Jump to content

Πάνος Καρνέζης


Recommended Posts

BladeRunner

Ο Πάνος Καρνέζης γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1967. Σπούδασε μηχανικός στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μετά το 1992, όπου εργάστηκε για ένα διάστημα στη βιομηχανία. Ταυτόχρονα, άρχισε να γράφει λογοτεχνία στα αγγλικά και παρακολούθησε το περίφημο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου East Anglia (από όπου αποφοίτησαν, μεταξύ άλλων, οι Ian McEwan και Kazuo Ishiguro).

Το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων "Little Infamies" ("Μικρές ατιμίες"), εκδόθηκε το 2002 από τον εκδοτικό οίκο Jonathan Cape, συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές, μεταφράστηκε σε οκτώ γλώσσες και μεταγράφηκε στα ελληνικά από τον ίδιο τον συγγραφέα. Το μυθιστόρημα "The Maze" ("Ο λαβύρινθος"), 2004, ακολούθησε την ίδια πορεία, συμμετείχε στη βραχεία λίστα του βραβείου Whitbread First Novel Award και τιμήθηκε με το βραβείο Pendleton May First Novel Award. Το τρίτο του μυθιστόρημα, "The Birthday Party" ("Πάρτι γενεθλίων"), εκδόθηκε από τον εκδ. οίκο Jonathan Cape το 2007. Διηγήματά του έχουν μεταδοθεί στην Αγγλία από το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC: Radio 4, και έχουν εμφανιστεί στα περιοδικά "Granta", "New Writing 11", "Prospect" και "Arete".

Από το 1992 ζει στο Λονδίνο και ασχολείται με τη συγγραφή. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά σε μετάφραση του συγγραφέα.

Στο Goodreads μπορείτε να δείτε τα βιβλία του και να διαβάσετε κριτικές γι' αυτά.

Βιβλία του συγγραφέα:

(2002). Little Infamies - Μικρές ατιμίες (2003 - Ελληνικά Γράμματα, 2011 - Μακόντο)
(2004). The Maze - Ο λαβύρινθος (2004 - Ελληνικά Γράμματα, 2011 - Μακόντο)
(2007). The Birthday Party - Το πάρτι γενεθλίων (2007 - Λιβάνης, 2011 - Μακόντο)
(2010). The Convent - Το μοναστήρι (2010 - Λιβάνης, 2011 - Μακόντο)
(2015). The Fugitives - Οι φυγάδες (2015 - Πατάκης)
(2019). We Are Made of Earth - Είμαστε πλασμένοι από χώμα (2020 - Πατάκης)

Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Ο λαβύρινθος

Πρώτη επαφή με το έργο του Πάνου Καρνέζη και δηλώνω εξαιρετικά ικανοποιημένος. Με βάση κάποιες συγκεκριμένες κριτικές που διάβασα πριν πιάσω το βιβλίο στα χέρια μου, περίμενα ότι αν μη τι άλλο θα ήταν ένα καλογραμμένο και ακριβώς του γούστου μου μυθιστόρημα, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα μου άρεσε τόσο πολύ, ότι θα με καθήλωνε στον βαθμό που με καθήλωσε, έστω και αν αντικειμενικά η πλοκή κινείται με σχετικά αργούς και σταθερούς ρυθμούς, με ελάχιστες εξάρσεις. Θα έλεγα ότι η πλοκή είναι αρκετά απλή και ίσως προσχηματική, έτσι ώστε ο συγγραφέας να σκιαγραφήσει ορισμένους τύπους ανθρώπων και πώς αντιδρούν αυτοί σε μια ιδιόρρυθμη και αρκετά δύσκολη κατάσταση, όπως είναι η επιστροφή στην πατρίδα μετά από μια στρατιωτική ήττα, μέσω μιας αρκετά ψυχοφθόρας πορείας σε άγνωστο και εν πολλοίς αφιλόξενο περιβάλλον. Ο συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει το κλίμα της εποχής και της περιοχής (βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο του 1922, στην έρημο της Ανατολίας), να δημιουργήσει μια κάπως γκρίζα και ζοφερή ατμόσφαιρα, αλλά και να αγγίξει θέματα σχετικά με τον πόλεμο, όπως είναι η πίστη, η προδοσία, η υπακοή/ανυπακοή σε διαταγές ανωτέρων, η δειλία, και πάει λέγοντας. Όσον αφορά τη γραφή, μου φάνηκε πάρα πολύ καλή, ρεαλιστική, λιτή και απέριττη, χωρίς φιοριτούρες και αχρείαστες πολυλογίες, με ειρωνική και σκωπτική διάθεση απέναντι στους πάντες και τα πάντα. Τέτοιου είδους βιβλία, με τέτοιο σέτινγκ, τέτοια γραφή και τέτοια ατμόσφαιρα, πάντα θα με εξιτάρουν και θα με καθηλώνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα διαβάσω και άλλα βιβλία του συγγραφέα.

9/10

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..