Jump to content

Η "μηχανή του χρόνου" σε μια ιστορία


brave
 Share

Recommended Posts

Όταν κάποιος γράφει πολλές ιστορίες πάνω στον ίδιο κόσμο θεωρείτε θεμιτό αυτές να μπαίνουν με ανακατεμένη χρονική σειρά?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, γιατί όχι;

Αρκεί να μην υπάρχουν ανακρίβειες και να μη προδίδουν μερικές το τι θα γίνει σε κάποιες μεταγεννέστερες (τουλάχιστον όχι με κακό τρόπο).

Link to comment
Share on other sites

Εννοεις ξεχωριστα βιβλια?

Ναι,δεν ειναι κακο.Απλα να μην παραγινει το κακο!Μετα μπορει να προταθει μια "λογικη" σειρα αναγνωσης.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, brave, εξαρτάται. Αν η μία ιστορία αποτελεί προϋπόθεση για να καταλάβεις την επόμενη, τότε, ναι, πιστεύω ότι πρέπει να μπαίνουν με ορθή χρονολογική σειρά. Αν όχι, αν είναι σχετικά ανεξάρτητες ή αυτοτελείς, τότε μπορείς να τις βάζεις με όποια σειρά θέλεις, και δε νομίζω κανένας να έχει πρόβλημα. Πχ, αυτό έχει κάνει ο Μούρκοκ με τον Έλρικ.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα,οσον αφορα τον Ελρικ,μονο δυο ειναι κανονικα βιβλια.Τα 2 και 5 στα ελληνικα.Τα υπολοιπα ειναι συρραφη περιπετειων που ειχαν γραφτει σε μια μεγαλη περιοδο ανακατα σε περιοδικα.Ο Μπρεηβ μαλλον εννοει κατι σε Ντραγκονλανς που εχει διαφορες περιοδους.

Παντως ο Μουρκοκ εχει προτεινει σειρα αναγνωσης των αιωνιοπρομαχικων βιβλιων του.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι αυτοτελείς(όχι απόλυτα αυτοτελείς, αλλά να υπάρχει κάποια κατάληξη, η επίλυση κάποιας πλοκής, η ολοκλήρωση ενός θέματος...) Ναι.

 

Αν δεν είναι. Όχι.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό συμβαίνει σε πολλές σειρές, περισσότερο στο παρελθόν που δεν σχεδιάζονταν δωδεκαλογίες από την αρχή, αλλά ένα βιβλίο γινόταν δημοφιλές και με τα χρόνια ακολουθούσαν πολλά άλλα. Ένα παράδειγμα σειράς που βιβλία της γράφτηκαν μέσα στα 40 χρόνια, και διαδραματίζονταν μέσα σε 2000 χρόνια περίπου είναι τα Darkover της Marion Zimmer Bradley,όπου άλλα βιβλία είναι ε.φαντασίας και άλλα φάντασυ ανάλογα σε πια εποχή του Darkover είναι. Μάλιστα επειδή αναφέρονταν σε διάφορους πολιτισμούς του Darkover ήταν δύσκολο να καταλάβεις σε ποια εποχή τοποθεντούνταν. Τελικά βγήκε μια λίστα που λέει τη σειρά ανάγνωσης, από ιστορική άποψη, από τους μανιώδεις φανς του Darkover. Το καλό βέβαια είναι πως τα περισσότερα παλαιά βιβλία ήταν αυτοτελή και καλογραμμένα και δεν υπήρχε ο παραμικρός λόγος να έχεις διαβάσει οτιδήποτε προηγούμενο, ούτε περιείχαν σημαντικά spoilers. Ήταν self-contained δηλαδή.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ στα επάνω, και στα "ναι" και τα "όχι" πάνω κάτω και θέλω να προσθέσω πως αν τις ανακατέψεις, με ένα όμως καλό μοντάζ, μπορεί να βγει κάτι διαφορετικό που να σε πάει κάπου άλλου. Η γραμμική ιστορία δεν είναι πάντοτε και η σωστή.

Link to comment
Share on other sites

Ναι περίπου όπως ο Ερλικ του Μουρκοκ.

Εχω καταποιαστεί με τον μελλοντικό κόσμο της Κλεοπάτρας (ναι είναι η πρώτη ιστορία μου που έχω ερωτευτεί, και έχω φτάσει ...αγχμ μέχρι και να διπλο-τριπλο επεξεργάζομαι τα κείμενα -κάτι μάλλον προτότυπο για μένα).

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος, και προσπαθεί να ολοκληρωθεί και το τελευταίο. Φυσικά έχω στο μυαλό μου (και σε σκόρπια κείμενα) αρκετές ενδιάμεσες ιστορίες (οι οποίες φυσικά θα είναι αυτοτελείς). Δεν αποκλείω φυσικά και κάποιες αναθεωρήσεις ωστε να δέσουν τα στοιχεία...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..