Jump to content

Για τη χρήση ψευδώνυμου


Vikar
 Share

Recommended Posts

Ti gvwmn exete gia tn xrnsn tou yeudwvumou apo eva suggrafea h pointn;

 

- Avagvwrizete h oxi oti eivai avagkaia kapoiec forec; Av vai, poiec;

 

- Exete koivopoinsei pote kati me yeudwvumo, perav, iswc, tou parovtoc foroum; Giati; Ti; Me poio yeudwvumo; ( :p )

 

- Poia paradeigmata 3erete gia gvwstouc suggrafeic h pointec pou exouv grayei yeudwvuma (mia kai tuxaivei vamai ligaki asxetoc perapta basika);

 

- Ti sxesn exei telika to ovoma kapoiou me to ergo tou ka8auto (ektoc iswc tnc vomiknc sxesnc);

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένας συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου (νομίζω έγραφε τα Goosebumps ή κάτι παρεμφερές) όπου λεγόταν Tom B. Stone (Tombstone= ταφόπλακα). Έξυπνο!

Link to comment
Share on other sites

Είχα διαβάσει πριν από κάμποσο καιρό την περίπτωση ενός συγγραφέα που έγραψε το πρώτο του έργο με ψευδώνυμο, επειδή φοβόταν πως θα ήταν άθλιο. Όταν πήγε αρκετά καλύτερα, έβγαλε τη συνέχεια και εξήγησε στην εισαγωγή το όλο θέμα, ζητώντας συγνώμη από τους θεατές!

Πάντως έχω σηκώσει κάποια fanfics στο www.ffnet.net με το ψευδώνυμο Arioch, αλλά δεν ήταν τίποτε εξαιρετικό!

Link to comment
Share on other sites

Πιστευω πως δεν εχει καμια δουλεια να κανει το ονομα του συνγγραφεα με το εργο του. Δηλαδη το ονομα αυτο καθε αυτο. Ποτε δεν μπορουσα να συνδεσω συνγγραφεις με το εργο τους, δεν θυμομουν με τιποτε τα ονοματα τους. Αν εκδωσω ποτε τιποτε δεν θα εχω λογο να βαλω ψευδωνυμα, αλλα ουτε και να μην βαλω. Παντως εμενα δεν θα μου αρεσε σε καμια περιπτωση να βγαινουν οι συνγγραφεις και να λενε "οχι, εγω το εγραψα αυτο, το αλλο ηταν ψευδωνυμο γιατι φοβομουν μηπως ειναι μαπα". Αν γραφεις κατι, ας ειναι και μαπα, κρατα το ονομα που εβαλες στην αρχη και συνεχισε να γραφεις, ο κοσμος θα το αξιολογισει με βαση το περιεχομενο. Μην, δηλαδη, εχει καποιος τρια βιβλια γραψει και ειναι ολα με διαφορετικο ονομα.

 

Τωρα, παλυ το ονομα παιζει μεγαλο ρολο σε διασημους ιδη συνγγραφεις. Οταν για παραδειγμα βλεπεις ενα βιβλιο Κ. Π. Καβαφης λες: ενταξει, αυτος ηταν π@#$%ης, και ξερω πως το εργο του ειναι επιρεασμενο απο αυτο και αμα θελω να διαβασω κατι σχετικο, θα το αγορασω, αμα παλι οχι δεν το αγοραζω (ξερω πως το παραδειγμα πασχει λιγακι, μην το παρετε στραβα)

 

Οσο για την αναγγεοτητα του ψευδονυμου ποτε δεν μπορω να πωπως ειναι απαρετητο, Εκτως απο της περιπτωσεις που θες να εκδοσεις κατι μυστικα και για καποιο λογο δεν θες μα μαθει το κοινο σου το ονομα σου, γιατι αυτο θα ειχε τισ ταδε συνεπειες για σενα η καπποιον αλλο

 

Οσο για παραδειγματα: Δειτε λιγο το National Treasures, μπορει να μην ειναι πραγματικα οσα λεει, αλλα ειναι παραδειγματα

Link to comment
Share on other sites

Η πιο απλή περίπτωση(απορώ που δε το θυμηθήκατε) είναι να λάβεις μέρος σε ένα διαγωνισμό. Είναι απαραίτητο το ψευδώνυμο ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις εύνοιας κ.α. Προσωπικά μ'αρέσει η χρήση του, προσδίδει μια αίσθηση μυστηρίου. Αν ποτέ(λέμε τώρα) εκδοθεί κάτι δικό μου θα'θελα να'ναι με ψευδώνυμο για να μην μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα βάσει του παρελθόντος μου ή να συσχετίσει τη δουλειά μου με ό,τι άλλο μπορεί να κάνω. Και ο King χρησιμοποιούσε άλλο όνομα στα πρώτα του έργα, αν δεν κάνω λάθος, αλλά δεν ξέρω ποιο ακριβώς.

