Jump to content

Η Προσφορά των Βιβλίων Συγκριτικά με Άλλα Μέσα


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Η εποχή μας είναι η εποχή του θεάματος. Πολλά, πολλά, πολλά πολύχρωμα φωτάκια που τυφλώνουν τα μάτια. Πολλές κινοιύμενες φιγούρες που μας ζαλίζουν. Πολλές μεγάλες οθόνες, μέσα στις οποίες μπορείς να χαθείς.

 

Γιατί τα βιβλία δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα; Όταν μπορείς να καθίσεις και να δεις μια ιστορία να εκτυλίσσεται στην πελώρια, επίπεδη οθόνη που έχεις στον τοίχο σου, γιατί να κάθεσαι να βγάζεις τους δύστυχους οφθαλμούς σου, διαβάζοντας μικρά, μαύρα γραμματάκια επάνω σε λευκό χαρτί;

 

Και, όχι, δε θέλω να θίξω το θέμα των βιβλίων και των ηλεκτρονικών βιβλία. Τα βιβλία είναι βιβλία, σε οποιαδήποτε μορφή, ηλεκτρονική ή χειροπιαστή. Δεν είναι ταινίες, δεν είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δεν είναι θέαμα.

 

Όταν έχεις, λοιπόν, όλα αυτά τα θεάματα, γιατί να καθίσεις να διαβάσεις βιβλία, ακόμα, στην εποχή μας; Επομένως, γιατί νομίζετε ότι τα βιβλία εξακολουθούν κρατάνε το κάστρο τους και δεν έχουν παραδώσει τα όπλα; Τι μας προσφέρουν σε σχέση με τα άλλα μέσα;

Link to comment
Share on other sites

Τα βιβλία είναι ίσως το πιο φτηνό μέσο για να διηγηθείς μια ιστορία. Για αυτό και παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, οπότε χωρούν περισσότερα διαφορετικά πράγματα, που ίσως δε συμφέρουν να βγούν σε κάποια άλλη μορφή.

Επιπρόσθετα, επειδή είναι μόνο λέξεις, ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία και η ικανότητα του συγγραφέα, και όχι φυσικοί περιορισμοί (πχ οπτικά εφέ) ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η φαντασία του αναγνώστη.

Επισπρόσθετα, τα βιβλία υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρούς κανόνες παραγωγής. Δεν πρέπει να παραχθούν σε συγκεκριμένο μέγεθος όπως πχ οι ταινίες όσον αφορά τη διάρκεια, ενώ η μορφή τους προσφέρει πολλές ευκολίες (πόσες ταινίες μπορείτε να δειτε μέσα στο λεωφορείο - και με τι κόστος;)

Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα βιβλία δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα; Όταν μπορείς να καθίσεις και να δεις μια ιστορία να εκτυλίσσεται στην πελώρια, επίπεδη οθόνη που έχεις στον τοίχο σου, γιατί να κάθεσαι να βγάζεις τους δύστυχους οφθαλμούς σου, διαβάζοντας μικρά, μαύρα γραμματάκια επάνω σε λευκό χαρτί;

Απ'ό,τι αντιλαμβάνομαι εγώ, όλο και λιγοστεύουν τα άτομα που θα κάτσουν να διαβάσουν ένα βιβλίο. Και αυτό ίσως να φέρει το Τέλος (μπρρ...) των βιβλίων...οκ, ίσως όχι το οριστικό, αλλά τέλος πάντων, αυτοί που κάθονται και διαβάζουν είναι κάπως "ιδιαίτεροί", "έξω του μέσου όρου"....ή μήπως τελικά ζω στον κόσμο μου? :p

 

Αυτά....

