Jump to content

ΓΑΜΗΛΙΑ ΠΕΙΝΑ


Ghost
Message added by Ghost,

Νικήτρια ιστορία στον 55ο Διαγωνισμό Σύντομης Ιστορίας.

Recommended Posts

Roubiliana

Όνομα Συγγραφέα: Κανάρη Βιβή 
Είδος: ρομαντικός τρόμος
Βία; λίγη
Σεξ; όχι (δυστυχώς)
Αριθμός Λέξεων: 3425
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: για τον 55ο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα "οικογένεια".
Αρχείο: (επισυνάπτετε το έργο σας σε αρχείο)

γαμήλια πείνα.odt

 • Like 4
 • Thanks 2
Link to post
Share on other sites
 • Ghost locked this topic
 • Ghost unlocked this topic
Roubiliana
On 10/25/2021 at 12:18 PM, Roubiliana said:

Όνομα Συγγραφέα: Κανάρη Βιβή 
Είδος: ρομαντικός τρόμος
Βία; λίγη
Σεξ; όχι (δυστυχώς)
Αριθμός Λέξεων: 3425
Αυτοτελής; ναι
Σχόλια: για τον 55ο διαγωνισμό διηγήματος με θέμα "οικογένεια".
Αρχείο: (επισυνάπτετε το έργο σας σε αρχείο)

γαμήλια πείνα.odt 34.11 kB · 17 downloads

και σε αρχείο word για όποιον έχει πρόβλημα με το open office.

γαμήλια πείνα.doc

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Spoiler

Ήταν μια καλογραμμένη ιστορία που διαβάστηκε απνευστί. Μου άρεσε η ιδέα τα ζόμπι να είναι νοήμονα εσωτερικά και να επικοινωνούν με τη σκέψη ενώ εξωτερικά θυμίζουν αγρίμια με βίαια ένστικτα. Δεν βρήκα κάποια λάθη ούτε κάτι που να με χάλασε τόσο. 

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Spoiler

Αυτό που για εμένα ξεχωρίζει την ιστορία σου είναι ότι το θέμα της οικογένειας τρέχει παράλληλα με την ιστορία που διηγείσαι, χωρίς να πρωταγωνιστεί, αλλά βρίσκεται καλά βαλμένο, παρασκηνιακά, σε διάφορες λεπτομέρειες όπως η σχέση της θείας Καίτης με το υπόλοιπο σόι, στην εμμονή των ανθρώπων της πρωταγωνίστριας να παντρευτεί, στην άρρωστη (🤢) σχέση με τον Πέτρο (δυνητικά οικογένεια) και στην τελική επιλογή της συγκατοίκησης με τον Διονύση. Όλα αυτά εμφανίζονται συντροφικά της πλοκής σου και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που τα προβάλλεις.

Το κείμενο είναι καλοδουλεμένο σε όλη του την έκταση. Το άγχος σου ανοίγει την πόρτα και μετατρέπεται σε αγωνία για την πρωταγωνίστρια και την τύχη της. Οι δυστοπίες με ζωντανούς νεκρούς έχουν αρκετό ενδιαφέρον τη στιγμή που εκκινούν και χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση: πιστεύω ότι σε περίπτωση τέτοιας έξαρσης, όχι μονάχα οι γιατροί θα μάθαιναν τα τεκταινόμενα (που λέει ο Πέτρος), αλλά όλοι ανεξαιρέτως. Ιδιαίτερα σε μια εποχή με κινητά, όπου αυτοματοποιημένα μηνύματα κινδύνου μπορούν να μοιραστούν με ευκολία. Επίσης, ενδεχομένως να ηχούσαν και οι σειρήνες. Το γεγονός ότι ο Διονύσης είναι τουλάχιστον ένα 24ωρο νεκρός (πιθανότατα όχι ο πρώτος στην υφήλιο) και η κοινωνία δεν έχει ενεργοποιηθεί είναι το μοναδικό ψεγάδι που θα μπορούσα να βρω στην πλοκή.

