Jump to content

Χέρμαν Ούνγκαρ (Hermann Ungar)


Φάντασμα
 Share

Recommended Posts

Ο Χέρμαν Ούνγκαρ γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1893 στο Μποσκόβιτσε, στη Μοραβία, ιστορική περιοχή στο ανατολικό τμήμα της σημερινής Τσεχίας, που αποτελούσε την εποχή εκείνη μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του, Εμίλ, ήταν κατασκευαστής μηλίτη και διετέλεσε δήμαρχος της Μποσκόβιτσε. Μετά την αποφοίτησή του από τα δημόσια σχολεία του Μπρνο, ο Ούνγκαρ πήγε στο Βερολίνο, όπου παρακολούθησε μαθήματα Ανατολικών Σπουδών έως το 1911 και στη συνέχεια έκανε νομικές και φιλοσοφικές σπουδές στο Μόναχο και την Πράγα. Μετά τη θητεία του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο Γαλικιανό Μέτωπο, εμπειρία που τον σημάδεψε και αποτυπώνεται στα έργα του, πέρασε τις κρατικές εξετάσεις και έλαβε το πτυχίο του το 1918.

Αρχικά, εργάστηκε ως δικηγόρος και διευθυντής του θεάτρου στο Χεπ, όπου άρχισε να γράφει. Το 1922, διορίσθηκε στη νέα πρεσβεία της Τσεχοσλοβακίας στο Βερολίνο. Αργότερα επέστρεψε στην Πράγα όπου εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Την εποχή αυτή εκεί, άρχισε να συνδέεται με τον λογοτεχνικό κύκλο που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους Φραντς Κάφκα, Μαξ Μπροντ και Ερνστ Βάις.

Ο Χέρμαν Ούνγκαρ έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα. Το 1929, τα βιβλία του είχαν αναγνώριση και εμπορική επιτυχία, οπότε εγκατέλειψε τη διπλωματική καριέρα. Πέθανε όμως λίγο αργότερα, σε ηλικία μόλις τριάντα έξι ετών, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης σκωληκοειδίτιδας που είχε αναβληθεί για πολύ καιρό. Ο αδελφός και οι γονείς του πέθαναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1942, αλλά η αδερφή του κατάφερε να δραπετεύσει και πήγε στο Τελ Αβίβ.

Το θεατρικό έργο του Der rote General σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Βερολίνο το 1928. Το δεύτερο θεατρικό έργο του Die Gartenlaube είχε επίσης μεγάλη επιτυχία όταν παίχτηκε στο Βερολίνο λίγο μετά το θάνατό του. Τα έργα έχουν τυπωθεί και αναθεωρηθεί εκτενώς. Τα μυθιστορήματά του, γεμάτα θανάσιμη μελαγχολία, ερωτισμό και θλίψη, είναι επηρεασμένα από τον εξπρεσιονισμό και την ψυχανάλυση και επαινέθηκαν από τον Τόμας Μαν, ο οποίος ήταν φίλος του και έγινε νονός του γιου του Ούνγκαρ, Τομ (γεννημένος Thomas Michael Ungar, άλλαξε το όνομα σε Tom Unwin).

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

1. Die Verstummelten - Οι ακρωτηριασμένοι (Ροές, 2020)

Πηγές: Wikipedia και biblionet

Link to comment
Share on other sites

65546967_.thumb.jpg.376e3f7aa86a036db5b529273459fb30.jpg

Οι ακρωτηριασμένοι

Ένα σκοτεινό και καταθλιπτικό βιβλίο γραμμένο το 1920, διαδραματίζεται στην Πράγα. Ο ήρωας, νευρωτικός τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στους συνανθρώπους του, σε μία κοινωνία που βαδίζει στην αυτοκαταστροφή.

Χαρακτήρες που κυκλοφορούν δίπλα μας, όλοι τους ακρωτηριασμένοι. Σωματικά αλλά και ψυχολογικά, προσπαθούν να ακρωτηριάσουν ο ένας τον άλλον κάτι που η κοινωνία τους το επιβάλλει. 

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1314651512_.thumb.jpg.c1ed36db7c374474324fd621c88c1b72.jpg

''Οι ακρωτηριασμένοι'': Αυτό δεν το ήξερα, είναι βιβλίο που έμαθα εδώ. Μου κίνησε την περιέργεια σχόλια που το χαρακτήρισαν χυδαίο. Ήταν, αλλά ως ένα βαθμό. Πρωταγωνιστής τραπεζικός υπάλληλος εγκλωβισμένος στο πεζό του μικρόκοσμο. Με πειραγμένο μυαλό ελέω προβληματικής παιδοεφηβικής ηλικίας. Έχει εμμονές σε αφόρητο βαθμό, τέτοιο που να καταντούν φοβίες. Δυνάστης του η συνομήλικη του σπιτονοικοκυρά. Χήρα, αυταρχική και πλαδαρή, ούτε λίγο ούτε πολύ τον κακοποιεί σεξουαλικά. Παράλληλα εξελίξεις στη ζωή του που μόνο καλές δεν τις λες, έρχονται για να καταστήσουν την καθημερινότητα του ακόμη πιο δύσκολη. Είχε ''ενοχλητικό'' ύφος και δυνατή κατάληξη, αλλά ως εκεί. Δεν προσέφερε την ένοχη απόλαυση που περίμενα, υπάρχουν υποθέτω και πιο hardcore κείμενα. Αλλά δεν ξέρω, ίσως η αξία του να έγκειται περισσότερο στο ψυχολογικό κομμάτι. Ωραία έκδοση πάντως, με προσεγμένη μετάφραση, επιμέλεια και επίμετρο. 

Edited by Ghost
Προστέθηκε το εξώφυλλο του βιβλίου.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Φάντασμα changed the title to Χέρμαν Ούνγκαρ (Hermann Ungar)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..