Jump to content

Το κοντέινερ


Recommended Posts

Όνομα Συγγραφέα: Γιώργος Χριστοδούλου
Είδος: Τρόμου
Βία; Ναι
Σεξ; Ναι;
Αριθμός Λέξεων: 5320
Αυτοτελής; Ναι
Σχόλια: Πρώτη προσπάθεια σε διήγημα
Αρχείο: (επισυνάπτετε το έργο σας σε αρχείο)

Το κοντέινερ.odt

Το κοντέινερ.pdf

Edited by Nakraal
  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Nick V.

Διάβασα το διήγημά σου. Συνολικά, θετικές εντυπώσεις.
Θα ήθελα να σχολιάσω κάποια σημεία που μου χτύπησαν κάπως στο μάτι.

Spoiler

Μπορείς να θεωρήσεις ότι είμαι απλά ένας μέσος αναγνώστης. Εντάξει, μπορεί και λίγο αφηρημένος, λίγο άδικός, λίγο ιδιότροπος, λίγο να μην τα πιάνω και όλα με την πρώτη ανάγνωση κ.λπ. Οπότε μην τρελαθείς με ό,τι σου γράφω παρακάτω:

Το διήγημα μου φάνηκε σπασμένο σε δύο κομμάτια. Γενικά δεν έχω πρόβλημα στο να παραλείπονται πληροφορίες ή γεγονότα από την πλοκή. Αρκεί να μπορούν να υπονοηθούν, ως έναν βαθμό τουλάχιστον. Δεν θα με ενδιέφερε, για παράδειγμα, να μπεις στη διαδικασία να μου πεις ότι ο Παντελής πήγε στην τουαλέτα προς νερού του κι αυτό γιατί δεν θα άλλαζε κάτι δραστικά στην ιστορία. Το γεγονός όμως ότι κατέληξε στο κρεβάτι με την Φλώρια, μου φάνηκε λίγο ξεκάρφωτο (χρειάστηκε από την πλευρά μου να βάλω μπόλικη φαντασία για να το δικαιολογήσω). θα ήθελα, λοιπόν, να είχες δουλέψει κάπως περισσότερο την μέση του διηγήματός σου.

Το κοντέινερ φορτώνεται μέρα μεσημέρι, πάνω-κάτω, και συνοδεύεται από ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ. Τώρα τις ΗΠΑ, δεν τις λες και μπανανία ούτε ανοργάνωτες. Όταν συνοδεύουν έναν κοντέινερ, με τον τρόπο που περιγράφεις, μου φαίνεται λίγο δύσκολο να το παραδώσουν στο Ιμμακολάτα χωρίς να τηρήσουν κάποιο πρωτόκολλο, από την αρχή μέχρι το τέλος, και απλά να πουν «στο καλό μάγκες και να μας γράφετε.» Δεν θα ανέβαιναν κάποιοι (τουλάχιστον δύο, για να μην πω όσοι το συνόδευαν, ακόμα και αν δεν συνηθίζεται) για να βεβαιωθούν ότι θα πάει με ασφάλεια στον προορισμό του; Δεν θα παρακολουθούσαν διακριτικά και από απόσταση (ή όχι και τόσο διακριτικά) την πορεία του Ιμμακολάτα; Απ’ την άλλη, εφόσον ήξεραν τι είχε μέσα και είχαν πάρει τις προφυλάξεις τους, θα μου φαινόταν πιο λογικό να έστελναν το κοντέινερ με δικά τους μέσα, μυστικά και υπηρεσιακά και από ελεγχόμενη αποβάθρα. Αν μίλαγες ξεκάθαρα για «ύποπτο» ναυλωτή και φόρτωνες αργά τη νύχτα, ίσως και να μου φαινόταν πιο πιστευτό.

Ο Καπταθοδωρής είναι λίγο περισσότερο ανυπόμονος (ανεξήγητα ανυπόμονος), απ’ ό,τι θα περίμενα, στο να δεχθεί, σχεδόν πεισματικά, το φορτίο. Δέχομαι ότι μπορεί να είναι ισχυρογνώμον ή να είναι εκ φύσεως αδιάφορος ή η ρουτίνα της δουλειάς του να έχει ποτίσει στο πετσί του. Νομίζω όμως ότι μου φάνηκε περισσότερο η δική σου η σκέψη να μπαίνει εμβόλιμη, σαν υποβολέας, στα λόγια του για να προχωρήσει παρακάτω η ιστορία (στην πρώτη ανάγνωση. Στην δεύτερη μου φάνηκε πιο πιστευτός ο διάλογός του με τον Παντελή).

