίκο.

Spoiler

Η ιστορία σου με μπέρδεψε λίγο. Χρειάστηκε να τη διαβάσω δύο και τρείς φορές για να πιάσω όλη τη δράση (και πάλι δεν ξέρω αν την έπιασα όλη). Αν δεν υπήρχε η λέξη λαβύρινθος μέσα στο κείμενο (και δεν ήξερα το θέμα του διαγωνισμού) δύσκολα θα σκεφτόμουν ότι υπήρχε ένας μέσα στην ιστορία.

Πλοκή:
Μια ομάδα Βίκινγκ κάνει ένα υπερατλαντικό ταξιδάκι, αιχμαλωτίζει πέντε ιθαγενείς ινδιάνους και επιστρέφει στην πατρίδα για να πάει να τους πουλήσει. Έλα όμως που ο ένας από τους ιθαγενείς, αυτός ντε, ο μεγαλόσωμος, έχει μαγικές ικανότητες και θα τους κάνει το βίο αβίωτο βάζοντάς τους μέσα σε έναν «μαγικό» λαβύρινθο. Promising? Hell yeah.

Γιατί όμως τους ακολούθησε οικιοθελώς και χωρίς να προβάλει αντίσταση; Ήξερε τι θα συμβεί τελικά και αποδέχθηκε τη μοίρα του; Μήπως δεν κατάλαβα κάτι; Ίσως. Θα ήταν περισσότερο πιστευτή η πλοκή αν είχε προβάλλει αντίσταση; Νομίζω πως ναι.

Κοσμοπλασία:
Νομίζω έχεις απ’ όλα. Βίκινγκς, ινδιάνους, σπαθιά, ασπίδες, αγριεμένη θάλασσα, κοφτερά βράχια, δράκο, υπερμεγέθεις αράχνες, ιπτάμενα κεφάλια με κοφτερά δόντια, φωτιές, ρούνους που φωσφορίζουν κ.λ.π.

Χαρακτήρες:
Ο Μπράντρ φαίνεται περισσότερο. Βέβαια είναι βουτηγμένος μέσα στη δράση (και στα μάγια) και δε σκέφτεται και πολύ.

Γλώσσα:
Θέλησες να δώσεις δραματικό ύφος στην αφήγησή σου και με ξένισες λίγο (π.χ. σε κάποια σημεία βρέθηκα να ξαναδιαβάζω την πρόταση αλλάζοντας τη σειρά των λέξεων). Επίσης με ξένισε και ο Λέιφ ή το Λέιφ (στο κείμενο το χρησιμοποιείς περισσότερο σαν ουδέτερο, ίσως εκ παραδρομής, π.χ. «...κάποια στιγμή το Λέιφ κυριεύει το μένος...»).

Συνολικά:
Χμμ. Η ιστορία σου με τράβηξε αλλά δεν με ενθουσίασε όσο θα ήθελα. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι δεν είναι και εύκολο να έχεις τους ήρωες σου από την αρχή μέχρι το τέλος του διηγήματος μέσα στην δράση.
Τι θα ήθελα να δω; Ίσως λιγότερη δράση και περισσότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων.
Έχω την αίσθηση ότι άφησες ένα καράβι Βίκινγκς και ινδιάνους στο ντεκόρ, περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε (θα ήθελα να είχαν αντισταθεί και όλοι οι ινδιάνοι και να είχαν βγάλει το λάδι στους Βίκινγς μέχρι να τους δέσουνε).
Επίσης, αν έκανες την υπέρβαση και έβαζες τον ινδιάνο να καταλαβαίνει τη γλώσσα των Βίκινγκ (ή το ανάποδο) η ιστορία θα είχε, κατά τη γνώμη μου, περισσότερο ενδιαφέρον (π.χ. Ινδιάνος: «Τώρα να σε δω ρε χλωμέ κοκκινοτρίχη που θα σου πετάξω ένα δράκο από το πουθενά και θα τρέχετε όλοι σαν τα παιδάκια πάνω-κάτω στο κατάστρωμα να φωνάζετε τη μαμάκα σας», Μπράντρ: «Πλάκα κάνεις; Μην το καθυστεράς καθόλου. Φέρε μου τον να τον σφάξω! Ξέρεις πώς θα τρέχει το ασήμι στην αγορά του αλ χαλίλι; Νύχια, δόντια και κέρατα θα τα μοσχοπουλήσω.» Εντάξει, υπερβάλω λίγο αλλά σίγουρα θα μπορούσες να φέρεις την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων στο δραματικό ύφος που ήθελες να περάσεις στους αναγνώστες σου. Από την άλλη, βέβαια, το τι μου αρέσει εμένα σίγουρα δεν είναι και κριτήριο για το τι θα γράψεις εσύ).
Θα χώραγαν όλα αυτά μέσα σε 3850 λέξεις; Ίσως ναι, ίσως και όχι (Για να πω την αλήθεια, προσωπικά και καλώς ή κακώς, λίγο θα με ενδιέφερε αν θα χωρούσαν. Θα προτιμούσα να με είχες κάπου επάνω στο κατάστρωμα να τρώω τα νύχια μου για να δω τι θα γίνει μετά. Βέβαια, ως ένα βαθμό το πέτυχες αλλά όχι όσο θα ήθελα).

