Jump to content

Βιβλία που σας έχουν απορροφήσει περισσότερο από άλλα


Βάρδος
 Share

Recommended Posts

Δεν είναι όλα τα βιβλία τα ίδια. Ορισμένα με απορροφούν πλήρως, άλλα όχι, όπως λέω κι εδώ.

 

Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν επηρεάσει με τέτοιο τρόπο; Κάντε μια λίστα από αυτά. Ένα TOP 10.

 

Ή, απλά, συζητήστε για το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα υπάρχουν και τέτοια βιβλία. Τα τελευταία τέτοια βιβλία που έχω διαβάσει ήταν το Damnation Game του Clive Barker και το Girl Next Door του Jack Ketchum. Γενικά συνηθίζω να διαβάζω με πολύ γρήγορους ρυθμούς βιβλία τρόμου, γιατί έχω περιέργια να δω τι θα γίνει στην συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Βιβλια που μ' εχουν απορροφησει πληρως ειναι πολλα .Μπορει να φανταζω σα το κολλημενο πιτσιρικα ,που οχι μονο εχει ως ψευδωνυμο το επωνυμο του αγαπημενου του συγγραφεα , αλλα ποσταρει σχεδον (?) αποκλειστικα αν στο θεμα χωραει να μιλησει και λιγο για αυτον.Ο λογος για τον Norman Spinnrad.Σε νεοτερη ηλικια διαβασα το περιβοητο "Πρακτορες του Χαους" ,ενα βιβλιο σταθμος για μενα ,τοσο σαν αναγνωστη οσο και σαν συγγραφεα .Δεν ειναι μονο η γλωσσα που χρησιμοποιει και ο καταιγιστικος ρυθμος που με καθηλωναν στα βιβλια του αλλα και τα θεματα που καταπιανεται . Το "Ειδησεις των εντεκα" , το " ο Τζακ Μπαρον και η αιωνιοτητα" και "Πασιφικα" ειναι τρεια βιβλια που τα συνιστω ανεπιφυλακτα σε οποιον αρεσκεται σε sci-fi με επικεντρο των ανθρωπο και την κοινωνια .

 

Τελευταια ,το βιβλιο που με απορροφησε οσο και με διασκεδασε κανοντας με να σκαω στα γελια ειναι το "Η συμμορια της διανοησης" του Tibor Fischer.Μαυρο χιουμορ και φιλοσοφια .

Ανεξαρτητα με το υφος και το ειδος της λογοτεχνιας που αρεσει στον καθενα , το "βιβλιο της ανησυχιας" του Fernando Pessoa ειναι το ημερολογιο ενος απο τους σημαντικοτερους κατα την αποψη μου ποιητες που ισως να μην ειναι τοσο ευκολο να σε απορροφησει αλλα σιγουρα στο τελος νιωθεις τυχερος που αφιερωσες το χρονο σου να το διαβασεις .

 

Ελπιζω να βοηθησα :)

Link to comment
Share on other sites

(χωρίς σειρά προτίμησης)

 

1) K.J. Bishop - The Etched City

2) Steven Erikson - Midnight Tides

3) Steven Erikson - Memories of Ice

4) Jack Ketchum - Girl Next Door

5) Umberto Eco - Foucault's Pendulum

6) Μένης Κουμανταρέας - Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω

7) Philip Pullman - The Amber Spyglass

8) Umberto Eco - The Name of the Rose

9) Frank Herbert - Dune

10) M. John Harrison - Light

Link to comment
Share on other sites

Xμ, εμένα με απορροφά ό,τι έχει αγωνία. Κοινώς, τα αστυνομικά, η λογοτεχνία τρόμου και διάφορα υβρίδιά τους. Πάντως το βιβλίο που με απορρόφησε περισσότερο από ποτέ ήταν το Εκκρεμές του Φουκώ, του Έκο. Σας έχω πει τόσες φορές γι αυτό όμως, που σίγουρα με έχετε βαρεθεί. Εκτός από το αγαπημένο μου βιβλίο, είναι και τρομερά εθιστικό, κολλάς και διαβάζεις, διαβάζεις, διαβάζεις, μάλλον διότι εμπίπτει και σε κατηγορία-υβρίδιο των παραπάνω.

Edited by Nienna
Link to comment
Share on other sites

Άμα μου αρέσει ένα βιβλίο τότε μπορώ να κολλήσω μαζί του. Δέν με νοιάζει άν θεωρείται αντικειμενικά καλό η ποιοτικό αρκεί να αρέσει σε μένα. Αυτά που μου αρέσουν περισσότερο είναι μάλλον τα αστυνομικά/Noir καθώς και τα καλά κοινωνικά βιβλία. Ιδιαίτερα όσα εξελίσσονται η γράφτηκαν στο διάστημα ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με ελκύουν ιδιαίτερα λόγω της καταπληκτικής ατμόσφαιρας τους (τζάζ, τσιγάρα, αλκοόλ, μπόξ, σαφάρι, στοιχήματα, ιππόδρομος, σέξ, καμπαρντίνες, Νέα Υόρκη, pupl λογοτεχνία, Σάν Φρανζίσκο, Κούβα κ.α.).