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν θα το σκεφτόμουν από μόνος μου, θα συμφωνήσω με τον Nihilio. Τα βιβλία παραμένουν μια φτηνή (τουλάχιστον για τον παραγωγό) και βολική λύση που είναι σχετικά προσβάσιμη σε όλους, ενώ την ίδια στιγμή τα φωτάκια και οι οθόνες, όσο κι αν έχουν αναπτυχθεί, μπορούν να αγγίξουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (παγκοσμίως) για την ώρα. Και βέβαια τα βιβλία έχουν μια ιστορία και εξέλιξη μερικών αιώνων ενώ η τεχνολογία του θεάματος μόνο μερικών δεκαετιών. Άρα είναι σχετικά νωρίς ακόμα για να μιλάμε για εξάλειψη των βιβλίων από την βιομηχανία της εικόνας. Σε 50 ή 100 χρόνια από τώρα θα υπάρχει μια σαφώς πιο ενδεικτική εικόνα για τις πιθάνοτητες επιβίωσης του βιβλίου.

 

Δεν έγραψα τίποτα για "την μαγεία του βιβλίου" κλπ γιατί αυτό είναι τελείως υποκειμενικό καθώς αυτό που εγώ θεωρώ μαγεία για τον περισσότερο κόσμο μεταμορφώνεται σε αγγαρεία.

Link to comment
Share on other sites

Ο καιρός περνάει, τα μέσα αυξάνονται, γεννιούνται νέες μορφές τέχνης. Κι όμως, οι παλιές δεν χάνονται. Τα βιβλία δεν πρόκειται να χαθούν επειδή τώρα έχουμε και ταινίες, όπως δεν χάθηκε η ζωγραφική επειδή κατάφεραν οι άνθρωποι να βγάλουν φωτογραφίες. Άλλο πράγμα κάνουν οι ταινίες και άλλο τα βιβλία. Τα βιβλία σε αφήνουν να φανταστείς, σε αφήνουν ελεύθερο. Ο συγγραφέας κάνει αρκετή δουλειά, αλλά το βιβλίο δεν ολοκληρώνεται παρά μόνο όταν φτάσει στον αναγνώστη, και είναι αρκετά διαφορετική εμπειρία για κάθε αναγνώστη. Η ταινία από την άλλη δίνει στον δημιουργό την ευκαιρία να δείξει ακριβώς αυτό που θέλει να δείξει. Ο θεατής δεν συμπληρώνει πολλά με τη φαντασία του, τουλάχιστον όχι στις ταινίες που διηγούνται μια ιστορία γραμμικά. Φυσικά και πάλι, μια ταινία είναι διαφορετική εμπειρία για τον κάθε άνθρωπο, αλλά το όραμα του δημιουργού βγαίνει στον έξω κόσμο πιο ξεκάθαρο με την ταινία. Βλέπουμε ό,τι βλέπει, σε συνδυασμό με κάποιες από τις ιδέες του. Με το βιβλίο βλέπουμε ένα αχνό σχεδιάγραμμα αυτών που βλέπει, και πολλές από τις ιδέες του. Έπειτα είναι και πρακτικό το θέμα. Το βιβλίο το παίρνεις μαζί σου, το διαβάζεις στο μετρό, ακούς μουσική διαβάζοντάς το. Την ταινία τη βλέπεις στο σινεμά με φίλους, σπίτι σου κάτω απ' τις κουβερτούλες, προφανώς και δεν ακούς μουσική βλέποντάς την μιας κι έχει τη δική της μουσική... Άλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο. Προσωπικά σέβομαι και τα δυο αυτά μέσα το ίδιο. Ουσιαστικά σέβομαι όλες τις τέχνες το ίδιο.

Link to comment
Share on other sites

Το βιβλίο μπορεί να περιέχει όλες τις μορφές που παίρνει η τέχνη.Για σκεφτείτε το λίγο.

Περιέχει καταρχήν την λογοτεχνία (πεζογραφία και ποίηση).

Μπορεί να περιέχει την ζωγραφική,την γλυπτική,την φωτογραφία (δες λευκώματα και ημερολόγια).

Μπορεί να περιέχει ακόμα και το θέατρο (λογικό αφού είναι φορέας μετάδωσης του).

Μπορεί να περιέχει και την κινούμενη εικόνα (τόσα και τόσα βιβλία έχουν βγει που αναφέρονται στις σημαντικότερες στιγμές του κινηματογράφου).

Άρα που καταλήγω με όλα αυτά που αναφέρω;

Στο γεγονός πως το βιβλίο είναι αλληλένδετο με την ανθρώπινη πνοή,και η εξάληψη του θα ισοδυναμεί με εξαφάνηση και του είδους μας.

