Jump to content

το εξωφυλο ολόκληρο


brave
 Share

Recommended Posts

στο προηγούμενο θέμα που ανέβασα είχα τονίσει πως πρόκειται για εικόνα που αποτελεί μέρος του εξώφυλου, (μάλιστα είχα περιγράψει και το εξώφυλο πως είναι, και πως είχα ανεβάσει μια εικόνα κι όχι ένα εξώφυλο γιατί αρχικά ηθελα γνώμες για την εικόνα και μόνο αλλα τεσπα) αλλα όλοι νομίζαν πως αυτό ήταν το εξώφυλο... (προφανώς είχα γραψει πολλά για να διαβαστουν, ).. λοιπόν, πάνω κάτω, αυτό είναι το εξώφυλο ολοκληρωμένο. Θα ήθελα απόψεις/κριτικές... Θα το αγοράζατε ή θα σας ήταν αδιάφορο? υπάρχει κάτι που νομίζετε πως θα έπρεπε να αφαιρέσω ή να συμπληρώσω?

post-51-1138412709.jpg

Edited by brave
Link to comment
Share on other sites

Πρώτον, κάνε κάτι με το «κόκκινο:» τώρα είναι ακαλαίσθητο.

 

Δεύτερον, αποφάσισε ποιες περιοχές θα είναι γεμάτες και ποιες όχι: μεσοβέζικες λύσεις δε δουλεύουν!

 

Τρίτον, πείραξε λίγο τα μεγέθη των κειμένων και την ευκρίνεια της εικόνας: τώρα μοιάζουν λάθος...

Link to comment
Share on other sites

Τα κείμενα πιξελιάζουν άγρια. Κατά τα άλλα καλό εξώφυλλο, μπορεί και να αόραζα το βιβλίο, αλλά σίγουρα δε θα ήταν το εξώφυλλο αυτό που θα με τραβούσε.

Link to comment
Share on other sites

Το κόκκινο δεν δένει με το πράσινο. Τουλάχιστον όχι αυτό το κόκκινο με αυτό το πράσινο, και όχι σε αυτές τις αναλογίες. Τε λευκά γράμματα δεν διαβάζονται. Η νεκροκεφαλή στη μέση είναι αρκετά pixelιασμένη, δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε pixelιασμένο. Κατά τη γνώμη μου ο υπότιτλος (4 Αυτοτελείς [...] άνθρωπος) είναι γραμμένο με λάθος μέγεθος γραμματοσειράς, δεν είναι και πολύ μικρότερο του τίτλου ή του ονόματός σου. Η γραμματοσειρά η ίδια είναι seriff*, το θέλεις αυτό; Σε ένα space περιβάλλον σπάνια ταιριάζουν οι seriff γραμματοσειρές (εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος). Το αυτοτελείς γιατί με κεφαλαίο το Α; Υπάρχει λόγος; Το 4 γιατί με νούμερο και όχι με αριθμό; Στην αρχή της πρότασης χτυπάει άσχημα. Τέλος, θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο Rasp, πρέπει να κάνεις κάτι με τον κενό χώρο. Η διαχείρηση του κενού χώρου δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, να δίνει έμφαση σε κάτι ή απλώς "αέρα" στο εξώφυλλο οπτικά.

 

 

 

*Seriffs είναι τα "αυτάκια" - π.χ. Η Times New Roman έχει seriffs, η Verdana δεν έχει.

Edited by Nienna
Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια βασική ερώτηση: πριν ασχοληθείς με την όποια εικόνα, να θυμάσαι ότι ακολουθούνται οι κάτωθι αναλύσεις:

  • 72 στιγμές ανά ίντσα, που αποτελεί την τυπική ανάλυση γι' απλό κείμενο στην τυπογραφία, αλλά και σε οθόνες Mac.
  • 96 στιγμές είναι η τυπική ανάλυση οθονών που «παίζουν» Windows· πρόσεξε ότι αυτό αφορά την εκτύπωση, πράγμα που δημιουργεί κάποια μπερδέματα.
  • 300 στιγμές είναι το ελάχιστο που θα δεις σε τυπογραφημένο έργο· μάλιστα, θεωρείται κακής ποιότητας.
  • Για πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα, δούλευε στις 600 στιγμές.

