Jump to content

Ορφικά


yanni
 Share

Recommended Posts

Με τον όρο Ορφικά ονομάζουμε το σύνολο της ιερής γραμματείας του Ορφισμού, μιας Μυστικιστικής θρησκευτικής τάσης, που κάνει την εμφάνιση της ως οργανωμένο κίνημα τον 6ο αι. π.Χ. και διαδόθηκε σε όλο τον ελληνικό κόσμο, καλλιεργήθηκε όμως κατ' εξοχήν στην Αττική, στην Κάτω Ιταλία και τη Σικελία. Θεμελιωτής των βασικών δογμάτων της θρησκευτικής αυτής τάσης θεωρείτο ο Ορφέας ένα πρόσωπο αμφισβητούμενης ιστορικότητας.

Τα Ορφικά κυκλοφορούσαν από τον 6ο π.Χ. αιώνα ενώ από τον 5ο π.Χ. αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα ποιήματα αυτά είχαν συνδεθεί με τη μυστηριακή λατρεία του ορφισμού και περιείχαν δογματικά διατυπωμένες διδασκαλίες, ύμνους σε θεούς και σε προσωποποιημένες δυνάμεις της φύσης, όπως και έννοιες ηθικής τάξης, θεογονίας και κοσμογονίας.

Παρόλο που η σύνθεση των έργων αυτών προέρχεται από συγγραφείς διαφόρων χρόνων, συνήθως μύστες και ιερείς, τα κείμενα αποδόθηκαν στον ιδρυτή του Ορφισμού, ίσως επειδή όλα τα πρόσωπα αυτά, λαμβάνοντας την ονομασία τους από τον αρχηγέτη τους, ονομάζονταν Ορφείς, με αποτέλεσμα η παράδοση να συνδέει είτε σκόπιμα είτε από λάθος τα κείμενα τους με τον αρχικό, μυθικό Ορφέα.

Μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους η ορφική λογοτεχνία αυξανόταν διαρκώς σε όγκο, με προσθήκη νέων ποιημάτων, άγνωστων δημιουργών και χρόνου συγγραφής. Από τη γραμματεία των Ορφικών σώζονται 87 εξάμετρα ποιήματα 1.200 στίχων, ένα έπος σε εξάμετρο 1376 στίχων με τον τίτλο Αργοναυτικά, και ένα ποίημα σε εξάμετρο 774 στίχων με τον τίτλο Λιθικά με περιεχόμενο την επενέργεια των λίθων. Χάθηκε, αντίθετα, κατά το μεγαλύτερο μέρος η ορφική θεογονία όπως και η κοσμογονία, που αποτελούσε παραλλαγή της ησιόδειας, διατυπωμένη όμως με ένα πιο βαθυστόχαστο χρώμα.

Πηγή: Wikipedia 

Edited by yanni
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

image.thumb.png.42dbe84df9d7aa82ff5fe57e09318dd6.png

Ορφικά, Τόμος 1: Αργοναυτικά, Ύμνοι (σελ 284, Κάκτος 2003)

Ένα από τα λίγα σωζόμενα κείμενα του οργανισμού είναι τα Αργοναυτικά. Πρόκειται για μία συνοπτική εξιστόρηση των περιπετειών των Αργοναυτών, δοσμένη από τον ίδιο τον Ορφέα προς τον μαθητή του, τον Μουσαίο. Ως γνωστόν, ο ίδιος ο Ορφέας είχε λάβει μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία, έτσι αφήγηση του λαμβάνει το κύρος της άμεσης μαρτυρίας. Ο αρχηγέτης του ορφισμου δεν βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο της δράσης των Αργοναυτών, ωστόσο η συμβολή του είναι κεραία και σωτήρια, χωρίς την οποία η αίσια έκβαση της αργοναυτικής εκστρατείας θα ήταν αμφίβολη.

Μεταξύ των σωζόμενων κειμένων του ορφισμου βρίσκεται μία συλλογή από 87 ύμνος. Γραμμένα από τον Ορφέα και απευθύνεται προς τον Μουσαίο, ξεκινά με μία γενική προσευχή προς τους θεούς για ευρύτερη χρήση από τους μύστες του ορφισμου. Ο ύμνος κατείχε πάντα ξεχωριστή θέση σε κάθε θρησκεία. Αποτελεί την ανάγκη του ανθρώπου να εξυμνήσει τη θεότητα στην οποία πιστεύει, ζητώντας την εύνοια και την βοήθεια της στην καθημερινή ζωή. Οι ορφικοί επίσης ύμνοι, αποτελούν μία μοναδική μαρτυρία για τον πνευματικό τρόπο με τον οποίον γίνονται αντιληπτοί οι αρχαιοελληνικοί θεοί, οι οποίοι κατ' ουσίαν αποτελούσαν τις δυνάμεις που δρούσαν μέσα στη φύση.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν μελέτες πάνω στο έργο αυτό, από φιλολογικές μέχρι και επιστημονικής αστρονομίας, 

Υπολογίζεται ότι κάποια γράφηκαν πολύ νωρίτερα, τόσο νωρίς όσο ο 13ος ή 12ος αιώνας προ Χριστού γιατί κάποια μιλάνε για μια εποχή που όλες οι εποχές του χρόνου είχαν ακριβώς την ίδια διάρκεια (μετρώντας ισημερίες και ηλιοστάσια) κάτι που συνέβη γύρω το 1370 προ Χριστού.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..