Jump to content

Πιο "υπερτιμημενα" βιβλια-στο φανταστικο κι οχι μονο


heiron
 Share

Recommended Posts

Ποια βιβλια που ενω εχουν κανει μαλλον θραυση εσας δεν σας πολυαρεσουν?Μπορειτε να αναφερετε και συγγραφεις.

 

ΔΕΝ μιλαω για τα χειροτερα βιβλια που εχετε διαβασει.Μπορει να τα βρισκετε καλουτσικα αλλα να θεωρουνται αριστουργηματα.

 

Εκτος φανταστικου εγω σιγουρα θα ελεγα το "Τα σταφυλια της οργης".

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Βάρδος

    5

  • heiron

    8

  • DinoHajiyorgi

    3

  • Sileon

    3

Εκτος φανταστικου εγω σιγουρα θα ελεγα το "Τα σταφυλια της οργης".

 

Blaspheme :angry:

Link to comment
Share on other sites

Απλουστατα για τον Σταινμπεκ και το βιβλιο αυτο ειχα την εντυπωση οτι...ηταν απο τα καλυτερα βιβλια εβερ!Κλασικη λογοτεχνια κι ετσι...Αλλα απογοητευτηκα.

"Η συντροφια του δακτυλιδιου" ειναι ψιλοβαρετη-αλλα ειναι απλα το πρωτο μερος.Δεν ειναι καν αυτοτελης.

Link to comment
Share on other sites

Elric. Γνωστό απλά και μόνο επειδή το έχει γράψει ο Moorcock που είναι ονοματάρα στο χώρο. Κατά τα άλλα, απίστευτα μέτριο.

Link to comment
Share on other sites

:o

Σειρα μου να πω "βλασφημια"!Που να σε βασανιζουν με κλασικες μελνιμπονιες μεθοδους και στο τελος να σου παρει την ψυχη η Καταιγιδα!!!

Βασικα,συμφωνω οτι το επος του Ελρικ δεν ειναι ενα καλογραμμενο βιβλιο.Ο κυριος λογος ισως ειναι το γεγονος οτι αποτελειται απο αυτοτελεις,επαναλαμβανομενες,μικρες περιπετειες του Ελρικ.Εκει ο Μουρκοκ δεν (προλαβαινει?θελει?) αναπτυσσει καλα χαρακτηρες και κοσμους.Βεβαια το μοναδικο μερος του που γραφτηκε σαν βιβλιο-Το καστρο του Μαργαριταριου-αν και πιο καλογραμμενο,ειναι το χειροτερο μερος του επους τοσο κατα τη γνωμη μου οσο και κατα τη γνωμη του Μουρκοκ.Ουσιαστικα το εγραψε για να κολλησει ο Ελρικ σε πιο προσφατα βιβλια του.

Προσωπικα,βρισκω το "Ελρικ" αφανταστα απολαυστικο.Ισως καποια αλλα βιβλια του Μουρκοκ να ειναι υπερτιμημενα.Αλλα μεσω του Ελρικ εγινε διασημος-πως ειναι δυνατο να λεει καποιος οτι τα θεωρουν σπουδαια επειδη τα εγραψε ο Μουρκοκ τη στιγμη που εκαναν επιτυχια πριν κανει ονομα?!?

Link to comment
Share on other sites

O Moorcock ανέκαθεν ήταν όνομα, γιατί ήταν αρχισυντάκτης σε πολλά περιοδικά, όπως το New Worlds.

 

Come on... λογοτεχνικά, ο Έλρικ είναι μετριότητα. Το ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Wheel of Time - τα πρώτα δυο βιβλία που έχω διαβάσει, τουλάχιστον. Είχα ακούσει πολλούς να λένε "θεϊκό/γαμάτο/απίστευτο", και τώρα δεν θυμάμαι ούτε τα μισά από όσα έγραφαν τα βιβλία. Φαίνεται πόσο τα ευχαριστήθηκα. :p

 

Harry Potter. Για λόγους που έχουν συζητηθεί και ξανασυζητηθεί σε διάφορα άλλα topics.