 

Πάντως άμα έπρεπε να όνομάσω μερικά βιβλία θα έλεγα τα pulp διηγήματα της γενιάς του Weird Tales (Howard, Smith, Lovecraft, Kuttner, Bloch, Wagner κ.α) όπως και τα αστυνομικά της εποχής (Chandler, Hammet, Chase, Burnett κ.α)...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αναφέρεσαι στα βιβλία που έχουν πορώσει τόσο πολύ ένα άτομο που να το κάνουν να μη κάνει τίποτα άλλο μέχρι να το τελειώσει? :mf_bookread: :bangin:

 

Αν είναι έτσι, είχα καεί άγρια στην Α λυκείου με τη Κάμαρα με τα Μυστικά(μέσα σε μια μέρα) αργότερα μέσα σε 2 μήνες τα βιβλία του Έλρικ(Έλρικ του Μελνιμπονέ,Κάστρο του Μαργαριταριού,Θάλασσες της Μοίρας,Κατάρα του Μαύρου Σπαθιού και τη Καταιγίδα).

ΤΟ τελευταίο ήταν πριν από 1 χρόνο που τελείωσα σε 1 μήνα το Angels and Demons(το Illuminati ντε!) και μάλιστα σε περίοδο εξεταστικής

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

με το νουμερο ενα το καλύτερο , ελπίζοντας να μην ξεχάσω κανένα το τοπ τεν έχει ως εξής

1. Το εκκρεμές του Φουκώ, συμφωνώ με την Νιέννα. :worshippy:

2. Το Σιλμαλίριον.

3. Ολη η σειρά του Χρονικού της Νάρνια :lion:

4. Ο πύργος της Μοναξιάς.

5. Ο Άγγελος της Στάχτης. Λαμπαδαρίδου - Πόθου.

6. Ο Χρησμός.

7. Το όνομα του Ρόδου.

8. Βυζάντιο. :medieval:

9. Η γνώση των Αγγέλων.

10. Ο Κώδικας Ντα Βίντσι. :mf_popeanim:

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Πως και δεν έχω απαντήσει εδω; απαράδεκτο! Λοιπον, δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε με το απορροφήσει, γιατί εμένα όλα τα βιβλια με απορρφούν :p. Το θέμα είναι αν κάποιο θα καταφέρει να με "ρουφήξει", και όχι απλά να με απορροφήσει! Βιβλια που ΄να είμαι ακόμα στον κόσμο τους όταν τα κλείνω, και να συνεχίσω να είμαι για μέρες, να μη μπορώ να το ξεκολλήσω από πάνω μου το ρημάδι!

Με αυτά τα κριτήρια λοιπον, θα έλεγα ότι η λίστα έχει ως εξης:

 

- Ο άρχοντας των δαχτυλιδιων/ Σιλμαρίλλιον (οκ, ειναι κλασσικο, αλλά τι να κάνουμε; Αφου κόλλησα με δαύτο :p)

- Nightfall. Τόσο καλογραμμένο, που ένιωσα σα να ήμουν εκεί.

- Smilla's sense of snow. Αυτο είναι πιο προσωπικό κόλλημα, μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση αναγνώστη / χαρακτήρα :p.

- Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης. Ααααχ, τι σου κάνει αυτη η Νέα Υόρκη...

-Ο Μαύρος Πύργος. (Σας έχω πρηξει με δαύτο, οποτε δε λέω τιποτα περαιτέρω :p)

- Τα βιβλια της Γεωθάλασσας (ναι, ΚΑΙ ΤΑ 5! :p). Ειδικά οι Τάφοι του Ατουάν.

- Foundation series. Τι κόλλημα και δαύτο! Αν μπορεις να ερωτευτείς ένα μυαλό, τότε είναι πολυ κρίμα που έχασα τον Ασίμωφ παρα κατι δεκαετίες και κάτι ηπείρους :p.

 

Χμμ...σίγουρα υπάρχουν και μερικά άλλα που ξεχνάω, αλλά πάνω κάτω είναι αυτά. Και από όλα αυτα, παραδόξως, το μεγαλύτερο ίσως κόλλημα το έχω φάει με τον Μαύρο Πύργο. Childe Roland to the Dark Tower came...μπρρρρ.

- The songmaster. Ειδικά το πρώτο μισό κομμάτι.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αχ τι μου θύμισες τώρα Αλεξάνδρα. Είχα πάθει μεγάλο κόλλημα με τα Foundation βιβλία, και με τον Asimov γενικότερα (ακόμα το έχω το ψιλοκόλλημα).

