Jump to content

Περίεργες Γεωγραφίες


Atrelegis
 Share

Recommended Posts

Είναι φυσικό ότι οι περισσότεροι φανταστικοί κόσμοι έχουν ξεχωριστέ,ςιδιαίτερες γεωγραφίες, που δεν έχουν επαφή με τη γη μας, ξεκινώντας από το σχήμα του κόσμου, μέχρι απρόσσμενα κλίματα, μαγεμάνους τόπους και ούτω καθεξής.

Ποιά θα ήταν λοιπόν η γεωγραφία του Δικού σας, περίεργου κόσμου; Ποιές έχτε ξεχωρίσει στη Λογοτεχνία;

Link to comment
Share on other sites

Πολλά μικρά νησιά, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης παράλληλων αυτόνομων και αυτοδημιούργητων πολιτισμών με θεμελιώδεις δομικές διαφορές. Η ανάγκη για ανακαλύψεις και η άνθιση των δικτύων μεταφορών θα στηριχθούν ακριβώς σε αυτή τη γεωγραφία, ενώ το θαλάσσιο χώρισμα (όσο δεν υπερκεράται) βοηθά τη δημιουργία διαφορετικών διαλέκτων...Τα νησιά μπορούν να έχουν βασικές μορφολογικές και εδαφολογικές διαφορές, να είναι μοναδικά και κανένας τόπος να μη μοιάζει με κανέναν άλλο!

 

Σε γενικότερο επίπεδο, προτιμώ τα παραθαλάσσια μέρη από τα βουνά ή την έρημο και πολλά μικρά συμπλέγματα νήσων μου φαίνονται απλά...παραμυθένια και τροπικά!

 

Η γεωγραφία της Μέσης γης έχει ξεχωρίσει μακράν για μένα: πλήρης και σαφής, λεπτομερής και έξοχη! Τα συνδυάζει όλα και είναι άρτια ορισμένη!

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, η λογοτεχνία φαντασίας δεν έχει εξερευνήσει ακόμα αρκετά τα όριά της όσον αφορά τη γεωγραφία. Σκεφτείτε: στη λογοτεχνία φαντασίας δεν είναι ανάγκη να ισχύουν οι δικοί μας νόμοι της φυσικής. Ένας φανταστικός κόσμος μπορεί να ακολουθεί τους δικούς του νόμους, αρκεί να είναι συνεπείς αυτοί οι νόμοι μέσα στην ίδια την ιστορία.

 

Χμμμ. Ποιοι κόσμοι μού έχουν κάνει εντύπωση; Μια δύσκολη ερώτηση, πραγματικά.

 

Ο κόσμος στο Well of Echoes, με τα nodes.

 

Ο κόσμος του Runelords.

 

Ο κόσμος του DarkTower.

 

Ο κόσμος στην Imajica.

 

Ο κόσμος του Malazan Book of the Fallen. (Κάπου εκεί υπάρχει και μία πλωτή νήσος!)

 

Ο κόσμος του Dune.

 

 

Πιθανώς, ξεχνάω και κάποια, και δε λέω για τα δικά μου, μη θέλοντας, ως συνήθως, να περιαυτολογήσω. :Ρ

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι συμφωνώ με την Ίσις. Τα φυσικά χωρίσματα και εμπόδια είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητά, για να υπάρχει ποικιλία πολιτισμών, παραδόσεων, γλωσσών κτλ. Δηλαδή πολλαπλές κοιλάδες, ποτάμια, βουνά, νησιά, θάλασσες δίνουν έναν πιο "εξωτικό" χαρακτήρα. Και πάντα μα πάντα ανεξερεύνητες περιοχές για να χάνεται ο αναγνώστης στη φαντασία του... (ή μήπως ο συγγραφέας :p ?)

Link to comment
Share on other sites

Κυλινδρικοί και Κυβικοί Κόσμοι. Αυτομάτως αυτό αλλάζει πολλά στην αστρολογία ΚΑΙ οικολογία των συστημάτων τους!

Link to comment
Share on other sites

Και στη μέτρηση του χρόνου Atrelegis: να δω πώς θα ορίσεις χρονικές ζώνες σε ένα κυβικό ή κυλινδρικό σύστημα...

Link to comment
Share on other sites

Μέσα στο μυαλό τών ανθρώπων θα ιχνογραφείται η εκάστοτε γεωγραφία με τη διαφορά ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι δημιούργημα της φαντασίας του ενός μυαλού που μαζί με άλλα μυαλά κατασκεύασαν τη γεωγραφία αυτή για χάρη του μυαλού που σκέφτηκε αυτή τη μορφή της γεωγραφίας όπου όαταν το μοιράστηκέ με άλλους διαπίοστωσαν ότι εξυπηρετούν την φαντασία κάποιου άλλου. Γενικά όταν θα σταματήσω να φαντάζομαι τότε θα καταστραφεί και ο κόσμος που μόλις δημιούργησα !!!

Link to comment
Share on other sites

Ένας κυβικός κόσμος σίγουρα θα είναι πιο ζεστός κοντά στις ακμές του (πιο κοντά στον περιφερόμενο ήλιο - αν υπάρχει κάτι τέτοιο). Όσο για τον χρόνο, θα χωρίζεται μάλλον σε 4 ή 6 περιόδους, από τις οποίες οι 3 ή οι 5 θα είναι νύχτα - εξαρτάται από την περιφορά του ήλιου, αν είναι παράλληλη σε 4 επίπεδα ή αν περναέι διαγώνια από όλες. Βέβαια κάπως έτσι, μερικές περιοχές θα έχουν αιώνια νύχτα. Μια λύση είναι η ύπαρξη δύο ή τριών ηλίων (με ίδια περίοδο περιφοράς, αλλιώς γίνεται της επι χρήμασι το κικλίδωμα) που θα αλληλοεπικαλύπτουν ο ένας τον άλλο.

