Jump to content

Προβλέψεις της ΕΦ


Recommended Posts

Σε πολλά βιβλία ΕΦ παρατηρώ το εξής: υπάρχουν κάποιες "προβλέψεις" (επιστημονικές κυρίως αλλά όχι μόνο) για το μέλλον, οι οποίες όταν γράφτηκαν ήταν αρκετά πιθανές και ρεαλιστικές, αλλά τώρα φαντάζουν εξωπραγματικές. Τι εννοώ: ας πούμε στις Σπηλιες απο ατσάλι, ο Ασίμοφ έχει επινοήσει ένα σύστημα μεταφοράς μέσα στις πόλεις που βασίζεται στις κυλιόμενες σκάλες. Σαφώς και είναι ρεαλιστικό, αλλά...αν γράφατε κάτι τέτοιο σήμερα θα βάζατε κυλιομενους διαδρόμους? Μάλλον όχι. Επίσης, έχει τοποθετήσει την κλωνοποίηση και γενικά την πρόοδο της γενετικής σε πολύ απώτερο μέλλον, ενω με τις προόδους που έχουν συντελεστεί, σίγουρα σήμερα θα την τοποθετούσαμε σε πολύ κοντινότερο μέλλον.

 

Τι άλλο...Φυσικά όλα αυτά με τα ρομπότ και τα ταξίδια παραμένουν ανοικτά, και ειδικά για τη ρομποτική, κι αρκετά πιθανά. Νομίζω ότι όλα αυτά με το νερό στη Σελήνη αποκλείστηκαν τελικα? ¨Η όχι? Φυσικά όλες οι ιστορίες με τον ψυχρό πόλεμο ακυρώθηκαν ως ενναλακτικές, ενώ οι ιστορίες περι επικοισμού άλλων πλανητών έχουν μείνει στο ψυγείο επι του παρόντος.

 

Δε θυμάμαι κάτι άλλο συγκεκριμένο αυτη τη στιγμή, θα το ψάξω όμως. Εσείς? Σας έχει χτυπήσει κάτι παρόμοιο σε βιβλια ΕΦ?(τα παλιά εννοείται)

Link to comment
Share on other sites

Πόσο παλιά ? Γιατί αν μιλήσουμε για πολύ παλιά και πάμε στον παππού του Sci-fi ,τον Ιούλιο Βέρν υπάρχουν πολλά που έβγαλε και πολλά που φαντάζουν αστεία και σε ένα παιδί (π.χ. το ταξίδι στο φεγγάρι με καύσιμο το μπαρούτι ) .

Αλλό που πολλοί το βλέπουν σύντομα πολλοί λένε ότι ήδη "υπάρχει" είναι ο Μεγάλος Αδερφός απο το 1984 του Οργούελ . Άλλη πρόβλεψη που βγήκε υπάρχει στο Φαρεναιτ 451 του Μπράντμπουρυ που μιλάει για καταδίωξη αυτοκινήτων απο ελικόπτερα της αστυνομίας και live προβολή απο την "τηλεόραση" .Το έγραψε μόλις το '54 :) . Exoskeletons ,powered armor και δεν συμαζεύετε ? Δείτε το παρακάτω link : Robotic legs .Επίσης σε όλα τα παλία sf οι χαρακτήρες συνήθως είχαν περιέργα gadgets που τους άφηναν να επικοινωνούν μεταξύ τους . Πλέον σχεδόν όλοι έχουν κινητά ...

Α και τέλος κάθε sf που σέβεται τον εαυτό του έχει sentry guns (αυτόματα όπλα που δεν χρειάζονται ανθρώπους γι ανα λειτουργήσουν ) και όπλα με λείζερ : ε , δείτε και αυτό , καθώς και αυτό.

Edited by Anadeleth
Link to comment
Share on other sites

Edgar Allan Poe. Από το κείμενό του "Εύρηκα", που λέγεται ότι περιγράφει τη θεωρεία του Bing Bang η οποία θεμελιώθηκε ογδόντα χρόνια αργότερα. Στο κείμενο αυτό δίνεται επίσης εξήγηση στο "Παράδοξο του Olber"...

Link to comment
Share on other sites

Βασικά δεν αναφέρθηκα σε αυτά που έχουν ήδη βγει, αλλά σε αυτά που θα μπορούσαν ακόμα να γίνουν και σε αυτά που δεν μπορούν να γίνουν πλέον. Αλλά ας τα βάλουμε κι αυτά μεσα, να φτιάξουμε ένα "κατάλογο'

 

¨Οσο για το πόσο παλιά...ε ντάξει ίσως όχι απο τον Ιούλιο Βέρν, αλλά άμα θέλετε, γιατί όχι. :)

Link to comment
Share on other sites

Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να ξέραμε αν πράγματα σαν αυτό που ανέφερε η trillian ήταν όντως προβλέψεις, πχ πίστευε πράγματι ο Asimov ότι στο μέλλον θα χρησιμοποιούμε αυτό το σύστημα μετακίνησης ή το έβαλε στην ιστορία για να εμπλουτίσει τον φανταστικό του κόσμο με κάτι που για τα δεδομένα της εποχής φαινόταν εξωπραγματικό;

Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι ήταν τόσο "πρόβλεψη", τουλάχιστον αυτό με τους διαδρόμους. Η πόλη είναι στην ουσία ένας κλειστός θόλος, οι άνθρωποι δεν βγαίνουν ποτέ στο ύπαιθρο και έχουν κοινόχρηστα μπάνια. Αυτό ήταν "πρόβλεψη" Οι διάδρομοι νομίζω ήταν για να δώσει αληθοφάνεια στο μακρινό και το εξωπραγματικό του θέματος. Απλά σήμερα, αντ αυτών θα βάζαμε ίσως τηλεμεταφορά, ή ρομπότ-αυτοκίνητα ή κάτι άλλο. Αλήθεια, πότε εμφανίστηκαν οι κυλιομενες σκάλες? Πάντως το Caves of Steel γράφτηκε το 53 περίπου.

