Jump to content

Αφώτιστες Περιοχές - Βασίλειος Γιαννάκης


Recommended Posts

BladeRunner

1637638902_.jpg.5f0beb9d40aebfa95adf006468ed2dd6.jpg

Βασίλειος Γιαννάκης - Αφώτιστες Περιοχές (24 Γράμματα, 2020)

Σύμφωνα με τη Βρετανίδα συγγραφέα Freya Stark, το να ξυπνάς εντελώς μόνος σε μια ξένη πόλη είναι ένα από τα πιο ωραία συναισθήματα.
Υπάρχουν ωστόσο σοκάκια, δρόμοι, συνοικίες ολόκληρες, που κανείς δε τολμά να διαβεί μόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εγκαταλελειμμένες βιομηχανίες, που όποιος άστεγος τολμά να διαμείνει εντός τους, ρισκάρει την εγκεφαλική τους συγκρότηση.
Εξαθλιωμένοι καταυλισμοί, των οποίων οι κάτοικοι εξαφανίζονται μυστηριωδώς κάθε τόσο.
Βραχέα και ραδιοκύματα που συνδέουν τη ρουτίνα της καθημερινότητας με τις πιο εφιαλτικές γωνιές του Σύμπαντος.
Τσιμεντένια κανάλια γεμάτα από λύματα ακαθόριστης φύσεως που διασχίζουν κακόφημες πλατείες. Εναλλακτικές πόλεις, αόρατες για τα μάτια των αμύητων, που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο με τις δικές μας και στις οποίες η πρόσβαση εξασφαλίζεται μονάχα με μυστικές επικλήσεις που περιέχονται κρυμμένες σε δημοφιλή τραγούδια.
Οι πρωταγωνιστές των πέντε ιστοριών της παρούσας συλλογής, έρχονται αντιμέτωποι με αυτά και άλλα τόσο ανομολόγητα μυστικά.
Κυριευμένοι από ανείπωτο δέος, ξεναγούνται μαζί με τον αναγνώστη στις πιο αφώτιστες περιοχές του συλλογικού ασυνείδητου.
Μόνο οι γενναίοι θα επιβιώσουν.

Η συλλογή περιέχει τις εξής ιστορίες:

1. Οι κάτοικοι των τοίχων
2. Εργατικό κόστος
3. 666 kHz
4. Το κανάλι
5. Η μελωδία των ζωυφίων

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
BladeRunner

Τούτη η συλλογή αποτελεί τη δεύτερη επαφή μου με το έργο του Βασίλη Γιαννάκη, μετά την αρκετά ικανοποιητική αλλά μικρή σε μέγεθος συλλογή "Μυστικοί εφιάλτες και μικροί φόβοι" που διάβασα τον Φεβρουάριο του 2019. Τώρα τα πράγματα νομίζω ότι είναι σαφώς καλύτερα (και εννοείται πως δεν έχει σχέση το γεγονός ότι ο συγγραφέας μου δώρισε με ειδική αφιέρωση το βιβλίο!), μιας και από τη μια η συλλογή αυτή είναι φυσικά πιο χορταστική σε μέγεθος αφού περιέχει τρεις νουβέλες και δυο διηγήματα, ενώ από την άλλη είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες και εξαιρετικά ιντριγκαδόρικες ιδέες, με τη γραφή να είναι πολύ καλή, εξαιρετικά ευκολοδιάβαστη και σε πολλά σημεία με ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές και υποβλητικές περιγραφές. Γενικά, το βιβλίο είναι γεμάτο σκηνές και εικόνες που σε ανατριχιάζουν ολίγον τι, και ίσως ακόμα σε κάνουν να σκέφτεσαι και λίγο έξω από το κουτί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πέρασα καλά κατά την ανάγνωση και ότι σαν βιβλίο είναι από τα πολύ καλά που έχω διαβάσει στο είδος του ελληνικού Φανταστικού. Όσον αφορά την αγαπημένη μου ιστορία, θα έλεγα ότι είναι η τελευταία, η νουβέλα με τον τίτλο "Η μελωδία των ζωυφίων", αν και η αλήθεια είναι ότι ποιοτικά οι υπόλοιπες δεν απέχουν και πολύ από τη συγκεκριμένη.

8/10

  • Like 3
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..