Το τι μορφή θα έχει σε 20 χρόνια το βιβλίο είναι θέμα για άλλο topic,το οποίο αν θέλετε το αρχίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Nομίζω πως αυτα που θα έγραφα τα καλύπτει η απάντηση της Αταλάντης.

Το βιβλίο σου δίνει τη δυνατότητα να πλάσεις μόνος σου τις εικόνες μιας ιστορίας, ενώ μια ταινία δείχνει το πως αντιλαμβάνεται ο σκηνοθέτης την ιστορία. Είναι δυο εντελώς διαφορετικά πραγματα, αφού το ένα σου απελευθερώνει τη φαντασία, ενώ για το δεύτερο δεν τη χρησιμοποιείς καν.

Οι διαφορετικοί άνθρωποι που θα δουν μια ταινία, θα έχουν δει ακριβώς τα ίδια πράγματα (φυσικά υπάρχουν εξαιρεσεις, όπως ήταν τα Ματριξ, αλλα είναι ελάχιστες), ενώ οι διαφορετικοί άνθρωποι που διαβάζουν κάποιο βιβλίο έχουν δεί εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Φυσικά και δε μπορει να σταματήσει η έκδοση βιβλίων. Αυτό που λογικότατα θα αλλάξει είναι μόνο η μορφή τους

.

Edited by brave
Link to comment
Share on other sites

Το θεμα ειναι οτι οταν θες να πεις κατι,η γραφη ειναι το καλυτερο μεσο.

Το να το πεις-ο προφορικος λογος-υστερει σε πολλα σημεια.Μπορει να μην το ακους καλα,να μην εχεις μεσο για να ακουσεις την ηχογραφηση,να μη γουσταρεις τη φωνη του εκφωνητη κτλ τκλ.

Το να το δειξεις-ο "οπτικος" λογος τπυο σινεμα-υστερει σε ακομη περισσοτερα.Πχ ερμηνειες ηθοποιων...

Εξαλλου,οι ταινιες βασιζονται σε γραπτα κειμενα,οπως και τα τραγουδια.Ο γραπτος λογος ειναι η βαση.

 

Παντως,Ντεοντονους,σημερα διαβαζουν πολυ πιο πολλα ατομα απο οτι τον προηγουμενο αιωνα ας πουμε.Εγω κι η αδερφη μου πχ διαβαζουμε πολυ.Ενω οι γονεις μας και οι θειοι μας καθολου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τα βιβλία είναι η τέλεια εικονική πραγματικότητα, για όσους έχουν την όρεξη να καθίσουν και να διαβάσουν. Δε νομίζω πως τίποτα μπορεί να σε απορροφήσει όπως ένα καλό βιβλίο.

 

Κατ'αρχήν, είναι θέμα χωρητικότητας (ελλείψει καλύτερης λέξης). Πόσες ώρες θα είναι μια ταινία; Πολλά πράγματα αναγκαστικά συμπυκνώνονται.

 

Κατά δεύτερον, ένα βιβλίο έχει να ποντάρει μόνο στο τι πραγματικά είναι η ιστορία του, οι χαρακτήρες του, κτλ. Δεν μπορεί να σε αποσπάσει με εφέ και τα σχετικά. Αυτά πρέπει να τα φτιάξεις εσύ --ως ένα βαθμό-- με το μυαλό σου. Βέβαια, το βιβλίο σε καθοδηγεί, αλλά δεν σε καθοδηγεί τυφλά' πρέπει κι ο δικός σου εγκέφαλος να δουλέψει, για να έχεις μια καλή εμπειρία.

 

Επίσης, σε ένα βιβλίο μπορεί ο συγγραφέας πολύ εύκολα να παρουσιάσει τις σκέψεις των χαρακτήρων. Αυτό σε μια ταινία είναι πολύ δύσκολο. Ακόμα και οι σπάνιες ταινίες που χρησιμοποιούν voice-over δεν μπορούν να φτάσουν εκεί όπου μπορεί ένα βιβλίο, κι αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά, αν το voice-over χρησιμοποιείται πολύ συχνά.