Το διάβασμα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο, και το επανέλαβα αρκετές φορές. Στο τέλος έχω μερικές απορίες που θα ήθελα να αποσαφηνιστούν, κυρίως για τα κλειδιά του σπιτιού, για το πού βρίσκεται το σπίτι και πώς θα καταφέρουν να μείνουν απαρατήρητοι από άλλους ενοίκους τριγύρω στο μέλλον. Ή, ακόμη καλύτερα, θα πλάσσω την συνέχεια στο μυαλό μου! Όπως και να έχει, η ιστορία που σκάρωσες είναι γεμάτη ανησυχία και ολοκληρώνεται με μια μικρή, αλλά τόσο σημαντική για την πρωταγωνίστρια, δόση ελπίδας –μια νέα αρχή μακριά από τα πρέπει που έθεσαν άλλοι για εκείνη.

Καλή επιτυχία και μπράβο για το διήγημα!

 

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Clerk1038

Γειά σου Roubiliana. Η ιστορία κερδίζει σε πρωτοτυπία. Συμπάσχεις με την κακομοίρα που έγινε ζόμπι. Ίσως επειδή έχω δει πολύ the walking dead να περίμενα να την σκοτώσει όλο αγάπη ο αρραβωνιαστικός της αλλά έχεις πιο ανάλαφρη διάθεση. Δεν μπορώ να πω ότι τρόμαξα. Δηλαδή το σκηνικό με το νυφικό είναι κωμωδία καταστάσεων. Από την άλλη μας μπλέκεται πολύ η θεία Καίτη. Η ηρωίδα μου φαίνεται κάπως φιλοξενούμενη στην ίδια της την ιστορία. Οπωσδήποτε τακτοποιημένο το γράψιμο αλλά έχεις πολύ καλύτερες ιστορίες. Καλή επιτυχία.   

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Spoiler

Καλός τίτλος. Εναλλακτικές που μου ήρθαν κατά την ανάγνωση: «Πεινασμένη νύφη», «Νυφικό στρωμένο σε ξένο κρεβάτι.» Η γραφή σου, ως συνήθως, πολύ καλή. Δεδομένων των συνθηκών, οι αντιδράσεις του Πέτρου είναι λογικές. Δεν θέλει να κολλήσει όπως δεν ήθελε και η ηρωίδα σου. Σαν να παραιτούνται όμως και οι δυο πολύ εύκολα από τη σχέση τους (συμβαίνει, θα μου πεις). Στο τέλος, η θεία Καίτη έχει μεγαλύτερη σκηνική παρουσία από την ηρωίδα σου. Οι γονείς δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου, ο Πέτρος εμφανίζεται στην αρχή και μετά χάνεται μαζί τους. Εν ολίγοις, νομίζω πως, με εξαίρεση τη θεία Καίτη, κινήθηκες περισσότερο γύρω απ' την οικογένεια και στράφηκες στην λύση της καταιγιστικής δράσης. Ο Διονύσης (ένας άγνωστος) εμφανίζεται λίγο-πολύ ως από μηχανής θεός για να κλείσεις το διήγημα. Ομοίως, δίνεις αρκετή σκηνική παρουσία και στην κυρία Αρετή για να ξεκινήσει η δράση. Το τέλος μένει ανοικτό. Συνολικά, λοιπόν, έγραψες μια ωραία ιστορία αλλά μας αφήνεις με απορίες πράγμα που για μένα σημαίνει ότι ίσως το κείμενο να χρειαζόταν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Γενικότερα, νομίζω ότι κινήθηκες στην ίδια κεντρική ιδέα με τα ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ και Σοκολατένια ποτάμια. Όχι ότι είναι κακό αυτό (και εγώ το κάνω στα κείμενά μου), αλλά ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουμε την τυποποίηση (π.χ. θα μπορούσες να τη βάλεις να τον κυνηγάει για να τον δαγκώσει, με τον Διονύση συνεργό και κουμπάρο -στο στυλ «στάσου, τι τρέχεις καλέ, μια δαγκωματιά θα σε πείσει» κ.λπ.)

Καλή επιτυχία.

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Η ιστορία σου έχει παρα πολλά στοιχεία και είναι ίσως από τις πιο διασκεδαστικές με την οποία θέλει να παραμείνει ο αναγνώστης,υπάρχει μια αρκετά έμπειρη γραφή και ξεδιπλώνεις πολύ ωραία σημεία όπως η αγωνία κτλ,επίσης τα ζόμπι δεν είναι εύκολο σαν θέμα ,αγαπημένο μου σημείο η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του "τέλειου" Πέτρου και των επιλογών και συνέχεια της ηρωιδας και το σημείο με την εσωτερική σκέψη,καλή επιτυχία και στη συνέχεια!