Link to comment
Share on other sites

Κοιτα-λογοτεχνικα-εχει γραψει καλυτερα βιβλια.Ομως αυτα ηρθαν μετα!Ελρικ εγραφε απο το 1961.22 χρονων παλικαρακι ηταν τοτε.Βεβαια ηταν συντακτης απο τα 17 αλλα οκ.

 

Μην ξεχνας οτι εγω ψαχνω για και να πορωθω.Δραση,πλοκη κτλ.Η λογοτεχνικη ποιοτητα με αφηνει μαλλον αδιαφορο. Πχ ο ΚΑΥ ειναι κλασεις ανωτερος λογοτεχνικα αλλα το Τιγκανα δυσκολα το ξαναδιαβαζω.Δε με τραβαει καμια σκηνη ας πουμε.(ισως λιγο η τελικη μαχη)

 

Εμενα μου ερχονται στο μυαλο: "Ο ανθρωπος στο απορθητο καστρο","Ακομα και οι θεοι"

Καλα βιβλια αλλα πηραν βραβεια κυριως λογω του οτι τα εγραψαν 2 απο τους κορυφαιους συγγραφεις ΕΦ.

Χαρυ Ποτερ δε ξερω-δεν εχω διαβασει-κι εξαλλου το εχουμε λιωσει το θεμα της κυριας Ροουλινγκ.

Link to comment
Share on other sites

Ολα τα βιβλια του Dan Brown και τα 2 πρωτα βιβλια του Lord Of The Rings.

Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάλι μ'αρέσει ο Τόλκιν, μ'αρέσει η γλώσσα του και το ύφος, λατρεύω τις παρομοιώσεις και τη ροή του κειμένου, σε ότι έχει γράψει, ακόμα και σε αυτά που θεώρησε πως δεν ήταν για να εκδοθούν ακόμα.

 

Επίσης λατρεύω το Στάινμπεκ, κι αν και δεν είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία Τα σταφύλια της οργής, είναι σίγουρα το Άνθρωποι και Ποντίκια.

 

Για τον Έλρικ συμφωνώ με το Βάρδο, είναι μέτριος (αν ήμουνα σε χειρότερη φάση θα έλεγα κακός) λογοτεχνικά, αλλά έχει δημιουργήσει κάτι που δεν ξέρω αν υπήρχε προηγουμένως, οπότε δεν τον θεωρώ ακριβώς υπερεκτιμημένο.

 

Υπερεκτιμημένο θεωρώ τον κώδικα Ντα Βίντσι και τις μάγισσες της Σμύρνης. Παρόλο που είναι ευχάριστα και τα δυο και που διαβάζονται εύκολα μέχρι τέλους, δεν έχουν τίποτα άλλο, είναι απλά ευκολοδιάβαστα όπως τόσα και τόσα άλλα κείμενα. Δεν το θεωρώ λόγο αυτό για να γίνεται σάλος.

Link to comment
Share on other sites

Ενώ υπήρχαν μόνο 4-5 posts σε αυτό το topic ξεκίνησα να γράφω ένα εκφράζοντας την έκπληξή μου που δεν είχατε περιλάβει ακόμα τον Brown. Το έσβησα όμως για να δω τι θα συμβεί,χε,χε.

Προσωπικά μου άρεσαν πολύ και τα τέσσερα του Brown και φυσικά ο Tolkien πιστεύω είναι κορυφαίος. Επίσης τα δύο πρώτα της σειράς Wheel of Time είναι πολύ καλά κατά τη γνώμη μου. Τι στο καλό, γιατί πάντα μου αρέσουν όσα ρίχνονται στο πυρ; Δεν πιστεύω κανείς να γράψει και τον Αλχημιστή;

Νομίζω όμως ότι είναι αρκετά απογοητευτική η συνέχεια των βιβλίων του Jordan. Τα βιβλία μετά το τρίτο πλατιάζουν, νιώθω ότι γίνονται thin, όπως λέει και ο Bilbo, σαν λίγο βόύτυρο να έχει απλωθεί πάνω στη φέτα του ψωμιού. Ίσως τα γράφει απευθυνόμενος στο πολύ φανατικό κοινό του, δεν ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Απλουστατα για τον Σταινμπεκ και το βιβλιο αυτο ειχα την εντυπωση οτι...ηταν απο τα καλυτερα βιβλια εβερ!Κλασικη λογοτεχνια κι ετσι...Αλλα απογοητευτηκα.