 

Και τέλος, όπως είπα αρχικά, το βιβλίο είναι η καλύτερη εικονική πραγματικότητα. Μπαίνεις πραγματικά μέσα στην ιστορία, γιατί καταβάλεις κι εσύ ο ίδιος μια προσπάθεια για να βρεθείς εκεί. Κι όσο πιο καλός είναι ο συγγραφέας, φυσικά, τόσο πιο εύκολα σε οδηγεί στον κόσμο του. Για μένα, το βιβλίο δεν μπορεί ν'αντικατασταθεί με τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Για μένα οι ταινίες είναι καλύτερες απ' τα βιβλία. Και δεν αναφέρομαι σε συγγεκριμένες ταινίες και συγκεκριμένα βιβλία, αλλά σαν είδη και μόνο.

Λόγοι:

-Η ταινία είναι πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να είσαι ξεκούραστος ούτε και να έχεις καθαρό μυαλό, αλλά απαιτεί κάποια προσοχή(και πάλι λιγότερη από το βιβλίο.)

-Η ταινία είναι πιο σύντομη. Π.χ. στο βιβλίο μια περίπλοκη περιγραφή που απαιτεί ένα δυο λεπτά για να τη διαβάσεις(και ίσως και να την ξαναδιαβάσεις) για να τη "δεις", στην ταινία είναι ένα πλάνο λίγων δευτερολέπτων.

-Η ταινία είναι ένα σύνθετο πράμα. Έχει το σενάριο, τη μουσική, την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, τα εφέ(αν έχει) και άλλα πράματα. Λαμβάνεις ένα σύνολο τεχνών την ίδια στιγμή. Πολυψυχαγωγείσαι.

 

Βέβαια δεν κάθεσαι σε ένα Forum που εστιάζεται πολύ στη λογοτεχνία να πεις ότι οι ταινίες είναι καλύτερες από τα βιβλία. Πάντως έτσι το νοιώθω εγώ. Οι καλύτερες ταινίες που έχω δει είναι ανώτερες σαν εμπειρία από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι καλές ταινίες που έχω δει είναι πολύ πολύ λίγες, ενώ στην πλειοψηφία τους τα βιβλία που διάβασα ήταν πολύ καλά.

Σε μια πολυσύνθετη τέχνη όπως ο κινηματογράφος το να πετύχεις το καλό είναι δύσκολο. Γιατί πρέπει σε όλους τους επί μέρους τομείς να είναι καλή ή τουλάχιστον να μην κάνει αισθητά κακή εντύπωση κάποιος απ' αυτούς. Σε ένα σύνολο πολλών ανθρώπων όλοι πρέπει να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να δουλέψει καλά η μεταξύ τους χημεία.

 

Και μια τελευταία διαπίστωση είναι ότι δεν πρόκειται για άμμεσα συγκρίσημα πράματα. Δεν γίνονται όλα τα βιβλία τανίες(εντάξει κάποιοι το κάνουν αλλά το αποτέλεσμα είναι αβυσσαλέα χαμηλό ή δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο από το οποίο προήλθε).

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια δεν κάθεσαι σε ένα Forum που εστιάζεται πολύ στη λογοτεχνία να πεις ότι οι ταινίες είναι καλύτερες από τα βιβλία. Πάντως έτσι το νοιώθω εγώ.

 

Και είναι καλοδεχούμενη η άποψή σου, darky. Δε σημαίνει ότι, επειδή εδώ είναι φόρουμ για βιβλία, δεν μπορεί να ειπωθεί μια άλλη άποψη.

 

Ωστόσο, μου κάνει εντύπωση ότι, παρότι ισχυρίζεσαι πως οι ταινίες είναι καλύτερες από τα βιβλία, μετά καταλήγεις να πεις πως τα περισσότερα βιβλία είναι καλύτερα από τις περισσότερες ταινίες.

 

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι καλές ταινίες που έχω δει είναι πολύ πολύ λίγες, ενώ στην πλειοψηφία τους τα βιβλία που διάβασα ήταν πολύ καλά.

