Jump to content

Aξιολόγηση καλύτερων βιβλίων ΕΦ


Recommended Posts

(Προσοχή: Αυτό το μήνυμα δεν είναι πια επίκαιρο, για να δείτε τη λίστα στην εβδομαδιαία της μορφή καθώς και τα βιβλία που μπορείτε να αξιολογήσετε πηγαίνετε εδώ)

 

Ιδού η πρώτη μορφή της λιστας, in no significant order (yet) :

 

Night's Dawn Trilogy - Peter F. Hamilton

 

Foundation series / Γαλαξιακή Αυτοκρατορία I , II , III - Isaac Asimov

 

Left Hand of Darkness / Το αριστερό χέρι του σκότους - Ursula K. LeGuin

 

The word for world is forest / Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος - Ursula K. LeGuin

 

The dispossessed / Ο αναρχικός των δύο κόσμων - Ursula K. LeGuin

 

Solaris / Σολάρις - Stanislav Lem

 

Rendez vous with Rama / Ραντεβου με τον Ραμα - Arthur Clarke

 

Dune series - Frank Herbert

 

Do androids dream of electric sheep? / To ηλεκτρικό πρόβατο - Philip K. Dick

 

The hitchhiker's guide to the galaxy / Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ - Douglas Adams

 

2001 A Space Odyssey / 2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος - Arthur Clarke

 

The end of eternity / Το τέλος της αιωνιότητας - I. Asimov

 

Stranger in a strange land / Ξένος σε ξένη χώρα - Robert Heinlein

 

Bug Jack Barron / Ο Τζακ Μπαρον και η αιωνιότητα - Norman Spinrad

 

Brave new world / Θαυμαστος καινουριος κόσμος - Aldous Huxley

 

Ringworld - Larry Niven

 

War of the worls / Ο πόλεμος των κόσμων - H. G. Wells

 

I, Robot / Εγώ το ρομπότ - I. Asimov

 

Fahrenheit 451 / Φαρενάιτ 451 - Ray Bradbury

 

The man in the high castle / Ο άνθρωπος στο απόρθητο κάστρο - Philip K. Dick

 

Neuromancer - William Gibson

 

Edited by nikosal
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Η λίστα ενημερώθηκε. Για την ακρίβεια, η λιστα διορθώθηκε, καθώς εκ παραδρομής είχα βάλει βιβλια με πάνω απο 2 προτάσεις, αντί για τρεις.

 

Υπενθυμίζω ότι για να μπει ένα βιβλιο στη λιστα πρέπει να έχει πάνω απο 3 προτάσεις. Μέχρι στιγμής έχουμε παρα πολλά με μόνο 2, οπότε υπενθυμίζω ότι πρεπει να προτείνετε βιβλια ακομα και αν τα εχει ηδη προτεινει κάποιος άλλος.

 

Οσον αφορά τη βαθμολογία, δεν έχουν όλα τα παραπάνω αρκετές αξιολογήσεις, κι έτσι επι του παρόντος παραμένει χωρις σειρά κατάταξης. Οπότε σας υπενυθίζω επισης να αρχισετε να βαθμολογείτε, ακόμα και αν δεν έχετε προτεινει βιβλια :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η λίστα ενημερώθηκε! 20 βιβλια πλέον περιμένουν τη βαθμολογία σας - και περιπου άλλα 80, πολλά απ αυτα κλασσικά βιβλια, περιμενουν τις προτάσεις σας! Δώστε και λιγο βάρος όμως στις αξιολογήσεις, γιατί από μόνη της λιστα δεν προσφέρει όσα μπορει να προσφέρει. Ανασκουμπωθείτε κοινώς :p. Μη με αναγκάσετε να αναφέρω ονομαστικά όσους πρότειναν :PP.

Link to comment
Share on other sites

Αν σας βολεύει, μπορείτε να δίνετε τις βαθμολογίες σας και με ποστ, στο παρόν thread.

 

Μερικές διευκρινήσεις: Στις σειρές, αν δε διευκρινίζετε συγκεκριμένα για ποιο βιβλιο πάει ο βαθμός σας, ο βαθμός θα μπαίνει στο σύνολο. Υπενθυμίζω ότι μέχρι στιγμής έχουμε δύο σειρες, το Foundation Trilogy και τα Dune (7 βιβλια συνολο). Αν όμως δώσετε ξεχωριστά βαθμολογίες, εννοείται ότι θα πρέπει να δώσετε για όλα έτσι; Αλλιώς δεν έχει νόημα :)

Link to comment
Share on other sites

Να και οι δικές μου βαθμολογίες προς το παρόν. Έχουμε και λέμε...(Νογβέζ...αν πουέν...Νόργουέη ουάν πόιντ).:tongue:

 

Night's Dawn Trilogy - Peter F. Hamilton 5/3

 

Foundation series / Γαλαξιακή Αυτοκρατορία I , II , III - Isaac Asimov 6/3

 

