Jump to content

Οι συνεχιστές ενός έργου


heiron
 Share

Recommended Posts

Οι συγγραφεις δυστυχως δεν ειναι αθανατοι.

Τα εργα τους ομως ειναι κι ετσι ορισμενοι αποφασιζουν να τα εκμεταλλευτουν.Ειτε αυτο ειναι μια απλη ολοκληρωση του τελευταιου μυθιστορηματος που εγραφε ο συγγραφεας απο καποιες σημειωσεις,ειτε συγγραφη ολοκληρων βιβλιων απο τριτους που ομως διαδραματιζονται στον ιδιο κοσμο,με τους ιδιους ηρωες κτλ.

 

Κλασικα παραδειγματα σε Κοναν και Ντιουν.

 

Ποια ειναι η γνωμη σας επι του θεματος;Ειναι σωστο;Τα βιβλια του ειδους σας αρεσουν;

Link to comment
Share on other sites

Ε, καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη, και κρινεται αλλιως.

Το worldbuilding ειναι πολυ διαφορετικο απο το να πεις απλα μια ιστορια κλπ, και πολλες φορες και οι ιδιοι οι συγγραφεις χαιρονται να υαρχουν αλλοι που λενε ιστοριες στον κοσμο που οι ιδιοι εφτιαξαν.

Αν μιλαμε για copyright θεματα ειναι αλλη ιστορια, δε νομιζω να εχει γινει κατι αντοστοιχο.

 

Το θεμα ειναι οτι, ναι, πολλες φορες θα βγει κατι που ο μονος λογος για τον οποιο θα εχει καποιος υποψιν του μια ιστορια θα ειναι επειδη βασιζεται σε κατι πρωτυτερο που του αρεσει - απο τη Μεση Γη μεχρι την Κιμμερια κι απο το συμπαν του Star Wars μεχρι τη Buffy the Vampire Slayer. Και σε πολλες περιπτωσεις στους φιλους του πρωτοτυπου θα φαινεται τοσο κακο το "επομενο" που θα το νοιωθουν σαν προσβολη για το αρχικο και για το συγγραφεα του. Εγω ας πουμε ειχα τρομαξει οταν, κλαιγοντας επειδη εμαθα οτι ο Douglas Adams πεθανε και ποτε δε θα τελειωσει τον Dirk Gently, ακουστηκε οτι οι φιλοι/συγγενεις του θα βγαλουν τα περιεχομενα του σκληρου του δισκου σε βιβλιο... φαντασου, πεθαινεις και δε το ξερεις απ την προηγουμενη μερα, και απο κει ψηλα βλεπεις να κανουν χαζι οι fans οσα εγραφες λιγες μερες πριν ειτε για να τα αναδιατυπωσεις ειτε για να τα γραψεις αλλιως τελικα, αλλα δεν προλαβες...

Γενικα, δυσκολο πραμα ο θανατος καποιου, που ο προπαππους σου να ειναι, ποσο μαλλον καποιος που δημιουργει και αρα εκτεινεται το πνευμα του περα απο τον βιοτικο του χωρο...

 

Αλλη ιστορια βεβαια αν ειναι επιλογη τους να μοιραστουν το εργο τους με τον κοσμο, και να αφησουν ακομα και το παιδακι αμα θελει να φανταστει και να γραψει ιστοριες στον κοσμο που δημιουργησαν. Εκει, σορρυ νεκρε μου φιλε, σορρυ οπαδοι, αλλα τα'θελε και τα'παθε. Και δεν εχει κανενας fan το δικαιωμα, οσο κι αν θεωρει προσβλητικο το τελικο αποτελεσμα (σας διαβασω απο τα 11 μου μια ιστορια κοναν που ειχα γραψει, θα στροβιλιζει στον ταφο του ο Howard :p) να απαγορευσει τη διαδοση αυτη. Φυσικα, κανεις δε μπορει να εγγυηθει οτι το τελικο αποτελεσμα του αρχικα δημιουργημενου κοσμου θα ειναι αναλογο του πρωτοτυπου, ισα ισα. Ναι, οπως παντα, ο τελικος κριτης κι εδω ειναι ο κοσμος, ο καθενας ο,τι θελει κανει απο κει και περα, το θεμα ειναι ποσο θα "μετρησει" η οχι, και αυτο το αποφασιζει ο καθενας μας ξεχωριστα και ολοι μας συνολικα.

 