 

Και το δικαιολογείς βάσει της πολυπλοκότητας του κινηματογράφου--

 

Σε μια πολυσύνθετη τέχνη όπως ο κινηματογράφος το να πετύχεις το καλό είναι δύσκολο. Γιατί πρέπει σε όλους τους επί μέρους τομείς να είναι καλή ή τουλάχιστον να μην κάνει αισθητά κακή εντύπωση κάποιος απ' αυτούς. Σε ένα σύνολο πολλών ανθρώπων όλοι πρέπει να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να δουλέψει καλά η μεταξύ τους χημεία.

 

--με το οποίο συμφωνώ. Κι εγώ θεωρώ πως είναι πολύ δυσκολότερο να παράγεις τέχνη που πρέπει να συγχρονήσεις πολλούς ανθρώπους, παρά να παράγεις τέχνη που την κάνει μόνο ένας άνθρωπος.

 

Ωστόσο, υπό ιδανικές συνθήκες, πιθανώς οι ταινίες να ήταν καλύτερο αφηγηματικό μέσο από τα βιβλία.

 

Και μια τελευταία διαπίστωση είναι ότι δεν πρόκειται για άμμεσα συγκρίσημα πράματα. Δεν γίνονται όλα τα βιβλία τανίες(εντάξει κάποιοι το κάνουν αλλά το αποτέλεσμα είναι αβυσσαλέα χαμηλό ή δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο από το οποίο προήλθε).

 

Και πάνω που ήθελα να σε ρωτήσω "Όμως πώς μπορείς σε μια ταινία να παρουσιάσεις τις σκέψεις των χαρακτήρων, όπως σε ένα βιβλίο;" έρχεσαι και με προλαβαίνεις. :)

Link to comment
Share on other sites

-Η ταινία είναι πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να είσαι ξεκούραστος ούτε και να έχεις καθαρό μυαλό, αλλά απαιτεί κάποια προσοχή(και πάλι λιγότερη από το βιβλίο.)

Χμμμ... θα διαφωνήσω σε αυτό. Υπάρχουν ταινίες οι οποίες θέλουν καθαρό μυαλό και πολύ προσοχή, όπως υπάρχουν και βιβλία τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε χωρίς ιδιαίτερη προσοχή. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κάποιος ξεκούραστος και να έχει καθαρό μυαλό για να διαβάσει. Εγώ τουλάχιστον όταν είμαι πολύ κουρασμένη προτιμώ να διαβάσω ένα εύκολο βιβλίο για να καθαρίσει το μυαλό μου αλλά αυτό μάλλον εξαρτάται από το πώς λειτουργεί ο κάθε άνθρωπος.

 

Κατά τα άλλα, η διαφορά κατά τη γνώμη μου ανάμεσα στον κινηματογράφο και την λογοτεχνία είναι το ότι στον κινηματογράφο έχουμε μια ιστορία σκηνοθετημένη από έναν άνθρωπο, με ηθοποιούς που έχουν μια συγκεκριμένη μορφή, με συγκεκριμένη μουσική, εφέ κλπ. ενώ όταν διαβάζουμε "σκηνοθετούμε" εμείς το έργο, βλέπουμε τις μορφές των ηρώων σύμφωνα με τη φαντασία μας, πλάθουμε τις δικές μας εικόνες, "ακούμε" τη δική μας μουσική και γενικά δημιουργούμε εμείς με την φαντασία μας έναν κόσμο που στην ταινία μας τον δίνουν έτοιμο. Επίσης συμφωνώ ότι καμία ταινία δεν μπορεί να μας δώσει τις σκέψεις των ηρώων όπως μπορεί να το κάνει ένα βιβλίο.

 

Όπως και να έχει όμως ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία είναι δυο διαφορετικές τέχνες και δεν μπορεί να αντικαταστήσει η μία την άλλη.

Link to comment
Share on other sites

Τα έπη και η λαική παράδοση μεταδίδονταν κάποτε απο στόμα σε στόμα.

Ο προφορικός λόγος παραγκωνίστηκε τελικά απο το γραπτό λόγο στην αφηγηση

όταν

 

1) Το βιβλίο έγινε φτηνό

2) Ολοι έμαθαν να διαβάζουν.

 

Τεχνολογικές και κοινωνικές συνθήκες θα καθορίσουν λοιπόν το μέλλον του βιβλίου.

