Jump to content

Για όσους γνωρίζουν από ζωγραφική


LORIEN
 Share

Recommended Posts

Είναι στα σχέδιά μου , φέτος εώς το τέλος του 2006 να κάνω μία έκθεση ζωγραφικης με θέμα φανταστικοί κόσμοι, ξωτικά κτλ.

Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα πλαστικό , λάδια , και μερικές φορές ακρυλικά.

 

Βλέπω όμως ότι τελευταία χρησιμοποιούνται και άλλες τεχνικές και οι γνωσεις μου δεν είναι και τόσο διευρημένες για να ξέρω τι είναι καλύτερο. Μήπως γνωρίζει κανείς κάποια υλικά που να στεγνώνουν σχετικά πιο γρήγορα από τα λάδια?

 

θα χρησιμοποιήσω μουσαμά και ξύλο , αν σας βοηθάει.

Link to comment
Share on other sites

Μα το πλαστικό και τα ακρυλικά στεγνώνουν όντως πιο εύκολα απ' τα λάδια, αν και τα λάδια είναι έρωτας σαν αίσθηση... αυτή η αντίσταση στο πινέλο...

Τα ακρυλλικά δίνουν βέβαια πιο έντονο χρώμα. Απ' την άλλη τα λάδια δίνουν πιο ζεστό... Είναι θέμα γούστου. Μπορείς να δοκιμάσεις και πιο απλά πραγματάκια, νερομπογιά ας πούμε. Δίνει μια παιδικότητα. Βέβαια είναι δύσχρηστη κατ' εμέ. Απείθαρχη. Και δεν δουλεύει στον μουσαμά και στο ξύλο. :p

 

Ι would stick with the oil. Είναι έρωτας. Με σιχαίνομαι που παράτησα τα λάδια και τη ζωγραφική και το έριξα στις ψηφιακούρες, αλλά ας όψεται η έλλειψη χρόνου.

Edited by Nienna
Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν κάποια λάδια που έχουν βγει τώρα σχετικά τελευταία, τα οποία στεγνώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο, αλλα δεν θυμάμαι τη μάρκα τώρα. Ίσως μια αναζήτηση στο google με keywords fast drying oils να σου τα βγάλει. Ή μπορείς να ρωτήσεις και σε art supply shop, βέβαια.

Από ότι λένε, είναι εύχρηστα, όχι πιο ακριβά από τα κανονικά λάδια, και με μεγάλη ποικιλία.

Link to comment
Share on other sites

Και κάποια από αυτά είναι και υδατοδιαλυτά (δεν είναι ακριβώς «λάδια») ή αραιώνονται και με άλλα διαλυτικά κι όχι τοξικά υγρά (νεύτι, βενζίνη, κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη, εδώ κάνεις λάθος, είναι ακριβώς λάδια, με βάση λινέλαιο, παπαρουνέλαιο, καρυδέλαιο κτλ. όπως όλα τα λάδια αν και υδατοδυάλυτα (κάποια φορά θα σου πω πως τα κατεργάζονται για να το πετύχουν). Αν και προσωπικά τα χρησιμοποιώ εδώ και μερικούς μήνες σε συνδυασμό με ακρυλικά και λάδια (του νεφτιού), δε θα τα πρότεινα για αρχή σε κανένα πρίν μάθει τις παραξενιές τους, και θέλει κάμποσες δοκιμές για αυτο.

άλλες φορές στεγνώνουν κανονικά, και άλλες φορές σε 2 βδομάδες ή και περισσότερο! παίζουν μεγάλο ρόλο οι προσμίξεις και η αραίωση.

Ταχυστέγνωτα χρώματα είναι τα ακρυλικά και η τέμπερα (όχι ακουαρέλλα που είναι εξαιρετικά δύσκολη).

Αν επιμείνεις στο λάδι, χρησιμοποίησε για αραίωση βερνίκι δαμάρης ή μαστίχας, και σε καμία περίπτωση (ειδικά χειμώνα) μην χρησιμοποιήσεις παπαρουνέλαιο (και αν μπορείς, μη χρησιμοποιήσεις ούτε λινέλαιο).

με βερνίκι δαμάρης και μερικές σταγόνες στεγνωτικό κοβαλτίου έχεις έτοιμη δουλειά σε 2-3 ημέρες.

Αν πάλι βολεύεσαι με ακρυλικό, καλό είναι να εφοδιαστείς με ένα υγρό που καθυστερεί το στέγνωμά του αν θές να δουλέψεις μερικά σημεία ala prima, εκτός κι άν βγάζεις όλο τον πίνακα με πολλαπλά στρώματα (αφού ναι μεν στεγνώνει γρήγορα, αλλα μάλλον....πάρα πολύ γρηγορότερα απ ότι θα έπρεπε)...

Edited by brave
Link to comment
Share on other sites

Αν και προσωπικά τα χρησιμοποιώ εδώ και μερικούς μήνες σε συνδυασμό με ακρυλικά και λάδια (του νεφτιού), δε θα τα πρότεινα για αρχή σε κανένα πρίν μάθει τις παραξενιές τους, και θέλει κάμποσες δοκιμές για αυτο.
Σε αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα αναφερόμουν, Brave... ;)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..