Link to comment
Share on other sites

#$@%*&~!

Εγω επρεπε να κανω αυτό το τοπικ και να μου λετε μπραβο!Καταραμενη Τριλ…

 

Οσες φορες η ΕΦ προφητευσε το μελλον…πολλαπλασιες εκανε λαθος.Ειτε δεν προφητευσε κατι που εγινε λιγο μετα,ειτε προφητευσε κατι αλλα πολύ συντομα/αργα.

 

Χμ… Ας αρχισω με το 1984.Περιγραφει ένα μελλον που μοιαζει λιγο με το δικο μας (αρχιζουν να πραγματοποιουνται οι ομοσπονδιες που περιγραφει πχ Ευρωπαικη Ενωση=Ευρασια,ολοι μας παρακολουθουμαστε λιγο ως πολύ κτλ)αλλα το 1984 εχει περασει εγω και δεκαετιες και ακομη δεν εχουν γινει ουτε τα μισα από οσα λεει!

 

Παμε και στο άλλο με τιτλο χρονιας…2001,Διαστημικη οδυσσεια. Περασε κι αυτή η χρονια και δεν εχουμε ουτε βαση στη σεληνη ουτε δυνατοτητα να στειλουμε επανδρωμενη αποστολη σε άλλο πλανητη.Οι υπολογιστες εχουν πολύ μικροτερο μεγεθος και η μορφη τους κανει τον ΧΑΛ να μοιαζει απολιθωμα αλλα δεν εχουν προσωπικοτητα.

 

Και βεβαια αν σκεφτουμε το «Θαυμαστος καινουργιος κοσμος»,η κοινωνια μοιαζει πιο…πρωτογονη από τη σικη μας ενώ υποτιθεται ότι αναφερεται σε μελλοντικους αιωνες.

 

Στο «Ακομα κι οι θεοι…» επισης υπαρχει σεληνιακη πολη αν και δεν μιλαμε για μακρινο μελλον.

 

Η τεχνολογια του Σταρ Τρεκ από ότι θυμαμαι αρχιζει με την ταχυτητα δινης που ανακαλυπτεται στον αιωνα μας.Κατι τετοιο προς το παρον δε φαινεται εφικτο.

 

Αμα παμε και σε πιο περιεργα βιβλια-βλεπε Ντικ-εχουμε διαφορα «κουλα».Ναι,το «Ο αντρας στο ψηλο καστρο»(!) είναι εναλλακτικη ιστορια αλλα η τεχνολογια εκμεταλλευσης αποξηραμενης Μεσογειου…δεν νομιζω να υπαρξει και παντως τον καιρο που ελεγε δεν υπηρχε.

 

Ανθρωπομορφα Ρομποτ!Σε οποιο βιβλιο κι αν περιγραφονται…Είναι δυσκολα στην κατασκευη και προφανως δεν είναι αυτό που ζητα η κοινωνια.»Ρομποτ» υπαρχουν σημερα παντου γυρω μας αλλα δεν είναι ανθρωπομορφα.

 

Κατι παρομοιο με τις κυλιομενες σκαλες θυμηθηκα απο τον Νιβεν στο Ρινγκγουορλντ.Κυλιομενα πεζοδρομια!Δε νομιζω να γινει κατι τετοιο,θα ηταν χαζο.Αλλα ποιος ξερει...

 

Αυτά προς το παρον.Θα επανελθω.Επισης θυμαμαι έναν πινακα του Κλαρκ οπου προβλεπει τηην εξελιξη της επιστημης-τεχνολογιας ανα δεκαετια.Αν το βρω θα το ποσταρω…Εχει ενδιαφερον.Και ναι,Τριλ…περα από την ιατρικη-βιολογια(και την πληροφορικη εν μερει) στα υπολοιπα οι συγγραφεις παραηταν αισιοδοξοι.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα πλέον, πιστεύω ότι η "μελλοντολογική" ΕΦ μπορεί να ασχοληθεί με τα εξής θέματα:

 

--DNA, και ό,τι έχει σχέση με αυτό: μεταλλάξεις, κλωνοποίηση.

 

--Λιώσιμο των πάγων, κι άλλες περιβαλλοντολογικές αναταραχές. (Αλήθεια, γιατί η ΕΦ ασχολείται τόσο σπάνια με το περιβάλλον και τόσο πολύ με τα μηχανήματα;)

 

--Εξέλιξη του Διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας.

 

--Επίβλεψη και κάμερες.

 

--Νοητικός έλεγχος.

 

--Τι θα γίνει όταν τελειώσει το πετρέλαιο; (Γιατί είναι βέβαιο ότι, κάποτε, θα τελειώσει.) Εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

 

--Τι θα γίνει με την Αμερικανική Αυτοκρατορία. Πώς θα αποσυνθεθεί;

 

--Πώς θα πέσει ο καπιταλισμός; Κάποιο οικονομικό κραχ;

Link to comment
Share on other sites

Χμμ υπάρχουν αρκετές προβλέψεις στις οποίες έχει πέσει μέσα και έξω η μελλοντολογική ε.φ., αν και όχι τόσο όσο η ίδια η μελλοντολογία η οποία για αρκετούς δεν είναι παρά ψευδοεπιστήμη.