Επιπλέον, είναι προφανές ότι μέρος του έργου έχει γίνει με μη RGB scaled εικόνα, δηλαδή κάνεις χρήση indexed γραφικών. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα... Θα ήθελες να μας δώσεις το αρχείο να σου κάνουμε κάποιες πιο άμεσες συστάσεις;

Link to comment
Share on other sites

Rasp, τα 300pixels/inch είναι just fine, στη σχολή έτσι μαθαίνουμε τουλάχιστον, και τα ίδια μου έχουν πει και τυπογραφοι (δυο γραφεία) με τους οποίους συνεργάζομαι. Ακόμα και για μεγάλα μεγέθη αφίσας, δηλαδή, φαντάσου. Τα 600 είναι λιγάκι υπερβολικά, τα συναντάς, αλλά το μάτι δεν τα αναγνωρίζει...

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται για πιο πράγμα μιλάμε: για ορισμένες εργασίες (ΕΙΔΙΚά γι' αφίσες) θεωρείται εξαιρετική ποιότητα, για master, όμως, δε θεωρείται πάντα η ενδεδειγμένη... Βέβαια, εν προκειμένω, it's just fine. Να σημειώσω ότι παραθέτω την άποψή μου σαν tech-freak, τουλάχιστον εδώ.

 

Και, πίστεψέ με, αν δεις μία υψηλής ποιότητας εικόνα στα 1.200 dpi εκτυπωμένη σε 600 και 300 dpi αντίστοιχα, η διαφορά φαίνεται άμεσα με σωστή εκτύπωση.

 

 

EDIT: Όσο πιο μεγάλη η εικόνα, τόσο η ανάλυση καθορίζεται κατά περίσταση - οι γιγαντοαφίσες έχουν τεράστιο halftone pattern. Για παράδειγμα, μπορώ να σου δώσω μερικές εικόνες να συγκρίνεις αποτέλεσμα για να καταλάβεις τι έχω υπόψει μου.

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Παιδια ευχαριστω για τις πληροφορίες, όως θα επαναλαβω για τεταρτη φορα πως το μονο που εχω ζητησει απο την αρχη είναι μια κριτική για το κόνσεπτ της εικόνας, και μόνο αυτό. Την αναλυση επείτηδες την έφερα στα εκατοντοσα kb για να το ανεβασω ωστε να το δειτε, οι γραμματοσειρες, τα χρωμματα κτλ.. ειναι τυχαιο δειγμα απο τα πολλα που εχω φτιάξει μονο και μόνο για να δειτε πως οντως προκειται για εξωφυλο μια και στην αρχική εικόνα υπωθηκαν κριτικες για το σχημα, την ελειψη πληροφοριών (ελεος καθυστερημενος ειμαι για να μην εβαζα καν τιτλο?) παρ ότι είχα πει πως ειναι μονάχα μια εικόνα, και πως η μονη κριτικη που ειχα ζητησει ειναι για το θεμα της και τιποτα αλλο...

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά σχολιάζουμε την αισθητική και την τεχνοτροπία του έργου σου, άρα και το τελικό αποτέλεσμα. Συγγνώμη, αλλά ταιριάζει.

 

Παρεμπιπτόντως, καλό είναι ν' αποφεύγεις να βάζεις το θέμα του έργου στο εξώφυλλο: συνήθως μπαίνει στ' οπισθόφυλλο.

Link to comment
Share on other sites

Παρεμπιπτόντως, καλό είναι ν' αποφεύγεις να βάζεις το θέμα του έργου στο εξώφυλλο: συνήθως μπαίνει στ' οπισθόφυλλο.

