Jump to content

Recommended Posts

Berenice

Όνομα Συγγραφέα: Ιφιγένεια
Είδος: Fantasy
Βία; Όχι
Σεξ; Όχι
Αριθμός Λέξεων: 3847

Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Για τον 54ο γενικό διαγωνισμό διηγήματος με θέμα: Φωτιά

Βέλια.doc

Edited by Spark
Μορφοποίηση φόρμας, προστέθηκαν tags και ένα link που παραπέμπει στον 54ο γενικό διαγωνισμό.
 • Like 7
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • Ghost locked this topic
 • Ghost unlocked this topic
 • 2 weeks later...
Roubiliana

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή!

Spoiler

Α πονηρός ο πρίγκιπας...

Τίτλος: γενικότερα δεν μου αρέσει να μπαίνουν σαν τίτλοι τα ονόματα των ηρώων. Βέβαια είναι κάτι που συνηθίζεται στο fantasy οπότε μάλλον σε κάποιους αρέσει. Ας πουν τη γνώμη τους και οι υπόλοιποι.

Χαρακτήρες : δεν με έπεισε ο Δαμιανός που είναι άλλωστε και ο πιο αβανταδόρικος χαρακτήρας. Στην ουσία αυτός ζει τη μεγαλύτερη σύγκρουση. Ενώ αγαπάει τη Βελια πείθεται να σκοτώσει τον πατέρα της και να ζήσει φαντάζομαι και μία ζωή στις τύψεις. Οπότε σίγουρα χρειάζεται περισσότερο δούλεμα. Να φανεί η εσωτερική του σύγκρουση.

Κοσμοπλασια : ενδιαφέρουσα αν και ήθελε λίγο χώρο παραπάνω για να ανασάνει. Δόθηκαν πολλές πληροφορίες πιεσμένες σε λίγες παραγράφους. 

Διεκπεραίωση : σίγουρα εντός θέματος. Έχουμε μάγους φωτιάς, φονο με φωτιά, φωτιά, φωτιά, 🔥

Απλά μου φάνηκε πιο πολύ σαν αρχή μυθιστορήματος. Τώρα δηλαδή ξεκινάνε οι περιπέτειες της μικρής μάγισσας. 

Εύχομαι καλή επιτυχία!

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
Nick V.

Να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου καλή επιτυχία στον διαγωνισμό.

Spoiler

Αρχικά, να πω ότι η κριτική δεν είναι και το δυνατό μου σημείο (όχι ότι είναι η συγγραφή, δηλαδή), οπότε, ό,τι σου γράφω παρακάτω είναι περισσότερο κάποιες σκέψεις από την πλευρά του απλού αναγνώστη.

Το πρώτο κείμενό σου που διάβασα στο σφφ, Ο μάγος, με άφησε με θετικές εντυπώσεις. Τα στοιχεία που μου άρεσαν στην γραφή σου τα είδα σε κάποιο βαθμό και σε αυτή σου την ιστορία (αυτό που μου άρεσε σίγουρα και στις δύο περιπτώσεις είναι το χιούμορ που βγάζεις, αν και σε μικρές δόσεις).

Θα ήθελα να θίξω δύο-τρία σημεία που με προβλημάτισαν στο διήγημά σου:

Ο Λεόν σύμβουλος δεν είναι; Πώς και δεν ξέρει την Βέλια; Είναι απλά ένας τυχαίος σύμβουλος που δεν γνωρίζει τι πραγματικά έγινε στο παρελθόν; Από την άλλη, αφού οι σύμβουλοι φαίνεται να κάνουν κουμάντο, και ο Δαμιανός είναι λίγο-πολύ υποχείριό τους, δεν θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για την άφιξη της; Πολύ περισσότερο όταν είναι η κόρη του Μάγου της Σολάνια αλλά και Κριτής που, όπως λέει και ο Λεόν, «είχε χρόνια να εμφανιστεί κάποιος μ' αυτή την ιδιότητα.» Κατάλαβα κάτι λάθος; Ίσως.

Νομίζω ότι μπήκες στη διαδικασία να μας πεις μεγάλο και σημαντικό μέρος της ιστορίας σου με tell. Σε σημείο που έριχνε τον ρυθμό σου και που, σ' εμένα τουλάχιστον, έμοιαζε περισσότερο σαν να διάβαζα την περίληψη από κάτι μεγαλύτερο. Είναι απαραίτητα κακό αυτό; Όχι. Θα προτιμούσα, όμως, να το είχες αναπτύξει διαφορετικά και ας έβγαινες εκτός ορίου λέξεων. Θα μπορούσες ίσως να είχες ακολουθήσει και διαφορετική δομή βγάζοντας την ιστορία σου π.χ. μέσα από τους διαλόγους. Εν ολίγοις, νομίζω ότι είπες πολλά για την ιστορία χωρίς να πεις την ιστορία. Στην ίδια λογική, δεν νομίζω ότι χρειαζόταν η τελευταία σκηνή του Μεγάλου Μάγου με τη Σύρα (το ότι κλείνεις, δηλαδή, το διήγημά σου με εισαγωγή δύο νέων χαρακτήρων. Επίσης, ο Μεγάλος Μάγος λέει: «Η εκδίκηση δεν έχει χώρο στην πολιτική.» Χμμ, δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό. Παίζει και να έχει. Σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, τα πάντα έχουν τον χώρο τους στην πολιτική. Ο τρόπος που πετυχαίνει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι αυτό που κάνει τελικά την διαφορά).

