Jump to content

Ακάτεχοι


Recommended Posts

Δάνης

Όνομα συγγραφέα: Δάνης Κολεσίδης
Είδος ποιήματος: περιγραφικό
Αριθμός στίχων: 1
Σχόλια: Από το ιστολόγιο ποίησης Άβατο

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ακάτεχοι

χαλασμό στους πρόποδες οι καλικαντζάροι αντικρίζουν τώρα που οι βράχοι κατρακυλούν σε πόλεμο γιατί ξύπνησαν από τους γδούπους των εγγονών τους των κροκάλων καθώς οι ανθρώποι τις απαγάγουν απ' το Φαράγγι ώστε δρόμους να πατήσουν στα Απάτητα αφού ήδη έχουν ξεκάνει το Φαράγγι απ’ τη δίψα μ' ένα φράγμα σα θηλιά γύρω στο λαιμό Του θαρρώντας ότι κατέχουνε το Έξω μέσα από το μυαλό τους το ακάτεχο

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
WILLIAM

Δεν ξέρω αν μπορεί να το πει κανείς ποίημα αυτό, μοιάζει πιο πολύ σαν διήγηση με πομπώδη ασύνδετα σχήματα.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Εμένα μου άρεσε αλλά:

 • Δεν ξέρω γιατί μου άρεσε
 • Δεν ξέρω καν αν είναι ποίηση
 • Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο είδος ποίησης, αν εντάσσεται σε κάποιο
 • Ωστόσο έχει ποιητικότητα στην έκφραση - αν δεν είναι ποίηση, δεν ξέρω πώς να το αποκαλέσω
 • Θα πρότεινα να το ταιριάξεις σε πιο συγκεκριμένη ποιητική φόρμα. Με στίχους κ.λπ., ίσως και στροφές, αν έφτανε να μεγαλώσει τόσο η έκτασή του.
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Nick V.

τύρφη πασαλειμμένοι πάλι μέσα βαθιά κρυφτήκαν στων ακάτεχων τα δεσμά αλυσοδεμένοι τα άυλα ή του Φόβου τους στα τάρταρα φτάσαν τα Απάτητα κιοτεύουν να ανακατέψουν σπίτια δεν βγαίνουν και στα σκοτάδια οι στεναγμοί της Γης κάτω από τους χτύπους που θαρρούν πως κατέχουν το Μέσα μαζεύουν στοιχειά και δαιμόνια κι ο Ψίθυρος ακούγεται να ρωτά ξανά και ξανά απ' το μυαλό τους μέσα τι άλλο πια θ' αναβλύσει

Edited by Nick V.
 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Δάνης

Ευχαριστώ για την απόκρισή σας!

Προσωπικά, θεωρώ ότι όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο να ταξινομούμε ένα δημιούργημα, αλλά μπορεί να είναι και περιοριστικό, τόσο για τη δημιουργία του, όσο και για την αλληλεπίδρασή μας μαζί του.

Το θέμα είναι ότι μου έχει βγει κάποιες φορές να γράφω σε τέτοια μορφή. Είναι σαν να καταγράφω τις σκέψεις μου όπως έρχονται, να τις παρουσιάζω πιο ακατέργαστα. Επίσης, κάποιες φορές φαντάζομαι ότι σε τέτοια μορφή μπορεί να έγραφε κάποιο άλλο είδος οργανισμού, αν μπορούσε. Στο συγκεκριμένο ποίημα, είχα την αμυδρή εικόνα ενός γεροντόζωου. Ίσως ένα γεροντόφιδο που έτσι θα έγραφε αυτό που παρατηρούσε ψηλά από μια πλαγιά του βουνού κρατώντας πινέλο στο στόμα, στη φιδίσια γλώσσα τους που έχει άλλους κανόνες. Τέλος, υπάρχουν και άνθρωποι που εκφράζονται έτσι χωρίς ανάσες, όπως μετά από εγκεφαλικό. Δεν είμαι ειδικός, μιλώ μόνο από εμπειρία κοντινού μου, αλλά αν τους βάλετε να διαβάσουν, προσπαθούν να διαβάσουν τα πάντα με μια ανάσα, χωρίς να σέβονται τη στίξη, σαν να μην μπορούν να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες της δικής μας γλώσσας. Ίσως να μην ελέγχεται το στόμα τους, ή να είναι κάποια βλάβη σε κομμάτια του κέντρου λόγου στον εγκέφαλο, δεν ξέρω. Σε κάθε περίπτωση, μου είναι ελκυστικό αυτό το ακατέργαστο, το έξω από κάποιους βασικούς κανόνες της γλώσσας μας. Ίσως είναι και πιο κοντά στη βαθύτερη, κοινή γλώσσα μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις "πολιτισμικές" γλώσσες που μαθαίνουμε να μιλάμε.

