Jump to content

Πολιτικοποιημένα αναγνώσματα


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Χτες τελείωσα το Iron Council. Δε θα το σχολιάσω εδώ, γιατί δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης ετούτου του topic. Ήταν, όμως, ένα αρκετά πολιτικοποιημένο βιβλίο, αυστηρά Αριστερό, αν θέλετε. Υπήρχαν σημεία που αυτό με κούρασε, πολύ. (Και, όχι, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, δεν είμαι κατά της Αριστεράς.) Επίσης, υπήρχαν σημεία όπου η σύγκριση με τη Νέα Υόρκη και τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν τόσο προφανής που έβγαζε μάτι.

 

Αναμφίβολα, ένα πολιτικοποιημένο βιβλίο. Τι άλλα βιβλία θα λέγατε ότι είναι πολιτικοποιημένα; Έχετε να κάνετε μια λίστα από τέτοια;

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τα πολιτικοποιημένα αναγνώσματα;

Link to comment
Share on other sites

Dune

Ιστορίες του Μοorcock με ήρωα τον Jerry Cornelius (μερικές τουλάχιστον)

Link to comment
Share on other sites

Πόλεμος γηγενών "αράβων"(Φρέμεν) ενάντια στις "καπιταλιστικές δυνάμεις" (οίκους).

 

Επίσης:

1984 (απολυταρχικά καθεστώτα που ελέγχουν την σκέψη των πολιτών)

Η φάρμα των ζώων (σοβιετικός/σταλινικός κουμουνισμός, επαναστάσεις που καταληγουν σε νέες τυρανίες)

Θαυμαστός νέος κόσμος (σύγκρουση καταναλωτισμού και πνεύματος)

Edited by Nihilio
Link to comment
Share on other sites

The Handmaid's Tale της Atwood. Πολύ σκληρά φεμινιστικό για τα γούστα μου αλλά καθ' όλα πολιτικό.

 

nihilio>> Το 1984 και αυτό έχει γραφτεί σαν κριτική για το σταλινικό καθεστώς.

 

και το Wild Seed της Butler είναι επίσης φεμινιστικό. Όπως και το The Marriages between Zones 3,4,5 της Lessing.

 

Fahrenheit 451 για ολοκληρωτα καθεστώτα.

 

Τhe Fifth Head of Cerberus για την αποικιοκρατία. Ξέρει κανείς αν ο Wolfe είναι συντηριτικός;

 

The Secret Agent του Conrad είναι νομίζω κατά της αναρχίας.

 

Αυτά μου έρχονται προς το παρόν. Η ε.φ. έχει πολλά παραδείγματα.

 

 

Είναι ενδιαφέρον πόσο επίκαιρο είναι το Dune μετά από τόσα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Η Επιστημονική Φαντασία ήταν πάντα πρόσφορο έδαφος για πολιτικά μηνύματα γιατί επέτρεπε στους συγγραφείς να τα "μεταμφιέσουν", μεταφέροντας τα προβλήματα της εποχής τους σε φουτουριστικές ουτοπίες-δυστοπίες, εξωγήινους πλανήτες κλπ. Και όλα αυτά σε εποχές που η ελευθερία του πολιτικού λόγου ήταν περιορισμένη σε Ανατολή και Δύση (βλέπε Σταλινισμό και Μακαρθισμό).

 

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

We (Yevgeny Zamyatin) Γραμμένο το 1920, αποτέλεσε την έμπνευση για τα "1984" και "Brave new world"

The dispossessed (Ursula LeGuin)

The space merchants (Frederick Pohl & C.M. Kornbluth)

Agent of Chaos (Norman Spinrad)

The Mars trilogy (Kim Stanley Robinson)

Σχεδόν όλα τα βιβλία του Philip K. Dick.

 

Πάντως το Dune είναι περισσότερο σχόλιο πάνω στην θρησκεία και την οικολογία παρά στην πολιτική. Δεν νομίζω ο Herbert να είχε προβλέψει την σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή ή γενικά να ήταν αυτός ο σκοπός του.

