Jump to content

Ας νικήσει ο καλύτερος


Recommended Posts

Clerk1038

Γειά σου Νίκο. Διάβασα την ιστορία και θα σου πω εδώ τη προσωπική μου γνώμη. Η εμπειρία μου είναι λίγη οπότε κράτα μόνο ότι χρήσιμο βρεις.

Η ιστορία αρχίζει με μια πολύ συναρπαστική σκηνή. Ένα πεδίο μάχης. Ένας τρελαμένος στρατιώτης. Και πίσω του μια βασίλισσα. Σε αυτό το σημείο με έχεις γαντζώσει. Είμαι ψημένος ότι είναι η βασίλισσα ερωμένη του ιππότη. Αυτό σημαίνει ότι η περιγραφή της μαγείας της είναι πολύ δυνατή. 

Αλλά. Η πρώτη σκηνή είναι τόσο δυνατά γραμμένη που:

πρώτον, η συνέχεια με τους φορτισμένους διαλόγους φαίνεται να πηγαίνει πολύ αργά.

δεύτερον, τραβά την προσοχή του αναγνώστη τόσο που όταν πεθαίνει ο ιππότης, κάπως αισθάνεσαι σαν να πέθανε ο πρωταγωνιστής.

Η αιμορραγία όπως την περιγράφεις δημιουργεί μια αμηχανία. Σε επίπεδο θεματικό φέρνεις ένα δεύτερο ζήτημα στην ιστορία (η διαφορετική φύση της γυναίκας, μπορούν οι γυναίκες να είναι πολεμιστές) που πάλι ενώ σαν κείμενο συνεχίζει ομαλά σου κλέβει από το κυρίως θέμα που είναι τα αδέρφια.

Οι δυο σύμβουλοι. Όπως τους κατάλαβα ο Λάνγκτρορ είναι πολύ πιο συναισθηματικός και νοιάζεται πάρα πολύ για την βασίλισσα. Ενώ ο Γκρόνταρ είναι πιο υπεύθυνος και στο τέλος νοιάζεται για την μοίρα του βασιλείου.

Λεπτομέρεια, οι σύμβουλοι έχουν ονόματα. Ενώ τα δυο αδέλφια πρωταγωνιστές δεν έχουν. Ίσως επειδή θέλεις τα αδέλφια να είναι χαρακτήρες αρχέτυπα. Όμως έχω απορία με τόση μαγική και σωματική δύναμη (ο λευκός ιππότης σκότωσε τουλάχιστον τους δώδεκα ιππότες, δεν ξέρω αν σκότωσε και άλλους) τα αδέλφια δεν είναι θεοί; Αν δεν είναι θεοί τι είναι; Και πόσο εύκολα μπορεί να αντικατασταθούν και να βρεθεί άλλος Μαινόμενος Ταύρος;

Η παρατήρηση του σύμβουλου: "Κι όμως, μόνο μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να νικήσει τον τρόμο του. Αυτό που δεν μπορεί να κατανικήσει είναι η μοίρα του." Ισχύει σε ένα βαθμό και για την βασίλισσα. Αυτό λειτουργεί σαν προετοιμασία για την μάχη των δυο αδερφών, επιτυχημένα.

Τα λόγια του λευκού ιππότη σε έκταση είναι πάρα πολλά. Μοιάζει με μονόλογο σε θεατρικό. Η ουσία του ποια είναι; Ήθελε να κυβερνήσει; Ήθελε να εκδικηθεί; Ήθελε να τον αναγνωρίσει η αδερφή του σαν προσωπικότητα; Δεν ξέρω ποιο θέλεις να μας μεταφέρεις. Αν τα λόγια ήταν λιγότερα και στοχευμένα θα καταλαβαίναμε ίσως.

Αυτά με τα αρνητικά, για κάποια τυπογραφικά δεν λέω τίποτα και εγώ κάνω συνέχεια.

Η ιστορία είναι εύκολη στο διάβασμα. Η περιγραφή της μονομαχίας πετυχημένη. Η αύρα και το βάρος της ευθύνης για την βασίλισσα μας το μεταφέρεις. Υπάρχει ατμόσφαιρα, υπάρχει άποψη και ο λόγος ρέει. 

Εμένα με ενθουσιάζει η προσπάθεια σου. Συνέχισε να ψάχνεις. Συνέχισε να γράφεις.

 

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Nick V.

Κώστα, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.
Οφείλω να πω πως τα σημεία που έθιξες με δυσκόλεψαν κι εμένα όταν έγραφα την ιστορία (π.χ. την εισαγωγή την έγραψα αρκετές φορές και πάντα κάτι δε μου έβγαινε όπως το ήθελα. Σε κάποια άλλα σημεία ρίσκαρα λίγο παραπάνω π.χ. στη σκηνή της αιμορραγίας). Η πρόθεσή μου ήταν να δώσω ένα επικό κλίμα οπότε μεγέθυνα τους κεντρικούς χαρακτήρες (Θεοί πάντως δεν είναι).
Ο μονόλογος είναι όντως μεγάλος. Σκέφτηκα να τον μικρύνω αλλά δε μου πήγαινε να τον κόψω (προτίμησα να τον αφήσω φλύαρο και να ακούσω σχόλια. Αν και νομίζω πως έγραψα ξεκάθαρα τι ήθελε, ίσως τελικά να μην το πέρασα όπως θα έπρεπε).
Σχετικά με τον ενθουσιασμό που λες, το παθαίνω κι εγώ με ό,τι διαβάζω στο σφφ.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..