Edited by freyaO
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Spoiler

Πολύ καλό κείμενο Βιβή. Πρωτότυπο take στο zombie apocalypse με μια ηρωίδα που με έκανες σταδιακά όλο και περισσότερο να νοιαστώ.

Η πρόζα είναι όμορφη, η πρέπουσα και όπου χρειάζεται πιο εξεζητημένη, αλλά υπήρχαν σημεία που σου ξέφυγαν και ίσως με μερικά χτενίσματα παραπάνω να τα μάζευες.

Ο τίτλος είναι εύστοχος, αλλά θα συμφωνήσω με προλαλήσαντες, πως θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερος. Το “Πεινασμένη Νύφη” όντως μου χτυπά καλύτερα. Εύστοχος πάντως.

Εγώ θα διαφωνήσω για την Καίτη. Εμένα δεν με πείραξε καθόλου. Θέλεις να πεις κάτι και το κάνεις καλά. Η Καίτη έχει τον ρόλο της και για μένα έχει όσο προσοχή χρειάζεται στο κείμενο χωρίς να παίρνει από την ηρωίδα.

Καλά ο άντρας της πολύ αντιπαθητικός. Ούτε ένα γλυκόλογο; Άντε να μην ανοίξει την πόρτα, αλλά ούτε ένα καθησυχαστικό λόγο; Τόσο χέστης; Και καρμίρης. Να μη σπρώξει ένα πενηντάευρο κάτω από την πόρτα; Αντιπαθητικός, και αυτό μας λέει και κάτι για την ηρωίδα όμως. Όπως όλο το “παντρεύομαι γιατί μου το είπαν”. Αλλά ίσως για αυτό και να χρειάζεται η Καίτη εδώ.

Την θεματική την αγγίζεις οριακά μου φαίνεται, η οικογένεια υπάρχει, αλλά είναι πίσω από άλλες επικεφαλίδες κατά την γνώμη μου.

Μου άρεσε αυτό το take για τα νοήμων ζόμπι με τηλεπάθεια – ήθελα όμως να την δω και σαν πεινασμένο ζόμπι. Σαν ένα κίνδυνο για τους ανθρώπους. Έστω και για ένα φλασάκι. Έστω και να εστιάσεις λίγο παραπάνω στο πόσο θέλει, μα πόσο πόσο θέλει μια δαγκωνιά από το παιδάκι. Χωρίς αυτό η Αποκάλυψη χάνει λίγο από το χάος και την δυναμική της – γιατί τόσο χαμός αν τα ζόμπι ελέγχουν τον εαυτό τους; Θα μπορούσαν να τα μαζέψουν όλα σε καραντίνα και να ψάξουν την γιατριά. Όσο η πείνα θεριεύει τόσο και χάνουν τον έλεγχο, αλλά ήθελα να το νιώσω και πέρα από την ράφτρα, και με την ηρωίδα.

Η εικόνα της ηρωίδας να περιφέρεται στους μεταποκαλυπτικούς δρόμους με το νυφικό μου έμεινε. Πολύ καλή. Δεν βρίσκω λόγο που την έκανες να αλλάξει από το νυφικό της. Αν ανησυχούσες πως θα το βρίσκαμε παράλογο να συνεχίσει έτσι, εγώ προσωπικά δεν θα το έβρισκα. Την ήθελα να περιφέρεται έτσι μέχρι τέλους. Να σου πω την αλήθεια, κρυμμένη πίσω από τους κάδους με το νυφικό την είχα στο μυαλό.

Καλή επιτυχία!

 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
Ιρμάντα

Καλησπέρα Βιβή!

Spoiler

Γλώσσα, διάλογοι: Δυνατή, ρεαλιστική, σε μεταφέρει εκεί που πρέπει και πάνω από όλα βγάζει και χιούμορ. Μαύρο, αλλά βγάζει.

