Jump to content

Recommended Posts

 • Ghost locked this topic
 • Ghost unlocked this topic
Spoiler

Πιστεύω ότι οι ιστορίες επιστημονικής φαντασίας μπορούν πιο εύκολα από κάθε άλλο είδος να μας προβληματίσουν για την πορεία της ανθρωπότητας και να δώσουν τροφή για σκέψη. Το κατάφερες αυτό άρτια σε δύο διαφορετικά θέματα, αρχικά με τον καθολικό ευνουχισμό και τις συνέπειές του και, ύστερα, στο ερώτημα κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να θεωρηθεί ως ζωή. Η οπτική γωνία που επέλεξες, από πλευράς της Ρέας, μας έδειξε ότι μπορούμε να ταυτιστούμε με ένα ρομπότ -ένα σύνολο από μέταλλα- και να ανησυχήσουμε για την ακεραιότητά του.

Αρχικά, εύσημα για την καλή χρήση (και επέκταση) των νόμων του Asimov περί ρομποτικής. Και ο λόγος είναι απλός: χρησιμοποιήθηκαν για την κλιμάκωση της ιστορίας και για την εξέλιξη του χαρακτήρα της Ρέας. Ιδιαίτερα για την κλιμάκωση, κάθε αναφορά στους νόμους έθετε την μπάρα ολοένα και πιο ψηλά, με αποκορύφωση την τελική απόφαση της Ρέας (το αποτέλεσμα αυτής μένει μετέωρο πράγμα θετικό για αυτή την ιστορία).

Επίσης, χρησιμοποίησες έξυπνα τα flash-backs, χρησιμοποιώντας στο έπακρο την ρομποτική φύση της Ρέας, προσφέροντας απαραίτητη γνώση για το παρελθόν αλλά και κρύβοντας τον αναξιόπιστο αφηγητή για το plot twist (το οποίο και ήταν τρομερό).

Τώρα, να αναφερθώ σε δυο σημεία που θεώρησα ότι υστερούν με το υπόλοιπο της ιστορίας, χωρίς όμως κατ εμέ να αφαιρούν κάτι. Και, ευτυχώς, τα δυο τους συγκαταλέγονται στο ίδιο πλαίσιο: infodump. Στη μέση περίπου της ιστορίας αναφέρεις:

Quote

Η κίνηση ήταν έντονη. Η κεντρική λεωφόρος βογκούσε από μποτιλιάρισμα. Τα ηλεκτρικά ιπτάμενα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί πάνω στην άσφαλτο. Προφανώς  κάποια  διακοπή  ρεύματος  τα  παρόπλισε  εκεί.  Από  τότε  που απαγορεύτηκε η χρήση πλαστικού,  πετρελαίου και όλων των παραγώγων τους, τα ελαστικά των αυτοκινήτων αντικαταστάθηκαν με μαγνητικούς πόλους όμοιους με  αυτούς  της  ασφάλτου  με  αποτέλεσμα  να  βλέπεις  παντού αυτοκίνητα  να  αιωρούνται  εκατοστά  από  το  δρόμο.  Αυτό  αποκόμισε σημαντική βελτίωση στους ρύπους του περιβάλλοντος και στην οικονομία της Γης αλλά το σύστημα ηλεκτρισμού συχνά υπερφορτωνόταν κι έχανε την τάση του για λίγη ώρα με αποτέλεσμα να συμβαίνει αυτό που συνέβαινε κι εκείνη τη στιγμή.

