Jump to content

Αγαπημένα εξώφυλλα βιβλίων


Isis
 Share

Recommended Posts

Ακόμα κι αν δεν είστε από αυτούς που κρίνουν ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, σίγουρα τα εξώφυλλά τους σπάνια περνούν απαρατήρητα!

 

Τόσο τα εξώφυλλα όσο και η εσωτερική εικονογράφηση (αν είναι στη δικαιοδοσία του εκδοτικού οίκου) αλλάζουν από ήπειρο σε ήπειρο κι έτσι συναντάται αφάνταστη ποικιλία ανάλογα με τον εκδότη και τη χώρα!

 

Μέσω της λογοτεχνίας φαντασίας η εικονογράφηση έχει αναδείξει σπουδαίους καλλιτέχνες!

 

Απο πλευράς εικονογράφησης το πιο ευαίσθητο βιβλίο που έχει φτάσει στα χέρια μου σίγουρα είναι ο Μικρός Πρίγκιπας.

 

Απλά εξώφυλλα όπως εκείνο του Messiah of Dune (Sperling & Kupfer) με έχουν κεντρίσει γιατί μου αρέσει η άμεση απλότητά τους.

 

Άλλα πάλι με τρομάζουν και βάζω το βιβλίο ανάποδα τα βράδια (όπως εκείνο το εξώφυλλο του "It" των ελληνικών εκδόσεων Κλειδί - εκείνο το διεστραμμένο βλέμμα του Clown δεν το αντέχω!).

 

Άλλα μου αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση μελαγχολίας, όπως το Perdido Street Station του China Mieville (edit: κεκτημένη ταχύτης κύριε γάτε, μη βαράτε! :blush: ).

 

Οι Adult editions των βιβλίων της J.K. Rowling (Harry Potter) έχουν εξαιρετικά εξώφυλλα, με αγαπημένο το Goblet of Fire και το Order of the Phoenix. Οι paperback εκδόσεις τους είναι πιο κοντά σε αυτό που αποκαλείται fantasy τέχνη.

 

Προσέχετε τα εξώφυλλα των βιβλίων που πέφτουν στα χέρια σας;

 

Τι προσέχετε σε αυτά; :hmm:

 

Τι κεντρίζει το ενδιαφέρον σας και γιατί; :eek:

 

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα εξώφυλλα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο; :wub:

 

Έχετε ξεχωρίσει συγκεκριμένους καλλιτέχνες - δημιουργούς εξωφύλλων; :artist:

 

Ας το συζητήσουμε! :book:

Edited by Isis
Link to comment
Share on other sites

Άλλα μου αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση μελαγχολίας, όπως το Perdido Street Station της China Mieville.

 

Πότε άλλαξε φύλο ο κύριος Mieville; :D

 

 

Γενικά, μου αρέσουν τα εξώφυλλα που είναι αντιπροσωπευτικά αλλά και σοβαρά συγχρόνως. Πχ, ΔΕΝ μου αρέσουν τα εξώφυλλα που έχουν απέξω έναν τύπο μ'ένα τεράστιο σπαθί και μια ημίγυμνη γκόμενα, για να καταλάβει κανείς ότι το βιβλίο είναι ηρωική φαντασία. :rolleyes: Πχ, εκείνο το εξώφυλλο του StarWars που είναι ο Λουκ με το σπαθί υψωμένο κι από κάτω η Λέια ημίγυμνη... έλεος... λες και βγήκε από τη δεκαετία του '60. Επίσης, δε μου αρέσουν τα παλιά εξώφυλλα των βιβλίων του Jordan. Είναι πολύ χάλια. Μερικά μοιάζουν παιδικά. Δίνουν τη λάθος εντύπωση.

 

Τι εξώφυλλα μου αρέσουν. Το Well of Echoes έχει κάποια πολύ καλά εξώφυλλα. Το εξώφυλλο του The Scar είναι αρκετά καλό, όπως και το εξώφυλλο της αγγλικής έκδοσης (το κίτρινο με τις φυλλωσιές) του The Briar King. Γενικώς, αυτό το στιλ εξώφυλλου μου αρέσει: αντιπροσωπευτικό αλλά σοβαρό.

Link to comment
Share on other sites

Απο πλευράς εικονογράφησης το πιο ευαίσθητο βιβλίο που έχει φτάσει στα χέρια μου σίγουρα είναι ο Μικρός Πρίγκιπας.

 

 

Οι Adult editions των βιβλίων της J.K. Rowling (Harry Potter) έχουν εξαιρετικά εξώφυλλα, με αγαπημένο το Goblet of Fire και το Order of the Phoenix. Οι paperback εκδόσεις τους είναι πιο κοντά σε αυτό που αποκαλείται fantasy τέχνη.