"Η συντροφια του δακτυλιδιου" ειναι ψιλοβαρετη-αλλα ειναι απλα το πρωτο μερος.Δεν ειναι καν αυτοτελης.

 

Εντάξει, όταν πάμε με υψηλές προσδοκιές σε κάτι, πολλές φορές δεν μας ικανοποιεί όσο περιμέναμε και αναρωτιόμαστε γιατί θεωρείται τόσο καλό. Είναι γνωστό αυτό. Όλοι το παθαίνουμε. Όχι οτι ισχύει αποκλειστικά αυτό αλλά ίσως είναι ένας λόγος. Ίσως πάλι να μη σου άρεσε το βαρύ και δραματικό feeling που έχει το βιβλίο σε όλη τη δειάρκειά του. Πάντως, μέτριο λογοτεχνικά, δεν είναι επ΄ ουδενί. Εμένα ο Στάινμπεκ είναι ο αγαπημένος μου συγραφέας και το Ανατολικά της Εδέμ το αγαπημένο μου βιβλίο.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω και γω για το Wheel of Time, απλά δεν λέει. Επίσης δεν μ' αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζει τους γυναικείους χαρακτήρες.

 

Ούτε το Dune μου άρεσε. Οι χαρακτήρες είναι τόσο υπερβολικοί, που σε σημεία μοιάζουν καρικατούρες. Και το δύσκολο κλίμα του πλανήτη Αρράκις δεν αρκεί για να είναι οι Φρέμεν οι καλύτεροι πολεμιστές του σύμπαντος.

Link to comment
Share on other sites

Για το οτι τα σταφυλια βγηκαν ξινα μπορει να φταιει και η μεταφραση.Αυτη η αποδοση των βλαχοαμερικανικων στα αντιστοιχα ελληνικα...Ασε μου μας επρηξε με τα μοντελα των αυτοκινητων!Και το τελος...μαπα.Απογοητευκα τοσο που ενω σκοπευα να διαβασω κι αλλα βιβλια του,τελικα δισταζω ακομη και να διαβασω συγγραφεις τυπου Φωκνερ(το Αδυτο ειναι χρονια στα προσεχως μου).

 

Οι Φρεμεν περα απο τις αντιξοοες συνθηκες στις οποιες ζουν,ειχαν περασει απο πολλες διαδοχικες "κατοχες"-Αυτοκρατορια,Χαρκονεν,Ατρειδες(οκ,αυτοι ηταν καλοι)...Ηταν και θρησκευτικα φανατισμενοι!Σαν τους Αραβες ενα πραμα.Και κανονικα οι Σαρτνω(/αου?)καρ θα ηταν καλυτεροι αλλα πλεον δεν εκπαιδευοταν καλα.Βεβαια και παλι δεν σταθηκαν ανταξιοι του θρυλου που ειχε στησει ο Χερμπερτ.(Αν και εκαναν καποιες επιτυχημενες επιδρομες,επισης νικησαν σε λιγες αψιμαχιες...κατι ειναι κι αυτο)

 

Αραχνιδα, ο Αλχημιστης ειναι οντως καλο βιβλιο.Απλα παραλανσαριστηκε.Και σε καποια φαση το "Οταν θελεις..." ειχε γινει πιο συχνο κι απο την καλημερα.Παντως το βαζω ανετα στο τοπ-20 απο αυτα που εχω διαβασει.Κλασεις ανωτερο απο τον Ντα Βιντσι και τον Τροχο του Χρονου.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω οτι τα βιβλια του Brown ειναι υπερτιμημένα.

Διάβασα ευχάριστα και το Da Vinci Code και το Arctic Cycle αλλα

δεν είδα τίποτα παραπάνω απο δύο παρόμοιας δομής χολυγουντιανά σενάρια.

 

Χωρις διάθεση να σπείρω ανέμους θα ήθελα να αναφέρω και τον Αλχημιστή του Coelo

σαν ένα απο τα βιβλία που σαφώς υπερτιμήθηκαν. Και αυτό το βρήκα ευχάριστο,

αλλα ολή η υποτίθεται βαθιά φιλοσοφία που περιέχει παρουσιάζεται εξωραισμένη,

επιφανειακή και με μορφή που πλατιάζει βαρετά (IMHO).