Μια εφεύρεση που μου έρχεται στο νου τώρα και εμπνεύστηκε από το Σταρ Τρεκ είναι η "σύριγγα" με πεπιεσμένο αέρα, η οποία έγινε πραγματικότητα επειδή εμφανίστηκε στη σειρά αυτή στα 60ς. Υπάρχουν και άλλες.

 

 

Bardos said

(Αλήθεια, γιατί η ΕΦ ασχολείται τόσο σπάνια με το περιβάλλον και τόσο πολύ με τα μηχανήματα;)

 

Γιατί απλά δεν είναι έτσι. Και μάλιστα εδώ και δεκαετίες. Έχεις διαβάσει το Red Mars, Green Mars, Blue Mars του Kim Stanley Robinson για παράδειγμα?

Επίσης τα παραδείγματα που λες ("μπορεί να ασχοληθεί???? Τι θα πει "Μπορεί να ασχοληθεί") αφορούν ως επί το πλείστον τη δυστοπική μετακαταστροφική ε.φ η οποία έχει γίνει "θεά" πια στην Ελλάδα και μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν νοείτο να γράψει κανείς Έλληνας διήγημα ε.φ. που να μην είναι δυστοπικό, μετακαταστροφικό.

 

Δεν ξέρω, ίσως εγώ να βλέπω τα πράγματα περιέργα αλλά το ενδιαφέρον για το διάστημα υπάρχει ακόμα, για την εξερεύνηση και τη γνώση, για επανδρωμένες αποστολές για τις οποίες η αναγκαία τεχνολογία υπάρχει και ήδη σχεδιάζονται τέτοιες. Ίσως επειδή τα παρακολουθώ αυτά.

 

Ναι, το έτος 2000 δεν ήταν ακριβώς η παραδεισένια τεχνολογική ουτοπία με τις ιπτάμενες πόλεις και τις αποικίες στο διάστημα, όπως το φαντάζονταν πριν 50 χρόνια, αλλά είναι εξ ίσου φανταστικό σε σχέση με την εποχή εκείνη.

 

Θυμάμαι κάτι που είχα διαβάσει, και έλεγα στο Βάρδο τις προάλλες. Γύρω στο 1900 είχε γίνει ένας μικρός ντόρος όταν κάποιος μελλοντολόγος είχε πει πως "το έτος 2000 ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης θα έχει αυξηθεί τόσο, και ανάλογα θα έχουν αυξηθεί και τα αμάξια με άλογα, ώστε ολόκληρη η πόλη θα ειναι σκεπασμένη με ένα μεγάλο στρόμα κοπριάς!" :p

Επίσης, μερικά χρόνια πριν, όταν εφευρέθηκε ο ηλεκτρικός λαμπτήρας κάποιο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, κάποιος δούκας ή κάτι τέτοιο, είχε πει "Δεν μπορώ να φανταστώ καμμία εφαρμογή ή χρησιμότητα σε αυτό το πράγμα, ούτε πως μπορεί να καλυτερεύσει τη ζωή του ανθρώπου". :rofl2:

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Χε. Έχω διαβάσει μόνο τον Κόκκινο Άρη, αλλά ήταν απίστευτο! Ναι, αυτή ή σειρά είναι η περιβαντολογία σε λογοτεχνική μορφή. Και πολλά άλλα βεβαίως, πολιτική και τεχνολογία.

 

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, γίνονται κι εκεί προόδοι, και γενικά υπάρχει ένα υπόβαθρο, απο το περίφημο τεστ Τουρινγκ μέχρι τα ρομποτάκια των Γιαπωνέζων.

 

Θυμάμαι κάτι που είχα διαβάσει, και έλεγα στο Βάρδο τις προάλλες. Γύρω στο 1900 είχε γίνει ένας μικρός ντόρος όταν κάποιος μελλοντολόγος είχε πει πως "το έτος 2000 ο πληθυσμός της Νέας Υόρκης θα έχει αυξηθεί τόσο, και ανάλογα θα έχουν αυξηθεί και τα αμάξια με άλογα, ώστε ολόκληρη η πόλη θα ειναι σκεπασμένη με ένα μεγάλο στρόμα κοπριάς!"

Επίσης, μερικά χρόνια πριν, όταν εφευρέθηκε ο ηλεκτρικός λαμπτήρας κάποιο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, κάποιος δούκας ή κάτι τέτοιο, είχε πει "Δεν μπορώ να φανταστώ καμμία εφαρμογή ή χρησιμότητα σε αυτό το πράγμα, ούτε πως μπορεί να καλυτερεύσει τη ζωή του ανθρώπου".

 

Χαχα, το χω ακούσει κι εγώ αυτο! Μάλιστα το ίδιο είχε πει καποιος και για το ραδιόφωνο :p.