Left Hand of Darkness / Το αριστερό χέρι του σκότους - Ursula K. LeGuin 4/3

 

The word for world is forest / Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος - Ursula K. LeGuin 4/4

 

The dispossessed / Ο αναρχικός των δύο κόσμων - Ursula K. LeGuin 5/4

 

Solaris / Σολάρις - Stanislav Lem 3/3

 

Rendez vous with Rama / Ραντεβου με τον Ραμα - Arthur Clarke 3/3

 

Dune series - Frank Herbert 5/4

 

The hitchhiker's guide to the galaxy / Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ - Douglas Adams 3/4

 

2001 A Space Odyssey / 2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος - Arthur Clarke 4/3

 

The end of eternity / Το τέλος της αιωνιότητας - I. Asimov 6/4

 

Stranger in a strange land / Ξένος σε ξένη χώρα - Robert Heinlein 4/3

 

Brave new world / Θαυμαστος καινουριος κόσμος - Aldous Huxley 5/2

 

I, Robot / Εγώ το ρομπότ - I. Asimov 4/2

 

Fahrenheit 451 / Φαρενάιτ 451 - Ray Bradbury 3/3

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Όπως θα είδατε, η trillian δημοσίευσε τον πρώτο πίνακα με αξιολογημένα βιβλία. Μόλις 8 μεν με επαρκή μέσο όρο, κάποια ακόμα με λιγότερες αξιολογήσεις, αλλά όλα καλά και ωραία! Θα είναι μακρύς ο δρόμος αλλά έχει ενδιαφέρον! Ελπίζω ότι θα ενεργοποιηθούν τα μέλη να προτείνουν νέα βιβλία για τη λίστα και να αξιολογούν.

 

Υπενθυμίζω να διαβάσετε το faq πριν προχωρήσετε και να στέλνετε τις αξιολογήσεις σας δημόσια (όπως μάλλον έχουμε συμφωνήσει) σε αυτό το topic. Έτσι ο καθένας θα μπορεί ανεπίσημα να βλέπει πού πηγαίνει το πράγμα μέχρι η tril (μια φορά την εβδομάδα) να τροποποιεί τον πίνακα. Επίσης καλείστε να σχολιάζετε τις αξιολογήσεις των υπολοίπων -είπαμε όλα ανοιχτά!

 

Με την ευκαιρία στέλνω τις δικές μου τρεις αξιολογήσεις (αυτές έχω κάνει ως τώρα). Όπως θα δείτε τις συνοδεύω από μικρό κριτικό σημείωμα. Ωστόσο αυτό υπενθυμίζω ότι είναι προαιρετικό.

Ραντεβού με το Ράμα

Ίσως το γοητευτικότερο βιβλίο διαστημικής εξερεύνησης που έχει γραφεί ποτέ: Μια μικρή ομάδα αστροναυτών -που τυχαίνει να βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο σημείο- επιβιβάζεται σε ένα μυστηριώδη γιγαντιαίο κύλινδρο που εισβάλει απρόσκλητος στο ηλιακό σύστημα. Η ομάδα έχει στη διάθεσή της λίγες μέρες μόνο για να συλλέξει όσο περισσότερα στοιχεία είναι δυνατό για τον κύλινδρο και τους κατασκευαστές του. Ο Κλαρκ δεν εστιάζει στους χαρακτήρες του έργου του (οι οποίοι παρόλα αυτά είναι απόλυτα ρεαλιστικοί), αλλά στο καθήκον της εξερεύνησης ενός σκάφους γεμάτου ανεξήγητα τεχνολογικά ευρήματα. Η αυστηρή επιστημονική προσέγγιση του συγγραφέα καθώς περιγράφει τα προσεκτικά βήματα των αστροναυτών, η λιτότητα του λόγου του καθώς και το γεγονός ότι τελικά ο αναγνώστης παίρνει ελάχιστες απαντήσεις επαυξάνουν δραματικά την αξία του έργου. (6+3.5) = 9.5

Foundation Ι ΙΙ ΙΙΙ

Με τη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία (όπως κυκλοφόρησε στα ελληνικά, Foundation -δηλ. Θεμέλιο-, Foundation and Empire, Second Foundation στο πρωτότυπο) ο Ισαάκ Ασίμοφ δημιούργησε στα μέσα του 20ου αιώνα ένα μοτίβο που πολλοί άλλοι συγγραφείς ακολούθησαν και εμπλούτισαν στη συνέχεια: Τη ύπαρξη μιας αχανούς γαλαξιακής αυτοκρατορίας, στην οποία μοναδικό ευφυές είδος είναι ο άνθρωπος. Πέτυχε έτσι να εμβολιάσει την εφ με την ιστορία, που προφανώς τον γοήτευε. Εξάλλου η γαλαξιακή αυτοκρατορία του Ασίμοφ, που όπως μαθαίνουμε στις πρώτες σελίδες βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, θυμίζει έντονα τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στις τελευταίες της μέρες. Η τριλογία συντίθεται από διηγήματα που ακολουθούν πιστά τον κεντρικό ιστό του έργου, τα οποία στο τελευταίο μέρος γίνονται μεγαλύτερα και ωριμότερα, οδηγώντας την πλοκή σε κορύφωση. Βασικό ανάγνωσμα για κάθε φίλο της εφ, έστω και αν σε ορισμένα σημεία δείχνει πια έντονα την ηλικία του. Αρκετά χρόνια μετά ο Ασίμοφ πρόσθεσε νέα κεφάλαια στο αρχικό σκηνικό, παντρεύοντας το Θεμέλιο με τα Ρομπότ του.