Και στις δύο περιπτώσεις... respect! :worshippy:

 

Γενικά, πάντως, τα περισσότερα βιβλία που έχουν περάσει από τα χέρια μου είχαν φρικτά εξώφυλλα. Ευχάριστη εξαίρεση αποτελεί ο Μάγος, το Ασημένιο Κλειδί, ο Τρόμος του Ντάνγουιτς, όσα βιβλία έχω διαβάσει από έργα Πόε, και μερικά άλλα...

Link to comment
Share on other sites

Όταν θα αποκτήσω επιτέλους μόνιμο δικό μου χώρο, θα αγοράζω βιβλία στις εκδόσεις που θέλω και με τα εξώφυλλα που θέλω. Προς στιγμήν τα εξώφυλλα των βιβλίων μου δεν είναι και ότι καλύτερο έχει βγει, αφού δεν προσέχω σε τι έκδοση/εξώφυλλο τα αγοράζω και αρκετά απο αυτά είναι και paperback και με άθλιο εξώφυλλο. Γενικά μάλλον είναι δύσκολο να βρω εξώφυλλα που να με ενθουσιάσουν. Μερικά που έχουν υπέροχο artwork μου το χαλάνε στο design, στο typography συγκεκριμένα. Τα γράμματα δεν είναι δεμένα με το σύνολο, είναι άκυρα γράμματα πάνω σε ωραία εικόνα, η ωραία γράμματα αλλά όχι ταιριαστά κτλ κτλ... Δεν ξέρω, μάλλον ζητάω πολλά. Φυσικά υπάρχουν και υπέροχες γραφιστικές δουλειές σε βιβλία, αλλά όχι για όλα τα βιβλία, και κοστίζουν και σημαντικά ακριβότερα. Γι αυτό όπως είπα και πριν θα κάνω μια τέτοια συλλογή μόνο όταν έχω σταθερό χώρο και εγκατασταθώ σε μία χώρα. Τώρα απλώς κοιτάω τα... μαύρα γράμματα μέσα, γιατί δεν θέλω να χαλάσψ ακριβά βιβλία μεταφέροντας τα εδώ κι εκεί.

Link to comment
Share on other sites

H ekdosh tou Silmarilion me ton Ulmo kai ton Tuor (nomizw) einai apo ta agaphmena mou ekswfylla.

Edited by Sabrathan
Link to comment
Share on other sites

Ναι,το Σιλμαριλλιον εχει φοβερο εξωφυλλο.Και μια που ειπαμε για Τολκιν...τι ακαιρες ειναι αυτες οι μορφες στα οπισθοφυλλα του Αρχοντα(εκδοσεις Κεδρος).Καμια σχεση με τα αντιστοιχα εξωφυλλα που ηταν ωραια-αν και τα ψιλοχαλασαν οταν εβαλαν εξωφυλλα-αφισες απο την ταινια.

Επισης το σχεδιο του Ελρικ απο τον Chris Achilleos στον Αιολο ειναι πολυ καλο αλλα το να βαλουν το ιδιο και στα 5 ειναι αρνητικο.Το λεγαμε και σε προσφατο μητινγκ.

Α,και ενα ασχετο εξωφυλλο."Ο ανθρωπος στο απορθητο καστρο",εκδοσεις Παρσεκ.Δεν λεω,ωραιο ειναι αλλα...που κολλαει με το νοημα του βιβλιου?!?

Αν μπορειτε δειξτε τα εξωφυλλα των ξενογλωσσων βιβλιων που λετε-εστω με καποιο λινκ.

Link to comment
Share on other sites

Το εξώφυλλο στους 'κήπους του φεγγαριού' προσθέτει πολλά στο κείμενο, βέβαια στην Ελληνική έκδοση επέλεξαν κάτι πιο αφηρημένο...

Γενικά δεν διαλέγω βιβλία με βάση το εξώφυλλο αλλά διαβάζοντας το οπισθόφυλλο... Πολύ συχνά ένα εξώφυλλο ή ένας τίτλος βιβλίου μπορεί να είναι άκρως παραπλανητικά.

post-251-1121039935_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τσεκάρετε, αν μπορείτε, κι αυτό... Αν μπορούσα να δημοσιεύσω το παλιό εξώφυλλο θα το έκανα, και πιστεύω ότι είναι και καλύτερο απ' αυτό!

rebirth.jpg

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω ότι έχουμε κοινό γούστο με τους περισσότερους.