 

τι εννοείς το "θέμα του έργου" ?

Link to comment
Share on other sites

Την, ας το πούμε έτσι, «σούμα» που παραθέτεις κάτω από την εικόνα.

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι καταλαβαίνω δεν είναι ακριβώς σούμα, αλλα οδηγίες για το πως να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα, αλλά anyway καλύτερα να έμπαινε στο οπισθόφυλλο.

Το cover πρέπει να έχει μια χτυπητή εικόνα με λίγες και μεγάλες λεξούλες. Κάτι που να γίνει αισθητό. Αυτό περισσότερο μοιάζει σαν cover για ένα manual (που σίγουρα αυτό ήθελες να δώσεις εντύπωση).

Edited by twocows
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν... εγώ το βλέπω το θέμα ως εξής:

 

Κατ'αρχήν, η ανάλυση, όντως, δεν είναι καλή για εξώφυλλο, αλλά αυτή ρυθμίζεται αναλόγως.

 

Ο τίτλος δε συνηθίζεται να μπαίνει με όλα κεφαλαία (ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ). Συνηθίζεται, και είναι πιο καλόγουστο, να μπαίνει με μεγάλα γράμματα απλά (Κλεοπάτρα). Επίσης, το γεγονός ότι το φόντο είναι μαύρο και τα γράμματα κόκκινα βγάζει μάτι, είναι κραυγαλέο. Δεν το θέλεις αυτό' κάνει αρνητική εντύπωση.

 

Το "βιβλίο 1" είναι κακογραφία. Το πρώτο γράμμα θέλει κεφαλαίο (εκτός αν τα πάντα στο εξώφυλλο ήταν γραμμένα με μόνο μικρά γράμματα). Η θέση του επάνω στο εξώφυλλο είναι καλή, όμως.

 

Το "4 Αυτοτελείς ιστορίες..." πρέπει οπωσδήποτε να μπει στο οπισθόφυλλο. Τέτοια πράγματα ποτέ δεν μπαίνουν στο εξώφυλλο. Επίσης, δεν βάζεις "4", βάζεις "τέσσερα". Και το "αυτοτελείς" δεν θέλει να έχει το πρώτο γράμμα κεφαλαίο' δεν είναι αρχή της πρότασης. Στο τέλος της πρότασης χρειάζεται κάποιο σημείο στίξης (τελεία ή αποσιοπητικά). Επίσης, κατά τη γνώμη μου, καλό θα ήταν να αποφεύγεις βαρύγδουπες δηλώσεις του στιλ "ισχυρότερη μηχανή που έφτιαξε ο άνθρωπος". Άλλα εκατό χιλιάδες βιβλία Ε.Φ. στον κόσμο μιλάνε για την "ισχυρότερη μηχανή που έφτιαξε ο άνθρωπος". Ποιανού η μηχανή είναι "ισχυρότερη", τελικά;

 

Το όνομά σου έχει μπει με πολύ μικρά γράμματα. Και το όνομά σου, πίστεψέ με, θέλεις να φαίνεται, με μεγάλα και καθαρά γράμματα. Κάθε συγγραφέας το θέλει. Επίσης, όπως και στον τίτλο, μη βάζεις τα πάντα με κεφαλαία. Βάλε μικρά γράμματα αλλά με μεγάλη γραμματοσειρά. Η θέση που μπήκε το όνομα μοιάζει τυχαία επάνω στο εξώφυλλο' δεν είναι καλή θέση. Και τέλος, μην βάζεις "brave" και τέτοια ψευδώνυμα ανάμεσα στο όνομα και στο επώνυμο' κανένας δεν το κάνει και δείχνει ερασιτεχνισμό.

 

Σχετικά με την εικόνα την ίδια, σου είπα στο άλλο topic.