(5.5 + 3 =) 8.5

 

Σολάρις

Ενώ αντιστάθηκε επί μακρόν στις επίπονες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, ο Ωκεανός που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη Σολάρις πρόκειται να αποκαλύψει σύντομα ένα μικρό μυστικό του. Ο ψυχίατρος Κέλβιν καταφθάνει στον ομώνυμο τροχιακό σταθμό για να βρει έναν από τους επιστήμονες - ενοίκους του νεκρό και τους υπόλοιπους να κρύβονται ή να παραληρούν. Πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί το γιατί. Εξαιτίας της γλώσσας το Σολάρις (1961) χρειάστηκε λίγο χρόνο για να φτάσει στη Δύση, αλλά όταν το έκανε άλλαξε για πάντα την εφ. Τα εκπληκτικά κεφάλαια της ατέρμονης «σολαρολογίας» μαρτυρούν πόσο εύκολο είναι να χαθούμε σε ένα ωκεανό «γνώσεων» ενώ την ίδια στιγμή κατανοούμε ένα μικρό μέρος μόνο του εαυτού μας και του κόσμου.

(6 + 3.5 =) 9.5

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά, είστε ελεύθεροι να σχολιάσετε επι των αποτελεσμάτων. Ας πούμε εμενα προσωπικά, με ξαφνιάζει λιγο η υψηλη θέση του Η λέξη για τον κόσμο ειναι δάσος...Δεν ξέρω γιατι, μου είχε αρέσει απιστευτα, αλλά παρόλαυτά με ξαφνιάζει. Ενώ ας πουμε η χαμηλή θέση του 2001, δε με ξαφνιάζει καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

Το 2001 στα ελληνικά έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: Τη μετάφρασή του (ο Κάκτος εξακολουθεί να το κυκλοφορεί με εκείνη την παλιά μετάφραση της δεκαετίας του '80, σιγά μην έμπαινε σε έξοδα). Το έπιασα ξανά προχτές να το ξεφυλλίσω και διαπίστωσα πόσο προβληματική είναι. Όταν το είχα πρωτοδιαβάσει -πριν από τουλάχιστον είκοσι τόσα χρόνια, δηλαδή μικρό παιδί- μου είχε φανεί κανονική... :)

Οπότε δεν ξέρω αν τα 4 μέλη που το αξιολόγησαν τόσο χαμηλά είχαν επηρεαστεί από αυτό

 

Θα έλεγα να κάνουμε όλα μας τα σχόλια περί αξιολογήσεων στο άλλο τόπικ και εδώ να μένει μόνο ο πίνακας. Αλλά για την ώρα είμαστε στην αρχή, φαντάζομαι κάποια στιγμή θα κάνουμε τις αναγκαίες μετακινήσεις και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε.

 

Για το faq δεν είδα σχόλια, να υποθέσουμε ότι το υιοθετούμε; Αν ναι, θα πρέπει την τριλογία του Χάμιλτον να τη δούμε χωριστά λόγω μεγέθους. Όπως φυσικά και το dune...

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπαμε, ανεβάζω εδώ και τις βαθμολογίες που είχα πάρει με pm:

 

RaspKFog

Foundation series – Ι. Asimov

07/10

-Rendez vous with Rama – Arthur Clark

08/10

-Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

09/10

-Do androids dream of electric sheep? – Philip K. Dick

06/10

 

Darkchilde

Foundation series - Isaac Asimov 7/10

The left hand of darkness - Ursula K. LeGuin 8/10

The word for world is forest - Ursula K. LeGuin 10/10

The dispossessed - Ursula K. LeGuin 8/10

Dune Series - Frank Herbert 7/10

2001 Space Odyssey - Arthur Clarke 6/10

Solaris - Stanislav Lem - 8/10

 

Heiron:

2001 A Space Odyssey / 2001 Η Οδύσσεια του Διαστήματος - Arthur Clarke 7,5

The end of eternity / Το τέλος της αιωνιότητας - I. Asimov 8

Stranger in a strange land / Ξένος σε ξένη χώρα - Robert Heinlein 7

Dune series - Frank Herbert 9 (Dune 9, Dune Messiah 8,5 , Children of Dune 7,0 , God emperor of Dune 7,5)

