Jump to content
Sign in to follow this  
Deodonus

Αλήθειες...

Recommended Posts

Deodonus

Όνομα Συγγραφέα: Deodonus

Είδος: Θεατρικός Μονόλογος

Βία; Όχι

Σεξ; Όχι

Αριθμός Λέξεων: 645

Αυτοτελής; Ναι

Σχόλια: Φιλοσοφικής φύσης με κοινονικό προβληματισμό

 

 

Αλήθειες…

 

Σκοτεινή σκηνή, με ένα φως μόνο να φωτίζει ένα ξύλινο βαρύ γραφείο στην μέση. Ένας κύριος καλοντυμένος και χαμογελαστός μπαίνει από αριστερά, κρατώντας έναν δερμάτινο χαρτοφύλακα.

 

Καλησπέρα σας! <ακουμπάει τον χαρτοφύλακα στο γραφείο και κατευθύνεται προς την καρέκλα από πίσω του> Είμαι ο άνθρωπος που ζητήσατε, από την Κρατική Μη Κερδοσκοπική Ανώνυμη Εταιρία Αλήθειας International και ήρθα να σας βοηθήσω όλους εσάς στην αναζήτησή σας για την Αλήθεια. Η εταιρία μας σας εγγυάται μια υψηλής ποιότητας Αλήθεια, με εγγύηση εφ όρου ζωής, η οποία θα ταιριάζει απόλυτα στις προτιμήσεις και τα γούστα σας και θα σας κάνει να νιώθετε άνετα και ευτυχισμένα κάθε μέρα, οπουδήποτε και εάν βρεθείτε! <κάθετε και ανοίγει τον χαρτοφύλακα στο πλάι του και ξεφυλλίζει χαρτιά>

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν! Για αρχή, έχουμε την «Απλή Αλήθεια». Είναι το πιο μικρό και εύχρηστο πακέτο μας, που προσαρμόζεται εύκολα στις απαιτήσεις σας και σας προσφέρει μια χαμογελαστή και ανέμελη καθημερινότητα, χωρίς σκοτούρες και βάσανα.

 

Για τους πιο απαιτητικούς από εσάς, έχουμε το επόμενο πακέτο, «Ψαγμένη Αλήθεια». Είναι πιο μεγάλο, συνοδεύεται με ένα manual σε 15 γλώσσες και, σε σύγκριση με το προηγούμενο, σας δίνει επί πλέον και μια εξέχουσα θέση στο κοινωνικό σας κύκλο.

 

Το επόμενο πακέτο, η «Φιλοσοφημένη Αλήθεια», έρχεται να συμπληρώσει το δεύτερο. Παρ’όλα τα μειονεκτήματά του, όπως την κάποια αποστροφή από το κοινωνικό σύνολο ή μια μικρή δόση μελαγχολίας, υπόσχεται υψηλής ποιότητας σκέψη, ενώ θα είστε σε θέση να κατανοήσετε και τα πιο «δύσκολα» φιλοσοφικά συγγράμματα και βιβλία.

 

Για τους συνανθρώπους μας με καλλιτεχνικές ανησυχίες, έχουμε και την ανάλογη «Καλλιτεχνική Αλήθεια». Το πακέτο συνοδεύεται με 5 CD των σημαντικότερων συνθετών της δυτικής μουσικής, 8 μοντέρνους και κλασσικούς πίνακες, 3 500σέλιδα μυθιστορήματα των μεγαλύτερων συγγραφέων και 10 σετ από 20 αρωματικά κεράκια για τις ρομαντικές βραδιές σας.

 

Συνεχίζοντας, έχουμε… <σταματάει σαν να άκουσε κάτι από το κοινό> Πώς είπατε; «Πραγματική Αλήθεια»; Ω, μα λυπάμαι, δεν διαθέτουμε αυτό το πακέτο. Έχουμε, άμα θέλετε, την «Μοναδική Αλήθεια», την «Παγκόσμια Αλήθεια», «Υψηλή Αλήθεια», «Θεϊκή Αλήθεια», αλλά κάτι σαν και αυτό που είπατε, δυστυχώς δεν το διαθέτουμε.

 

Βλέπετε, τον τελευταίο καιρό, έχει σταματήσει κάπως η επιστημονική μελέτη και αρκούμαστε σε μικρότερα πακέτα. Μεταξύ μας <παίρνει ψευτο-συνωμοτικό ύφος> τα θεωρώ κατώτερης ποιότητας. Κατά κάποιον περίεργο τρόπο, μετά τα αριστουργήματά μας «Επιστημονική Αλήθεια» και «Υποκειμενική Αλήθεια», οι ερευνητές μας ζούνε έναν εφιάλτη. Άκουσα, ότι βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά στο Πραγματικό Ψέμα. Τι είναι αυτό, μην ρωτάτε, δεν μπορώ και δεν ξέρω να σας πω. Πάντως, είναι κάτι που όλη η εταιρία μας φοβάται. Έτσι και καταφέρει να δραπετεύσει και να εκφραστεί, κινδυνεύει συθέμελα όλη η εταιρία μας και, κυρίως, εσείς οι πελάτες μας!

 

<το κοινό ρωτάει για το ψέμα>

Μα σας είπα, δεν ξέρω! Η εταιρία μας δεν προσφέρει ψέματα! Θεωρούμε χρέος μας να προσφέρουμε στους πελάτες μας μόνο αλήθειες!