 

Μπορεί να φαίνεται σκληρή η κριτική μου, αλλά είναι ειλικρινής, και ό,τι λέω το λέω προς βελτίωση του εξωφύλλου, όχι για να το "θάψω". :)

 

 

Τώρα, για το αν θα αγόραζα το βιβλίο βάσει του εξωφύλλου... ε, ποτέ δεν αγοράζω ένα βιβλίο βάσει εξωφύλλου. Αλλά, τουλάχιστον, στο εξώφυλλο δεν πρέπει να δείχνεις ερασιτεχνισμό. Πρέπει να φαίνεται επαγγελματικό, κι ετούτο εδώ δεν φαίνεται. Επίσης, το εξώφυλλο πρέπει να μας δίνει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται (όχι όπως στους ελληνικούς Κήπους του Φεγγαριού, κακή ώρα :Ρ)

Link to comment
Share on other sites

Ο,τι ειπαν οι αποπανω... και αμα δε το εχεις σε κοπο βγαλε και το πειρατικο κρανιο.

Παραειναι κλισε ακομα κι αν ειναι πρασινο. ακομα κι αν στην ιστορια σου εχεις διαστημικους πειρατες, εξωγηινα δηλητηρια η ακομα κι αν ο πρωταγωνιστης σου ειναι ενα πρασινο φωσφορικο κρανιο με κοκκαλενιο γιακα...ακομα κι αν σε καποιο σημειο της ιστοριας σου εμφανιζεται αυτο το κρανιο στη συγκεκριμενη οθονη, δεν εχεις λογο να το δειχνεις. πετα το. Το αναλαμβανει η διηγηση.

 

Κανει το εξωφυλλο να θυμιζει καπως Pulp.

 

Επισης αν μου επιτρεπεις μια προταση...

Κανε πιο λιτο το visual. Πιο γραφιστικο. Ενα εξτρημ close up σε pixels οθονης θα ηταν πιο αφηρημενο και ισως πιο ψαρωτικο.

Μια εικονα του πλανητη να σβηνει στον ουρανο η κατι τετοιο γκευ...

 

Μ αρεσει η οθονη με τα κατεβατα και τα νουμερα. Θυμιζει System Shock... και ισως λιγο ματριξ... Αλλα εχει ατμοσφαιρα.

 

Γενικα για να τα πω λιγο πιο απλα... το ξωφυλλο σου εχει πολλα δυνατα στοιχεια. Και αυτα τα στοιχεια πολεμανε το ενα το αλλο για την κυριαρχια στο εξωφυλλο. Το ειρηνιστικο μου ματι λυπαται με τοση βια!

Για δες...

Εχει ενα μεγαλο τιτλο.

Εχει ενα κρανιο ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ και μεγαλο νταγκα στο κεντρο!

Εχει κι αλλο ενα μικρο κρανιο!

Εχει δυο πλανητες στο ρανταρ!

Εχει ΤΡΙΑ πανελς με αριθμητικα κατεβατα.

Εχει το ονομα σου.

Εχει και μια σουμα απο κατω με πατουρατη γραμματοσειρα...

 

Και τι δεν εχει δηλαδη.

Αν ειχα φωτοσοπ εδω θα σου εκανα ενα draft... Ισως να δοκιμασω με το mspaint.

 

Κι επισης θα ηθελα να ξερω για τι διαολο μιλαει η ιστορια σου.. αλλα τωρα μιλαω σαν αγοραστης και κρινω συμφωνα με ο, τι βλεπω!

Link to comment
Share on other sites

kl4ky.jpg

 

το εκανα στο paint για να καταλαβεις περιπου τι εννοω... Ισως να μου βγηκε λιγο φλωρε αλλα δεν εχω χρονο για ιδεες.. Καταλαβαινεις... Ελπιζω...

 

αυτα τα μπινελικια στα αριστερα ειναι το τραβηγμενο κειμενο απο μια οθονη σου. Το paint δεν σηκωνει διαφανειες και θολωματα ουτε ελληνικες γραμματοσειρες. Οποτε γουατεβερ!