Μέχρι εδώ ήταν το αρχικό σχόλιο που ήθελα να αναρτήσω. Έπειτα, όμως, βρήκα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα με αφορμή τα σχόλιά σας, και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που σας ευχαριστώ γι' αυτά. Γι' αυτό επίσης άργησα να απαντήσω...

Λοιπόν, αν μπω κι εγώ στον κακό πειρασμό να μιλήσω με όρους ταξινομικών κατηγοριών, θα μπορούσα να πω ότι είναι ποίημα γιατί απλά δεν είναι πεζογράφημα. Ελπίζω ότι, έστω διαισθητικά, νιώθετε ότι το άνωθεν δεν είναι πεζό. Θα δώσω και δύο λόγους γι' αυτό. Πρώτον, σε περίπτωση που θα πείτε ότι είναι τμήμα κάποιου μεγαλύτερου έργου, π.χ. μιας διήγησης που όπως αν κατάλαβα θα μπορούσε να το θεωρήσει ο WILLIAM, ξέρετε ότι εγώ σας το παρουσίασα ως κάτι αυτοτελές. Δεύτερον, και σε συνδυασμό με τον πρώτο λόγο, το έργο αυτό δεν έχει στίξη, και άρα δεν είναι συμβατικός γραπτός λόγος, ο οποίος είναι συνήθως το χαρακτηριστικό της πεζογραφίας. Αν είχε στίξη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα συντομότατο διήγημα μιας παραγράφου. Έχουμε δει και πιο σύντομα διηγήματα εδώ μέσα!

Το κυρίως ενδιαφέρον πράγμα που βρήκα είναι ότι αυτή η μορφή γραφής υπάρχει στην πεζογραφία εδώ και καιρό, και μπορεί να βρεθεί με τον όρο "Stream of consciousness". Μάλιστα, είναι η μοναδική εξαίρεση "μη-συμβατικού" γραπτού λόγου στην πεζογραφία, σύμφωνα με τη Wikipedia. (Ως συνήθως, η ελληνική Wikipedia δεν αναφέρει κάτι, αλλά δε θα διαμαρτυρηθώ γιατί κι εγώ έχω συνεισφέρει ελάχιστα) Ως ακάτεχος και αδιάβαστος, δεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιας μορφής όταν άρχισα να γράφω τέτοια "ποιήματα". Τυχαίνει να βρίσκεται, όμως, το "Οδυσσέας" του Τζόυς στο σπίτι, το οποίο έχω χρησιμοποιήσω μόνο ως βαράκι ενδυνάμωσης του κοντινού μου που σας έλεγα με εγκεφαλικό, και τώρα που πρώτη φορά το άνοιξα εντυπωσιάστηκα με το τελευταίο κεφάλαιο 18, το οποίο είναι όλο αυτής της μορφής (αν και φιλοτιμείται να αλλάξει παράγραφο σε λίγα σημεία!). Το θέμα είναι ότι τέτοια κομμάτια κειμένου ενσωματώνονται σε "συμβατικό" γραπτό λόγο, διήγησης. Δε γνωρίζω, και δεν έχω χρόνο να ψάξω περαιτέρω, αλλά μια σύντομη αναζήτηση δεν επέστρεψε κάποιο μεγάλου μήκους έργο που να είναι αμιγώς αυτής της μορφής. Πώς κατηγοριοποιούμε κάτι τέτοιο, αν υπάρχει; Θα μπορούσα να φανταστώ το άνωθεν δικό μου ως μέλος μιας συλλογής που θα χαρακτήριζα "ποιητική" για λόγους κατατόπισης του αναγνωστικού κοινού, επειδή θα καταλάμβανε μια σελίδα λόγω του μικρού του μήκους. Αν όμως έχουμε κεφάλαια δεκάδων σελίδων με νήματα τέτοιων σκέψεων, τότε τι θα θεωρούσατε ένα τέτοιο βιβλίο; Πεζό; Κάτι άλλο; Έχει σημασία; Μόνη σημασία δεν έχει αυτό που θα νιώσουμε ή θα σκεφτούμε κατά την αλληλεπίδρασή μας με ένα έργο;