 

Σε διάσημους συγγραφείς νομίζω είναι απαραίτητο όταν θέλουν να κάνουν μια στροφή αλλά το ίδιο το αναγνωστικό τους κοινό δε δέχεται την αλλαγή επειδή έχουν συνηθίσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Link to comment
Share on other sites

Ο King έγραφε με ψευδόνυμο αφού είχε γίνει γνωστός, για να δει τι απήχηση θα είχαν τα βιβλία του.

Αλλά εδώ που τα λέμε κι εμείς εδώ με ψευδόνυμα δε δημοσιεύουμε τα κείμενά μας;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

O King den mporouse na proo8hsei ayta ta biblia, giati htan diaforetika apo to styl tou, kai oi editors tou legane ''ti malakies einai aytes, grapse the shinning #2 na goustarei to koino''. Opote kai ta ebgale me to pseydonymo, egine xamos(e sxetika, oso ginetai sthn logotexnia tou eidous) kai meta apo kati xronia apofasise na to apokalypsei).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Parempiptovtwc, ema8a x8ec gia tnv upar3n tou e3nc bibliou:

 

Kuriakoc Ntelopouloc, Neoellnvika filologika yeudwvuma (3n ekdosn), Bibliopwleio tnc Estiac, 2005

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ... Αν είχα κακόηχο όνομα θα έγραφα με ψευδώνυμο μέχρι να το αλλάξω και νομικά. Δεν αντέχω τα κακόηχα ή γελοία ονόματα, απορώ με κάποιους ανθρώπους που κρατούν το επίθετο 'Παπάρας' ή το μικρό ονομα 'Ελεφαντίνα'!. Ναι έχω γνωρίσει ανθρώπους που λέγονταν έτσι... Αν με έλεγαν Ελεφαντίνα Παπάρα, δεν θα υπέγραφα τα ποιήματα μου έτσι από τη μία, και θα είχα ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες αλλαγής ονόματος από την άλλη.

 

Αν ήμουν πασίγνωστη συγγραφέας - ή κ'ορη κάποιου/κάποιας πασίγνωστού/ης οτιδήποτε - και υποψιαζόμουν πως αγοράζει ο κόσμος ότι αηδία γράφω γιατί είμαι γνωστή, θα έκανα προσπάθειες με ψευδώνυμα - στο ίδιο στυλ και σε άλλο.

 

Κατά τα άλλα δεν βλέπω να μου χρησιμεύει σε κάτι το ψευδώνυμο επί του παρόντος, κανείς από τους παραπάνω λόγους δεν ισχύει. Αν αισθανόμουν την ανάγκη να υιοθετήσω ένα alter ego για να γράψω ένα συγκεκριμένο είδος, αν για κάποιους λόγους διαφορετικούς από τους παραπάνω με ενέπνεε περισσότερο, δεν θα δίσταζα να το κάνω πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου αρέσει το ψευδώνυμο... είναι ένα είδος alter ego και για να το έχω διαλέξει με εκφράζει και το θέλω, αλλιώς δεν θα το είχα βάλει απο την αρχή και θα είχα το όνομα μου.

Πάντως πολλοί μεγάλοι είχαν ψευδώνυμα, ειδικά ποιητές... δεν θυμάμαι ποια χρησιμοποιούσαν, αλλά κλασικά παραδείγματα ειναι ο Παλαμάς, ο Σεφέρης κτλ

Link to comment
Share on other sites

Ειναι λιγο γελειο. Δηλαδη εγω να παω και να υπογραψω Upsidedownhead ενα βιβλιο ειναι προσβολη. Ακομα και κανονικο ονομα οπως το Αγαμεμνονας Θεοδοσιαδης εναι και αυτο προσβολη. Το πρωτο υποτιμαει το βιβλιο και το δευτερο τον συγγραφεα

Link to comment
Share on other sites

  • 18 years later...