 

Πάντως και για το ίντερνετ θα έλεγα ότι τελικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα το περίμενε κανείς. Σκεφτείτε τι δυνατότητες έχει το ιντερνετ, ποσα πραγματα ακόμα θα μπορούσε να αλλάξει, κι όμως, αν εξαιρέσουμε τα μπλοκς, έχει μείνει κι αυτό στάσιμο

Link to comment
Share on other sites

Επίσης τα παραδείγματα που λες ("μπορεί να ασχοληθεί???? Τι θα πει "Μπορεί να ασχοληθεί") αφορούν ως επί το πλείστον τη δυστοπική μετακαταστροφική ε.φ η οποία έχει γίνει "θεά" πια στην Ελλάδα και μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν νοείτο να γράψει κανείς Έλληνας διήγημα ε.φ. που να μην είναι δυστοπικό, μετακαταστροφικό.

 

Ωραία... Κατά τη δική σου γνώμη, λοιπόν, ποια είναι η μελλοντολογική θεματολογία με την οποία μπορεί να ασχοληθεί η ΕΦ απο δώ και πέρα;

 

Επιπλέον, όλα όσα έγραψα δεν είναι καταστροφολογικά σενάρια. Αλλά, guess what? Σε μια ιστορία πρέπει πάντα κάτι να γίνεται, και συνήθως αυτό που γίνεται δεν είναι κάτι το πολύ καλό, έτσι ώστε να μπαίνει ο τροχός σε κίνηση και να έχουν κάτι να κάνουν οι χαρακτήρες. Γιαυτό κιόλας τόσες λίγες ιστορίες είναι γραμμένες σε ουτοπίες... εκτός αν η ουτοπία βρίσκεται στην αρχή της παρακμής της. Μια ουτοπία που είναι, απλά, ουτοπία και τίποτα δεν απειλεί την ισορροπία δεν έχει ενδιαφέρον.

Link to comment
Share on other sites

Προβληματα προκυπτουν κι απο μια μαλλον καλη ανακαλυψη.Πχ το ανσιμπλ στο "The Dispossessed" της Λεγκεν...

Επισης μπορει τα προβληματα να ειναι καθημερινα,προσωπικα...οτιδηποτε!Απλα η κοινωνια μπορει να ειναι καπως διαφορετικη.Το να μην ειναι καλη ουτοπια δεν συνεπαγεται οτι θα ειναι ντε και καλα μια τρομακτικη δυστοπια.

Χα...θυμαμαι μια σκηνη απο μια παμπαλαια ταινια απρομαυρη που ελεγε "Δε γιαρ του θαουαζαντ..." και εδειχνε διαστημοπλοια στους δρομους των πολεων κτλ κτλ.Επισης οι φουτουριστικες περιπετιες που βλεπουμε σε ταινιες δεκαετιας 80(!!!) αναφερουν τρελα πραγματα για τη δεκαετια μας!Δηλαδη ακομη και πιο προσφατα καναν λαθη οσον αφορα την προοδο.

Αυτο με τι προβλεψεις του Κλαρκ δε το ξερει κανεις?Νταμν!Δε το βρισκω στο νετ.Πρεπει να το γραψω και να το στειλω...

Link to comment
Share on other sites

Επίσης ο Peter Hamilton στο Night's Dawn Trilogy περιγράφει πως θα είναι η Γη στο μέλλον αφού έχει καταστραφεί το περιβάλλον, περιγράδει ειδικά εμφυτεύματα στον εγκέφαλο με τα οποία μαθαίνεις, επικοινωνείς, καταγράφεις και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.

 

Περιγράφει τους Εδενιστές, οι οποίοι έχουν ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να έχουν τηλεπάθεια μεταξύ τους (αν και ο όρος τηλεπάθεια δεν το περιγράφει ακριβώς).

 

Περιγράφει τρόπο για να νικηθεί η ταχύτητα του φωτός, αποικίες στο Διάστημα, εξωγήϊνους οι οποίοι δεν είναι ανθρωπόμορφοι και έχουν τελείως διαφορετική ψυχολογία από την ανθρώπινη.

 

Και αυτά όλα μέσα σε μία τριλογία ενός μόνο ανθρώπου.

Link to comment
Share on other sites

Bardos said

Ωραία... Κατά τη δική σου γνώμη, λοιπόν, ποια είναι η μελλοντολογική θεματολογία με την οποία μπορεί να ασχοληθεί η ΕΦ απο δώ και πέρα;

 

Oτιδήποτε θέλει ο κάθε συγγραφέας ανάλογα με το "όραμα" το οποίο μπορεί να φαντάζεται για το μέλλον. Έστι όπως το θέτεις είναι σαν κάποιος συγγραφέας να "πρέπει" να περιοριστεί σε λίγα θέματα.

 

 

Μια ουτοπία που είναι, απλά, ουτοπία και τίποτα δεν απειλεί την ισορροπία δεν έχει ενδιαφέρον.

 

Aν και περιγράφεις μάλλον την "επική" φαντασία (επιστημονική η μυθική) ποιος είπε πως μια ουτοπία δεν έχει ενδιαφέρον. Αν, όπως συχνά λες και ο ίδιος, οι χαρακτήρες και η γραφή έχουν ενδιαφέρον μπορεί να βγει κάτι εξαιρετικό. Και φυσικά ΠΑΝΤΑ κάτι συμβαίνει. Άσε που δεν έχω δει και πολλές ουτοπίες στην ε.φ. Περισσότερο προσπάθειες προς μια ουτοπία. Σε αντίθεση με άλλα λογοτεχνικά είδη, στην ε.φ. ακόμα και μια απλή εφεύρεση, όπως το σχέδιο ενός συνδετήρα, μπορεί να γίνει έναυσμα για μια καλή ιστορία. Αυτά δηλαδή που λεει περίπου κι ο Χείρων παραπάνω.