Οι λεπτομέρειες για το πώς φτάσαμε να γίνει αντικατάσταση των ελαστικών κόβουν ακαριαία την δράση, σε σημείο έντονης φόρτισης. Επίσης, δεν είναι απαραίτητες για να ειπωθεί η ιστορία και ούτε κερδίσει κάτι ο αναγνώστης. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει για κοσμοπλασία, αλλά και μόνο η αναφορά ιπτάμενων αυτοκινήτων αρκεί. Αν θέλεις να συμπεριλάβεις αυτά τα στοιχεία με τρόπο που να μην βάζει φρένο στην ανάγνωση αλλά και να προσθέτει και άλλη δυσκολία στη Ρέα θα μπορούσες να πεις κάτι σαν:

Quote

Η κεντρική λεωφόρος βογκούσε από μποτιλιάρισμα. Τα ηλεκτρικά ιπτάμενα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί πάνω στην άσφαλτο – προφανώς  κάποια  διακοπή  ρεύματος  τα  παρόπλισε  εκεί. Οι μαγνητικοί τους πόλοι, μια φυσική εξέλιξη ενός κόσμου φτωχού πλέον σε υδρογονάνθρακες, της τάραζαν  τα κυκλώματα, την αποπροσανατόλιζαν και την ζάλιζαν.

Σημειώνω πως αφαίρεσα την πρώτη πρόταση "Η κίνηση ήταν έντονη" διότι δεν χρειάζεται.

Με παρόμοιο τρόπο σχολιάζω ένα πρότερο σημείο του κειμένου, όπου αναφέρεται ο νόμος για τον ευνουχισμό, οι λόγοι που τον ξεκίνησαν και οι συνέπειες. Εκεί χρησιμοποιείς κοσμοπλασία μέσω διαλόγου, και καλά κάνεις, αλλά ο τρόπος που ο Ρίτσαρντ μιλάει είναι ελαφρώς αφύσικος: σαν να θέλει να τα πει αυτά όχι στην γυναίκα του αλλά στον αναγνώστη.

Πέρα από 2-3 τόνους που έλλειπαν, κυρίως στα πού-πώς και σε λέξεις με διπλό τονισμό, το κείμενο είναι πολύ καλό και το ευχαριστήθηκα αφάνταστα.

Εδώ είναι το σημείο που εύχομαι επιτυχία αλλά είμαι σίγουρος ότι θα την έχεις. 😊

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
Roubiliana
Spoiler

Το διάβασα απνευστι. Δυνατό, έξυπνο, με αγωνία κ αναπάντεχο τέλος. Δε μου άρεσε ο τίτλος, αλλά γενικότερα δε μου αρέσουν οι τίτλοι με ονόματα. Το δυνατό του στοιχείο είναι τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί στον αναγνώστη. Σχεδόν βουρκωσα στο τέλος. Ίσως λίγο info damp σε 1-2 σημεία, αλλά με τόση αγωνία, περνάν απαρατήρητα.

Καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Spoiler

Η γραφή σου είναι το δυνατό σου σημείο. Αν και έχει λογική ο τίτλος που επέλεξες, μια πιθανή εναλλακτική θα ήταν το «Η μητέρα των θεών.» Η κοσμοπλασία σου είναι στημένη ώστε να εξυπηρετεί την πλοκή. Αυτό μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως παγίδα. Θα σου πρότεινα να αποφεύγεις τις εύκολες λύσεις (π.χ. το σκεπτικό που οδήγησε σε μαζικό ευνουχισμό του πληθυσμού -ή στείρωση, μάλλον- δεν με έπεισε). Αν και η αναγκαιότητα φόρτισης του ρομπότ εξυπηρετεί την πλοκή σου, νομίζω ότι θα ήταν λάθος να εγκριθεί η λειτουργία οποιασδήποτε συσκευής, με τέτοιο ελάττωμα, για να υποστηρίξει ανθρώπινη ζωή. θα ήθελα λίγο περισσότερη πρωτοτυπία στην κοσμοπλασία αλλά και στην επιστημονική σου φαντασία. Θα μπορούσες να δουλέψεις πάνω στη λογική των χαρακτήρων σου, να τους δώσεις μεγαλύτερο βάθος, χωρίς πολλές αναλύσεις, και να αναδείξεις περισσότερο το συναίσθημα που, τελικά, ήταν και το ζητούμενό σου (και το βγάζεις πολύ ωραία στο τέλος).