 

Μια αφοριστική δήλωση για να κλείσω.

 

Νομίζω οτι τα καλά βιβλία είναι αυτά που τα διαβάζεις, τα ξαναδιαβάζεις

και τα ματαξαναδιαβάζεις και πάντα κάτι κερδίζεις απο την κάθε ανάγνωση.

Αν ένα βιβλίο δεν σε καλεί να το ξαναδιαβάσεις, μπορεί μεν να μην είναι

αναγκαστικά κακό αλλα σίγουρα δεν είναι εξαιρετικό.

 

 

Αγγελος

Link to comment
Share on other sites

Για τον Αλχημιστή συμφωνώ απόλυτα. Είναι γεμάτο "σοφιστίες" που ακούγονται γαμάτες και ψαγμένες και βαθιές όταν τις πρωτοδιαβάσεις, αλλά στην πραγματικότητα, οι περισσότερες, δεν λένε τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Χμμ... Δεν θεωρώ τον Coelho κανέναν μεγάλο διανοητή, αλλά δεν είναι και για τα σκουπίδια. Ο θετικισμός με τον οποίο είναι γεμάτα τα βιβλία του είναι στάση ζωής. Ή εκφράζει κάποιον, ή δεν τον εκφράζει. Όσο για βάθος, όποιος ψάχνει, βρίσκει - είπαμε. Μπορείς να βρεις βάθος και σε super hero comics αν έχεις όρεξη και θέληση. Κάτι που δεν θα αγγίξει κάποιον σε μια συγκεκριμένη φάση της ζωής του μπορεί να τον αγγίξει σε άλλη, και κάτι που θα φανεί αηδία σε κάποιον να αλλάξει τη ζωή κάποιου άλλου. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι 'υπερτιμημένο' εκεί έξω. Αν κάτι πουλάει, πουλάει, είναι γεγονός. Αν γίνεται σάλος επειδή πουλάει, κι αυτό είναι γεγονός. Για να πουλάει έτσι και ο Αλχημιστής, και ο Κώδικας Da Vinci, και το LotR, και ο Elric, πάει να πει πως κάτι έχουν, κάτι που το ζητάει το κοινό, που το απολαμβάνει. Μπορεί να μην μου φαίνονται εμένα αριστουργήματα, γιατί έχω το δικό μου background, τα δικά μου αναγνώσματα, γιατί μεγάλωσα και ζω με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά δεν μπορώ να τους κολλήσω μια ταμπελίτσα 'υπερτιμημένα'. Τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό δηλαδή; Για κάποιον άνθρωπο που ως τώρα έβλεπε Πρωινό Καφέ και διάβαζε 7 Μέρες TV, ο Αλχημιστής είναι αποκάλυψη, ο Κώδικας Da Vinci είναι τομή στη ζωή του, και πάει λέγοντας - και εφόσον η πλειοψηφία γύρω μας είναι τέτοιοι άνθρωποι, δεν βλέπω τίποτε υπερτιμημένο εκεί έξω. Αν ο Αλχημιστής οδηγήσει κάποιον στο να διαβάσει κι άλλου είδους 'φιλοσοφικά μυθιστορήματα', αν τα LotR οδηγήσουν στο Silmarillion και σε άλλους συγγραφείς φαντασίας, αν ο Κώδικας οδηγήσει στο Εκκρεμές (γιατί εκεί οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια), τότε όχι μόνο πουλάνε, αλλά κάνουν και μια-δυο άλλες καλές δουλειές...

Link to comment
Share on other sites

Δεκτον, Νιεννα.