 

Θα πρέπει να ψάξω να βρω παιδιά κάποια παλιά κόμικς που έχω της δεκαετίας του 60 που είχαν μέσα ιστορίες στα φουτουριστικά έτη 1977, 1980, 1990, 2007 κλπ. Έχουν πολύ πλάκα και για μερικούς και νοσταλγία.

Είναι αλήθεια πως αλλιώς φαντάζονταν το "μέλλον" και αλλιώς είναι. Το φαντάζονταν ίσως κάπως πιο "φωτεινό" από οτι σήμερα είναι, ή από οτι σήμερα φανταζόμαστε τα πράγματα 100 ή 200 χρόνια μετά.

Πάντως προτιμώ να ζω με τις πιο "φωτεινές" φαντασιώσεις, που μερικές φορές δεν είναι και τόσο φαντασιώσεις, προτιμώ να ενθουσιάζομαι από το σκάφος που θα πάει στην Αφροδίτη σε λίγους μήνες, ή την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη σε καμμια δεκαετία (αν γίνει) παρά ένα μέλλον που θυμίζει μεσαίωνα με τεχνολογία.

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Oτιδήποτε θέλει ο κάθε συγγραφέας ανάλογα με το "όραμα" το οποίο μπορεί να φαντάζεται για το μέλλον. Έστι όπως το θέτεις είναι σαν κάποιος συγγραφέας να "πρέπει" να περιοριστεί σε λίγα θέματα.

 

Μα, η Τρίλιαν ρώτησε, με τι θα μπορούσε να ασχοληθεί η ΕΦ σήμερα, γιαυτό έκανα μια λίστα. Εννοείται πως είναι η δική μου λίστα, όχι ο Νόμος του Θεού. Είναι, απλά, οι δικές μου ιδέες για ιστορίες ΕΦ. Και είναι ιδέες που εγώ, έτσι κι αλλιώς, ποτέ δε θα γράψω, γιατί αυτά τα πράγματα ουδέποτε με συγκινούσαν.

 

Aν και περιγράφεις μάλλον την "επική" φαντασία (επιστημονική η μυθική)

 

:eek:

 

Όχι. Περιγράφω τη βασική δομή κάθε ιστορίας: ότι, δλδ, πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλιώς δεν έχεις καθόλου ιστορία.

 

ποιος είπε πως μια ουτοπία δεν έχει ενδιαφέρον. Αν, όπως συχνά λες και ο ίδιος, οι χαρακτήρες και η γραφή έχουν ενδιαφέρον μπορεί να βγει κάτι εξαιρετικό. Και φυσικά ΠΑΝΤΑ κάτι συμβαίνει. Άσε που δεν έχω δει και πολλές ουτοπίες στην ε.φ. Περισσότερο προσπάθειες προς μια ουτοπία. Σε αντίθεση με άλλα λογοτεχνικά είδη, στην ε.φ. ακόμα και μια απλή εφεύρεση, όπως το σχέδιο ενός συνδετήρα, μπορεί να γίνει έναυσμα για μια καλή ιστορία. Αυτά δηλαδή που λεει περίπου κι ο Χείρων παραπάνω.

 

Μα, αυτό λέω, βρε συ: ότι σχεδόν ποτέ δε βλέπεις ουτοπίες, γιατί δεν έχουν ενδιαφέρον. Ή το σκηνικό είναι μια ουτοπία που καταστρέφεται --άρα, παύει να είναι ουτοπία-- ή είναι μια δύσκολη περίοδος από την οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν και, ενδεχομένως, να φτάσουν σε μια ουτοπία (κι εκεί να τελειώσει κι η ιστορία μας) --προσωρινή ουτοπία, συνήθως, όπως είναι όλες οι ουτοπίες.

 

Επισης μπορει τα προβληματα να ειναι καθημερινα,προσωπικα...οτιδηποτε!Απλα η κοινωνια μπορει να ειναι καπως διαφορετικη.Το να μην ειναι καλη ουτοπια δεν συνεπαγεται οτι θα ειναι ντε και καλα μια τρομακτικη δυστοπια.

 

Δεν είπα ότι πρέπει να είναι, ντε και καλά, τρομακτική δυστοπία. Είπα ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για να έχεις μια ιστορία.

 

Είναι αλήθεια πως αλλιώς φαντάζονταν το "μέλλον" και αλλιώς είναι. Το φαντάζονταν ίσως κάπως πιο "φωτεινό" από οτι σήμερα είναι, ή από οτι σήμερα φανταζόμαστε τα πράγματα 100 ή 200 χρόνια μετά.

Πάντως προτιμώ να ζω με τις πιο "φωτεινές" φαντασιώσεις, που μερικές φορές δεν είναι και τόσο φαντασιώσεις, προτιμώ να ενθουσιάζομαι από το σκάφος που θα πάει στην Αφροδίτη σε λίγους μήνες, ή την επανδρωμένη αποστολή στον Άρη σε καμμια δεκαετία (αν γίνει) παρά ένα μέλλον που θυμίζει μεσαίωνα με τεχνολογία.

 

Να, βλέπεις; Εδώ είναι η διαφορά στο γούστο μας. Εμένα δε με συγκινούν τα ταξίδια ή οι αποικισμοί σε άλλους πλανητές και τα σχετικά.

 

Και κάτι σαν αυτό που λέει η Βούλα--

 

Επίσης ο Peter Hamilton στο Night's Dawn Trilogy περιγράφει πως θα είναι η Γη στο μέλλον αφού έχει καταστραφεί το περιβάλλον, περιγράδει ειδικά εμφυτεύματα στον εγκέφαλο με τα οποία μαθαίνεις, επικοινωνείς, καταγράφεις και μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.

