Jump to content

Ντάνιελ Ντεφόε (Daniel Defoe)


BladeRunner
 Share

Recommended Posts

200px-Daniel_Defoe_Kneller_Style.jpg.2fa8f6be0c28bf8de3b11578294bd19b.jpg

Ο Ντάνιελ Ντεφόε (Daniel Defoe, 1660 – 24 Απριλίου 1731) ήταν Άγγλος επιχειρηματίας, συγγραφέας, δημοσιογράφος και φυλλαδιογράφος, ο οποίος έγινε διάσημος από το μυθιστόρημά του Ροβινσώνας Κρούσος. Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του αγγλικού μυθιστορήματος. Ήταν παραγωγικός και ευέλικτος συγγραφέας, καθώς έγραψε περισσότερα από 500 βιβλία, φυλλάδια και άρθρα πάνω σε διάφορα θέματα (πολιτικής, εγκληματικότητας, θρησκείας, γάμου, ψυχολογίας κ.α.). Ήταν επίσης πρωτοπόρος της οικονομικής δημοσιογραφίας.

Ο Ντάνιελ Φόε (Daniel Foe), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Λονδίνο. Αργότερα πρόσθεσε το "Ντε" (De) στο επώνυμό του και υποστήριξε ότι ήταν απόγονος της οικογένειας Ντε Μπω Φω (De Beau Faux). Ο ακριβής τόπος και η ημερομηνία γέννησής του είναι άγνωστα, με τις περισσότερες πηγές να τοποθετούν το έτος γέννησης μεταξύ του 1659 και του 1661. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Φόε βίωσε μερικά από τα πιο ασυνήθιστα γεγονότα της αγγλικής ιστορίας: το 1665, 100.000 άτομα πέθαναν από τη Μεγάλη Πανώλη του Λονδίνου και το 1666 η Μεγάλη Πυρκαγιά χτύπησε τη γειτονιά του Ντεφόε αφήνοντας όρθια μόνο τρία σπίτια, ένα εκ των οποίων ήταν το δικό του. Το 1667, όταν ο Φόε ήταν περίπου επτά ετών, ένας ολλανδικός στόλος πέρασε από τον ποταμό Τάμεση και επιτέθηκε στο Τσάθαμ. Τέλος, όταν ο Φόε ήταν περίπου δέκα ετών, η μητέρα του πέθανε.

Διαβάστε περισσότερα, στην Wikipedia.

Δείτε τα βιβλία του και διαβάστε κριτικές γι' αυτά, στο Goodreads.

Βιβλία του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικά, σε πλήρεις εκδόσεις:

1. Robinson Crusoe - Ροβινσόνας Κρούσος (Μεταίχμιο, 2023)
2. Moll Flanders - Μολ Φλάντερς (Καστανιώτης, 1997)
3. Roxana - Ρωξάνη (Διώνη, 1999)
4. A Journal of the Plague Year - Η χρονιά της πανούκλας (Αρσενίδης, 199-), Η πανούκλα στο Λονδίνο (Κριτική, 1988)

Edited by BladeRunner
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

565530046_.thumb.jpg.4a5e6002a1cc2f8b424fc31f6ac3a22c.jpg

Ροβινσόνας Κρούσος

Επιτέλους! Μια πλήρης έκδοση του Ροβινσόνα Κρούσου, με φρέσκια μετάφραση, κυκλοφορεί κανονικά στα ελληνικά βιβλιοπωλεία. Πιθανολογώ ότι κάποια στιγμή όταν πήγαινα Δημοτικό είχα διαβάσει (ή ξεφυλλίσει) μια συντομευμένη διασκευή του βιβλίου, πλέον όμως μπορώ να πω ότι διάβασα κι εγώ τον Ροβινσόνα Κρούσο. Είχα τις προσδοκίες μου από ένα τόσο κλασικό και πολυαγαπημένο μυθιστόρημα, αλλά και κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το όλο στιλ γραφής (μιλάμε για ένα βιβλίο τριακοσίων και πλέον ετών!), τελικά ευτυχώς αποδείχτηκε ένα ενδιαφέρον και ψυχαγωγικό μυθιστόρημα, που με κράτησε από την αρχή μέχρι το τέλος. Σίγουρα δείχνει τα (πολλά) χρόνια του στο στιλ αφήγησης ή στις ιδέες ή στις απόψεις του συγγραφέα (αλίμονο δηλαδή!), αλλά γενικά το βρήκα απολαυστικό και, ναι, καθηλωτικό. Μου άρεσε πολύ η όλη ιστορία, η ατμόσφαιρα, τα σκηνικά, το βάθος που έδωσε ο συγγραφέας στον χαρακτήρα του μέσω των πράξεων και των σκέψεών του, με λίγα λόγια ήταν μια αναγνωστική εμπειρία έντονη και συναρπαστική. Φυσικά έχει τα "κουραστικά" σημεία του, κάποιοι σύγχρονοι αναγνώστες που θέλουν να διαβάσουν μια γρήγορη και εύπεπτη ιστορία μάλλον θα δυσανασχετήσουν, πάντως εγώ πέρασα τέλεια και ήθελα κι άλλο! Άραγε, θα δούμε ποτέ το Δεύτερο Μέρος της Ιστορίας του Ροβινσόνα, όπου θα ζήσει άλλες περιπέτειες σε άλλα μέρη; Ποιος ξέρει! Πάντως χάρηκα που διάβασα επιτέλους αυτό το τόσο κλασικό βιβλίο, πολύ ευχαρίστως στο μέλλον θα το ξαναπιάσω στα χέρια μου!

9/10

Edited by BladeRunner
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..