Το «τέλος» της Βέλιας το βρήκα λίγο υπερβολικό (π.χ. δεν υπάρχει μια πιθανότητα αυτοί οι τύποι στα Βόρεια Βασίλεια να της έλεγαν «δεν έρχεσαι να μείνεις σ' εμάς που μας γλύτωσες κι απ’ τον πόλεμο; Ε; μεγάλη Μάγισσα-Κριτή των Βόρειων Βασιλείων;»)

Ούτε κι εμένα μου αρέσουν οι τίτλοι-ονόματα. Μου θυμίζουν κεφάλαια μυθιστορήματος. Η γνώμη μου είναι ότι ο τίτλος ενός διηγήματος θα πρέπει να επιλέγεται πολύ προσεχτικά (δεν είναι εύκολο πάντως. Αν δεις τα κείμενά μου, σχεδόν πάντα βάζω χάλια τίτλους).

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Clerk1038

Γειά σου Berenice.

Έχεις κάνει καλή προσπάθεια. Δίνεις όμορφες περιγραφές και στ' αλήθεια προσπαθείς να μας βάλεις στη θέση της ηρωίδας. Μερικές παρατηρήσεις που ελπίζω θα σε βοηθήσουν να εξελιχτείς, όπως προσπαθούμε όλοι. 

Καταρχάς μια απορία. Ο μάγος της Σολάνια, ο πατέρας, δεν μπορούσε να ελέγξει την φωτιά που τον σκότωσε. Μήπως ήταν κάποιου άλλου είδους μαγεία ή κάποιο κόλπο. Βέβαια καταλαβαίνω ότι εξυπηρετεί την ποιητική απόδοση δικαιοσύνης, απλά φαίνεται λίγο περίεργο.

Ο χαρακτήρας του πρίγκιπα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός στην ιστορία σου. Τον περιγράφεις πολύ απαξιωτικά. Είναι βέβαια ο κακός, αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει μια όντως σκοτεινή γοητεία. Στην συνάντηση της ηρωίδας με τον κακό έχουμε μια πολύ μεγάλη αναδρομή σε περασμένα που παγώνει την δράση. Χρειάζεται μια πιο ευέλικτη παρουσίαση των πολλών πράγματι πληροφοριών.

Οι εντολές προς τη μάγισσα-κριτή για να αποφύγει την καταστροφή με κάθε τρόπο είναι πολύ συγκεκριμένες. Της αφαιρούνε κύρος. Ακόμα και αν την δοκίμαζαν, έπρεπε να της δώσουν όλη την ευθύνη της απόφασης. Έτσι θα μπορούσε ίσως να φανεί ακόμα πιο έντονα η δίψα για εκδίκηση που αψηφά το καθήκον.

Η τελευταία σκηνή που επεξηγεί τα πάντα θα ταίριαζε σε πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Εμένα θα μου άρεσε μια ατίθαση μάγισσα που χάνεται μόνη της στον ορίζοντα αφήνοντας φλόγες και καμένη γη.

Όπως πάντα αυτές είναι απόψεις, για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Μου αρέσει η καρδιά της ιστορίας. Και μπορείς να βγάλεις και άλλο υλικό από εκεί.

Καλή επιτυχία.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Καλησπέρα Ιφιγένεια, ευχαριστούμε για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Τα σχόλιά μου:

Spoiler

Τίτλος: Γενικά δεν είμαι φαν όταν είναι απλώς ένα όνομα. Αλλά δεν το βρίσκω και άσχημο: απλά, γίνονταν πολλά πράγματα μέσα στην ιστορία και μπορούσε ίσως να επιλεγεί κάτι διαφορετικό, Το Μαγικό Κερί, για παράδειγμα.

Κοσμοπλασία: Ωραίο σύμπαν, τυπικό φάντασυ με κάμποσα καντάρια μαγείας. Γενικά μου αρέσουν αυτά, είναι ζήτημα γούστου. Είχες ίσως κάποιες φράσεις πολυλογάδικες, εδώ κι εκεί: όπως ας πούμε ότι οι πόρνες ήξεραν πως είναι τιμή να τους προσκαλεί ο πρίγκιπας, ή ότι δεν εγκατέλειπαν το πόστο τους εύκολα επειδή θα πληρώνονταν καλά. Δεν είναι άσχημα ακριβώς αλλά είναι κάπως περιττά, με την έννοια ότι εννοούνται, ή είναι τα απολύτως αναμενόμενα. Αν ο πρίγκιπας έβγαζε γούστο μόνο με κοκκινομάλλες ας πούμε, ή αν η αμοιβή τους ήταν κάτι πολύ αλλόκοτο και ξεχωριστό, που μάλιστα να παίζει και ένα κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του μύθου, θα ήταν ίσως πιο χρήσιμο να μπεις σε τέτοιες περιγραφές. Όπως και να έχει, γράφοντας και διαβάζοντας περισσότερο θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ.