 

Περιγράφει τους Εδενιστές, οι οποίοι έχουν ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να έχουν τηλεπάθεια μεταξύ τους (αν και ο όρος τηλεπάθεια δεν το περιγράφει ακριβώς).

 

Περιγράφει τρόπο για να νικηθεί η ταχύτητα του φωτός, αποικίες στο Διάστημα, εξωγήϊνους οι οποίοι δεν είναι ανθρωπόμορφοι και έχουν τελείως διαφορετική ψυχολογία από την ανθρώπινη.

 

Και αυτά όλα μέσα σε μία τριλογία ενός μόνο ανθρώπου.

 

--στα δικά μου αφτιά ηχεί σαν: This trilogy has it all: elves, dragons, sorcery, powerful gods, sword-wielding heroes! Μου φαίνονται χιλιοειπωμένα όλα αυτά με τα εμφυτεύματα, τα ταξίδια με την ταχύτητα του φωτός, τους εξωγήινους από τις άλλες γωνιές του Διαστήματος, κτλ.

 

Βέβαια, η συγκεκριμένη τριλογία πιθανώς να είναι αξιόλογη' δεν μπορώ να το κρίνω αυτό, καθώς δεν την έχω διαβάσει. Απλά, θέλω να εξηγήσω, ως γενική ιδέα, τι προσωπικά δεν με ελκύει.

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως το θέμα της δεν είναι ούτε η τεχνολογία ούτε το περιβάλλον ούτε τίποτε από αυτά που είπα. Τα συγκεκριμένα είναι μέρος απλώς του κόσμου όπου εξελίσσεται η κεντρική ιστορία. Η οποία είναι πολύ πιό εσωτεριστική και έχει να κάνει με τον ίδιο τον άνθρωπο και τις φοβίες του. Αν και είναι 3 τόμοι των 1000-1200 σελίδων ο καθένας αξίζει να διαβαστεί από όλους.

Link to comment
Share on other sites

Μα, η Τρίλιαν ρώτησε, με τι θα μπορούσε να ασχοληθεί η ΕΦ σήμερα, γιαυτό έκανα μια λίστα.

 

H αλήθεια είναι ότι δε ρώτησα αυτό :p. Ρώτησα ποιες απο τις ήδη υπάρχουσες προβλέψεις της ΕΦ (και κυρίως απο τα πιο παλιά) είναι ακόμα πιθανές - και ποιες όχι.

 

Ας πούμε το γεγονός ότι όλοι σχεδόν περιγράφουν τη δεκαετία μας ώς απίστευτα προχωρημένη τεχνολογικά και με ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, πιστεύω έιναι πολύ ενδιαφέρον. Γιατί δεν είμαστε έτσι τελικα? Θα μπορούσαμε να έχουμε βάσεις στο διάστημα, πχ. Αλλά...έμεινε στη μέση το όλο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Ας πούμε το γεγονός ότι όλοι σχεδόν περιγράφουν τη δεκαετία μας ώς απίστευτα προχωρημένη τεχνολογικά και με ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, πιστεύω έιναι πολύ ενδιαφέρον. Γιατί δεν είμαστε έτσι τελικα?

 

Κοίτα... είμαστε έτσι. Είμαστε πολύ τεχνολογικά εξελιγμένοι. Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε μόνο τεχνολογικά εξελιγμένοι, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε και διανοητικά εξελιγμένοι. Ο άνθρωπος δεν έχει αλλάξει και πολύ, εκτός απ'το γεγονός ότι έχει γίνει πιο μαλθακός απ'ό,τι παλιότερα. Άλλο θέμα αυτό, βέβαια.

 

Τώρα, όσον αφορά το γιατί δεν είναι τα πράγματα όπως κάποιοι τα είχαν περιγράψει σε βιβλία ΕΦ, νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή: Μα, φυσικά, γιατί είναι επιστημονική φαντασία. Οι συγγραφείς έκαναν κάποιες υποθέσεις, ή σκέφτονταν πώς θα ήθελαν ή πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Από το σκέφτομαι πώς θα μπορούσε/ήθελα να είναι κάτι μέχρι το πώς είναι κάτι στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Εδώ υπάρχουν επιστήμονες που προσπαθούν να προβλέψουν κάποια πράγματα, βάσει στατιστικών, και πέφτουν έξω... Το μέλλον δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί.

 

 

Θα μπορούσαμε να έχουμε βάσεις στο διάστημα, πχ. Αλλά...έμεινε στη μέση το όλο θέμα.

 

Θα μπορούσαμε;

 

Δεν ξέρω αν τεχνολογικά θα μπορούσαμε, αλλά, σίγουρα, το κόστος δε συμφέρει σε σχέση με το ώφελος, γιαυτό κιόλας αυτά τα προγράμματα εγκαταλείφθηκαν. Ειδικά μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο έπαψαν να έχουν το νόημα που είχαν.

Link to comment
Share on other sites

Ε εντάξει δεν έχουν εγκαταληφθεί κιόλας. Απλά περνάνε στα "ψιλά" τώρα

από τα ΜΜΕ οπότε περνάνε και στα ψιλά στην ανθρώπινη συνείδηση.