 

Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Καλή επιτυχία, Νίκο

Spoiler

Τίτλος : όχι πολύ ελκυστικός.

Πλοκή/χαρακτήρες : το αδύναμο στοιχείο. Δεν κατάλαβα γιατί προτίμησε να κρατήσει ζωντανό τον σκλάβο και να θυσιάσει το καράβι του και τον εαυτό του. Τους συντρόφους του το καταλαβαίνω. Τους έχει γραμμένους. Αλλά όταν ξεκίνησε η φθορά στο καράβι, έπρεπε να σκοτώσει τον σκλάβο. Ή όταν κινδύνευσε η δική του ζωή. 

Επίσης μπέρδεψα καπως τους κεντρικούς χαρακτήρες. Κι ήταν μόνο δύο. Δεν ήταν ξεκάθαροι οι στόχοι τους. Ούτε ο σκλάβος με έπεισε. Γιατί απλά δεν έσωνε τους συντρόφους του και τον εαυτό του; Στο τέλος όλοι πέθαναν.

Κοσμοπλασια : το δυνατό σημείο. Πρωτότυπη ιδέα ο υδάτινος λαβύρινθος. Μου άρεσε και το σχεδιάκι στο τέλος του διηγήματος. Επίσης το αγαπημένο μου κομμάτι ήταν η αυξομείωση της ταχύτητας του πλοίου. Σε κάθε στροφή δεν ήξερα αν θα πάνε γρήγορα ή αργά, αν θα είναι στενό ή φαρδύ το πέρασμα. Και αυτό δημιουργούσε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα άγχους. Ο δράκος στο τέλος ήταν λίγο κλισέ αλλά ο υπόλοιπος λαβύρινθος ήταν πολύ πρωτότυπος κι έτσι το παραβλέπω.

Γενικά ήτανε μία καλή ιστορία που θα την είχα απολαύσει αν δεν με χαλούσαν τα θέματα της πλοκής. Δηλαδή εκεί που έμπαινα μέσα στην ιστορία, έλεγα, μα καλά, του καταστρέφουν το καράβι, Έλα τώρα, και αυτή η σκέψη με πετούσε έξω από την ατμόσφαιρα. Το τέλος μάλιστα με άφησε προβληματισμένη γιατί είχα μπερδέψει τους δύο χαρακτήρες και νόμιζα πως ο Λειφ είχε προδώσει τους συντρόφους του. Αλλά και όταν ξεκαθάρισα κάπως τους χαρακτήρες, πάλι δεν με έπεισε.

 

Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα Νίκο, 

Spoiler

Ξεκινώντας, η ιστορία σου μού κίνησε την περιέργεια. Μου άρεσε το τοπίο, η γλώσσα, η όλη σκηνή. Ήθελα πολύ να δω τι θα γίνει παρακάτω. Αυτό χάλασε, όταν πολύ νωρίς με προϊδέασες, μου τό δωσες σχεδόν στο πιάτο, για το ποιος ευθύνεται για τις ανωμαλίες του ταξιδιού. Αυτό, πιστεύω,  είναι ένα στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα υπέρ της ιστορίας, θα μπορούσε, δηλαδή, να εντείνει την αγωνία και την περιέργεια αντί να μας την αφαιρέσει νωρίς νωρίς. Αμέσως μετά, άρχισα να νιώθω περίεργα με τον χρόνο στον οποίο είναι γραμμένο το κείμενο. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, και θα μπορούσε να τίθεται απλώς ως ζήτημα γούστου. Με έχασες όταν συνειδητοποίησα ότι το κείμενο κυλάει με τον ίδιο ρυθμό από την αρχή μέχρι το τέλος (το οποίο μου άρεσε παρεμπιπτόντως). Και σε αυτή, όπως και στην προηγούμενη ιστορία σου που διάβασα, υπάρχει ένας καταιγισμός γεγονότων, τα οποία παρατίθενται περιγραφικά, χωρίς ιδιαίτερες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Και εδώ, αυτό που μου έλειψε είναι μια πιο βαθιά συσχέτιση του χώρου και των γεγονότων με τους χαρακτήρες. Θα προτιμούσα, ας πούμε, λιγότερα γεγονότα με επαρκή χρόνο το καθένα, για να προλάβω να τα βιώσω μαζί με τους ήρωες. Γενικά, η φαντασία σου οργιάζει κι αυτό είναι καλό! ίσως χρειάζεται ένα χαλινάρι πού και πού, όταν αρχίζει να αφαιρεί από την ιστορία, αντί να της προσφέρει. 