Κατά τη γνώμη μου, δεν ανέπτυξες την Φλώρια όσο θα έπρεπε. Υπάρχει στο κείμενο αλλά για τους λάθος λόγους (κάπως κλισέ λόγους, για μένα). Άβουλη, φοβισμένη, «αντικείμενο» συγκεκριμένου ενδιαφέροντος, ανήλικη και βγαίνει και από την ιστορία με συνοπτικές διαδικασίες (για να μη σου πω ότι στην αρχή νόμιζα ότι όντως ήταν γάτα).

Το πλήρωμα στέκει με δέος μπροστά στο κοντέινερ αλλά σε μένα φάνηκε σαν να στέκεις κάπως αμήχανα κι εσύ μαζί τους (ήθελες να μείνεις στο δέος γιατί έτσι θα έβγαζες καλύτερα το θεϊκό στοιχείο μέσα από το κοντέινερ; Ίσως. Χρειαζόσουν περισσότερες λέξεις για να πεις το κάτι παραπάνω; Ίσως. Ήθελες να κρατήσεις το κείμενο μικρό για να διαβάζεται πιο εύκολα; Ίσως. Προσωπικά, πάντως, θα προτιμούσα λίγο περισσότερο δράση σ’ αυτά τα σημεία. Αν είχαν ανεβεί και οι ομοσπονδιακοί, όντας προστατευμένοι με τις στολές και τα κράνη τους, θα είχες και κάτι για να απασχολήσεις το τρελαμένο πλήρωμα).

Τα «Οοοοοοοοοοο» είναι, για μένα πάντα, κάπως αδόκιμα (μιας και τα διαβάζω με έναν περίεργο, ή αν θες, όχι και τόσο τρομαχτικό τρόπο). 

Και φτάνουμε στο περιεχόμενο του κοντέινερ. Ένα μικρό  παιδί. Να σου πω την αλήθεια μου, μετά την αποκάλυψη και ιδιαίτερα μετά το «Παντελή μου;» περίμενα ότι ο Παντελής θα πει κάνα «άι σιχτίρ, ρε, κωλόπαιδο και με κοψοχόλιασες.» Να το πιάσει από το αυτί και να του πει «Πού ‘ναι η μάνα σου, ρε, κοπρίτη να σε μαζέψει;» (εντάξει, πιο πιθανό να τα έλεγε αυτά ο  Καπταθοδωρής, αλλά, πιστεύω, καταλαβαίνεις τι εννοώ. Το να δει ένα παιδί και να πηδήξει στη θάλασσα μου φάνηκε λίγο τραβηγμένο). Τι θέλω να πω μ’ αυτό; Ξεκινάς την ιστορία με ένα ερώτημα προς τον αναγνώστη που υποβόσκει σε όλο το διήγημα. Τι έχει μέσα το κοντέινερ; Σε τέτοιες περιπτώσεις, περιμένω να δω κάτι περισσότερο τρομακτικό. Το μικρό παιδί έφερε σ’ εμένα αντίθετο αποτέλεσμα μιας και δεν πολυπίστεψα πως ήταν η πηγή του… Πονηρού. (αν έβγαζες κάτι σε τέρας ίσως να ήταν πιο πιστευτό. Κλισέ, θα μου πεις. Ίσως).

Το «μανιφέστο», δεν ξέρω αν ήταν καλή επιλογή λέξης, αν και δεν είναι λάθος (σ’ εμένα έφερνε ως πρώτη σκέψη στο μυαλό μου ένα άλλο μανιφέστο και με αποσπούσε κάπως από την ιστορία). «Έφερε το Βί Έητς Ές στα χείλη…», η πρώτη μου σκέψη εδώ ήταν το αναλογικό βίντεο με τις vhs κασέτες (τα ραδιοτηλέφωνα στα πλοία vhf δεν είναι;)

Ονόματα: βρήκα ταιριαστά και κάπως ειρωνικά τα Ιμμακολάτα, Φλώρια και Παντελής. Το Πάμπλο μου άρεσε μέχρι που διάβασα για Εσκομπάρ και σκέφτηκα ότι θα ήθελα κάτι διαφορετικό. Το «καπτα» ως πρόθεμα με ενόχλησε λίγο (κάτι του έλειπε, μάλλον). Το ΜΕΚΚ δεν κατάλαβα τι σημαίνει, αν και θα ήθελα.