 

Το γούστο είναι κατανοητό Βάρδε, αλλά τουλάχιστον βιβλία ε.φ. όπως αυτά που αναφέρει η Βούλα, δεν ασχολούνται απλά με το τι κάνουν τα εμφυτεύματα ή πως γίνονται οι αποικίες στο διάστημα, αλλά και πως αλλάζει η ίδια η ανθρώπινη φύση, η ανθρωπότητα, από όλα αυτά, και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Εμένα αυτό είναι που με μαγεύει πραγματικά.

 

Στ'αλήθεια, ακόμα και μικρός ενώ μου άρεσε η ιδέα πως στο μέλλον θα έχουμε την τάδε η δείνα εφεύρεση, με έλκυε περισσότερο το πως αυτά θα μας άλλαζαν σαν ανθρώπους με τις δυνατότητες που θα μας άνοιγαν.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι φαντασία, αλλά κάποια απο αυτά έχουν κάποια βάση, και κυρίως είναι πολύ ενδιαφέρον να δεις πού έκαναν το "λάθος" στις προβλέψεις. Υπολόγισαν λάθος τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας? Πήραν ως δεδομένες καταστάσεις που δεν έπρεπε? Βασίστηκαν σε λάθος αξιώματα? κτλ

 

Ας πούμε, αν είχε συνεχιστεί ο Ψυχρός πόλεμος έστω για λίγο ακόμα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. (όσον αφορά το διάστημα).¨Οσο για την τεχνολογία, πιστεύω ότι πολλά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν το "θέλαμε". Σκεφτείτε σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα ανακαλύφθηκε η πυρηνική βόμβα. Γιατί? Μα γιατί υπήρχε κίνητρο! Ας πούμε χαλαρά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε το κατάλληλο υποκατάστατο για το πετρέλαιο, αλλά μπαίνουν άλλα (και άλλοι) στη μέση.

Link to comment
Share on other sites

Ε εντάξει δεν έχουν εγκαταληφθεί κιόλας. Απλά περνάνε στα "ψιλά" τώρα

από τα ΜΜΕ οπότε περνάνε και στα ψιλά στην ανθρώπινη συνείδηση.

 

Έλα τώρα. Το ξέρεις ότι δεν ασχολούνται πια τόσο όσο παλιά με το διαστημικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ώφελος από το θέμα, και τα κόστη είναι τεράστια. Κι αν γινόταν κάτι σημαντικό, πίστεψέ με, τα ΜΜΕ θα το κυνηγούσαν όπως οι γάτες κυνηγάνε τους ποντικούς. :black cat:

 

Το γούστο είναι κατανοητό Βάρδε, αλλά τουλάχιστον βιβλία ε.φ. όπως αυτά που αναφέρει η Βούλα, δεν ασχολούνται απλά με το τι κάνουν τα εμφυτεύματα ή πως γίνονται οι αποικίες στο διάστημα, αλλά και πως αλλάζει η ίδια η ανθρώπινη φύση, η ανθρωπότητα, από όλα αυτά, και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Εμένα αυτό είναι που με μαγεύει πραγματικά.

 

Μα, όπως σου είπα, δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο, όποτε δεν μπορώ να εκφέρω άποψη σχετικά με το αν είναι καλό ή μη. Απλά, αυτού του στιλ το τεχνολογικό background δεν με ελκύει προσωπικά. Αυτό είπα.

 

Μπρε, τα διαβάζεις αυτά που γράφω; :o

 

Στ'αλήθεια, ακόμα και μικρός ενώ μου άρεσε η ιδέα πως στο μέλλον θα έχουμε την τάδε η δείνα εφεύρεση, με έλκυε περισσότερο το πως αυτά θα μας άλλαζαν σαν ανθρώπους με τις δυνατότητες που θα μας άνοιγαν.

 

Μα, έχουμε αρκετές τεχνολογικές εφευρέσεις. Όπως το Διαδίκτυο, τα κινητά, τα κλιματιστικά. Πόσο νομίζεις ότι μας έχουν αλλάξει ως ανθρώπους;

 

Ναι, είναι φαντασία, αλλά κάποια απο αυτά έχουν κάποια βάση, και κυρίως είναι πολύ ενδιαφέρον να δεις πού έκαναν το "λάθος" στις προβλέψεις. Υπολόγισαν λάθος τους ρυθμούς ανάπτυξης της τεχνολογίας? Πήραν ως δεδομένες καταστάσεις που δεν έπρεπε? Βασίστηκαν σε λάθος αξιώματα? κτλ

 

Νομίζω ότι πήραν καταστάσεις και τις υπέκτειναν σε υποθετική βάση, βάζοντας μέσα πολλή φαντασία. Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να τα είχαν προβλέψει, όπως και κάποια τα προέβλεψαν, στο περίπου, αλλά, σε γενικές γραμμές, δεν το θεωρώ πολύ εφικτό να προβλέψεις το μέλλον μέσα από απλές υποθέσεις.

 

Ας πούμε, αν είχε συνεχιστεί ο Ψυχρός πόλεμος έστω για λίγο ακόμα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. (όσον αφορά το διάστημα).¨Οσο για την τεχνολογία, πιστεύω ότι πολλά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν το "θέλαμε". Σκεφτείτε σε πόσο μικρό χρονικό διάστημα ανακαλύφθηκε η πυρηνική βόμβα. Γιατί? Μα γιατί υπήρχε κίνητρο! Ας πούμε χαλαρά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε το κατάλληλο υποκατάστατο για το πετρέλαιο, αλλά μπαίνουν άλλα (και άλλοι) στη μέση.