 

<το κοινό ρωτάει ξανά για την Πραγματική Αλήθεια, ο υποκριτής αρχίζει να ενοχλείται>

Σας είπα, δεν διαθέτουμε τέτοιο πακέτο, μα γιατί επιμένετε! Έχουμε τόσα άλλα και ωραία! Να, η «Αλήθεια του Ονείρου», η «Αιώνια Αλήθεια»… ακόμα και «Αλήθεια του Ψέματος» έχουμε, δεν σας καλύπτουν αυτά;

 

<το κοινό ρωτάει για το ψέμα>

Τι; Το Πραγματικό Ψέμα; Μα, επιτέλους με αυτό το ψέμα! Δεν πουλάει η εταιρία μας ψέμα! Δεν έχω να σας δώσω κανένα Ψέμα! Μόνο Αλήθειες έχω!

 

<το κοινό επιμένει για το ψέμα, ο υποκριτής φανερά ενοχλημένος>

Σας είπα, δεν έχω κανένα Ψέμα! Μόνο Αλήθεια! Να, θέλετε Αλήθειες; Πάρτε όσες θέλετε! <κρατάει ένα μάτσο χαρτιά> Θα σας κάνουμε και φιλική τιμή! Τρεις στην τιμή των δύο! Διαλέξτε όποιες θέλετε! <λίγα χαρτιά σκορπίζονται τριγύρω, ο υποκριτής στέκει κοιτάζοντας το κοινό> Σας παρακαλώ. <μαζεύει τα χαρτιά και παίρνει ένα απρόσωπο τυπικό και ενοχλημένο ύφος> Σας το είπα επανελλημένως. <κλίνει ο χαρτοφύλακας> «Πραγματική Αλήθεια» δεν υπάρχει, μόνο «Πραγματικό Ψέμα». Και ουδέποτε θα έβαζα την τεράστια επιχείρησή μας σε κίνδυνο, προσφέροντάς το σε εσάς ή σε οποιοδήποτε άλλο φαντασμένο που δεν του φτάνουν οι τέλειες Αλήθειες μας. Χαίρετε!

 

<ο υποκριτής φεύγει με έντονο βήμα>

 

Τέλος

18/8/2006

 

 

 

 

Υ.Γ: Πάντα είχα την απορία γιατί δεν εμφανίζονται οι παράγραφοι και αναγκάζομαι και αφίνω κενό...

Edited by Deodonus

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Το περί των παραγράφων έχει να κάνει με τ' ότι συνηθίζεται να μη στήνεται εντολή ανάλογη του <p></p> της HTML σε PHPBB ή PHPBB-like boards.

 

Το κείμενο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ήταν μέρος ενός συνόλου τέτοιων σκίτσων... Τί λες;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Deodonus

Είναι ίσως ο πρώτος θεατρικός μου μονόλογος... το έχω σκεφτεί να κάνω και ένα σύνολο, μια "συλλογή" από τέτοιας φύσεως μονολόγους. ϊδομεν...

Share this post


Link to post
Share on other sites
tetartos

Μου άρεσε το στήσιμο του μονολόγου.

Δεν μου άρεσε που κάποια στιγμή άρχισες να τον αποκαλείς υποκριτή.

Μου άρεσε η ιδέα των πακέτων! Η ειρωνία μπλέχτηκε με χιούμορ και δεν ξέρεις να γελάσεις ή να κλάψεις.

Δε μου άρεσε η ύπαρξη πολλών "Αληθειών" που δεν διαχωρίζονται ξεκάθαρα μεταξύ τους (Μοναδική, Υψηλή, Παγκόσμια, Αιώνια). Θα προτιμούσα τις λίγες (δεν είναι και τόσο λίγες) και βασικές, που είναι διακριτές μεταξύ τους (Απλή, Ψαγμένη, Φιλοσοφημένη, Καλλιτεχνική, Θεϊκή, Επιστημονική, Υποκειμενική, ίσως του Ονείρου και του Ψέμματος).

Μου άρεσε που διάβασα την ιστορία σου.

Δεν μου άρεσε που λείπουν οι υπόλοιπες της συλλογής...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cosmo

Να την κάνεις μια τέτοια συλλογή και σίγουρα θα είναι ενδιαφέρουσα.

Μην αργείς λοιπόν και ξεκίνα.

 

Μόνο πρόσεξε. Την επόμενη φορά που θα γράψεις Θεατρικό μονόλογο μην βάζεις τους Θεατές να απαντάνε σε σημεία σημαντικά για την εξέλιξη του έργου γιατί ποτέ δεν μπορέις να είσαι σίγουρος για το τι θα πουν. Και κυρίως για το αν θα πούν....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Deodonus

Ε καλά, βάζεις ηθοποιούς να κάθονται μαζί με το κοινό, παλιό το κόλπο! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cosmo
Ε καλά, βάζεις ηθοποιούς να κάθονται μαζί με το κοινό, παλιό το κόλπο! ;)

 

 

Όντως παλιό το κόλπο και πλέον πολύ ξεπερασμένο....

 

 

 

Και σε παραδείγματα όπως αυτό, θα είναι δύσκολο γιατί υπάρχει μεγάλος διάλογος...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..