Foundation series / Γαλαξιακή Αυτοκρατορία I , II , III - Isaac Asimov 7,5

Left Hand of Darkness / Το αριστερό χέρι του σκότους - Ursula K. LeGuin 8

The word for world is forest / Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος - Ursula K. LeGuin 7

The dispossessed / Ο αναρχικός των δύο κόσμων - Ursula K. LeGuin 8

 

Σημ: Αν δε σας βγαίνουν τα νούμερα, είναι γιατί λείπουν οι δικοί μου βαθμοί, τους οποίους θα ανεβάσω κι εγώ αναλυτικά αύριο ;)

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Εδώ υποβάλω τις αξιολογήσεις του μέλους Sadorinius που μου τις έστειλε με προσωπικό μήνυμα

 

Το τέλος της αιωνιότητας: πλοκή 4, γραφή 2,5

Η λέξη για το κόσμο είναι δάσος:πλοκή 5, γραφή 3

Solaris: πλοκή 6, γραφή 4

Farehneit 451: πλοκή 5, γραφή 4

2001: πλοκή 5,5 γραφή 2

The Hitchhiker's guide...: πλοκή 4,5 γραφή 2(προτιμώ τις ιστορίες του με τον Dirk Gently)

Do androids dream: πλοκή 3,5 γραφή 3,5 (αν και γράφει αποσπασματικά, χωρίς ροή, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον νομίζω η γραφή του)

Night Dawn's trilogy: τα πρώτα 2 σίγουρα πλοκή 6 και γραφή 2,5. Το τρίτο πλοκή 4,5 (σπάνια νομίζω τόσο μεγάλα βιβλία να μη ξεθυμαίνουν στο τέλος) και γραφή 2.

Brave New World: πλοκή 3, γραφή 1,5

I, robot: πλοκή 4, γραφή 2,5

Bug Jack Barron: πλοκή 5,5 γραφή 3,5

Κάποια της U Le Guin και Dick πρέπει να τα ξανακυττάξω, δεν τα θυμάμαι και θα επανέλθω. Τα υπόλοιπα από τη λίστα δεν τα έχω διαβάσει

Sadorinius

Link to comment
Share on other sites

Το Αριστερό Χέρι του Σκότους

 

Το ψύχος στον πλανήτη Γκέθεν («Χειμώνα» τον ονόμασαν χαϊδευτικά οι άνθρωποι) είναι δριμύ τις περισσότερες μέρες του χρόνου και οι κάτοικοί του ερμαφρόδιτοι, αποκτώντας ανδρικά ή γυναικεία σεξουαλικά χαρακτηριστικά μόνο όταν βρίσκονται σε «κέμερ». Σε μια από τις πιο πλήρεις και διεισδυτικές περιγραφές εξωγήινου πολιτισμού στην ιστορία της σύγχρονης εφ, η Ούρσουλα Λε Γκεν παρακολουθεί τον Τζένλι Άι, μοναχικό απεσταλμένο του Συνασπισμού των 84 πλανητών στις προσπάθειές του να πείσει τους ντόπιους να συνεργαστούν με τον «έξω κόσμο». Καθώς ο Άι έρχεται διαδοχικά σε επαφή με τα δύο κυριότερα -και αντίπαλα πολιτικά- έθνη του Γκέθεν, η Λε Γκεν βρίσκει την ευκαιρία να σχολιάσει τις δυσκολίες στην επαφή διαφορετικών πολιτισμών, ξεδιπλώνοντας την απαράμιλλη συγγραφική της τέχνη και τη βαθύτατη ανθρωπολογική και κοινωνικοπολιτική διάσταση που χαρακτηρίζει όλο της το έργο.

(5.5 + 4.0 =) 9.5

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρά!

Έχω προσθέσει ορισμένες αξιολογήσεις και έχω ανανεώσει τον πίνακα με τα αξιολογημένα βιβλία, όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε στο γειτονικό τόπικ.

Μερικές απαραίτητες επισημάνσεις:

α) Ως τώρα έχουν υποβάλει αξιολογήσεις τα εξής 7 μέλη: Trillian, Heiron, Dain, Nikosal, RaspKFog, Darkchilde, Sadorinius. Παρακαλούνται και άλλα μέλη να το πράξουν, έστω και αξιολογώντας 2-3 βιβλία που έχουν διαβάσει πρόσφατα και θυμούνται. Εμπρός, ας δώσουμε μια ώθηση στον πίνακα!

β) Αν και ο κανόνας λέει ότι για να εμφανιστεί η αξιολόγηση ενός βιβλίου πρέπει να έχει αξιολογηθεί από 5 μέλη, εμείς προκειμένου να δώσουμε λίγη "χάρη" και ενδιαφέρον στον πίνακα σε αυτά τα πρώτα του δειλά βήματα, κάνουμε ορατό το μέσο όρο των αξιολογημένων βιβλίων και με τρεις έστω αξιολογήσεις (στο μέλλον θα επανέλθουμε φυσικά στις 5). Ισχύει πάντως από τώρα ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη την υψηλότερη και χαμηλότερη βαθμολογία για κάθε βιβλίο. Ο μέσος όρος βγαίνει από τις υπόλοιπες (βλ. faq).