Ομως τη λεξη την εχω σε εισαγωγικα και μετα εξηγω πως εννοω βιβλια που κανουν θραυση αλλα δεν μας αρεσαν.Δεν το ταυτιζω ας πουμε με τον ορο "εμπορικα".Γιατι,εδω που τα λεμε,το πιο βαθυ(λογοτεχνικα,ιστορικα,φιλοσοφικα κτλ κτλ) Εκκρεμες δεν μου αρεσει και πολυ παραπανω απο τον Κωδικα."Υπερτιμημενο" θα το ελεγα κι αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Nienna, όλα μπορείς να τα δεις υποκειμενικά, αν θες. Μ'αυτή τη λογική, και η Espresso είναι το καλύτερο ανάγνωσμα, στα χέρια ενός ανθρώπου που δεν έχει διαβάσει τίποτα στη ζωή του.

 

Κρίνεις βάσει κάποιων κριτιρίων, αλλιώς δεν μπορεί ποτέ να υφίσταται καμία κριτική. Και κριτική κάνεις όταν έχεις διαβάσει αρκετά πράγματα ώστε να είσαι σε θέση να κρίνεις. Τι θα πει "σε θέση να κρίνεις"; Ε, αυτό είναι, πάλι, από εκείνα τα πράγματα που τα καταλαβαίνεις, και για τα οποία δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός. Πάντως, ένας καλός ορισμός είναι να έχεις διαβάσει πολύ και διάφορα αναγνώσματα, ώστε να μπορείς να φτάσεις σε συμπεράσματα. Αν, λοιπόν, έχεις διαβάσει κλασικούς, mainstream, φαντασία, αστυνομικά, κτλ, σε διάφορες βαθμίδες ποιότητας, και μετά κρίνεις ότι ο Κώδικας Ντα Βίντζι είναι ίστατο λογοτέχνημα, τότε δεκτόν. Αν όμως έχεις διαβάσει πέντε βιβλία και τον Κώδικα, τότε απλά η γνώμη σου δεν έχει την ίδια βαρύτητα. Γι'αυτό κιόλας ακούμε και κριτικούς που τους ξέρουμε' ξέρουμε το υπόβαθρό τους, ξέρουμε τι διαβάζουν, με τι ασχολούνται.

Link to comment
Share on other sites

Γιατι,εδω που τα λεμε,το πιο βαθυ(λογοτεχνικα,ιστορικα,φιλοσοφικα κτλ κτλ) Εκκρεμες δεν μου αρεσει και πολυ παραπανω απο τον Κωδικα."Υπερτιμημενο" θα το ελεγα κι αυτο.

 

Ιερόσυλε. :o

 

Βάρδε ναι, αλλά το "υπερτιμημένος" έχει να κάνει με κάτι που έκανε ο κόσμος, όχι εγώ. Μπορώ να πω πως κάτι δεν μου άρεσε, μπορώ να πω και γιατί δεν μου άρεσε, αλλά δεν μπορώ να πω αν ο κόσμος το έχει "υπερτιμήσει", κατάλαβες;

Edited by Nienna
Link to comment
Share on other sites

Χμμμ! δεν θα έλεγα ότι ο Κώδικας Νταβίντσι είναι υπερτιμημένος... Αυτό το λέω όχι γιατί θεωρώ ότι είναι κανένα αριστούργημα αλλά γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να ισχυρίζεται ότι είναι κάτι περισσότερο από αυτό που είναι (δηλ. ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα για να περάσει η ώρα και μέχρι εκεί).

Αντίθετα, συμφωνώ ότι ο αλχημιστής είναι υπερτιμημένος γιατί όσοι το διάβαζαν και δεν είχαν ξαναδιαβάσει στη ζωή τους, νόμιζαν ότι διάβαζαν το αριστούργημα του αιώνα.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ προσωπικά βρήκα τον Αλχημιστή αριστούργημα. Φυσικά αυτό είναι υποκειμενική άποψη, αλλά δεν συνέβη επειδή το μόνο που διάβαζα πριν ήταν η εφημερίδα με τις προσφορές που μοιράζουν στο super market.

Όπως επίσης αναγνωρίζω ότι σε κάποιον άλλον μπορεί να φάνηκε μέτριο-επίπεδο-σαχλαμάρα, αλλά όχι απαραίτητα επειδή έχει διδακτορικό στην μετα-λογοτεχνία απ' το ecole polylogotechnique της Βουλόνης.

Εκτός φυσικά και είμαι ο εντελώς άσχετος-αγράμματος και ακόμα κι αυτά που γράφω τώρα είναι μπούρδες.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..