Εγώ προσωπικά ελπίζω να μην εξαφανιστεί ποτέ σαν μέθοδος μετάδοσης σκέψης.

 

 

Αγγελος.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πιστεύω ότι ο λόγος που το βιβλίο δεν πέθανε ακόμα, είναι το ότι απευθύνεται σε διαφορετικές ανθρώπινες ανάγκες. Όταν είχε πρωτοβγεί ο κιν/φος, το θέατρο είχε πέσει αρκετά, το κοινό του σινεμά ήταν ουσιαστικά κλεμμένο από το θέατρο και έλεγαν ότι θα σταματήσει να υπάρχει. Έγινε? όχι, ακόμα υπάρχει, ακόμα παρακολουθούμε παραστάσεις. Και τώρα μιλάω για δυο πράγματα που έχουν να κάνουν και τα δύο με εικόνα και λόγο (εντάξει πολύ χοντρικά) και το νέο δεν κατάφερε να σωπάσει το παλιό.

 

Έτσι και με τη λογοτεχνία. Όσο διαχρονική είναι η μουσική, άλλο τόσο διαχρονική είναι και η λογοτεχνία, επειδή ακριβώς είναι αναντικατάστατη ως προς το τι προσφέρει.

 

Από την άλλη διαφωνώ πως σήμερα διαβάζει ο κόσμος περισσότερο από τι παλιότερα. Μάλλον το αντίθετο θεωρώ ότι συμβαίνει. Απλά πάντα, σε κάθε εποχή, θα υπάρχει και κόσμος που θα διαβάζει φανατικά. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Εγώ πιστεύω πως η διαφορά έγκειται στο πως οι άνθρωποι επεξεργάζονται την πληροφορία του μέσου. Στα βιβλία σα μέσο χρησιμοποιείται ο λόγος. Στα οπτικά χρησιμοποιείται η εικόνα (και ο ήχος). Ο λόγος είναι ανθρώπινο δημιούργημα, όσο παλιό και να είναι, δεν καθηλώνει τον δέκτη με την ίδια δύναμη που το καταφέρνει η εικόνα (και ο ήχος), πολύ απλά επειδή την εικόνα (και τον ήχο) ο ανθρώπινος εγκέφαλος την έχει συνηθίσει πολύ περισσότερο από το λόγο. Συνεπώς, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εικόνα με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.

 

Βέβαια, το βιβλίο έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια στη μετάδοση της πληροφορίας. Ενώ όταν βλέπεις μια ταινία το όλο σκηνικό θα σου δημιουργήσει απλώς μια αίσθηση (ή feeeling) που θα αποτυπωθεί στο μυαλό σου, στο βιβλίο παρουσιάζεται ολόκληρη η πληροφορία, χωρίς να βρίσκεται "κρυμμένη" στα συμφραζόμενα. Για αυτό το λόγο νομίζω ότι τελικά το βιβλίο σου προσφέρει περισσότερα.

 

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες για τους λόγους για τους οποίους τα βιβλία δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα (χαμηλό κόστος, λιγότεροι περιορισμοί κλπ). Ελπίζω ο κόσμος να κατανοήσει ότι το βιβλίο δεν αποτελεί μια παλιά και απαρχαιωμένη έκδοση των νέων μέσων παρόλο που απ' ότι φαίνεται κάτι τέτοιο είναι απίθανο. ¨Ήδη το διάβασμα βιβλίων δε θεωρείται mainstream και cool, οπότε φοβάμαι ότι ίσως στο μέλλον τα βιβλία θα πάψουν να υφίστανται.

 

ΥΓ1:Nienor, δε μπορούμε να ξέρουμε αν πραγματικά ο κινηματογράφος γίνει η αιτία για την ολοκληρωτική εξάλειψη του θεάτρου. Εγώ το θεωρώ πολύ πιθανό. Στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν έχουν περάσει και πάρα πολλά χρόνια από τη δημιουργία του κινηματογράφου (τουλάχιστο σε μορφή ικανή να ανταγωνιστεί το θέατρο). Εν τέλει, ο χρόνος θα δείξει.

 

ΥΓ2:και ο ήχος; :tease:

Edited by Guardian of the RuneRing #1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..