γ) Υπενθυμίζω ότι τηρώντας τον κανόνα που θεσπίσαμε για τις σειρές, θα αξιολογήσουμε ενιαία μόνο τη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία 1, 2 και 3 ενώ χωριστά τα βιβλία που απαρτίζουν το Dune, το Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ και την τριλογία της Αυγής του Χάμιλτον. Παρακαλείστε λοιπόν να στείλετε χωριστές αξιολογήσεις, καθώς αυτές που έχουν σταλεί ως τώρα για τα τρία αυτά έργα δεν θα ληφθούν υπόψη. Όσοι εξάλλου ήσασταν υπέρμαχοι της αξιολόγησης των σειρών ως ένα έργο, σας θυμίζω ότι ούτως ή άλλως θα υπάρξει και η συνολική αξιολόγηση (λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των μερών).

Αυτά --και ρίξτε επίσης μια ματιά στο τόπικ με τα προτεινόμενα βιβλία προκειμένου να προσθέσετε τίτλους

Link to comment
Share on other sites

Ιδου και οι δικοι μου βαθμοι, αν και καθυστερημένοι:

 

Foundation trilogy - I. Asimov [ 9 ]

Αριστερό χέρι του σκότους - Ουρσουλα ΛεΓκεν [ 7 ]

Η λέξη για τον κόσμο ειναι δάσος -Λε Γκεν [ 9 ]

Ο Αναρχικός των δύο κοσμων -ΛεΓκεν [ 9 ]

Σολάρις - Στ. Λεμ [ 7 ]

2001 space odyssey -Α. Κλαρκ [ 7 ]

The end of eternity -I. Asimov [ 10

I, robot -I. Asimov [ 7 ]

Φαρενάιτ 451 - Ray Bradbury [ 7 ]

DADOES - P. K. Dick [ 8 ]

The man in the high castle - Dick [ 6.5 ]

The hitchhiker;s guide to the galaxy - D. Adams [ 8.5 ]

 

Θα επανέλθω με αναλύσεις, τουλ. για τα βιβλια που τους έδωσα τους μεγαλύτερους βαθμους ;)

Edited by trillian
Link to comment
Share on other sites

Ποιο είναι το Dadoes; Δεν το γνωρίζω, ούτε το βρίσκω σε κάποια βιβλιογραφία του ΦΚΝ

Link to comment
Share on other sites

Nαι, σόρυ, πάντα βαριεμαι να γράψω ολόκληρο το συγκεκριμένο τίτλο....

Προστέθηκε στη λιστα και το Neuromancer του W. Gibson :)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το Ρομπότ

 

Εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά τη συγγραφή τους από ένα νεαρό και ακόμα ανώριμο συγγραφέα, τα διηγήματα που απαρτίζουν το «Εγώ το Ρομπότ» δεν είναι εύκολο να διαβαστούν στις μέρες μας εκτός ιστορικού πλαισίου -ιδιαίτερα όταν η συλλογή αποτελεί πιθανότατα το έργο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη επιστημονική φαντασία. Οι τρεις νόμοι συμπεριφοράς των ρομπότ, οι αντιφάσεις που προκαλούν στον «ποζιτρονικό» τους εγκέφαλο και η συγκατοίκηση ανθρώπου – ρομπότ ενέπνευσαν και επηρέασαν δεκάδες άλλα έργα και συγγραφείς. Η συλλογή πάντως δείχνει την ηλικία της καθώς η γραφή είναι ξεπερασμένη, οι ανθρώπινοι χαρακτήρες υποβαθμισμένοι ενώ οι ιδέες του Ασίμοφ αναπτύσσονται με τρόπο απλοϊκό, ακόμα και για τα μέτρα της εποχής. Ποιος όμως μπορεί σήμερα να διαβάσει επιστημονική φαντασία χωρίς να περάσει από τα πρώιμα ρομπότ;

 

(4.5 + 2.5 =) 7.0

Link to comment
Share on other sites

Dune series I-VI, Frank Herbert 6/4

 

Foundation series / Γαλαξιακή Αυτοκρατορία I-VI, Isaac Asimov 6/4

 

Νευρομάντης, Gibson 6/4

 

Πλημμύρα, Μπάλαρντ 6/4

 

Rendez vous with Rama / Ραντεβου με τον Ραμα series I-III, Arthur Clarke 6/3

 

1984, Όργουελ 6/3

 

The end of eternity / Το τέλος της αιωνιότητας, I. Asimov 5/3

 

Βαβέλ 17, Ντιλέινι 5/3

 

The dispossessed / Ο αναρχικός των δύο κόσμων, Ursula K. LeGuin 5/3

 

Ringworld, Niven 5/3

 