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία! 

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Ιρμάντα

Καλησπέρα Νίκο

Spoiler

Πλοκή.

Χμ, σαν ιδέα με κέρδισε. Νομίζω το έχασες κάπως στον χειρισμό των ηρώων σου. Ενώ μου άρεσε η εποχή, το σκηνικό σου δηλαδή, δεν κατάλαβα γιατί δεν σκότωσε από νωρίς το σκλάβο που ολοφάνερα προκαλούσε τα ζητήματα. Ειλικρινά, ήταν σαν να μην ήθελε να παραδεχτεί ότι ο σαμάνος ήταν το πρόβλημα. Μου άρεσε επίσης ο λαβύρινθος μέσα στη θάλασσα, ήταν καλή σκέψη.

Χαρακτήρες.

Λίγο απρόσωποι, σε σημείο που τους μπέρδευα. Μου φάνηκε γενικά πως ίσως ήσουν λίγο βιαστικός με αυτή την ιστορία, που μου φάνηκε σε γενικές γραμμές πολλά υποσχόμενη, αλλά ήθελε να τη χειριστείς με περισσότερη προσοχή. Δεν ξέρω γιατί ο ήρωάς σου αφέθηκε να θυσιάσει τα πάντα και δεν έβγαζε από τη μέση τον σαμάνο, για παράδειγμα.

Γλώσσα

Στρωτή. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο εδώ.

Κοσμοπλασία

Θα ξαναπώ ότι η εποχή που διαλέγεις και επίσης η ίδια η ιστορία σου ήταν καλή. Είχες καλά υλικά αλλά νομίζω κάπως το χειρίστηκες είτε βιαστικά είτε λίγο απρόσεκτα, οπότε αν το ξαναδείς θα μπορέσεις να πλάσεις κάτι που να δικαιώνει την κεντρική σου ιδέα.

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Καλησπέρα Νίκο κι από μένα,

Spoiler

Το μεγάλο ατού αυτής της ιστορίας είναι το πόσο ωραία δίνει την αίσθηση της συνεχούς δράσης. Ένας κλασικός μύθος, φτιαγμένος έτσι ώστε να κόβει την ανάσα.

Πλοκή Παρά το σφυροκόπημα, το μήνυμα περνάει, έστω και στο τέλος. Το πιο πρωτότυπο εύρημα της ιστορίας ο θαλάσσιος λαβύρινθος.

 

Κοσμοπλασία: Κλασικός φάνταζυ κόσμος. Τον έχουμε ξαναζήσει, μπαίνουμε μέσα του με ευκολία. Μας πείθει.

 

Γλώσσα: θεωρώ ριψοκίνδυνη τη χρήση του ενεστώτα χρόνου, αλλά τα καταφέρνεις πολύ καλά. Είναι μια σοφή απόφαση, που δίνει αμεσότητα και ταχύτητα, θα τολμούσα να πω, στο διήγημα.  

 

Χαρακτήρες: Ο χαρακτήρας είναι ένας, αλλά η περιπέτεια είναι τόσο σαρωτική που δεν επιτρέπει να υπάρχουν άλλοι. Αναγκαστικά κάπως μονοδιάστατος.

 

Διεκπεραίωση: Δράση με γρήγορο ρυθμό ήθελες να δώσεις και το κατάφερες με τον καλύτερο τρόπο.

Ήταν το διήγημα με την πιο αχαλίνωτη δράση του Διαγωνισμού.

Από μένα συγχαρητήρια και Καλή Επιτυχία!

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..