Jump to content

Σχεδιάγραμμα πλοκής


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Αυτό το θέμα σίγουρα το έχουμε ξανανοίξει και παλιότερα, αλλά, ύστερα από αυτή τη συζήτηση με τη Nienor, σκέφτηκα να το άνοιξω και πάλι. Εξάλλου, έχουν έρθει πολλά νέα μέλη και πολλοί από τους παλιούς ίσως να έχουν αναθεωρήσει τις απόψεις τους ή, απλά, να έχουν κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον να πουν.

 

Κάνετε, λοιπόν, σχεδιάγραμμα πριν γράψετε μια ιστορία; Αν ναι, πόσο αναλυτικό; Έχετε κάποια ιδιαίτερη μέθοδο;

 

Συζητήστε.

:gathering:

Link to comment
Share on other sites

Η αρχή για μένα είναι αλληλένδετη με το τέλος. Επομένως γράφω σε λίγες σειρές τι γίνεται στην αρχή και το τέλος. Μετά αρχίζω να γράφω με δυο τρεις σειρές τι περιμένω να γίνει σε κάθε κεφάλαιο προχωρώντας από την αρχή και από το τέλος στη μέση. Στο μεταξύ σκέφτομαι τι να γράψω για εισαγωγή και επίλογο (Δηλαδή πριν γράψω τα μεσαία κεφάλαια). Μπορεί να έχω αρχίσει να γράφω κανονικά τα πρώτα κεφάλαια χωρίς να σκεφτώ τι θα κάνω στα επόμενα πέρα από τις γενικές γραμμές.

Edited by twocows
Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα 70% της πλοκής στο κεφάλι μου. Το υπόλοιπο 30 βγαίνει γράφοντας.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς ότι λέει ο Nihilio! Ποτέ δε γράφω σχεδιάγραμμα για μια μικρή ιστορία. Ούτε για την πλοκή της. Έχω όμως σαφή εικόνα της στο μυαλό μου!

 

Για μεγαλύτερες ιστορίες που χωρίζονται σε μέρη κρατάω κάποιο διάγραμμα σε μορφή περιεχομένων. Μία πρόταση και μόνο - σαν τίτλος. Τίποτε παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Σχεδόν ποτέ δεν σχεδιάζω μια ιστορία. Έχω στο κεφάλι μου ένα γενικό πλαίσιο (π.χ. θα γίνει ένας φόνος) και μετά αφίνω τους χαρακτήρες να δρουν μόνοι τους. Και γενικά τα αφήνω όλα ελεύθερα.

 

Αυτά...

Link to comment
Share on other sites

Isis, το 70% αναφέρεται και στις μεγάλες ιστορίες (yes, I am a psycho)

Όχι psycho! Αυτό είναι ταλέντο! Εγώ έχω πολύ αδύναμη μνήμη και ενώ τα έχω όλα στο κεφάλι μου οργανωμένα και υπέροχα (για μια μικρή ιστορία) στις μεγάλες (για να είμαι σίγουρη κι επειδή παθαίνι διαλείψεις) κρατάω περιεχόμενα.

Link to comment
Share on other sites

Για να δω αν κάτι πάει στραβά με μια ιδέα που έχω στο κεφάλι πρέπει να τη βάλω στο χαρτί. Το σχεδιάγραμμα πλοκής είναι μια πολύ σύντομη ιστορία. Ουδέτερη, χωρίς καθόλου πληροφορίες και υπόβαθρο, όσο λιγότερους και κεντρικούς χαρακτήρες, όσο λιγότερες και σημαντικότερες "σκηνές"(στην κανονική έκδοση της ιστορίας) και χωρίς διαλόγους. Δίνω μεγάλη προσοχή σ' αυτήν τη δουλειά και όσο περνάει ο καιρός την εφαρμόζω περισσότερο για κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία. Και ποτέ μα ποτέ δε θα ξεφύγω από αυτό το σχεδιάγραμμα. Βαρέθηκα κουράστηκα και έφτασα σε σημείο να μισώ το να σταματάω στη μέση της ιστορίας για να σκεφτώ τι γίνεται μετά.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι για τις μεγάλες ιστορίες αρχικά τις γράφω σε περίληψη, κεφάλαιο και δυο τρεις κουβέντες ενδεικτικά. Μετά αναπτύσσω κεφάλαια, εντάξει προφανώς στην πορεία κάποια πράγματα γράφονται είναι αναπόφευκτο, αλλά προσπαθώ να το συγκρατήσω όσο γίνεται.

 

Τα διηγήματα...είναι μια άλλη ιστορία. Καταρχάς νομίζω πως είναι πιο δύσκολά σαν είδος. Κατά δεύτερον προσπαθώ πραγματικά να μην ξεκινήσω να γράφω κάτι αν δεν ξέρω πως θα τελειώσει. Αυτό έχει γίνει κάτι σαν κανόνας, το pc και τα τετράδια μου είναι γεμάτα με ατελείωτα διηγήματα, γιαυτό και ήρθε κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου να με κάνει να το πάρω απόφαση πως δεν γίνεται έτσι. Ακόμα αρκετές φορές πέφτω στη παγίδα αλλά το κρατάω όσο μπορώ.