Καλή επιτυχία.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Η ιστορία σου έχει επίσης πολλά σημεία αναφοράς,είναι στρωτή και αναπτύσσεις αρκετά αυτά που καταπιάνεσαι,έχεις αναφερθεί σε ενα αρκετά δύσκολο είδος,μου άρεσαν οι παραπάνω περιγραφές  της κοσμοπλασιας και για το τέλος νόμιζα ότι θα έδινες ένα άλλο τέλος,νόμιζα ότι έκαναν,ο επιστήμονας,ένα είδους πείραμα,κάτι σαν "πλάκα" στο ρομπότ,του δημιούργησαν μια ψεύτικη εντύπωση για να το δοκιμάσουν πως θα αντιδρούσε στην αληθινή περίπτωση, οπότε μου ενεπνευσες και κάποια εναλλακτικη εντύπωση στην ιστορία σου,καλή επιτυχία επισης!

Edited by freyaO
 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Spoiler

Πολύ πετυχημένο κείμενο. Με έκανε να νοιαστώ για την Ρέα. Για την αγωνία της. Οι πινελιές επιστημονικής φαντασίας είναι ανάμεσα στα προτερήματα του διηγήματος. Μου άρεσαν οι φουτουριστικές λεωφόροι που “κόλλαγαν” από πτώσεις τάσεως, ο κόσμος των ρομπότ και ακόμα και αν ο νόμος περί γεννήσεων δεν με έπεισε εντελώς, τον στήριξες καλά με τον αντίλογο του ζευγαριού. (Γιατί κράτος έκανε όλο αυτό αντί απλά να απαιτεί τα ζευγάρια να βγάλουν άδεια για να κάνουν παιδιά;)

Το κυριότερο όμως, είναι πως με έκανες να νοιαστώ για την Ρέα. Το έβγαλες καλά. Τον εσωτερικό της διάλογο (τα κυκλώματα της σκιρτήσουν / σπινθηρίζουν στην σκέψη του πως θα γίνει μητέρα)• την αγωνία της• τα διλήμματα της• τις αποφάσεις της. Το πως αναπολεί το παρελθόν με τα βίντεο όσο καθαρίζει.

Επίσης κάτι δύσκολο σε μικρά κείμενα (και σε μεγαλύτερα), τα flashback το έκανες σωστά.

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Κάτι που να έχει να κάνει με την απρόσμενη απόκτηση συνείδησης. “Μεταλλική Αφύπνιση”; “Ηλεκτρονική”; Ίσως.

Η γλώσσα, απλή όπου έπρεπε, πιο εξεζητημένη πρόζα στα σημεία που χρειαζόταν. Όπως πρέπει.

Πιστεύω πως έχασες ευκαιρία να χτυπήσεις φλέβα στην θεματική. Το κείμενο στάζει από μητρότητα, αλλά από οικογένεια όχι τόσο. Το ζευγάρι μπορεί να βάφτισε το ρομπότ, αλλά στο τέλος την κρεμάει. Ο άντρας απλά λέει έναν καλό λόγο, την βαφτίζει, και την αφήνει να την κάνουν παλιοσίδερα. Η ίδια η Ρέα φαίνεται πως πρώτο της μέλημα – και αυτό που τα αλλάζει όλα για αυτήν – δεν είναι η οικογένεια της, αλλά το ότι θα γίνει μάνα. Αυτή είναι η αγωνία της. Αν έβαζες το ζευγάρι να παλεύει για την Ρέα και στο τέλος να νικάει, θα είχες χτυπήσει φλέβα στην θεματική.

Nitpicking είναι το παρακάτω: Θα περίμενα τις φορές που η Ρέα κάνει υπολογισμό ποσοστών να μην είναι στρογγυλοί αριθμοί. Πχ όχι ογδόντα, αλλά ογδόντα τρία τοις εκατό. Κάνει πιο αληθοφανή πως έχουμε να κάνουμε με ρομπότ. Επίσης αντί για Νόμους θα πρότεινα την λέξη Πρωτόκολλο.

Καλή επιτυχία!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
Ιρμάντα

Καλησπέρα Κοσμά!