Ακόμα και οι Θεοί, Ασίμοφ 5/3

 

Σπηλιές από ατσάλι, Ασίμοφ 5/3

 

Κόκκινος Άρης, Ρόμπινσον 4/3

 

The word for world is forest / Η λέξη για τον κόσμο είναι δάσος, Ursula K. LeGuin 4/3

 

Γυμνός ήλιος, Ασίμοφ 4/3

 

 

Stars like dust, Asimov 4/3

 

Επιχείρηση Αφροδίτη, Ασίμοφ 4/3

 

Left Hand of Darkness / Το αριστερό χέρι του σκότους, Ursula K. LeGuin 3/3

Edited by gema
Link to comment
Share on other sites

The forever war

 

Φαίνεται απίστευτο πώς ένα βιβλίο που απέρριψαν δεκαοχτώ (18) εκδότες, πριν το κάνει αποδεκτό ο 19ος (όπως σημειώνει σε μια εισαγωγή του ο συγγραφέας) κέρδισε στη συνέχεια τα δύο μεγαλύτερα βραβεία στο χώρο της εφ και κυρίως τη διαχρονική εκτίμηση των αναγνωστών, που εξακολουθούν να το κατατάσσουν στα αριστουργήματα της αντιπολεμικής λογοτεχνίας. Ο Χάλντεμαν είχε πολεμήσει και τραυματιστεί στο Βιετνάμ, μια εμπειρία που του ενέπνευσε το χιλιετή πόλεμο του στρατιώτη (αρχικά) Μαντέλα με τον ακατανόητο εχθρό και τον βοήθησε να περιγράψει με εκπληκτική ζωντάνια τις σκηνές στρατιωτικής εκπαίδευσης και μάχης. Ακόμα περισσότερο, τον ενέπνευσε στο χτίσιμο του κεντρικού χαρακτήρα: ο στρατιώτης που όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτόν επιστρέφει διαρκώς σε μια πατρίδα όλο και πιο ξένη, συχνά περισσότερο ξένη από τον ίδιο τον εχθρό. Εξαιρετική γραφή και ξεδίπλωμα της πλοκής στο χρόνο. Αξεπέραστο.

 

 

(6 + 4 =) 10

Link to comment
Share on other sites

Neuromancer - William Gibson 2/2 (4/10)

 

Και μάλλον επιεικής βαθμολογία είναι. Δεν λέω καλή ιστορία αλλά ήταν λίγο άδειο. Όπως και όλα τα βιβλία του. Έχει ενδιαφέροντες ιδέες, (και μερικούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες) δεν λέω. Αλλά μέχρι εκεί.

 

Stranger in a Strange Land 6/4 (10/10) - Robert Heinlein

 

Το καλύτερο βιβλίο του Heinlein κατά τη γνώμη μου (από τα 2-3 που έχω διαβάσει). Επιστημονική φαντάσία όπου γίνεται μία έντονη κριτική στην σημερινή κοινωνία (ναι παρ'όλο που γράφτηκε τόσα χρόνια πριν, πολλά πράγματα είναι επίκαιρα). Ιδιαίτερα σε ότι αφορά θρησκείες και θρησκευτικές οργανώσεις, λέει αρκετά σωστά (πάντα κατά την γνώμη μου) πράγματα. (Φυσικά όλοι ξέρουν την γνώμη μου για τις θρησκείες και τις θρησκευτικές οργανώσεις, οπότε θαύμα θα ήταν αν δεν συμφωνούσα με τον Heinlein!)

 

I, Robot - Isaac Asimov 5/3 (8/10)

 

Ο ποζιτρονικός εγκέφαλος, οι 3 απαράβατοι νόμοι της ρομποτικής, η Susan Calvin... Όλα αυτά συνθέτουν τις καταπλήκτικές ιστορίες του Ασίμωφ. Και επίσης είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.

Edited by Darkchilde
Link to comment
Share on other sites

Οι παρακάτω αξιολογήσεις μόλις ήρθαν μέσω pm από Tauntaun13 / Τις δημοσιοποιούμε όπως προβλέπεται...! Αναμένουμε πάντα περισσότερες από όλα τα μέλη. Επίσης, μην ξεχάσετε το Σάββατο να ρίξετε μια ματιά στην ενημερωμένη λίστα.