 

Βιβλία που με απορρόφησαν είναι:

  1. The Lord of the Rings - J.R.R. Tolkien (το έχω διαβάσει 3 φορές)
  2. Perdido Street Station - China Mieville
  3. The Night's Dawn Trilogy - Peter F. Hamilton
  4. The Earthsea Saga - Ursula K. LeGuin
  5. Foundation Series - Isaac Asimov
  6. American Gods - Neil Gaiman

Από εκεί και πέρα, όσο διαβάζω βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω κολήσει μόνο με τον Κοέλιο (Αλχημιστής, Το Ημερολόγιο ενός Μάγου, Το Πέμπτο Βουνό) και πρόσφατα με το Ωχτό της Καθριν Σεβίλ. Γενικά δεν είμαι του διαβάζειν :)

Link to comment
Share on other sites

Για μένα, αμά ΔΕΝ κολλήσω σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά κι ότι (κατ' εμέ πάντα) το βιβλίο είναι μπαρούφα, ή εγώ δεν είμαι ακόμα έτοιμη να το διαβάσω. Πάντως το χειρότερο κόλλημα το τρώω με βιβλία (όλα) Kay, Eco, Austen, Robins. Γενικά, δεν το νιώθω, αν δεν χαθώ, αν δε μυρίσω, αν δεν αγγίξω...

 

Πρόσφατα εντυπωσιάστηκα απ' το γεγονός ότι με κόλλησε βιβλίο του Coelho, ο οποίος με είχε εντυπωσιάσει με τον Αλχημιστή και απογοητεύσει με το Ημερολόγιο ενός Μάγου και το Βουνό της Σιωπής. Το βιβλίο που με κόλλησε στον τοίχο τόσο άσχημα (και btw, θυμάται κάποιος από σας να μου το είχε κάνει δώρο; Αποκλείεται να το είχα αγοράσει εγώ...) είναι το Zahir.

Link to comment
Share on other sites

Μια μικρή διορθωσούλα:

Καθριν Σεβίλ
, το βιβλίο είναι της Κάθριν Νεβίλ (Katherine Neville)
Link to comment
Share on other sites

Τα βιβλία του James Ellroy, δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να ξεκινήσει ένα από αυτά και να το παρατήσει προτού το τελειώσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

κυριολεκτικά να με έχει απορροφήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είναι το σοφό παιδί του χειμωνίδη, που σε κάποιο άλλο τόπικ είχα εξηγήσει ακριβώς την κατάσταση. απλώς δεν μπόρεσα να το αφήσω μέχρι να το τελειώσω. κυριολεκτικά κυριολεκτικά. από την πρώτη σελίδα. πράγμα αρκετά περίεργο δεδομένου ότι ο χειμωνίδης έχει γράψει και μεγάλες πατάτες (προσωπική άποψη).

 

μετά είναι πάνω κάτω η κλισέ λίστα μου

γυρίστε το γαλαξία με ώτο στοπ

αρκετά του κινγκ (κούτζο, ρόουζ μάντερ, καρδιές στην ατλαντίδα, ...)

κλπ κλπ

 

**ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον μπόρχες, όπου κάποιες ιστορίες του δεν έχουν απλώς γεύση, αλλά ..... κάτι παραπάνω. το ζαϊρ για παράδειγμα. απο τους λίγους (πραγματικά λίγους, ελάχιστους) συγγραφείς που όσο εσύ διαβάζεις αμέριμνος το/α βιβλίο/α του, αυτός υφαίνει ένα κουκούλι γύρω σου, μέσα στο οποίο σου δείχνει το έργο του και εσύ μετά πρέπει να το σπάσεις για να προχωρήσεις.

θυμάμαι ότι όταν διάβαζα μπόρχες απλώς δεν γινόταν να πιάσω άλλο βιβλίο αμέσως μετά. 'η ακόμα και να προχωρήσω στην επόμενη ιστορία. αυτό είναι! όχι κουκούλι, γράψτε λάθος. κάθε ιστορία του είναι ένας μικρός ιός, στον βάζει στον οργανισμό σου και πρέπει να κάνει τον κύκλο του. χμμμ... ναι, πιστεύω ότι αυτή είναι πιο καλή περιγραφή.

αν και έχω καταφέρει να προχωρήσει σε άλλες ιστορίες και άλλα βιβλία, κάποιες ιστορίες του ακόμα κάνουν τον κύκλο τους...

Link to comment
Share on other sites

Τα βιβλία που με είχαν απορροφήσει εντελώς είναι :

 

-Lord of the rings και Hobbit

-Harry Potter (όλη η σειρά) P.S. Θυμάμαι ότι το 1 και το 2 τα είχα διαβάσει σε μία μέρα ενώ τα υπόλοιπα το πολύ σε 3 μέρες...

-Όλα τα βιβλία του Dan Brown (kαι τα 4 που έχει κυκλοφορήσει)

-και τέλος το The Dark Tower του Stephen King.

Αυταααααααααααά

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..