Jump to content

Μπάρι Άνσγουορθ (Barry Unsworth)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

UNSWORTH-obit-superJumbo.thumb.jpg.11f20f31df0afcc928fb72272cd88924.jpg

Ο Μπάρι Άνσγουορθ ήταν Άγγλος συγγραφέας (γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1930 σ' ένα χωριό στο Ντάραμ και πέθανε στις 4 Ιουνίου του 2012 στην Περούτζια της Ιταλίας), κυρίως γνωστός για τα ιστορικά του μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Booker το 1992 για το πλέον γνωστό και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημά του, το "Ιερή πείνα", ενώ ήταν υποψήφιος για το ίδιο βραβείο άλλες δυο φορές, το 1980 για το "Το νησί του Πασχάλη" και το 1995 για το "Θρησκευτικό δράμα". Μάλιστα, τα δυο αυτά βιβλία που δεν κέρδισαν το βραβείο έχουν μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, το πρώτο το 1988 (Pascali's Island, με πρωταγωνιστή τον Μπεν Κίνγκσλεϊ) και το δεύτερο το 2002 (The Reckoning, με πρωταγωνιστές τους Γουίλεμ Νταφόε και Πολ Μπέτανι).

Δείτε τα βιβλία του συγγραφέα και διαβάστε περιλήψεις και κριτικές αναγνωστών, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. Sacred Hunger - Ιερή πείνα (Νεφέλη, 1994)
2. Morality Play - Θρησκευτικό δράμα (Νεφέλη, 1997)
3. After Hannibal - Μετά τον Αννίβα (Καστανιώτης, 1997)
4. Pascali's Island - Το νησί του Πασχάλη (Νεφέλη, 1998)
5. Losing Nelson - Χάνοντας τον Νέλσον (Νεφέλη, 2001)
6. The Songs of the Kings - Τα τραγούδια των βασιλέων (Νεφέλη, 2003)
7. The Ruby in Her Navel - Ρουμπίνι στον αφαλό (Νεφέλη, 2008)
8. Land of Marvels - Η γη των θαυμάτων (Πατάκης, 2010)

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

136372956_.jpg.af4808fef88bd77c514241c289413d76.jpg

Χάνοντας τον Νέλσον

Κινδυνεύοντας να ξεμείνω από βιβλία στις διακοπές μου, έκανα μια μικρή παραγγελία από παλαιοβιβλιοπωλείο (που μου ήρθε σε μια μέρα, αν και εκτός Αττικής!) και ανάμεσα στα υπόλοιπα βιβλία που παρήγγειλα ήταν και αυτό, το "Χάνοντας τον Νέλσον" του Μπάρι Άνσγουορθ, του οποίου έχω ακόμα πέντε βιβλία στη συλλογή μου, όλα αδιάβαστα. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη μου επαφή με τον συγγραφέα, και μάλιστα σχεδόν τυχαία, και καλύτερη αρχή δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω! Το βιβλίο πραγματικά με καθήλωσε, με εντυπωσίασε με το στιλ γραφής, την αρκετά χειμαρρώδη αφήγηση και την ατμόσφαιρα, ενώ σίγουρα ο συγγραφέας πρόσφερε απλόχερα κάθε είδους στοιχεία και πληροφορίες για τον Ναύαρχο Νέλσον, μια αρκετά αμφιλεγόμενη ιστορική φιγούρα. Αφηγητής της ιστορίας είναι ένας αρκετά ιδιόρρυθμος, μοναχικός και μάλλον αγοραφοβικός άνδρας, ο Τσαρλς Κλήσμπυ, ο οποίος έχει μια απίστευτη μανία με ό,τι έχει να κάνει με τον Οράτιο Νέλσον, και στα μάτια του αυτή η μεγάλη προσωπικότητα της ιστορίας της Αγγλίας είναι ο απόλυτος ήρωας, ουσιαστικά ένας άγγελος. Όμως υπάρχουν και κάποια στοιχεία, κάποιες πτυχές στην προσωπικότητα του Νέλσον, που δεν ταιριάζουν και τόσο σε έναν απόλυτο ήρωα, και αυτό είναι που ταλανίζει ιδιαίτερα τον καημένο τον Τσαρλς. Τέλος πάντων, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο με αρκετά ενδιαφέρουσα δομή, με τον συγγραφέα να παίζει και λίγο με την αφήγηση, δεν μπορώ να γράψω μια περίληψη της προκοπής, άλλωστε κι εγώ όταν το ξεκίνησα ήξερα ελάχιστα για την πλοκή, και μετά απλώς βυθίστηκα σε αυτήν, και τώρα που τελείωσε νιώθω ένα κενό... γαμώτο, δεν ήθελα να τελειώσει με τίποτα. Με κάποιον τρόπο δέθηκα με τον ιδιόρρυθμο πρωταγωνιστή, αλλά και με τον Οράτιο Νέλσον, μέχρι που ήρθε το τέλος, ένα τέλος αρκετά σκοτεινό και σκληρό. Φυσικά, η γραφή είναι πολύ δυνατή, οξυδερκής, χειμαρρώδης, κυλάει σαν γάργαρο νερό, με δυσκολία άφηνα το βιβλίο για να κάνω καμία βουτιά, να πάω για τρέξιμο ή περπάτημα ή εξερεύνηση των γύρω περιοχών, να κάνω τέλος πάντων ό,τι κάνουν στις διακοπές. Σίγουρα η ανάγνωση του βιβλίου αυτού είναι μια από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της φετινής αναγνωστικής χρονιάς, χωρίς μάλιστα να είχα ιδιαίτερες προσδοκίες όταν το ξεκινούσα.

9/10

Edited by BladeRunner
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Μπάρι Άνσγουορθ (Barry Unsworth)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..