 

Ursula Le Guin, The dispossessed 8

Ursula LeGuin, Τhe word for world is forest 8.5

Stanislaw Lem, Solaris 7.5

Arthur Clarke, Rendezvous with Rama 7.5

Ray Bradbury, Fahrenhait 451 8.5

Arthur Clarke, 2001, A Space Odyssey 7.5

Philip K. Dick, Do androids dream of electric sheep? 8

Isaac Asimov, I Robot 7

Γυρίστε το γαλαξία με οτοστόπ, Adams 9

Dune, Herbert 9

Dune Messiah, Herbert 8

Children of Dune, Herbert 7.5

God emperor of Dune, Herbert 7

Ο Τζακ Μπάρον και η αιωνιότητα, Spinrad 8

Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο, Dick 8

Ringworld, Niven 8

Νευρομάντης, Gibson 9

Κόκκινος Άρης, Ρόμπινσον 8.5

Πλημμύρα, Μπάλαρντ 7.5

Rama II, Κλαρκ + Τζ. Λι 7

Ξένος σε ξένη χώρα, Heinlein 8.5

To ρεστοράν στο τέλος του σύμπαντος, Adams 8

H ζωή, το σύμπαν και τα πάντα, Adams 7.5

Αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια, Adams 7.5

Μάλλον ακίνδυνος, Adams 7

Ubik, Ντικ 7.5

And call me Conrad, Zelazny 8

Άρχοντας του φωτός, Zelazny 10

Εμείς, Ζαμιάτιν 8.5

Οι έμποροι του διαστήματος, Cornbluth - Pohl 8.5

Το παιχνίδι του Έντερ, Καρντ 8

Childhood's end, Clarke 8.5

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα οπότε, υποθέτω, και καλώς με δεχτήκατε!!! (πρώτη συμμετοχή στο site).

οκ, δεν έχω βρει ακόμα 10 καταχωρήσεις, αλλά αυτές που έχς είναι οι εξής:

 

(με άριστα το 6 για πλοκή και 4 για τη γραφή, ε?) ;)

(ξεκινώντας από το χειρότερο καλύτερο προς το καλύτερο καλύτερο, ε?) :)

 

arthur c. clarke, space odyssey (2001, 2010, 2061 (?), 3001)οδύσσεια του διαστήματος (4 βιβλία). 4,5 για ιδέα, 3 για απόδοση γραφής/ μετάφραση. δεν 8υμάμαι ποιος, αλλά κάποιος σχολίασε την άθλια μετάφραση που έχουν. για αυτό το λόγο βάζω τα βιβλία της οδύσσειας. βρέθηκα να συμφωνώ πολύ με τον adams σχετικά με τους κλασικούς που γράφουν ατέλειωτα + βαρετά βιβλία, (όπως έχει απορίες, ας κοιτάξει το ραντεβού με το ράμα 4 - rama revealed νομίζω, ανατριχιάζω και μόνο που το σκέφτομαι, κακός κλαρκ, κακός, δεν έχει μπισκότο :whip: ) εδώ τουλάχιστον είναι μικρότερα τα βιβλία, η ιστορία δεν με κράτησε πάρα πολύ, αλλά μεταδίδει κάτι πολύ μεγάλο για να το αγνοήσεις. αντίστοιχα, όταν (επιτέλους) τελειώνεις το ράμα 4, ό,τι μεγάλο έχει χτίσει, μπας και το γκρεμίζεις εσύ, για να μην υπάρχει παρεξήγηση στο μέλλον...

 

kim stanley robinson - mars trilogy, η βασική τριλογία του άρη (κόκκινος άρης, green mars, blue mars, το the martians δεν τους διάβασα) 6 για πλοκή, 4 για γράψιμο. απίστευτες ιδέες (σχόλια για τα 10κάτι χρόνια (?) έρευνας που προηγήθηκαν να λείπουν...) :) , ωραίο γράψιμο, συγκλονιστικό :o ως σύλληψη, ανατριχιαστικό, thought-provoking, και τελείως μα τελείως υποτιμημένο από τις ελληνικές εκδόσεις (τον πράσινο άρη τον εκδίδουν εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον.)

 

frank herbert, brian herbert + kevin jay anderson - dune (όλα μωρέ, γιατί όχι?) 6 για ιδέες, 4 για γραφή. γιατί να είναι μέσα και τα τελευταία βιβλία? γιατί προσθέτουν στην ιστορία, γιατί η τριλογία θρύλοι του dune, αν και 10.000 πριν, σε πιάνει (λίγο τραβηγμένο όλα αυτά που ξέρουμε στο σύμπαν των υπολοίπων βιβλίων να συμπιέστηκαν χρονικά οι ρίζες τους σε 2 γενιές, αλλά οκ, το ξεπέρασα), σε πείθει (εκτός από το προαναφερθέν σημείο), και επειδή ακόμα δεν το έχουν ξεφτιλίσει (ακόμα, το τονίζω).