Το λεξιλόγιό σου, κατά τόπους, «μύριζε» θάλασσα κι αυτό ήταν ευχάριστο. Σε κάποια σημεία προς το τέλος σαν να σου ξέφυγαν γλωσσικά λίγο οι περιγραφές σου (ίσως και όχι. Στην δεύτερη ανάγνωση δεν με ενόχλησε τόσο).

Δεν ξέρω πόσο γράφεις, αλλά αν είναι όντως το πρώτο σου διήγημα έχει σίγουρα καλά στοιχεία όπως και σημεία που θα μπορούσες, ίσως, να τα δουλέψεις περισσότερο (είναι εύκολο; Όχι. Εγώ συνήθως στα κείμενά μου, όταν βλέπω τρύπες, πρέπει να περάσει πολύς καιρός για να βρω έναν καλό τρόπο να τις καλύψω).

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την ανάγνωση, έχω διαβάσει δικά σου κείμενα και είναι εξαιρετικά (ωστόσο δεν είχα το θάρρος σαν "νέωπας" να σχολιάσω)

Έχω γράψει ένα μυθιστόρημα, το τελείωσα πρόσφατα. Έγραψα το διήγημα αυτό σαν ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο, κυρίως για να καθαρίσω το μυαλό μου από το βιβλίο πριν ξεκινήσω το 2ο draft. Τυπικά μπορείς να πεις πως είναι το πρώτο πράγμα που τελειώνω, αφου το μυθιστόρημα είναι ακόμα στο πρώτο draft αλλά το διήγημα το έχω τελειώσει-τελειώσει.

Τώρα όσο αφορά στις παρατηρήσεις σου, θα σχολιάσω αυτές στις οποίες έχω μια απάντηση (στις υπόλοιπες θεώρησε πως συμφωνώ, duly noted ένα πράγμα)

Spoiler

 

Βρέθηκε στο κρεβάτι με την Φλώρια γιατί το πράγμα τον υπνώτισε. Πίστευα πως το έθεσα με το ονειρικό sequence και τον εσωτερικό διάλογο του ήρωα που αναφέρει μια-δυο φορές πως πρέπει να είχε καταληφθεί από κάτι για να βρεθεί μαζί της. Αλλά για να μην γίνει αντιληπτό μάλλον δεν το έκανα καλά. 

Το κοντέινερ συνοδεύεται από ομοσπονδιακούς άρα το όλο σκηνικό πρέπει να είναι κάτι σαν black ops ή πείραμα της κυβέρνησης. Στην αρχή σκέφτηκα να το κλείσω με την "επόμενη μέρα" που το Ιμμακολάτα θα το τριγύριζαν πολεμικά και ελιόπτερα με άντρες να ανεβαίνουν στο σκάφος για να δουν τα αποτελέσματα του πειράματος, αλλά όντως όπως έγραψες, προσπάθησα να κρατήσω το κείμενο μικρό (στην αρχή στόχευα στις 3,500-4000 λέξεις). Το σενάριο που ανέφερες, με ομοσπονδιακούς να ανεβαίνουν μέσα σε προστατευτικές στολές, ήταν η πρώτη μου σκέψη για το κλείσιμο της ιστορίας, αλλά κάτι ο αριθμός λέξεων που ξέφευγε, κάτι τα δελφίνια, με έκαναν να το κλείσω έτσι.

Τώρα όσο αφορά το παιδί, πιστεύω πως από την στιγμή που ο κίνδυνος είναι πνευματικός, κάτι που επιτίθεται στο μυαλό παρά στο σώμα, ο ήρωας θα τρόμαζε είτε έβλεπε ένα παιδί είτε τον Κθούλου. Το "¨Παντελή μου" στο φινάλε είναι ενδεικτικό πως ο "Μικρός Θεός" δεν προσπαθεί να διαμελήσει το θύμα του, αλλά να κυριαρχήσει στο μυαλό του.

 

Και πάλι ευχαριστώ για την ανάγνωση.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..