 

Ήδη ψάχνουν υποκατάσταστα, γιατί το πετρέλαιο είναι βέβαιο ότι, κάποτε, θα τελειώσει. Ένα από τα πιο βασικά υποκατάστατα είναι το φυσικό αέριο' μετά, έρχεται η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια... Δε θα ήταν ενδιαφέρον πώς θα λειτουργούσε ο σύγχρονος κόσμος χωρίς πετρέλαιο;

Link to comment
Share on other sites

Παιδια μην παραβλέπετε τόσο "ξεδιάντροπα" το γεγονός οτι η πρόοδος της τεχνολογικής εξέλιξης

τα τελευταία 60 χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απο την πρόοδο της εξέλιξης που έχει κάνει ο

άνθρωπος απο την ανακάλυψη του τροχού μέχρι τις αρχές του ψυχρού πολέμου (ή έστω τον ww2)

Αν αυτός ο ρυθμός συνεχίσει με τις ίδιες αναλογίες αυξησης ρυθμού σε μερικούς αιώνες θα είναι

κυρίαρχος του Γαλαξία (αν όχι και πιο πέρα).

 

Έλα τώρα. Το ξέρεις ότι δεν ασχολούνται πια τόσο όσο παλιά με το διαστημικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ώφελος από το θέμα, και τα κόστη είναι τεράστια. Κι αν γινόταν κάτι σημαντικό, πίστεψέ με, τα ΜΜΕ θα το κυνηγούσαν όπως οι γάτες κυνηγάνε τους ποντικούς. :black cat:

 

???? τι θέλει εδω να πει ο ποιητής? Φυσικά και ΝΑΣΑ και ΕΣΑ τρέχουν για την πρωτιά στον Αρη, όμως

άλλο πράγμα η Σελήνη -που είναι δίπλα μας- κι άλλο ο Αρης που απέχει αν θυμάμα καλά 20 λεπτά φωτός

(8 απέχει ο ήλιος)

Link to comment
Share on other sites

Γιατι, και η Σελήνη, δεν την έχουμε "εξαντλήσει". Κι ακόμα και για τον Άρη που παρουσιάζει προβλήματα, θα είχαμε μεγαλύτερες εξελίξεις αν δεν μας απασχολούσαν άλλα σε γήινο επίπεδο.

 

Επίσης, κάτι άλλο που ήθελα να πω και το ξέχασα για το 1984. Μπορεί να έχει στοιχεία Εφ, αλλά είναι πολιτικό βιβλιο. Η ημερομηνία επιλέχτηκε επίτηδες κοντινή για να τονίσει την κατάσταση. (Ισως και να έχει και κάποια πιο ειδικη σημασία, αλλά δε θυμάμαι καλά τώρα) Η έννοια του Μεγάλου Αδερφού δεν έχει να κάνει τόσο με την παρακολούθηση όσο με τα κίνητρα αυτής. Με την επιμονή και τη σκληρότητα της και το σκεπτικό πίσω απο αυτή. Οπότε γενικά το 1984 είναι περίεργη περίπτωση και δε νομίζω ότι ταιριάζει τόσο στο φανταστικό, γιατί στην ουσία περιγράφει πρακτικές της εποχής, απλά τραβηγμένες για να τονίζει τη φρικαλαιότητα τους.

Link to comment
Share on other sites

trill cool down, όχι πως κι εγώ δε σκέφτομαι έτσι, αλλα για να δείς ρεαλιστικά πως έχει η

πραγματικότητα δεν έχεις παρα να ακούσεις ιστορίες ανθρώπων που απέχουν ηλικειακά

μόλις 20 - 30 χρόνια, και θα καταλάβεις για τι ρυθμούς μιλάμε (και εδώ δεν αναφερομαι μονο

στην τεχνολογική εξέλιξη). Προσωπικά, όταν ακούω απο ανθρώπους μεγαλύτερους να μου λένε για

τις συνθήκες στα σχολεία, τις εργασιακες συνθήκες και την οικονομική κατάσταση της τότε εποχής

νοιώθω σαν εξωγήινος, και απλά αναρρωτιέμαι ΓΙΑΤΙ δεν αυτοκτονούσαν αν ήταν έτσι τα πράγματα!

Link to comment
Share on other sites

:o Μα είμαι cool :). Ακούστηκα μη κουλ? my mistake.

 

Μα συμφωνώ κι εγω μ αυτό που λες. Η γιαγιά μου όταν είδε τηλεόραση κοίταγε απο κάτω να βρει τα πόδια της παρουσιάστριας. Και τώρα ο ανιψιος μου που είναι μόλις 6 χρονών ξέρει τι είναι η τηλεμεταφορά και χειρίζεται το pc καλύτερα απο τους γονείς μου.

 

Απλά βλέπω ότι όλη αυτή η πρόοδος δεν συνοδεύεται από αντίστοιχου μεγέθους κοινωνικές αλλαγές, Η μάλλον πλανητικες. Σε μια γενικότερη θεώρηση των πραγμάτων, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ας πουμε πολλά βιβλια ΕΦ περιγράφουν μια πλανητική διακυβέρνηση. Τιποτα προς τα κει. Μεγάλες εξελίξεις στο διάστημα. Ούτε κι εκεί κάτι. Πόσες προειδοποιήσεις για το περιβάλλον. Και πάλι τίποτα.

 

Και όλα αυτά τα βρίσκω ενδιαφέροντα να τα σκέφτομαι :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..