 

isaac asimov, foundation, όλη η σειρά για το θεμέλιο (ή ίδρυμα - ένα μεγάλο ευχαριστώ στισ εκδόσεισ κάκτος για τη συνέπειά τους). 6 για ιδέες και 4 για γραφή. σχόλια περιτεύουν, (βλ. γυρίστε το γαλαξία με ώτο-στοπ). ολα μαζί, (χωρίς τη δεύτερη foundation trilogy από άλλουσ συγγραφείς, δεν ξέρω δεν την έχω διαβάσει), ολη η εικόνα που συνθέτουν για το θεμέλιο (βλέπετε? είμαι πολύ διακριτικός για όσους δεν το έχουν διαβάσει, αν υπάρχουν)

 

douglas adams - γυρίστε το γαλαξία με ώτο-στοπ απόλυτο 10 (10 out of ten for style...) δεν χρειάζεται σχόλια. δεν πάει άμεσα στα βιβλία αυτό, αλλά δεν μου επιτρέπω κάτι άλλο, ούτε όποιος με ξέρει... :worshippy: ... πραγματικά. (έστω και αν το αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια επιμένει να το εκδίδεται με τυπωμένο λάθος το τελευταίο μήνυμα του θεού προς τον άνθρωπο) τα πιο mind-boggling :bleh: :tease: βιβλία που επιμένω να ξαναδιαβάζω. :thmbup:

 

 

οκ, αυτά για τώρα. και απαντάω στις ερωτήσεις που ήδη σχηματίζονται στο μυαλό σας

1) δεν τα γράφω όλα μαζί, γιατί δεν έχω τη βιβλιοθήκη μου εύκαιρη για να αποφασίσω στα σίγουρα για τα υπόλοιπα. ξέρω απλώς ότι ο γαλαξίας είναι στην πρώτη θέση, στη δεύτερη (2η, 3η, 4η δηλαδή) ισάξια για διαφορετικούς, αλλά και κοινούς, λόγους, ο άρης, το θεμέλιο και ο ντιούν, και ότι μάλλον η οδύσσεια στην τελευταία (10η), αλλά τουλάχιστον όχι ιδρωμένη :).

2)δεν περιμένω να τα γράψω όλα μαζί, επειδή δεν 8α τα γράψω αναλυτικά. αυτοί που με ξέρουν (όχι πολλοί στο φόρουμ) καταλαβαίνουν. ειμαι αναβλητικός χαρακτήρας, και αυτό από μόνο του είναι understatement.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλωσήρθες araquel. Μια και είσαι στην Αγγλία μάλιστα, περιμένουμε νέα και ειδήσεις από την εφ του νησιού, απόψεις για βιβλία που μόλις έχουν κυκλοφορήσει εκεί και δεν τα γνωρίζουμε κλπ. Ό,τι έχεις, καλοδεχούμενο!

 

Για τις αξιολογήσεις σου: Καλοδεχούμενες και αυτές, ευχαριστούμε. Να σου επισημάνω μόνο ότι τις σειρές τις βαθμολογούμε μέρος προς μέρος, όχι ενιαία. Δες και το σχετικό faq! Εκεί υπάρχουν οι κανόνες. Από τις σειρές που αξιολόγησες ενιαία, μόνο το Θεμέλιο (τα τρία πρώτα βιβλία, που γράφηκαν εκεί γύρω στο '50) τα θεωρούμε ενιαία και δίνουμε ένα βαθμό. Όλα τα υπόλοιπα, μέρος προς μέρος. Και είναι λογικό, αν σκεφτείς ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές στην ποιότητα (το λες και εσύ για το τελευταίο Ράμα, το ίδιο ισχύει για το Ντιουν κλπ.) αλλά και άλλοι λόγοι: Για να αξιολογήσει κανείς το πρώτο dune πχ. δεν χρειάζεται να κάτσει να διαβάσει όλους τους τόμους, σωστά;

 

Οπότε σε παρακαλούμε να επανέλθεις με τις αξιολογήσεις των μερών!

Link to comment
Share on other sites

καλημερα nikosa!

σχετικά με τη βαθμολόγηση, από όσο διάβασα πριν γράψω, νόμισα ότι ήταν ενιαία.

είναι όπως πιστεύουνε οι μπένε τζέζεριτ, μακροπρόθεσμα σχέδια και συνολική εικόνα. :)

άμα κόψεις το σύνολο σε κομμάτια, χάνεις την ιδέα και μένεις με αυτό μόνο, κομμάτια. όσο αφορά τη βαθμολογία μου, μπορώ να την γράψω αναλυτικά, αλλά απλώς θα βαθμολογήσω κάθε βιβλίο μιας σειράς με τον ίδιο βαθμό που πήρε και η σειρά.

**εναλλακτικός τρόπος: σαν να αγοράζεις μια σειρά βιβλίων. αν διαφέρουν οι τιμές τους, όπως π.χ. στο ντιουν, το κόστος για να αποκτήσεις τη σειρά είναι ας πούμε 22,5 ευρώ ανά βιβλίο. πιο απλό από να πεις ότι το πρώτο είναι 25 ευρώ, το δεύτερο 20 (ήταν μικρός ο μεσσίας....), κ.ο.κ.

τέλος, τα βιβλία εντός κάθ σειράς -όχι όλα μεταξύ τους- που ανέφερα ήταν ομοιογενή στα μάτια μου όσο αφορά την πλοκή και το γράψιμο. αν έβαζα και το ράμα, τότε -πίστεψε με- θα υιοθετούσα διαφορετική προσέγγιση.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..