 

BAck to work for me!

 

ps. το εξωφυλλο ειναι καλο να μην αποκαλυπτει τιποτα ουσιωδες. Πρεπει να κανει αυτον που θα το δει να σουφρωσει τα χειλη, να σηκωσει τα φρυδια και να το γυρισει τουμπα να δει γιατι ρε διαολε ο τιτλος λεει Κλεοπατρα και δειχνει πλανητες.... Τι θελει να πει ο ποιητης;

 

Πισω γραψε ακομα και τι νουμερο σωβρακο φορας. Βαλε και τη φωτογραφια σου με φουστα και ομπρελα. Γραψε νουμερα, κριτικες και ονειροκριτη. Μπροστα στο εξωφυλλο, αποστολη σου ειναι η ψαρωτικοτητα!

Edited by ymeο gamawa
Link to comment
Share on other sites

Ymeo, είσαι γαμάτος. Θέλω κι εγώ εξώφυλλο! :thmbup:

 

 

Αλήθεια, δε μου λες, το εξώφυλλο που πόσταρα εδώ πώς σου φάνηκε;

Link to comment
Share on other sites

Βαρδε:

Η εικονα (το illustration) ειναι αρκετα καλη... Pulpίζει εντονως βεβαια αλλα δεν ειναι απαραιτητα κακο αυτο. Κοναν και δε συμμαζευεται! (conan rawks!)

Μου θυμιζει εκδοσεις Aurora κι ετσι. Τα αγαπαω αυτα τα βιβλια αλλα εχουν παντα αυτη την αισθηση "πεντακοσαρικου απο το μοναστηρακι".

 

Αν θες μια προταση θα σου πω το εξης:

Οι πληροφοριες ειναι σαφεις και τα γραμματα μεγαλα κι αυτο ειναι καλο. Αλλα υπαρχει μια παγιδα.

Εχεις τραβηξει τους τιτλους σου απο την μια ακρη στην αλλη.

Aυτο δεν ειναι αναγκαστικα δυσαρεστο αλλα σπαει τη συνθεση.

 

Εχεις την ωραια εικονα σου στη μεση και τις κοβεις το κεφαλι με την τιτλαρα και τα ποδια με την ονοματαρα.

Η γραμματοσειρα σου θελει σκοτωμα. Θυμιζει το βιβλιο Κειμενων Νεοελληνικης Λογοτεχνιας του Γυμνασιου! Εμενα αυτο μου προκαλει ψυχολογικα. Ειναι καπως συντηρητικο...

 

Αντε τωρα που πηρα το κολαϊ του mspaint να σου δειξω τι προτεινω.

 

brd6rn.jpg

 

Διαλεξα μια δυο απλες γραμματοσειρες χωρις πολλα πολλα... Οχι επειδη ειμαι και καλα υπερκαλλιτεχναρα και παντογνωστης. Απλα διαβαζω τους τιτλους πιο ευκολα. Και το εργο στη μεση φαινεται πιο μαζεμενο και πιο καδρατο...

Βασικα αναγκαστικα να το κοψω, ενω δε χρειαζοταν γιατι δε μπορουσα να σβησω αλλιως τα γραμματα σου. Αν σου αρεσει η προταση μου, εσυ βαλε ολοκληρη την εικονα πανω και κατω. Μη χασεις τον πλανητη και τη σκια του τυπου στην αμμο.

Θεμα γουστου ειναι τελος παντων.. αν θες την εικονα να καλύπτει ολη την σελιδα μαγκια σου!

Πανω δεξια εκανα ενα φριχτο κολλαζ του κερατα, γιατι δεν εχω stamp tool στο mspaint οποτε κοπτο-ραπτου κορδελιαστρα, φαρδυμα-στενεμα-κοντυμα!