Link to comment
Share on other sites

Ναι συμφωνώ ότι γράφτηκε με άλλη λογική αλλά με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να διαβαστεί και υπό αυτή τη σκοπιά.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως το Dune είναι περισσότερο σχόλιο πάνω στην θρησκεία και την οικολογία παρά στην πολιτική. Δεν νομίζω ο Herbert να είχε προβλέψει την σημερινή κατάσταση στη Μέση Ανατολή ή γενικά να ήταν αυτός ο σκοπός του.

 

Αυτό ήθελα να πω κι εγώ. MINOR SPOILER Το Dune δεν έχει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, ώστε να πω ότι είναι "πολιτικοποιημένο", οπως, ας πούμε, το Iron Council, που έχει καθαρά Αριστερό προσανατολισμό. Στο Dune, στην αρχή, οι Ατρείδες (καπιταλιστές) είναι οι "καλοί" και οι ντόπιοι τούς δέχονται. Μετά, οι Χαρόκεν (επίσης καπιταλιστές) είναι οι "κακοί" που διώχνουν τους Ατρείδες και οι ντόπιοι δεν τους δέχονται. Οπότε, οι Ατρείδες κάνουν συμμαχία με τους ντόπιους, για να χτυπήσουν τους Χαρκόνεν. Το βιβλίο δεν έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό: δεν είναι ούτε αποκλειστικά με τους "καπιταλιστές" ούτε με τους "ντόπιους" που έχουν το "πετρέλαιο". Απλά, αποτελεί κοινωνικό προβληματισμό. MINOR SPOILER END

 

Και φυσικά, οι συνέχειες του Dune έχουν περισσότερο θρησκευτικούς παρά πολιτικούς προβληματισμούς. Αλλά, και πάλι, είναι προβληματισμοί και μόνο' δεν είναι καθαρός προσανατολισμός.

 

 

 

Πάντως, θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις σας γενικά για τα πολιτικοποιημένα βιβλία. Είστε υπέρ; Είστε κατά; Είστε υπέρ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Edited by Bardos
Link to comment
Share on other sites

MICRO -DUNE- SPOILER:

Κοιτα,οι Χαρκονεν ειναι προφανως οι κακοι και οι Φρεμεν προφανως οι ντοπιοι "καλοι" με την εννοια οτι τους δυναστευουν/εξουσιαζουν αλλοι. Οι Ατρειδες,αν και δυναμεις κατοχης, φερονται πολυ καλυτερα.

Οπως το Iron Council απεικονιζει καποιες καταστασεις του σημερα,ετσι και το Ντιουν απεικονιζει καποιες καταστασεις του χθες.Ναι,ειναι επικαιρο αλλα ουσιαστικα ο Χερμπερτ ειχε βασιστει σε Αραβες,Αγγλους και Τουρκους την εποχη του Λωρενς της Αραβιας.

Δειχνει και διαφορα πολιτικα συστηματα να συγκρουονται.Οι φρεμεν ειναι νομαδες-δεν εχουν βασιλια.Ο αυτοκρατορας συγκρουεται με την "ολιγαρχια" του Λανσραντ,με την ταξη των Πλοηγων της συντεχνιας,με το θρησκευτικο ταγμα των Μπενε Τζεζεριτ,τους τεχνοκρατες Τλειλαξου κτλ.

Προφανως θες να πεις οτι δεν παιρνει το μερος ενος πολιτευματος.Παντως δειχνει ας πουμε την κακη πλευρα της μοναρχιας αφου ο καλος Πωλ στο δευτερο βιβλιο κανει καποια...περιεργα πραγματα!

ΤΕΛΟΣ ΣΠΟΙΛΕΡ

 

Καποια απο τα βιβλια που αναφερατε τα εχω.Και ναι το 1984,Το "Αναρχικος των 2 κοσμων",το "θαυμαστος νεος κοσμος" και αλλα παρομοια βιβλια ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!Δηλαδη αυτα που στηλιτευουν καποια πολιτευματα βασικα.Γιατι το να επαινεις ενα πολιτευμα ειναι κυρηγμα ετσι;

Το "Εμεις" δε το βρισκω πουθενα.Κριμα.

Θυμαμαι που ειχε παρει το ματι μου ενα αστυνομικο ΕΦ "Εγκληματα πλατωνικης πολιτειας" η κατι τετοιο.Ισως κι αυτο να ειναι καλο.Η αν εχει βασιστει η ταινια Equilibrium σε βιβλιο...υποθετω θα ειναι κατι μεταξυ 1984 και Φαρεναιτ 451 (καλα η ταινια εμοιαζε και με Ματριξ)αρα σχετικο.