Κι εμένα μου άρεσε το εξώφυλλο του Σιλμαρίλλιον με τον Ούλμο, η εικονογράφιση του μικρού πρίγκιπα καθώς και του Έλρικ από τον Αίολο(όντως όμως λίγο σπάσιμο που είναι η ίδια σε όλα τα βιβλία).

Επιπλέον μου είχε αρέσει το εξώφυλλο του Μύστ στα ελληνικά,τα εξώφυλλα των μαγίκών πετρών και του τραγουδιού των Σανάρα(χωρίς να μου αρέσουν και πολύ τα βιβλία)Τα εξώφυλλα του Dragonlance έχουν ωραίο backround αλλά γίνεται αυτό που περιγράφει ο βάρδος(δυό τρείς μπρατσαράδες και μια δυο καλλίγραμμες γκόμενες).Θα σκεφτώ κανένα ακόμα να συμπληρώσω...

Edited by Asgaroth
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Πολύ ενδιαφέρον θέμα!

 

Ένα εξώφυλλο που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι του Μάγου, του Feist,κ αυτό γιατί εξαιτίας του εξωφύλλου το αγόρασα. Δεν είχα ξανακούσει τίποτα για τον εν λόγω κύριο, αλλά το εξώφυλλο-και η μορφοποίηση των σελίδων-μου έκαναν καλή εντύπωση.

Έννοείται, το Σιλμαρίλλιον, συμφωνώ κ επαυξάνω!!! :thmbup: Και φυσικά, τα νέα εξώφυλλα του Αρχοντα είναι για τα κλάμματα!Τα παλιά ήταν απο πίνακες ενός κλασσικού με τον Αρχοντα ζωγράφου-δε θυμαμαι τ ονομά του-κ ήταν απείρως καλύτερα.

Επίσης, μου άρεσαν πάρα πολύ τα εξώφυλλα της Γεωθάλασσας-είναι από πινακες του ίδιου καλλιτέχνη και δένουν απόλυτα με το feeling της ιστορίας.

Α και το εξώφυλλο της παγίδας των αηδονιών ήταν καλό.

 

Γενικά, προτιμώ τα απλά εξώφυλλα, αυτά που είναι πολύ πλουμιστά, με προδιαθέτουν αρνητικά συνήθως. Και γενικά έχω παρατηρήσει ότι συνήθως οι έλληνες εκδότες δεν κάνουν καλές επιλογές στα εξώφυλλα, ενώ άλλοι οίκοι του εξωτερικού, όταν μεταφράζουν δημιουργούν καινούρια κ συνήθως απίστευτα εξώφυλλα.

Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται πως πάνω κάτω κι εγώ συμφωνώ με αρκρτούς... Τα dragonlance μου αρέσουν, Για τον Ερλικ εχω κι εγω τη γνωμη πως θα επρεπε να ειχε 5 κι οχι ενα εξωφυλο, τη στιγμη μαλιστα που υπαρχουν απειρα εργα με τον κολασμενο ασπρομάλη....

Πχ, ΔΕΝ μου αρέσουν τα εξώφυλλα που έχουν απέξω έναν τύπο μ'ένα τεράστιο σπαθί και μια ημίγυμνη γκόμενα, για να καταλάβει κανείς ότι το βιβλίο είναι  ηρωική φαντασία. 

 

 

:bangin: τα εξώφυλα των conan είναι all time classic....

Link to comment
Share on other sites

Επίσης, το Abarat είχε πολύ ωραία εικονογράφηση-και εξώφυλλο.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το θέμα.

 

Πρέπει να πω έχω απορρίψει και βιβλία επειδή δεν μου άρεσε το εξώφυλλο. Τέτοια παρορμητική καταναλώτρια είμαι.

 

Μ αρέσουν το εξώφυλλο από το "Ενοχες Απολαύσεις" της Χάμιλτον, που έχει μια αισθησιακή λιτότητα και από όλες τις γλώσσες που έχει μεταφραστεί ,το μόνο που δεν έχει μια γυναίκα με πιστόλια.

 

Επίσης το εξώφυλλο του Night Watch του Τέρι Πράτσετ όπου οι ήρωες είναι παραταγμένοι σύμφωνα με τον πίνακα Νυχτερινή Περιπολία του Ρέμπραντ.

 

Ο Αρχοντας που έχω εγώ από τον Κέδρο, είναι πολύ παλιός και τα εξώφυλλα μοιάζουν παιδικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ναι προσέχω πάντα το εξώφυλλο ενός βιβλίου και υπάρχουν φορές που πήρα το βιβλίο μονο και μόνο για το εξώφυλλο. ¨Ομως της τελευταία φορά που διάλεξα βιβλίο μόνο από το εξώφυλλο, δεν μου βγήκε και τόσο σε καλό γιατι το περιεχόμενο δεν ήταν τέτοιο είδος που μου αρέσει να διαβάζω. Παρ΄όλα αυτά στα fantasy βιβλία δεν μπορείς να κάνεις λάθος γιατί τα πιο πολλά έχουν εξώφυλλα που αναφέρονται στην ιστορία.