 

Εδω παλι εχουμε το ιδιο προβλημα με πριν. Μια δυνατη εικονα παλευει με θεορατα γραμματα. Πρεπει να θυσιασεις το ενα απο τα δυο αναλογα με τις ορεξεις σου... Λεω τωρα εγω ιστοριες!

 

ps: επισης οπως ειναι το εξωφυλλο σου δεν ειμαι απολυτα σιγουρος αν η σειρα λεγεται "δαιμονες του ουρανου" και ο τομος "το παιχνιδι των ραζλερ" οποτε το εκανα οπως μου εκατσε. Καντο τουμπα ξερω γω...

Edited by ymeο gamawa
Link to comment
Share on other sites

Ymeo: thanx για τα σχόλια, και που κάθισες να φτιάξεις και την εικόνα! Και, ναι, καλά κατάλαβες: το "Τόμος 6ος" πάει στο "Παιχνίδι των Ράζλερ".

 

 

:beerchug:

Link to comment
Share on other sites

Παιδια, ευχαριστω για τα σχολια και τις κριτικες.

Ερικ, νομιζω πως εχεις δικιο, αν και δεν ειμαι μινιμαλιστης (με τιποτα).

Ευχαριστω για την ιδεα, (θα την επεξεργαστω).

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι θέμα μινιμαλισμού brave, είναι θέμα καλού design, ευανάγνωστου και πρακτικού. Δεν ισχύει απόλυτα το 'less is more', όχι πάντα. Απλά ο Eric είχε δίκιο, είχες βάλει άπειρα πράγματα εκεί πάνω, με αποτέλεσμα να μπερδεύεις το μάτι του θεατή, να το κουράζεις, να το διώχνεις, εν τέλει, μακρυά από το εξώφυλλο.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει τα σχόλια του ymew είναι απίστευτα, τρελό γέλιο. Τα έχω διαβάσει καμιά δεκαπενταριά φορές, στέκουν μόνα τους σαν ιστορία. Χωρίς πλάκα μεταφέρτε τα κάπου. Και βάλτε και ένα μέρος του forum όπου θα σχολιάζει γενικότερα πράγματα. Φωτογραφίες, κείμενα, εξώφυλλα, φάτσες, topic, νεκροκεφαλές, τα πάντα.

Το εννοώ, ακόμα γελάω, έγραψε, έγραψε. :D :icon_yea: :icon_yea: :rofl2: :rofl2:

Ακόμα γελάω με τα σχόλια για το κρανίο.Αχαχαχαχαχα.

Πάντως το αρχικό εξώφυλλο του Brave μου άρεσε, αρκεί να αφήσει μόνο το όνομα του βιβλίου από γράμματα. Του Βάρδου είναι όμορφο, όμως νομίζω η παρατήρηση για την γραμματοσειρά ήταν σωστή.

Link to comment
Share on other sites

Να κανω κι ενα σχολιο για το εξωφυλλο του Βαρδου.

 

Ναι,ο ymeo gamawa εκανε πετυχημενα σχολια αλλα...η υλοποιηση δεν ηταν καλη.Οχι επειδη δεν φαινεται καλα-αλλωστε ειπε οτι το εκανε προχειρα-αλλα γιατι ΔΕΝ χαλανε την εικονα ενος εξωφυλλου βαζοντας μαυρη λωριδα ωστε να γραψουν τιτλο κτλ.Πως σου ηρθε αυτο ρε υμεο?Ποια βιβλια ειναι ετσι?Απλα θα επρεπε να μην χαλανε την εικονα τα γραμματα.Πιο μικρα,πιο μαζεμενα στην ακρη...κατι τετοιο τελος παντων!Οχι αυτο που εκανες παντως.

 

(το ποστ του υμεο ηταν οντως ξεκαρδιστικο!)

Link to comment
Share on other sites

Άλλη μια ιδέα, εντελώς δοκιμαστικά (οι γραμματοσειρές είναι μια ιδέα, δεν τις παίδεψα και πολύ):

post-65-1138988445.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..