Η πλακα ειναι οταν το δευτερο ειναι οντως καλυτερο απο το πρωτο... κλασσικο παραδειγμα διαφορα Star Wars πραγματα - απο fanfilms συγκεκριμενα, το comic με την ιστορια της Aayla Secura, το Clone Wars κλπ μεχρι το παιχνιδι το KOTOR, εγω τα προτιμω ως δημιουργηματα απο τις ταινιες του Lucas, και αν "δεν ζουσε" θα επρεπε να ειναι κατ εμε περηφανος. Και νομιζω πως ειναι κιολας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω... το να μαζέψει κάποιος τις σημειώσεις ενός νεκρού, να τις "σουλουπώσει" και να τις εκδώσει όπως έκανε ο υιός Τolkien, εντάξει. Ή να χρησιμοποιήσει υπάρχον υλικό για να ολοκληρωθεί μια τριλογία που έμεινε ημιτελής, να το δεχτώ. Αλλά γενικά, η όλη ιδέα του Expanded Universe (EU για τους λάτρεις των Star Wars), η ιδέα του να εμπλέκεται ένας συγγραφέας σε ένα κόσμο και σε χαρακτήρες που δεν είναι δικοί του... μου φαίνεται σαν σπατάλη ιδεών, ταλέντου και resources. Γιατί δηλαδή ο Χ, Ψ συγγραφέας να γράψει για το σύμπαν του Star Wars, για τον Luke και τον Han Solo και να μην χρησιμοποιήσει τις ιδέες του για έναν δικό του κόσμο, για δικούς του χαρακτήρες; Σε αυτόν τον τομέα, ομολογώ ότι είμαι κάπως purist. Δεν με ενδιαφέρει να διαβάσω ένα βιβλίο Star Wars αν δεν το έχει γράψει ο κατεξοχήν δημιουργός George Lucas, όσα παράπονα κι αν έχω από αυτόν. Δεν με ενδιαφέρει να διαβάσω μια ιστορία που θα διαδραματίζεται στην Μέση Γη αν δεν την έχει γράψει ο Tolkien, ακόμα κι αν την έγραφε ο G.R.R. Martin. Αναφέρομαι βέβαια μόνο σε προσπάθειες επαγγελματιών συγγραφέων και όχι σε fan-fiction. O fan ας κάνει ότι θέλει. Αλλά ένας συγγραφέας με προοπτικές, με ένα μικρό ή μεγάλο ταλέντο, να αναλώνει την καριέρα του ως διεκπεραιωτής του έργου κάποιου άλλου... με χαλάει. Υπάρχουν τα άτιμα τα λεφτά βέβαια στην μέση οπότε δεν μπορώ να τους κατηγορήσω.

 

Βέβαια, αυτό μου συμβαίνει μόνο στη λογοτεχνία. Δεν έχω πρόβλημα με ταινίες, cartoon, video games κλπ.

Edited by Tauntaun13
Link to comment
Share on other sites

Το αδικεις πολυ το Expanded Universe. Αν το ψαξεις λιγο παραπανω θα δεις οτι υπαρχουν χαρακτηρες θρυλοι που εχουν γεννηθει απο συγγραφεις του EU. Χαρακτηριστικα παραδειγματα ειναι ο Exar Kun, o Ulic Qel-Droma και πολλοι αλλοι που ειναι πιο κοντα (χρονικα) στην βασικη ιστορια του Star Wars οπως π.χ. ο Darth Bane και ο Darth Plagueis (δασκαλος του Sidious). Οι περισσοτεροι απο αυτους (ολοι δηλαδη εκτος απο τον Plagueis νομιζω, αλλα δεν ειμαι και απολυτα σιγουρος) δεν δημιουργηθηκαν απο τον Lucas αλλα επαιξαν πολυ σημαντικο ρολο στο συμπαν του Star Wars. Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι αν υπαρχουν καλες ιδεες δεν βλεπω τον λογο γιατι να μην συνεχιζεται το εργο καποιου συγγραφεα με μοναδικη εξαιρεση ισως τον Tolkien και το Dragonlance γιατι ο πρωτος εχει μοναδικο τροπο γραφης και οσο για το Dl επειδη κανεις δεν μπορει να παρουσιασει καποιους χαρακτηρες τοσο καλα οσο η Weis και ο Hickman.

Link to comment
Share on other sites

*Βάρδος ακουμπάει το αφτί του στο χώμα και αφουγκράζεται.*

 

Ναι, σίγουρα, πολλά κόκαλα τρίζουν εκεί κάτω...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Από τη συνέντευξη του Bear:

 

Έχετε γράψει βιβλία βασισμένα σε σειρές όπως το Star wars, το Star Trek και το Foundation. Τι οδηγεί έναν πετυχημένο συγγραφέα να εργαστεί σε ένα κόσμο που κάποιος άλλος δημιούργησε; Το απολάυσατε;

 

Διασκέδασα παίζοντας με αυτούς τους κόσμους, αλλά έχω υποσχεθεί ότι δεν θα ασχοληθώ με κάτι παρόμοιο προς το παρόν. Τα δικά μου βιβλία είναι πιο επικερδή και με ικανοποιούν περισσότερο.

 

:clap_1:

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει κάποιες ιστορίες με τον Κόναν που τις είχαν γράψει άλλοι συγγραφείς. Καλές ήταν. Φυσικά δέν είναι ισάξιες με τος original ιστορίες αλλα δέν είναι και για πέταμα. Αρκεί μόνο να σέβονται τον ήρωα.

Link to comment
Share on other sites

Ας μιλήσω μόνο γι αυτά που ξέρω...Όσον αφορά τον Λάβκραφτ, πρέπει μάλλον να πώ τι γνωστό κλισέ οτι υπήρχαν καλά, υπήρχαν και κακά διηγήματα/βιβλία μετά τον θανατό του. Πολλά απο αυτά που εβγαλε η Chaosium ήταν σκατένια, ενώ που και πού εμφανίζεται και κάποιο πραγματικά καλό. Οι συγγραφείς που ήταν κοντά στον Λάβκραφτ απο την άλλη, ήταν συνήθως πολύ καλοί(Μπλοχ για παράδειγμα, Ντέρλεθ κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..