Jump to content

Recommended Posts

Πυθαρίων

Όνομα Συγγραφέα: Πυθαρίων
Είδος: Επιστημονική Φαντασία
Αριθμός Λέξεων: 704

Αφέντρα.docx

Edited by Spark
Προσθήκη φόρμας ιστορίας.
  • Like 2
Link to post
Share on other sites
Zithon

Καταπληκτικο. Σκοτεινο, μαυροκαι ποιητικο... Δημιουργεις πολυ ωραιες περιγραφες χρησιμοποιοντας πολυ ωραιο λεξιλογιο οσο ακριβως χρειαζεται.... 

Edited by Zithon
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Υπάρχει μία φόρμα στο φόρουμ της Συγγραφής για τις κριτικές διηγημάτων αλλά δεν θα την χρησιμοποιήσω εδώ: το κείμενο μου δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα πεζό ποίημα περισσότερο και λιγότερο ένα διήγημα. Είναι σκοτεινό και όμορφα γραμμένο. Οι εικόνες που φτιάχνεις είναι ονειρικές και πολύ ποιητικές. Η ιστορία βέβαια έχει θεματική που έχουμε ξανασυναντήσει, μία Κιβωτός, μία αέναη αναγέννηση, η (πιθανή) ουράνια φύτρα της ζωής....θα παρατηρήσω ότι με τέτοια πένα μπορείς να καταπιαστείς και με πιο εκτενή και περίπλοκα κείμενα!

Link to post
Share on other sites
Πυθαρίων

Ευχαριστώ Τάσο (ή Αναστάσιε, αν προτιμάς), ευχαριστώ Ειρήνη, για τα σχόλιά σας. 

Link to post
Share on other sites
Πυθαρίων

... ευχαριστώ Nick V. για το like. 

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Nick V.

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες αν και θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο, χρονοβόρο και επίπονο να διατηρεί κανείς ένα τέτοιο επίπεδο γραφής σε μεγάλα κείμενα. Γι’ αυτό το λόγο έκατσα και διάβασα περισσότερα δικά σου (νομίζω διάβασα ό,τι έχεις αναρτήσει στην βιβλιοθήκη του σφφ). Σε κάποια από τα μεγαλύτερα διηγήματα σου γίνεται κάπως πιο εμφανής αυτή η δυσκολία και, όπως καταλαβαίνω, λόγω έλλειψης χρόνου, δεν τα δούλεψες περισσότερο ή όσο τουλάχιστον θα ήθελες πριν τα αναρτήσεις (πάντως, διαβάζοντάς τα, μπορώ να καταλάβω, έστω και στο περίπου, που θέλεις να πας και αυτό μου αρκεί. Τα μικρότερα, τα βρίσκω σχεδόν άψογα). 
Οφείλω να πω ότι η ποιητική διάσταση που δίνεις στα γραπτά σου, προσωπικά, με συναρπάζει. Σε τέτοια κείμενα, αυτό που λέμε πλοκή, για μένα τουλάχιστον, αποκτά δευτερεύουσα σημασία και από ένα σημείο και μετά ίσως και να μου γίνεται και αδιάφορη (φαντάζομαι πως και για σένα το θέμα του διηγήματος, το όποιο θέμα, στην όποια απλότητά του, λειτουργεί περισσότερο ως αφορμή για να γράψεις, ή, για να το πω πιο σωστά, έχω την αίσθηση ότι, μάλλον, σε ενδιαφέρει περισσότερο να εκφραστείς παρά να μας πεις απλά μια πρωτότυπη ιστορία με ξεκάθαρη ή πιο συνηθισμένη δομή και γραφή. Όχι ότι είναι κακό αυτό, κάθε άλλο. Σε ένα από τα διηγήματά σου σχολιάζεις πως «αν ζωγράφιζα ... θα ήμουν ιμπρεσιονιστής ή σουρεαλιστής» και συμφωνώ απόλυτα, αν και, παραδόξως, ή όχι και τόσο παραδόξως, βρίσκω πως οι φωτογραφίες από τους πίνακες που έχεις αναρτήσει στο blog σου, ή που συνοδεύουν κάποια από τα διηγήματά σου, είναι κάπως πιο συγκρατημένα έργα -παρεμπιπτόντως, να πω ότι απ' αυτούς τους πίνακες μου άρεσαν αρκετά οι: Κόκκινο δέντρο, Ονειρολόγος, Oberon, Συμμορφοτροπία, Άσυλο).
Συνολικά, λοιπόν, χωρίς να πω περισσότερα, από τα υπόλοιπα διηγήματά σου μου άρεσαν ιδιαίτερα τα: Όχεντρα, Άμορφος, Η ονειρολόγος, Ένα βέλος για το φεγγάρι, Eden promised, Αργώ, Δέκατο τρίτο φεγγάρι (που το είχα διαβάσει και παλιότερα), Εκατό χιλιάδες ήλιοιΤο πνεύμα μέσα στην κούκλαΧρονοστρέβλωσηΟι σιγανές βροχές του Σενσόρις, Κοσμολογική Αντινομία. Θα σταθώ, όμως, λίγο παραπάνω στο Η γρα Ανεζίνα (γιατί έσβησες την γραφή σου μέσα στις λεκτικές μυρωδιές της Κρήτης), στο Στάχτη και burberry (για το χιούμορ), σαφώς, στο ποίημα Στα μυστικά περάσματα του χρόνου και, φυσικά, στα: Το μεταξένιο νεκύδαλλο της χρυσαλίδας,  Συμμορφοτροπία, και Κίτρινη πινελιά, μαύρη πινελιά.
Εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι γράφεις. 