Χαρακτήρες, Διάλογοι: Οι διάλογοί σου γενικά είναι καλοί. Οι χαρακτήρες σου καλοί, αλλά όχι άψογοι. Για παράδειγμα, ο Δαμιανός, του οποίου το όνομα μου άρεσε πολύ, είναι ο πιο αβανταδόρικος ήρωας. Ανέμελος, ευτχάριστος και συνάμα συνομώτης. Παιδικός φίλος και φονιάς του πατέρα της, ξέρεις τι βάθος μπορούσε να δοθεί στη σκιαγράφηση της μεταξύ τους σχέσης και της απόφασης που πήρε η Βέλια τελικά; Ο Δαμιανός ήθελε κατά τη γνώμη μου πολλή δουλειά επειδή «σήκωνε» πολλή δουλειά. Υπάρχουν δηλαδή ηθικά διλλήματα που μπορούσαν να θιχτούν και να αποδώσουν συγκίνηση στον αναγνώστη. Το μοτίβο φίλος και συνάμα εχθρός ή μοναδικός φίλος και ταυτόχρονα κρυμμένος εχθρός μπορεί να αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας συγκρούσεις.

Πλοκή: Ικανοποιητική. Βασικά, οι παραπάνω ενστάσεις επηρεάζουν και την πλοκή, όπως καταλαβαίνεις.

Διεκπεραίωση: Εντός θέματος, ευχάριστη ιστορία. Θα προτείνω να δώσεις βάση σε ανάπτυξη και συγκρούσεις χαρακτήρων επειδή μπορείς να βγάλεις πράγματα από αυτό. Το «έχεις» που λένε.

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Καλησπέρα Ιφιγένεια.

Spoiler

Η ιστορία είναι αρκετά καλή, πλην κάποιων αδόκιμων, για μένα, φράσεων όπως "ο θρήνος που σηκώθηκε στην πόλη". Πλοκή, γλώσσα, τεχνική, όλα ικανοποιητικά. Κάτι μου λέει ότι δεν είναι το πρώτο διήγημα που γράφεις αυτό🧐

Οι ενστάσεις μου προέρχονται από την αίσθησή μου ότι διαβάζω το κεφάλαιο ενός μυθιστορήματος. Κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να συμβεί σε ένα φάνταζυ διήγημα όπου πρέπει να δημιουργηθεί ένας κόσμος ολόκληρος μέσα σε λίγες λέξεις. Ο κόσμος αυτός ίσως είναι καλοσχηματισμένος στο μυαλό του συγγραφέα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά στον αναγνώστη.

Εδώ χαρακτήρες (Δαμιανός, Μάγος της Σολάνια)  και ιδιότητες (Μάγοι - Κριτές) μπορούσαν να τύχουν μεγαλύτερης ανάπτυξης. Μας προκαλείς το ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία τους και για το περιβάλλον τους, αλλά... πρέπει να προχωρήσει και η πλοκή.

Αυτά που γράφω στις 2 προηγούμενες παραγράφους είναι λάθη που έχω κάνει κι εγώ επανειλημμένα, γι' αυτό κι εστιάζω εκεί. Προσπαθώ να λύσω το πρόβλημα περιορίζοντας τις ιδέες και τις σκηνές σε ένα διήγημα. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες λύσεις, δεν ξέρω. Δεν είναι και τόσο εύκολη η μικρή φόρμα τελικά.

Περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη ιστορία σου.

Καλή συνέχεια!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Berenice

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια. 

Η αλήθεια είναι ότι γράφω μυθιστορήματα από παιδί, αλλά το διήγημα είναι ένα είδος που δοκιμάζω τελευταία (όχι με μεγάλη επιτυχία ακόμα, απ' ότι φαίνεται).

Τα σχόλιά σας ήταν πολύ κατατοπιστικά και με βοήθησαν να καταλάβω μερικά πρακτικά πράγματα για το διήγημα, έχει εντελώς διαφορετική τεχνική και προσπαθώ να την ανακαλύψω. (Δυστυχώς οι θεωρίες δε βοηθάνε , αυτή η εμπειρία ήταν πολύ πιο εποικοδομητική!)

Αν καταφέρω να γράψω κι άλλα διηγήματα στο μέλλον θα τα ανεβάσω κι ελπίζω κάποιοι να μου πουν τη γνώμη τους!

Καλή συνέχεια σε όλους.

 • Like 4
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..