Jump to content

Φανταστική Λογοτεχνία βασισμένη σε διάφορες παραδόσεις


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Αυτό το topic με ενέπνευσε ο Blackcloak (από εδώ) να το ανοίξω.

 

Έχετε να προτείνετε βιβλία που βασίζονται σε διάφορες παραδώσεις;

 

Εγώ, κατ'αρχήν, έχω παρατηρήσει ότι ο David Gemmel έχει γράψει αρκετά βασισμένα στην Αρχαία Ελλάδα, όπως (νομίζω) το Lion of Macedonia. Και δεν είναι ο μόνος. Το ίδιο έχουν κάνει κι άλλοι, πολλοί ξένοι συγγραφείς. Θα έκανα μια αναζήτηση στο Amazon να βρω διάφορα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι πολύ κουρασμένος. Οπότε, θα επανέλθω. :)

 

Επίσης, το Dragon Waiting του Ford, εκτός από πολύ καλό ανάγνωσμα, είναι βασισμένο, εν μέρει, στη βυζαντινή παράδοση.

Link to comment
Share on other sites

αν κι εχω διαβάσει πάρα πολλά (κυρίως διηγήματα), δυο βιβλία που μουρχονται τώρα είναι το πάρα πολύ καλό "η ψυχή των μύθων" του Θωμά Μαστακούρη που έχει διασκευές μύθων απο τις παραδώσεις αρκετών λαών, και το "Τραγούδι της Τροίας" (δε θυμάμαι το όνομα της συγγραφέα, πάντως θυμάμαι πως ήταν Σκωτσέζα).

Επίσεις κορυφαίο θεωρώ και το "Ιδε ο άνθρωπος" του Μούρκοκ που είναι ΕΦ βασισμένη στις εβραικές παραδώσεις και στο χρηστιανικό μύθο. χμμμ.... είναι πολλά πάντως που κυκλοφορούν...

Link to comment
Share on other sites

Για να δούμε...Ο Μανφρέντι έχει γράψει πάρα πολλά φαντασίας βασισμένα στους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας...Επίσης, το Επιστροφή στη Γη του Ζελάζνυ είναι κι αυτό γεμάτο από την ελληνική παράδοση. Το Ϊλιον του Dan Simmons (ΕΦ αυτή τη φορά) που αν κι έχει στοιχεία κι απο άλλες παραδόσεις, το βασικό κόνσεπτ αφορά τον πόλεμο της Τροίας. Θα έβαζα και τον Πόλεμο των θεών, του Gaiman, έχει παραδόσεις από πάρα πολλούς λαούς (αν και όχι ελληνικές). Α και το Μανιτού του Μάστερτον, που βασίζεται στους ινδιάνικους μύθους.Χμ....Οι θρύλοι των Οτόρι επίσης, είναι εξολοκλήρου βασισμένοι στην ιαπωνική κουλτούρα...Το Λιλιθ επίσης (δε θυμάμαι συγγραφέα) ασχολείται φυσικά με το μύθο της Λίλιθ...

 

Αυτά επί του παρόντος, δε μου ρχονται άλλα τώρα :)

Link to comment
Share on other sites

O Zelazny γενικά είχε μια αγάπη προς την μυθολογία, εκτός από το This immortal υπάρχουν τα Lord of Light (ινδουιστική μυθολογία), Eye of Cat (Ινδιάνικη μυθολογία), Creatures of Light and Darkness (Αιγυπτιακή μυθολογία) ενω και το Amber στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αγγλοσαξονικές και κέλτικες παραδόσεις.

 

Επίσης υπάρχουν και τα άπειρα βιβλία που έχουν γραφτεί πάνω στον Εβραϊκό μύθο του Golem, με πιο γνωστό το κλασσικό Der Golem του Gustav Meyrink.

Link to comment
Share on other sites

Gather Darkness! απο Leiber που είναι επηρεασμένο από τους μεσαίωνικους θρύλους για μάγισες.

Link to comment
Share on other sites

βασικά το μεγαλύτερο μέρος της φανταστικής λογοτεχνίας είναι βασισμένο σε κάποια μεσαιωνικά πρότυπα ή και αρχαιότερα.... τωρα που το ξανασκέφτομαι, δε βγαινει άκρη, αφού η ίδια η φανταστική λογοτεχνία σώζει αρκετά μεγάλο μέρος των παραδόσεων φτιάχνοντας ιστορίες βασισμένες πάνω σε αυτες

Link to comment
Share on other sites

A. Ξέχασα το τραγούδι της Κάλι, απο την ινδουιστική παράδοση.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..