Edited by Nick V.
Link to post
Share on other sites
Πυθαρίων

1) Nick, σ' ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Όντως, διάβασες ό,τι έχω αναρτήσει (εκτός από το "Νάμραθ" 😄😄), σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πράγμα που δείχνει πως προσπάθησες να με μελετήσεις. Το ενδιαφέρον σου ισοδυναμεί με φιλοφρόνηση. Προφανώς, η γραφή είναι για μένα μέσο συναισθηματικής έκφρασης και παράθεσης σκέψεων (ίσως και προβληματισμών) πολύ περισσότερο από ευκαιρία να πω μια καλά δομημένη ιστορία.

2) Δεν θα τολμήσω να υποδυθώ τον ζωγράφο, απόπειρες κάνω κι εκεί. Και, μάλιστα, επανήλθα μετά από πάρα -πάρα πολλά χρόνια στο παιδικό- εφηβικό μου αυτό χόμπι, με στόχο και ελπίδα να βελτιωθώ. Μ΄αρέσουν και τα χρώματα. Κάποια κείμενά μου τα έχω συνοδεύσει με φωτογραφίες από ζωγραφικές τέτοιες απόπειρες, που νομίζω πως ταιριάζουν. Όμως δεν θυμάμαι να έχω αναρτήσει στο sff ούτε το "κόκκινο δέντρο", ούτε το "άσυλο". Αναφέρεσαι σε κάποιο blog. Ούτε το προσωπικό μου blog θυμάμαι να έχω κάνει γνωστό. Που το βρήκες βρε θηρίο; Καθόλου κακό δεν είναι φυσικά. Και ο λόγος που δεν το είχα κάνει γνωστό είναι ότι στοιχεία ενός προσωπικού blog όπως για παράδειγμα ένα  φωτογραφικό άλμπουμ, ή ζωγραφικά έργα που δεν άπτονται στο θεματολόγιο του φόρουμ, μάλλον δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα κανέναν. Πες μου όμως, είμαι περίεργος να μάθω. 

3) Να είσαι καλά. Ευχαριστώ για τη διάθεση και τις ευχές. Εύχομαι και σε σένα καλή συνέχεια. 

 

 

Link to post
Share on other sites
Nick V.

Ναι, το Νάμραθ μου είχε ξεφύγει και πολύ καλά έκανες και μου το επεσήμανες (το συγκεκριμένο νομίζω το έγραψες με κάπως πιο διαφορετική διάθεση και για κάποιο λόγο μου φάνηκε πιο ισορροπημένο –ή, μάλλον, άρχισα να συνηθίζω το μοτίβο της γραφή σου και ξέρω τι να περιμένω. Αν και για μένα στέκεται και σαν αυτοτελές, θα είχε ενδιαφέρον να το αναπτύξεις περισσότερο).

Γενικότερα, να διευκρινίσω ότι περισσότερο προσπάθησα να πάρω μια ιδέα για το πως προσεγγίζεις αυτό που λέμε συγγραφή (θα χρειαστεί να τα ξαναδιαβάσω αρκετές φορές για να πω ότι σε μελετώ). Σχετικά με τη ζωγραφική, αλλά και για το γράψιμο, νομίζω πως όλοι μας, τελικά, απόπειρες κάνουμε προσπαθώντας να βελτιωθούμε.

Σχετικά με το blog σου, το εντόπισα τυχαία ψάχνοντας για κάτι που ίσως σου φανεί αστείο: έψαχνα στο google να βρω αν υπάρχει η ποιητική ανθολογία "Chara Mast: Tear drops on the stardust flowers" που αναφέρεις στο διήγημά σου Κοσμολογική Αντινομία και έπεσα στο blog (και, φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην κοιτάξω τους πίνακες ζωγραφικής που έχεις αναρτήσει).

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..