Μ΄αρέσει το εξώφυλλο να έχει ωραία εικόνα - και ωραία χρώματα συνδοιασμένα μεταξύ τους. Δεν μου αρέσουν αυτά που είναι αφηρημένης τέχνης γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα, αλλά ούτε κι αυτά που έχουν μόνο γράμματα.

Σπάνια κοιτάω ποιος έχει διμιουργήσει το εξώφυλλο και αν το έχω δει κάποιες φορές δεν θυμάμαι δυστυχώς τίποτα.

 

Αγαπημένα μου εξώφυλλα , θα συμφωνήσω με τους περισσότερους για το Σιλμαλλίριον του Τόλκιν, και για τον Μικρό Πρίγκιππα.

Επίσης μ΄αρέσει το εξώφυλλο του Χόμπιτ.

Και ένα βιβλίο που διαβάζω τώρα που λέγεται Ο τελευταίος Μονόκερως.

Μου άρεσε επίσης το Εκρεμμες του Φουκώ η πρώτη έκδοση. Η δεύτερη έκδοση είναι πολύ εμπορική.

Πολύ όμορφα εξώφυλλα έχουν τα βιβλία του Μπράιαν Φρούντ για τις Νεράιδες .

Καθώς και το fairyworld.

Και το Ξωτικά του Ναούμ Θεοδοσιάδη.

Link to comment
Share on other sites

Ο τελευταίος μονόκερως (του πολύ αγαπημένου κυρίου Beagle) έχει όντως πανέμορφο εξώφυλλο! Όπως επίσης και τα Γιγάντια οστά, υπέροχο.

 

Επίσης πολύ ωραία έχουν και τα άπαντα του Λάβκραφτ από τις εκδ. κάκτος.

 

Γενικά τα κοιτάω, σιγουρα με επηρρεάζουν στη αγορά ως ένα βαθμό, αλλά δεν είναι το πρώτο που κοιτάω. Συνήθως δηλαδή έρχονται μετά από τη μετάφραση.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, κοιτάω το εξώφυλλο. Πολύ λίγες φορές όμως έχω αγοράσει βιβλίο αποκλειστικά και μόνο επειδή μου άρεσε το εξώφυλλο και νομίζω ποτέ δεν έχω αφήσει βιβλίο επειδή ΔΕΝ μου άρεσε το εξώφυλλο.

Σε γενικές γραμμές μου αρέσουν τα εξώξυλλα που έχουν έντονα χρώματα, είναι γυαλιστερά, αλλά απλά ταυτόχρονα. Τα εξώφυλλα των paperback εκδόσεων της τριλογίας του Garth Nix (Sabriel, Lirael, Abhorsen) ας πούμε είναι ένα παράδειγμα. Γενικά ξένες εκδόσεις μου αρέσουν πολύ συχνά, ενώ ελληνικές σπάνια. Τα προσέχουν λίγο περισσότερο τα βιβλία τους νομίζω.

Έα άλλο εξώφυλλο που αγαπάω είναι αυτό του Τρυποκάρυδου, του Τομ Ρόμπινς. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί.

Αλλά επίσης και κάτι άλλο. Όσο και αν μου αρέσουν οι γυαλιστερές έντονες εκδόσεις, μου αρέσει πάρα πολύ κι ένα βιβλίο που να έχει απλό, μονόχρωμο, σκληρό εξώξυλλο. Χωρίς τίποτα. Φαίνεται βαρύ και κλασσικό και μου αρέσει!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Έχω μια αδυναμία στα θρυλικά εξώφυλλα του Σιλμαρίλλιον (από το άφταστο χέρι του Howe) και του Έλρικ (του Χρήστου Αχίλλειου). Τα εξώφυλλα των σειρών της Dragonlance ήταν όλα απίθανα και μαγευτικά. Γούστο έχουν οι εκδόσεις του Μαθητευόμενου του Σπουκ και του Σέπτιμους Χιπ ενώ εντύπωση μου έκανε η εικονογράφηση του Spiderwick (συγκεκριμένα τα μικρούλια), ε και φυσικά τωνκλασσικών Νάρνια!

 

Α, ξέχασα και το Σουίτα στον Παράδεισο της Δημουλίδου :atongue:

Edited by Παρατηρητής
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..