Σίγουρα όμως κάτι τέτοιο χρειάζεται πολλά μαθηματικά για να βγει σωστά. Όποιος τολμηρός θέλει μπορεί να το δοκιμάσει (αν έχω όρεξη ίσως φτιάξω μερικά σχετικά τρισδιάστατα μοντέλα σε OpenGL).

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάμε καθαρά για χάρτες αυτός της Μέσης Γης έχει όντως φοβερή λεπτομέρεια, είναι προσεγμένος...

Αλλά αν εκλάβουμε την 'γεωγραφία' που αναφέρεις εδώ σαν κάτι πολύ πιο ευρύ τότε το μυαλό μου πάει σε διαφορετικούς πλανήτες και σύμπαντα, και το Dune κερδίζει με διαφορά, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα εξάλλου. (ναι αυτό είναι απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ του Dune!).

 

Κάποιοι κόσμοι που έχω φτιάξει είχαν απλή - σχετικά - γεωμετρία, με πολλά νησιά, περισσότερα από ότι η Γη έστω. Άλλοι έχουν διαφορετικές πλανητικές διατάξεις και όχι πολύ προχωρημένη γεωγραφία πάνω στους πλανήτες γιατί δεν χρειαζόταν στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μαζί με ένα φίλο είχαμε φτιάξει 2 χάρτες φανταστικού κόσμου, αν κάποια στιγμή βρω σκάνερ θα τις ποστάρω.

Εγώ είχα σκεφτεί μια φορά να φτιάξω ένα διπλό κόσμο, όπου απέναντι από τη μία πλευρά (πάνω από τον ουρανό) βρίσκεται αντιδιαμετρικά η άλλη. Είχα αρχίσει να τον σχεδιάζω, μέχρι που βρέθηκε στα χέρια μου το manual of the planes και ανακάλυψα ότι κάτι τέτοιο είχε γίνει ήδη (βλέπε Bytopia)! Καταραμένοι Wizards, μου πήρατε την ιδέα από το στόμα...

Link to comment
Share on other sites

Το Dungeons & Dragons υπάρχει 33 χρόνια. Κάθε βιβλίο, από το supplement για τις ταβέρνες ως το campaign setting του Faerun φτιάχνονται από 32 άτομα που πετούν διάφορες ιδέες. Είναι φυσικό να έχουν προβλεφθεί ΟΛΕΣ! (Πάντως στο βιβλίο των Sidereals ήταν σίγουρα μαστουρωμένοι)

Μην νιώθεις άσχημα. Αν μπορείς να παορυσιάσεις κάτι καλύτερα, τότε το άλλο θα το φάει η μαρμάγκα! Κάνει ό,τι θες με τις ιδέες σου και μη χολοσκάς!

Link to comment
Share on other sites

Εγώ είμαι πιο πολύ της στεριάς. Θέλω πεδιάδες και βουνά. Αν και θα ήθελα μια Μεσόγειο στην μέση, όπως τα Λισμονισμένα Βασήλια (τουτέστιν Forgotten Realm σε δική μου μετάφραση). Επίσης, θέλω οπωσδήποτε και ψιλά βουνά (για τους νάνους) και δάση (για τα ξωτικά).

 

Και πολλά και διάφορα χρωματιστά αστέρια...και φεγγάρια...

 

Αυτά...

Edited by Deodonus
Link to comment
Share on other sites

8a eixe toulaxiston 15 diastashs ,die3odous gia alles toses , 8a eixe ligo fos kai 8a evrexe synexeia.!!!

(8a mou peis mia istoria se ena tetoio meros?) :blackcat:

Link to comment
Share on other sites

Όταν λέμε 15 διαστάσεις εννοούμε διαστάσεις τύπου πλάτος, ύψος, μήκος κτλ, ή εννοούμε επίπεδα ύπαρξης, για παράδειγμα η στοιχειακή διάσταση της φωτιάς;

Link to comment
Share on other sites

8a eixe toulaxiston 15 diastashs ,die3odous gia alles toses , 8a eixe ligo fos kai 8a evrexe synexeia.!!!

(8a mou peis mia istoria se ena tetoio meros?) :blackcat:

 

Χμ, κουλούτσικος ο κόσμος σου αγαπητή, αλλά έχει βάσεις για ιδέες! Τώρα, όσον αφορά τις δεκαπέντα διαστάσεις, μάλλον εκτεινόμαστε σε άλλα επίπεδα νόησης. Αν ένας κόσμος αντιλαμβανεται τη ζωή, τον Θάνατο, το Χρόνο και τα ουράνια σώματα σαν απτές και άμεσα αντιληπτές διαστάσεις, τότε σίγουρα δημιουργεί εντυπωσιακές βάσεις!

Υ.Γ: Για όσους δεν το έχουν πιάσει, η Edge είναι νυκτόβιο ον, αποφεύγοντας τον ήλιο, ζώντας κατά κύριο λόγο στο σκοτάδι και σε ξηρά και δροσερά μέρη.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..