Jump to content

Υπερτιμημένοι και υποτιμημένοι συγγραφείς


Nihilio
 Share

Recommended Posts

Αφορμή για αυτό το θέμα αποτέλεσαν τα βιβλία του Λάνκχαμαρ που διαβάζω αυτόν τον καιρό.

Σίγουρα σε κάθε τομέα υπάρχουν υποτιμημένοι και υπερτιμημένοι καλιτέχνες. Κατά τη γνώμη σας ποιοι είναι άγνωστοι ενώ αξίζουν και ποιοι είναι πασίγνωστοι και θεωρούνται φαινόμενα χωρίς να το αξίζουν.

Προσωπικά θεωρώ υποτιμημένο τον Fritz Lieber. Χωρίς να είναι ευρέως γνωστός τα 7 βιβλία του με τις περιπέτειες των Φαφρντ και Γκρι Γάτου έχουν επιρεάσει απίστευτα την φαντασία. Στα έργα του υπάρχει δράση, ένας κόσμος με ενδιαφέρον, πνευματώδεις διάλογοι και δύο αντιήρωες που έχουν γίνει αρχέτυπα της φανταστικής λογοτεχνείας.

Το να αναφέρω τον Τόλκιεν ως υπερτιμημένο θα προκαλέσει πολύ συζήτηση, αλλά από τη στιγμή που είχαν προυπάρξει άλλοι πιο ταλαντούχοι συγγραφείς φαντασίας (Ρ.Ε. Χάουαρντ για παράδειγμα) το να του δίνεται ο τίτλος του μεγαλύτερου είναι υπερβολή: σε τελική αυτό που τον έκανε γνωστό ήταν worldbuilding στα 4 βιβλία που έγραψε και έγιναν γνωστά (Χόμπιτ και η τριλογία του Άρχοντα).

Link to comment
Share on other sites

Νιηλιε, είναι Grey Mouser. Απο ποντίκι.

 

Σαν υπερτιμιμένο συγγραφέα θα έβαζα τον κύριο Guy Gavriel Kay. Δεν θα αναπτύξω ξανά την άποψή μου για τον κύριο αυτό, καθώς τα έχω πει ξανά στο forum, και θα είναι χολή χωρίς λόγο.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω για τα προαναφερθέντα, αλλά μια παρατήρηση ως προς τον Tolkien: κατ' εμέ (και ειδικά το σχόλιο για το Howard το δείχνει αυτό) είναι ο πλέον υπερεκτιμημένος όσο και υποτιμημένος συγγραφέας φαντασίας που υπήρξε, άνετα αυτό που λέμε controversial! Άλλοι τον εξυψώνουν μέχρις εσχάτων, άλλοι τον καταβαραθρώνουν. Στην τελική, αυτό που κατάφερε δεν είναι μικρό, αφού συνέθεσε μια μυθολογία της οποίας το εύρος δεν έχει βρεθεί ακόμα, αφού κάθε τόσο ξεθάβουν άλλο ένα κομμάτι της αλληλογραφίας του, ανάμεσα στ' άλλα. Και κανείς δε δόμησε ποτέ τόσο επισταμένα τις γλώσσες και τον πολιτισμό των λαών που εμφανίζονται στο δημιούργημα του, τόσο, μάλιστα, ώστε ένα ολόκληρο ρεύμα της λογοτεχνίας του φανταστικού να βασίζεται στην αντιγραφή του έργου του, έστω εν μέρει. Παρομοίως απαξιώνεται ή εξυψώνεται το έργο του Asimov.

 

Από την άλλη, ξεχασμένος μένει από πολύ κόσμο ο John Wyndham, ένας συγγραφέας με πολύ καλό, συνολικά, έργο, όπως το The Day of the Triffids (καμία σχέση, σχεδόν, με την ταινία) και το The Chrysalids.

Link to comment
Share on other sites

month, mouser = ποντικοκυνηγός, δηλαδή γάτος που κυνηγά ποντίκια. Αν διαβάσεις την ιστορία που ο Grey mouser διδάσκεται μαγεία από έναν καλό μάγο, όταν ακόμα λέγεται Grey Mouse, αυτός του λέει να αποφύγει τη μαύρη μαγεία γιατί από ποντίκι θα γίνει "mouser", δηλαδή γάτος.

Link to comment
Share on other sites

Χμ...δυσκολο να πεις τον Τολκιν υπερτιμημενο.Εκανε σπουδαια πραγματα,χωρις να ειναι και ο κορυφαιος συγγραφεας βεβαια.

Προσωπικα συχνα ξαναδιαβαζω αποσπασματα του.

