Jump to content

Οι "Μεσσιες" της ΕΦ


Recommended Posts

Σε ορισμενα βιβλια ΕΦ παρουσιαζονται σπουδαιες μορφες στον κοσμο που φερνουν ενα νεο μυνημα και νεο τροπο ζωης. Αυτο μπορει να ειναι πιο λαιτ οπως στο Ξενος σε ξενη χωρα,η πιο εντονο οπως στο Ντιουν.

Βεβαια ειναι και ο Κυριος του Φωτος με τον τυπα Σαμ που το παιζει Βουδας και πολεμαει τους Ινδους "θεους".

 

Σας αρεσουν αυτοι οι τυποι και γιατι;Τι ρολο παιζει ο μεσσιανισμος στην ΕΦ?

 

Προτεινετε καποιο παρομοιο βιβλιο που σας εκανε εντυπωση!

Link to comment
Share on other sites

Ε, δε θα χασω ευκαιρια να αναφερω τον Hari Seldon, απο το Foundation του Isaac Asimov - στο series "υπαρχει" μεχρι το Forward the Foundation αλλα η "επιρροη" του ειναι εκει σε ολη τη σειρα ουσιαστικα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hari_Seldon για περισσοτερες πληροφοριες γι αυτοθς που δενεχουν διαβασει τα βιβλια... αν δεθεωρηθει αυτος "μεσσιας" σε ιστοριες επιστημονικης φαντασιας, δε ξερω ποιος μπορει να θεωρηθει...

 

"Μεσσια" στον τομεα βεβαια θεωρω και τον ιδιο τον Asimov στον τομεα της επιστημονικης φαντασιας. Ως προσωπικοτητα, μου φαινεται σημαντικοτατος και συμφωνω γενικα τοσο με τον τροπο σκεψης του ως ανθρωπο, και τν τροπο σκεψης του για την επιστημονικη φαντασια συγκεκριμενα.

Και φυσικα καποια σχολια για το πως εχει εξελιχθει γενικα η επιστημονικη φαντασια και ο επιστημονικος γενικα τροπος σκεψης πια σε popular culture χαρη σ αυτον κυριως και τα "διδαγματα" του.

 

Γενικα, χμμμ, ο μεσσιανισμος στην εφ μου φαινεται οπως και στην αληθινη ζωη, αν ταιριαζει με την ιστορια τοτε τον "εκτιμω", αν φαινεται οτι εχει επιπτωση δηλαδη στον κοσμο τοτε ενταξει... και αναλογα βεβαια την επιρροη αυτη... Μπορει καλλιστα ενας τετοιος "μεσσιας" να θεωρηθει αντιηρωας βασει των "διδαγματων" του και του ειδους επιρροης που εχουν στον κοσμο. Ετσι κι αλλιως βεβαια συνηθως, ιστοριες "ηρωων" και "σημαντικων ανθρωπων" διαβαζουμε συνηθως. Μεγαλη κουβεντα βεβαια, και η απαντηση μου ειναι "αναλογως"...

Link to comment
Share on other sites

Ο Σαμ του Lord of Light είναι σαφώς ο αγαπημένος μου, ίσως γιατί είναι αντί-Μεσσίας, δεν θέλησε ποτέ του να γίνει ούτε του άρεσε το ότι οι οπαδοί του τον είχαν θεοποιήσει και γιατί είχε συνειδητοποιήσει ότι ο όλος Μεσσιανισμός δεν είναι παρά άλλο ένα κόλπο to get the job done. Αχ, τώρα πρέπει να το ξαναδιαβάσω (το διαβάζω κάθε χρόνο :) )

Link to comment
Share on other sites

"Μονο ο πραγματικος Μεσσιας θα αρνιοταν την υποσταση του"

Μοντυ παηθον

 

Κοιτα και ο Πωλ,δε λεει οτι "παιδια ειμαι ο θεος σας".(Ο Λιτο μαλλον το κανει βεβαια)

 

Γενικα μιλαμε για βιβλια οπου ο ηρωας εχει πολλα στοιχεια του "Μεσσια".Βεβαια,συνηθως δεν ειναι αυτο που θεωρει ο λαος αλλα αφου γινεται η δουλεια,δε βαριεσαι...

Link to comment
Share on other sites

Α, νομιζα οτι το εννοουσες γενικα... Ο Μεσσιας με την εννοια ενος "σωτηρα/προφητη με ενα μηνυμα"... Μιλας για καποια αντιστοιχια του Χριστιανικου μεσσια; Καποιο χαρακτηρα-μεταφορα που να ειναι "σαν τον Ιησου";

Link to comment
Share on other sites

Ο Μεσσιας με την εννοια ενος "σωτηρα/προφητη με ενα μηνυμα"

That's it...

 

Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι "σαν τον Ιησου",αλλα λογικα θα υπαρχει μια αντιστοιχια.Δηλαδη,μπορει να ειναι και "σαν το Βουδα"(βλεπε Σαμ-Κυριο του Φωτος),η οτιδηποτε αλλο.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..