Spoiler

Γλώσσα, διάλογοι: Όπως έπρεπε να είναι. Περιγραφές επίσης πολύ δυνατές, με σαφήνεια και ακρίβεια. Θα συμφωνήσω ωστόσο με τα σχόλια που έκανε το μέλος EmberRoar για τον τρόπο που εισάγεις πληροφορίες και «σκοτώνεις» λίγο την κλιμάκωση. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχει άλλο αρνητικό (νομίζω).

Πλοκή: Έκανες θαυμάσια χρήση και επέκταση των νόμων της ρομποτικής, λέω πως μέχρι και ο Ασίμωφ θα το χαιρόταν. Η ίδια η ιδέα του ρομπότ μητέρα πραγματικά μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Η αγωνία της να σώσει το μωρό της με συγκίνησε, όχι, πραγματικά με συγκίνησε. Μου είναι ωστόσο λίγο ασαφές αν όλο αυτό που έζησε ήταν η προσωπική της παράνοια, το άγχος της να τεκνοποιήσει. Υποθέτω πως αυτό συμβαίνει, απλά θεωρώ πως ίσως χρειαζόταν λίγο περισσότερη σαφήνεια εδώ. Να της το λέει ο γιατρός/ προγραμματιστής ας πούμε, ή να το εξηγεί στους ανθρώπους της και εκείνη να το ακούει. Χαίρομαι που δεν ξέρουμε την έκβαση της τελικής της απόφασης.

Τίτλος: Ολόσωστος.

Διεκπεραίωση: Το θέμα της οικογένειας το πιάνεις στο χίλια τα εκατό. Το είδος ε.φ. το υπηρετείς άψογα. Απολαυστική ιστορία, διαβάζεται γρήγορα και θέλεις κι άλλο όταν τελειώνει. Μπράβο Κοσμά.

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Ιρμάντα

Ακόμη ένα σχόλιο, τώρα μου ήρθε:

Spoiler

Θα με έψηνε να το διάβαζα σε ελληνικό setting αυτό.

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε, σχολιάσατε και ψηφίσατε την ιστορία μου. Η κεντρική ιδέα που είχα ήταν η οργανωμένη μαζική στείρωση κι από κει ξεπήδησε έπειτα η ιδέα του ρομπότ ως παρένθετη μητέρα. Το σέτινγκ (Ιρμάντα) δεν θα ήθελα ούτε να το φαντάζομαι να είναι ελληνικό. Μου κλωτσάει φουλ να κλαίνε ο Μήτσος με τη Μαρίκα στο Αγρίνιο για ένα κινέζικο ρομπότ που χάλασε σε μια εβδομάδα χρήσης με το μωρό τους μέσα του😜.

 • Like 5
Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Ένα σχόλιο κι από μένα:

Spoiler

 

Το κείμενό σου είναι τεχνικά πάρα πολύ καλό. Ρυθμός αφήγησης, χρόνοι, στυλ γραφής, αναφορά στον μεγάλο μάστορα της ΕΦ Ασίμωφ. Περνάς επιτυχημένα μια αίσθηση «πάγου», ψυχρότητας και απελπισίας. Μόνο το τέλος μού φάνηκε λίγο βιαστικό. Δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι η μοίρα του ρομπότ. Πεθαίνει, επιζεί, αντιστέκεται; Θα ήθελα να είναι λίγο πιο σαφές.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, μου έκανε εντύπωση η περιγραφή ενός ολοκληρωτικού μέλλοντος, που εξουσιάζει βάναυσα τα ίδια τα σώματα των ανθρώπων. Περισσότερο μου έκανε αίσθηση η αποδοχή και η δικαιολόγηση του αίσχους της εξουσίας από τον άντρα. Πραγματικά ανατριχιαστική

 

.

Απέδειξες εδώ, σε λίγες γραμμές, ότι η Επιστημονική Φαντασία είναι πολλές φορές και Πολιτική Φαντασία.  

Καλή συνέχεια!

Edited by Γιώργος77
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..