 

 

Επίσης πάντα έχω ή δεύτερο χαρτί ή μια λευκή κόλλα όταν γράφω στο pc. Πολλές φορές μου έρχονται πράγματα που δεν είναι της παρούσης ή που πρέπει να σημειώσω για να θυμηθώ αργότερα και πρέπει κάπου να τα βάλω, οπότε χρησιμοποιώ πρόχειρο κατά κόρον κι αν δεν έχω ένα τέτοιο, ε, τότε γράφω στα περιθώρια ή όπου αλλού μπορώ τελοσπάντων. Κάποτε τα έβαζα μέσα στην ιστορία, με σκοπό να τα ξεκαθαρίσω αργότερα. Αν υπάρχει και κάποιος άλλος που να το έχει κανει αυτό πιστεύω πως ξέρει ήδη πως είναι σχεδόν αδύνατον.

Edited by Nienor
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ε,κλασικα για διηγηματα αρκει ενα μικρο μπρεηνστορμινγκ και τα γραφω.Για αυτο βεβαια θα δειτε ανεπαρκως ανεπτυγμενους χαρακτηρες,λεπτη πλοκη κτλ.

Στα μεγαλυτερα κανω ενα αρχικο πλανο αλλα τις λεπτομερειες τις βρισκω στην πορεια.Η μπορει να εχω σκεφτει μια λεπτομερεια-συχνα μια φραση απλα-και πανω σε αυτη να γραφω ενα κεφαλαιο.

Η πλοκη μου εχει αλλαξει μερικες φορες παντως στην τελικη γραφη.

Link to comment
Share on other sites

Όποτε έχω ένα ξεκάθαρο και καθορισμένο πλάνο για το πως θα είναι η ιστορία την έχω πατήσει... Και μάλιστα άσχημα. Οπότε αφήνω τους χαρακτήρες αλιμπερτούς να κάνουν ότι τους αρέσει, και τελείωσε το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπαρχει πλοκη, και δεν προκειται για 2000 λεξεις, δε μπορω αμα δε την εχω προδιαγραψει, τουλαχιστον στο μυαλο μου. Μιλαω βεβαια για σεναρια, οχι για μυθιστορηματα, αλλα αν υπαρχει αρχη, μεση και τελος, ε τα ξερω, και με βολευει να τα εχω καπου γραμμενα, δεδομενου οτι γνωριζω καλα τους χαρακτηρες μου πριν κατσω να γραψω τι λενε, τι κανουν και πως. Και εχω περιπου στο νου μου ποσο θα δειξω απο το καθε τι που γινεται, τι θα οδηγησει στο επομενο γεγονος, πως δενουν ολα μαζι και γιατι γινεται ο,τι γινεται. Δε μπορει να μου βγει αλλιως - εχω προσπαθησει και καταληγουν οι χαρακτηρες απλα να κανουν ασκοπα (για την ιστορια) πραγματα και να "μιλανε πολυ, περι ανεμων και υδατων".

 

Ειναι γενικα πολυ μεστο μεσο το σεναριο. Οπως δε μπορεις να βαλεις μια καμερα στα γυαλια καποιου για κανα μηνα και να εχεις ταινια, αλλα θα επιλεξεις ποια σημεια της ιστοριας ενδιαφερουν τον θεατη ενω τα υπολοιπα μπορει απλα να τα υποθεσει, ετσι σε ενα template τετοιου πραγματος ειναι σημαντικο να επιλεξεις τι θα πει και τι θα κανει ο καθενας για το σκοπο σου. Και το ιδιο βλεπω να ισχυει σε μεγαλυτερα κειμενα λογοτεχνικα. Μπορεις να γραψεις μια βινιετα η ενα δοκιμιο μικρο εχοντας απλα στο νου σου το τι θελεις να πεις, αλλα αμα "απλα γραφεις" για κατι μεγαλυτερο πιστευω οτι χανεις πολυ ευκολα τον ελεγχο, δεν οδηγει εκει που θες να οδηγησει, αλλα "καπου".

 

Οπως στην ποιηση, ετσι και σε ολους τους τομεις συγγραφης πιστευω υπαρχουν templates, κανονες που πρεπει να ακολουθησεις για να επιτελεσεις επιτυχως το "χρεος σου προς τον αναγνωστη". Και ενω σε κατι μικρο φτιαχνεις πανω-κατω το σχεδιαγραμμα στο μυαλο σου, ξερεις οτι θα κατσεις να γραψεις και θα ειπωθει/γινει "κατι τετοιο", πρεπει να εχεις πολυ οργανωμενο και focused μυαλο και να το εχεις σκεφτει καλα για να τα καταφερεις να γραψεις κατι μεγαλυτερο χωρις να εχεις καταφραψει τα βηματα της πορειας σου και το πως το ενα οδηγει στο αλλο. Αναλογα τι γραφει κανεις βεβαια, και το αν το ενα γεγονος - διαλογος οδηγει στο αλλο, η αν απλα συμβαινουν ολα μαζι, τυχαια. Μπορει κατι τετοιο να θελει να δωσει ο συγγραφεας, αλλα και παλι μου φαινεται δυσκολο εμενα χωρις να εχει "προδιαγραψει" το πως θα ΦΑΝΟΥΝ ασυνδετα στον αναγνωστη (α ρε chien andalou, ποσα πραγματα απεδειξες...).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω μόνο μια γενική ιδέα για κάποια πράγματα που θέλω να γίνουν, μετά προσπαθώ απλά να μην κάνουν οι χαρακτήρες ότι τους καπνίσει.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..