Κοσμοπλασία: Μπορεί να μην αγαπώ τις ιστορίες με ζόμπι, διότι είναι άμυαλα και γεννάται πάντα το λογικό ερώτημα, τι στην ευχή θα βρίσκουν φάνε όταν όλοι έχουν μετατραπεί σε ζόμπι. Δείχνει εντελώς αδιέξοδη η ιδέα των ζόμπι, εν τη γενέσει της. Ωστόσο εσύ το παρουσιάζεις τόσο όμορφα! Έχουν μυαλό τα δικά σου ζόμπι, έχουν κάποιο είδος αυτοσυγκράτησης και βιώνουν απόηχους ανθρώπινων συναισθημάτων. Θα πω κάτι και το εννοώ: η ιστορία σου είναι από τις λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ιστορίες με ζόμπι που δεν μου «κλώτσησαν», και που μάλιστα, απόλαυσα. Φουκ, ακόμη και το κλισέ dead bride το έκανες σωστά!

Πλοκή: Ωραία κλιμάκωση, γρήγορη όσο έπρεπε αφήγηση, σωστή κορύφωση. Δεν διαπίστωσα κοιλιές ή ανομοιογένεια στο ρυθμό σου σε κανένα σημείο. Η ιστορία έκλεισε όμορφα και δεν με πείραξε καθόλου που είχα μαντέψει τι έπαιζε με τις επιλογές της θείας Καίτης. Να, ίσως εκεί, σε εκείνο το σημείο στο τέλος, να ήθελα μία ή δύο προτάσεις ακόμη με τη θεία. Πώς τους είδε η φίλη της ξέρω ‘γω, κάτι τέτοιο. Θα μου άρεσε ας πούμε να φιλήσει το κλειδί πριν το αφήσει κατά μέρος, εννοώντας ότι της αφήνει την αγάπη της, ότι την αγαπάει ακόμη την ανιψιά της όπως και αν κατάντησε μετά. Καλά, μία ιδέα ήταν αυτό.

Τίτλος: Σχετικός μεν αλλά δεν μου άρεσε. Δεν είχε σχέση με τον γάμο η πείνα της. Βρήκα ένα αρνητικό στην ιστορία σου. Ένα.

Διεκπεραίωση: Από τις δυνατότερες ιστορίες του διαγωνισμού. Μέσα στο θέμα, την απόλαυσα. Κρίμα το νυφικό.

Καλή επιτυχία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

Edited by Ιρμάντα
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
Γιώργος77

Καλησπέρα,

Spoiler

 

Από μένα είναι ΝΑΙ. Μου άρεσε πολύ η ιστορία σου. Ξεκινώ από τα αρνητικά (προσπάθησα να βρω): οι χαρακτήρες, ωραία παρουσιασμένοι, είναι αρκετοί για να χωρέσουν σε 3.425 λέξεις. Μέτρησα έξι. Για κάποιους θα ήθελα να μάθω περισσότερα.

Κατά τα άλλα: ωραία γραφή, σωστός ρυθμός, το κείμενο δεν κάνει πουθενά κοιλιά. Η πλοκή σου κάνει ενδιαφέρον το τετριμμένο θέμα των ζόμπι. Το κυριότερο, όμως, είναι το μήνυμα: «ο γάμος δεν κάνει την ευτυχία». Ακόμα κι αν χρειαστεί ολόκληρη Αποκάλυψη των ζωντανών νεκρών για να το καταλάβει η ηρωίδα.

 

 

Καλή συνέχεια.

 • Like 2
 • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
 • Ghost featured this topic
Roubiliana

Θα αρχίσω να απαντάω σιγά-σιγά στα σχόλια. Καλή παρατήρηση @EmberRoar πώς θα έπρεπε να ηχήσει και καμιά σειρήνα, ολόκληρη αποκάλυψη συμβαίνει. Πιστεύω πως αυτό θα λυθεί εύκολα με δυο-τρεις προτασούλες. @Nick V.μου άρεσε το πεινασμένη νύφη, το κρατάω. Όταν λες κινήθηκα σε παρόμοια μοτίβα με άλλα διηγήματα, εννοεις πχ ίδια θεματική άρα μπορούν να μπούνε μαζί σε μία συλλογή ή τελείωνε Βιβή επιτέλους με αυτό το μυθιστόρημα σου γιατί χωρίς να το καταλάβεις οι θεματικές του βγαίνουν στα διηγήματα; 