Εξαρτάται ποιος είσαι και γιατί να θέλεις να μείνεις στην αφάνεια.

Ξέρεις πόσες γυναίκες έγραψαν ιστορικά υπέροχες ιστορίες και απλά επειδή μερικές περιείχαν σκηνές με σεξ ( πολύ πιο ωμές από της @Roubiliana :D ) το έκαναν με χρήση ψευδωνύμων;

 Ή γκέι; Ή μαύροι; (αυτό μέχρι Malcolm X και MLK) Ή και Εβραίοι επί Β' παγκόσμιο πόλεμο;

 Είχα διαβάσει ένα βιβλίο, πάνε αρκετά χρόνια, δε θυμάμαι τίτλο. Ήταν σε στυλ Υπέροχος Γκάτσμπι, έτσι να δείχνει σκηνές δόξας και μεγαλείων αλλά ο συγγραφέας του στα αλήθεια έζησε τέτοια ζωή, σαν αυτοβιογραφικό ήταν δηλαδή, και σε κάποια σελίδα έγραφε πως δεν μετάνιωνε καθόλου που έδινε σε φτωχούς ανθρώπους χρήματα για να τον διασκεδάζουν, αφού έτσι και αλλιώς δεν είχαν στον Ήλιο μοίρα, τι διαφορά θα έκανε; Τους έβαζε να πίνουν σαμπάνια και να μεθάνε και τους ταϊζε και όταν αυτοί πήγαιναν να συνηθίσουν στον νέο τρόπο ζωής, τους έκλεινε κάθε πόρτα και γελούσε με την απογοήτευσή τους.

 Κάτι δηλαδή μεταξύ εκκεντρικός βαθύπλουτος στυλ Γκάτσμπι, κυνικός μποέμ στυλ Μπουκόφσκι και φαρσέρ.

 Φαντάσου να το έγραφε με κανονικό όνομα, τι λιθοβόλημα θα δεχόταν.

 Άπειρες περιπτώσεις γενικά. Και ο μεγάλος Stephen King έγραψε πολλά με ψευδώνυμο (Richard Backman). Πιστεύω από ένα σημείο και μετά, πέφτουν αναπόφευκτα οι μάσκες άμα γράφεις πολλά βιβλία, ο κόσμος θα θέλει να σς γνωρίσει και δύσκολα θα μένεις στην σκιά της δημοσιότητας.

 Αλλά για ένα ή μερικά έστω βιβλία που απλά θέλεις να τα γράψεις όχι για χρήματα ή δόξα ή οτιδήποτε αλλά έτσι, επειδή τα θεωρείς σωστά και πως αξίζει να τα διαβάσει το αναγνωστικό κοινό, είτε επειδή θίγουν συγκεκριμένα θέματα είτε επειδή θέλεις να δεις τι αντιδράσεις θα προκαλέσουν είτε και επειδή θέλεις απλά να εκφραστείς μέσω από αυτά, είτε επειδή θέλεις να δεις τι κριτική θα σου κάνουν άλλοι συγγραφείς και δε θέλεις οποιαδήποτε αρνητική κριτική να έχει επίπτωση σε μελλοντικά σου γραπτά δηλαδή να σε καταδικάσουν/στιγματήσουν εξαιτίας ενός γραπτού δεν είναι τόσο κακό το ψευδώνυμο.  Η ανωνυμία έχει και τα καλά της, μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα χωρίς κανέναν περιορισμό.

 Αν γράφω ιστορία που έστω αναφέρω για βιασμό, με τον όλο φεμινισμό που επικρατεί (δε το λέω με κακία, απλά το αναφέρω ως παράδειγμα) θα δεχτώ πληθώρα απειλητικών μηνυμάτων καθώς και προσβολές, βρισιές, οτιδήποτε, αν το γράψω με κανονικό ονοματεπώνυμο, το οποίο σίγουρα θα αναζητήσει όποιος και όποια θιχτεί με ό,τι διαβάσει στο γραπτό μου, σε fb, insta, οπουδήποτε. Γιατί να νιώσω πως κινδυνεύω εξαιτίας μερικών απόλυτων μυαλών που ό,τι διαβάζουν το παίρνουν τοις μετρητοίς; Βάζω ψευδώνυμο και τελείωσε. 😉

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..