Και αν απλά χωρίσουμε το άνωθεν δικό μου σε σειρές, όπως αν κατάλαβα προτείνει η Ιρμάντα, τότε αυτή η αλλαγή και μόνο θα το καθιστούσε ποίημα; Ελάτε όμως που εγώ δεν ήθελα από εσάς που το διαβάζετε να παίρνετε ρυθμικές και ελεγχόμενες αναπνοές, διαβάζοντας γραμμή--γραμμή με την ησυχία σας. Ήθελα αυτή τη συνεχή ροή χωρίς γραμμές και στίξη για να σας δυσκολέψω, τόσο στην αναπνοή όσο και στην ανάγνωση, για να σας κάνω να νιώσετε μια κάποια εγρήγορση και ένταση, για να μπείτε στο κλίμα έντασης που περιγράφει το κείμενο. Ως εμφανώς πειραματιστής και ανοιχτός, ο Nick φάνηκε να αρέσκεται σε κάτι τέτοιο!

Ουφ, πολλά είπα για "ποιητής", τρομάρα μου... Στην τελική, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που έγραψα, σίγουρα συνείσφερε κάπου, αφού μας προβλημάτισε!

Ευχαριστώ και πάλι για τα σχόλιά σας! Ήταν καλή αφορμή για ψάξιμο, εξωτερικό κι εσωτερικό...

Edited by Δάνης
 • Like 2
Link to post
Share on other sites
Nick V.

Υπάρχει και το scriptio continua που ήταν κάποτε ο κανόνας.

9 hours ago, Δάνης said:

Έχει σημασία; Μόνη σημασία δεν έχει αυτό που θα νιώσουμε ή θα σκεφτούμε κατά την αλληλεπίδρασή μας με ένα έργο;

Για μένα, όχι στο πρώτο, ναί στο δεύτερο.

Edited by Nick V.
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Tourin
21 hours ago, Δάνης said:

Στο συγκεκριμένο ποίημα, είχα την αμυδρή εικόνα ενός γεροντόζωου. Ίσως ένα γεροντόφιδο που έτσι θα έγραφε αυτό που παρατηρούσε ψηλά από μια πλαγιά του βουνού κρατώντας πινέλο στο στόμα, στη φιδίσια γλώσσα τους που έχει άλλους κανόνες.

Πραγματικά μια πολύ καλή ιδέα. Αν κατάλαβα καλά το σκεπτικό. Θα έλεγα υπέροχη. Η προσθήκη του, σε ένα έργο φαντασίας, θα έδινε μία νότα ρεαλισμού. Μια ζωντάνια στα ξεχωριστά πλάσματα εκείνου του φανταστικού τόπου.  Πραγματικά μπράβο... Μου αρέσει και το κείμενο και η ιδέα. 👍

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..