Edited by Roubiliana
Link to post
Share on other sites
Roubiliana

@Nakraal λεφτά δεν μπορούσε να δώσει ο Πέτρος στην κοπέλα γιατί έπρεπε να παραμείνει εκείνη εκεί για να τη μαζέψει ο εοδυ. Βέβαια μία καλή κουβέντα θα μπορούσε να της πει και αυτό μπορώ να το αλλάξω. Ήθελα να δείξω τον Πέτρο ως μικροφοβικο. Οι φοβίες άλλωστε βγάζουν καμιά φορά και τον άσχημο εαυτό μας γιατί μιλάει ο πανικός και όχι λογική.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Roubiliana

@Γιώργος77 ευχαριστώ και πάλι για την έμπνευση. Και χαίρομαι που έπιασες το νόημα της ιστορίας. Ήθελα να δείξω πως η ευτυχία δεν βρίσκεται πάντα σε προκαθορισμένα μοτίβα. Και ναι η συγκεκριμένη ηρωίδα μόνο με αποκάλυψη ζόμπι θα το καταλάβαινε, χαχαχα!

Link to post
Share on other sites
Roubiliana

Ευχαριστώ όλους για το χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το διήγημα και για να το σχολιάσετε. Και φυσικά ευχαριστώ για το χρυσό μετάλλιο! 🥰🥰🥰

 • Like 3
Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Roubiliana said:

Όταν λες κινήθηκα σε παρόμοια μοτίβα με άλλα διηγήματα, εννοεις πχ ίδια θεματική άρα μπορούν να μπούνε μαζί σε μία συλλογή ή τελείωνε Βιβή επιτέλους με αυτό το μυθιστόρημα σου γιατί χωρίς να το καταλάβεις οι θεματικές του βγαίνουν στα διηγήματα; 

Και στα τρία διηγήματα, εγώ τουλάχιστον, ως απλός αναγνώστης, βρήκα ένα κοινό σημείο ως προς το μήνυμα που ήθελες να περάσεις (τώρα το αν θα μπορούσαν να βγουν προς τα έξω σε μια συλλογή δεν μπορώ να σ’ το απαντήσω μιας και δεν είμαι και πολύ καλός σύμβουλος σε τέτοια θέματα. Άσε που δεν έχω διαβάσει και πολλά δικά σου και δεν έχω και ιδέα τι κάνουν οι ηρωίδες σου μέσα σε ένα μυθιστόρημα. Ελπίζω να μην είναι καθόλου φρόνιμες, πάντως, και να σε παιδεύουνε πολύ για να βγει καλό και το αποτέλεσμα :bleh: )

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Roubiliana said:

Βέβαια μία καλή κουβέντα θα μπορούσε να της πει και αυτό μπορώ να το αλλάξω.

Όχι. Δεν εννοούσα πως είναι κάτι που δεν μου άρεσε ή πως πρέπει να αλλάξει. Απλά το ανέφερα σαν ένα σημείο που κάνει τον τύπο σκατοχαρακτήρα. Πολύ καλώς είναι ως έχειν, κατά την γνώμη μου.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
Roubiliana
3 hours ago, Nick V. said:

Και στα τρία διηγήματα, εγώ τουλάχιστον, ως απλός αναγνώστης, βρήκα ένα κοινό σημείο ως προς το μήνυμα που ήθελες να περάσεις (τώρα το αν θα μπορούσαν να βγουν προς τα έξω σε μια συλλογή δεν μπορώ να σ’ το απαντήσω μιας και δεν είμαι και πολύ καλός σύμβουλος σε τέτοια θέματα. Άσε που δεν έχω διαβάσει και πολλά δικά σου και δεν έχω και ιδέα τι κάνουν οι ηρωίδες σου μέσα σε ένα μυθιστόρημα. Ελπίζω να μην είναι καθόλου φρόνιμες, πάντως, και να σε παιδεύουνε πολύ για να βγει καλό και το αποτέλεσμα :bleh: )

Είναι αγόρι ο ήρωάς μου. Και είναι φρόνιμο παιδί αλλά προσπαθώ να το αλλάξω αυτό. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
 • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..