Link to comment
Share on other sites

Προφανως θες να πεις οτι δεν παιρνει το μερος ενος πολιτευματος.

 

Ναι, αυτό λέω κι εγώ. Δεν έχει πολιτικό προσανατολισμό. Έχει πολιτικό προβληματισμό. Υπάρχει διαφορά.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται πάντα πως το παρουσιάζει ο συγγραφέας κ τι μηνυμα θέλει να περάσει. Π.χ το Handmaid's Tale δεν μου άρεσε γιατί έκραζε φεμινισμό από το εξώφυλλο και μόνο εν αντίθεση με κάποια άλλα όπως της Lessing που κυλάνε πιο αβίαστα.

Link to comment
Share on other sites

Το Jingo του Τέρι Πράτσετ, που ασχολείται με τον πόλεμο που ξεσπά ανάμεσα σε 2 χώρες με αφορμή μία ακατοίκητη , ξερή βραχονησίδα. Σας θυμίζει τίποτα?

 

Επίσης το Night Watch του ίδιου , που αποτελεί σχόλιο πάνω στις αστικές επαναστάσεις και τις αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν πραγματικά.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αυτό λέω κι εγώ. Δεν έχει πολιτικό προσανατολισμό. Έχει πολιτικό προβληματισμό. Υπάρχει διαφορά.

 

Εγώ θα αναφερθώ περισσότερο σε βιβλία όχι Ε.Φ., όπου είναι εμφανείς οι πολιτικές απόψεις του γράφοντα.

Καταρχάς έχετε σκεφτεί ότι το σε πόσο βαθμό βλέπουμε πολιτικοποιημένο ένα βιβλίο, εξαρτάται και από τις απόψεις του ίδιου του αναγνώστη και πόσο σοβαρά θα το πάρει.

 

Για παράδειγμα, έχω ακούσει από άνθρωπο κατά τ' άλλα μορφωμένο και αξιοσέβαστο, να αναφέρεται στα Ματωμένα Χώματα ως προπαγάνδα των προσφύγων και των Μικρασιατών. :o

 

Τα πολιτικά μηνύματα στα βιβλία υπάρχουν από παιδικά βιβλία όπως "Το Καπλάνι της Βιτρίνας", μέχρι ένα που διαβάζω αυτήν την περίοδο, το "Καλάβρυτα 1941-1944" (το οποίο το πήρα για ιστορικό αλλά μου βγήκε λίγο αλλιώς :o ), και μέχρι και τον αμφιλεγόμενο David Irving (Ο πόλεμος του Χίτλερ,, o οποίος δεν κρύβεται από πουθενά)! Και φυσικά υπάρχουν σε βιβλία Ε.Φ. που αναφέρατε παραπάνω.

 

Τελοσπάντων, για μένα δεν είναι και τόσο εύκολο ένα βιβλίο που αναφέρεται σε πραγματικά ιστορικοπολιτικοκοινωνικοικονομικά (πσσσσσ :tease: ) γεγονότα να μην έχει μια προσωπική οπτική. Αλλιώς θα ήταν μόνο μια ξερή καταγραφή γεγονότων. Οι αναφορές για να μην προκαλούν δυσφορία σε κάποιον, ο οποίος απλά θέλει να μάθει μια ιστορία, ή να διαβάσει για ένα γεγονός πρέπει να είναι ισορροπημένες.

 

Επειδή δεν υπάρχουν όρια μεταξύ των παραπάνω μια ιδεατή κλίμακα θα μπορούσε να είναι

 

Gut= πολιτικός προβληματισμός <πολιτικός προσανατολισμός <πολιτικός φανατισμός =Schlecht!

 

Για αυτό, πάντα μα πάντα , πριν αγοράσω ένα βιβλίο, έχει για μένα μεγάλη σημασία να κοιτάζω και το βιογραφικό του συγγραφέα. :tease: Πχ, αν βλέπω ότι πέταγε αυγά σε διαδηλώσεις θα συνεχίσω το ψάξιμο :tease: :tease:

Edited by Amandel
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..