Υπερτιμημενοι ειναι οι διαφοροι μιμητες του,που ο καθενας αποκαλειται "ο διαδοχος του Τολκιν".

Για τον Kay,χμ...ε δεν ειναι και ο πιο διαφημισμενος.Απλα στην Ελλαδα ειχε μεταφραστει πολυ νωρις θα ελεγα.

 

Υποτιμημενος ειναι ο Βανς.Ισως γιατι ειναι παλιος,ισως γιαιτ εγραφε κατι μεταξυ φαντασυ και ΕΦ,οποτε δεν προωθηθηκε καλα.

 

Ναι,ο Λαιμπερ ειναι μαλλον υποτιμημενος.Ολοι οσοι τον εχουν διαβασει λενε τα καλυτερα αλλα επειδη κι αυτος ειναι παλιος,δεν ειναι τοσο γνωστος.Παντως πηρε και τα βραβεια του...Δηλαδη στον καιρο του εκτιμηθηκε αρκετα.Εμενα μου αρεσε αλλα δεν τρελαθηκα κιολας.

 

Εχω υποπτο για υπερτιμημενο τον Χαινλαιν αλλα επιφυλασσομαι να διαβασω καποια βιβλια του ακομη. Α,θα με θαψετε αν πω υπερτιμημενο τον Κλαρκ???Φοβερες,κλασσικες ιδεες αλλα δεν ειναι και καποιος τεχνιτης του λογου για να θεωρειται κορυφαιος.Βεβαια ειναι καλος-χωρις αμφιβολια.

 

Για τον Μαουζερ εχει δικιο ο Νιχιλιο.

Link to comment
Share on other sites

Ο Vance είναι ΣίΓΟΥΡΑ υποτιμημένος. Όσον αφορά τον Tolkien, λίγοι έχουν διαβάσει το Farmer Gilles of Ham και άλλα τέτοια εξαίσια έργα του...

 

Ο Clarke είχε καταπληκτικές ιδέες, αλλά κάνει κοιλιά ανά φάσεις. Στις ιδέες του, όμως, λίγοι τον φτάνουν!

Link to comment
Share on other sites

Νόμιζα λόγω θέσης ότι το συγκεκριμένο thread αφορούσε μόνο συγγραφείς fantasy αλλά αφού βάλατε και συγγραφείς ΕΦ στο χορό, θα προσθέσω κι εγώ το κομμάτι μου.

 

Πολύ υποτιμημένος είναι κατά την γνώμη μου ο Samuel Delany τον οποίο θεωρώ σχεδόν ισάξιο του Zelazny. Από την ίδια εποχή, υποτιμημένος είναι και ο Robert Silverberg που ότι λίγο έχω διαβάσει από αυτόν μου άρεσε.

 

Τέλος, υποτιμημένοι είναι και όλοι οι συγγραφείς που είχαν την "ατυχία" να βρεθούν στην σκια των 3 γιγάντων της χρυσής εποχής (Asimov, Clarke, Heinlein), ονόματα όπως Poul Anderson, Alfred Bester, A.E. van Vogt, Clifford Simak και Theodore Sturgeon μεταξύ άλλων.

 

ΥΓ: Μιλάω για υποτιμημένους/υπερτιμημένους από το κοινό, γιατί από κριτική αναγνώριση και βραβεία όλοι οι παραπάνω είχαν με το τσουβάλι.

Edited by Tauntaun13
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ο Κλαρκ ας-Τον φυσικά. Και ο Ρόμπερτ Μπλοχ θα έλεγα. Οκ, το ξέρω πως είναι τρόμου και οι δύο αλλά δεν πειράζει. Όσο για υπερτιμημένο συγγραφέα θα έλεγα ο Σαλβατόρ. Διάβασα τις 3 πρώτες σειρές του στα FR (10 βιβλία συνολικά) και εκτός ίσως από την Dark Elf που ήταν καλούτσικη, πέρασα πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές μαζί του. Με κούρασε απίστευτα.

Link to comment
Share on other sites

Ποτε δεν θα ελεγα τον Τολκιν υπερτιμημενο. Εγραψε 4 βιβλια με πραγματικα τεραστιο ογκο και ας μην ξεχναμε το Σιλμαριλιον το οποιο εγραφε ολη την ζωη του αλλα δεν προλαβε να το τελειωσει(ο τυπος εφτιαξε ιστορια 9 χιλιαδων περιπου χρονων...).

Για υπερτημιμενους θα συμφωνισω για τον :camper: Σαλβατορ και θα προσθεσω τον καημενο τον Terry brooks που εκτος απο μερικα σημεια τα βιβλια του ηταν εσχος...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..