Jump to content

Μήπως το χαρτί κάνει τη διαφορά;


trillian
 Share

Recommended Posts

Έχω σκεφτεί το εξής πολλές φορές, κυρίως σε σχέση με τις ιστορίες που διαβάζουμε εδώ: Mήπως η έλλειψη χαρτιού μας κάνει να είμαστε πιο αυστηροί μαζί τους; Και, αντίστοιχα, πιο επιεικείς με τις εκτυπωμένες;

Έχω προσέξει δηλ στον εαυτό μου αυτη τη διάκριση - ή μάλλον, αυτή τη μαγεία που ασκεί το χαρτί. Η εκτυπωμένη, εκδοθεισα ιστορια, ξεκινάει με κάποιο βαθμό εκτίμησης, ακριβώς επειδή ειναι τυπωμένη...Προσπαθώ να αποφύγω αυτη την παγίδα όσο μπορω, αλλά γενικά συνειδητοποιώ ότι ειναι δύσκολο...

Εσείς; Το παθαίνετε ποτέ; Γνώμες, αποψεις και τα σχετικά :)

 

[Σημ:.Συνεβη κάτι πολύ περίεργο με αυτο τον προβληματισμό. Κάτι μέρες πριν, σκεφτόμουν επ αυτού, με άσχετη αφορμή. Λίγες ώρες μετά, ξεκίνησα να διαβάζω το Λόφο των ονείρων του Μάχεν. Και κάποια στιγμή, στο τριτο κεφάλαιο περίπου, πετυχαίνω τον ήρωα να αναρωτιέται αυτό ακριβώς!!!! Μπρρρρ....]

Link to comment
Share on other sites

Χμμ, σε μένα έχει λειτουργήσει αυτό που λες αμφίδρομα. Έχει τύχει να είμαι πιο "αυστηρός" σε τυπωμένη ιστορία, επειδή είτε έχω πληρώσει το βιβλίο είτε γιατί περιμένω κάτι πιο επαγγελματικό, εφ'όσον έχει εκδωθεί αυτό που διαβάζω. Και αντίστοιχα πιο "μαλακός" σε κάτι που διαβάζω στο Νετ δωρεάν.

Από την άλλη, γνωρίζοντας πως στο Νετ ο καθένας μπορεί να βάλει ό,τι θέλει, είμαι πιο κριτικός, με τη λογική πως αυτό που διαβάζω μπορεί να είναι κάτι ερασιτεχνικό ή κακογραμμένο ή και τα δυο, πράγμα που συχνά είναι.

Δεν είναι λίγες οι φορές που "ζυγίζω" αν αυτό που διαβάζω στο Νετ θα "άντεχε" σαν επίσημα τυπωμένο βιβλίο/ιστορία μπροστά σε ένα πιο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Αυτά βέβαια δεν έχουν σχέση με το πόσο θα μου αρέσει μια ιστορία. Έχω διαβάσει στο Νετ ιστορίες που μου άρεσαν πολύ περισσότερο από κάμποσα "κανονικά" βιβλία. :)

Edited by Dain
Link to comment
Share on other sites

Είμαστε πιο αυστηροί εδώ. Πρώτον, γιατί γνωρίζουμε τα άτομα που γράφουν. Δεύτερον, γιατί τους έχουμε κατατάξει στο μυαλό μας [έστω και ασυναίσθητα] ως ερασιτέχνες. Τρίτον, γιατί είναι στο internet, όντως.

Κρίμα είναι. :tongue:

Εγώ προσπαθώ να μην το κάνω.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που ξέρω είναι ότι μου λείπουν ορισμένα πράγματα: παχύ, μαλακό χαρτί, λίγο τραχύ στην υφή και με το μελάνι να λεκιάζει ελαφρά τα δάχτυλα σαν από γραφίτη ή σκόνη... Έχω πάψει να πιστεύω σε συμπτώσεις, και ακόμα περισσότερο όταν τα σκέφτηκα αυτά σήμερα κιόλας...

 

Ναι, μου αρέσουν περισσότερο τα βιβλία.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνούσα με τον Dain. Γενικά το ψηφιακό χαρτί με κάνει πιο ελαστικό γιατί σε τελική δεν είναι σχεδόν δωρεάν. Αν βέβαια στο sff γινόμαστε πιο κριτικοί, ίσως φταίει το ότι το context είναι ότι τα κείμενα σηκώνονται και για να διορθώνονται από τους υπόλοιπους.

Link to comment
Share on other sites

H μυρωδιά του χαρτιού....η μυρωδιά της Σαρσαπαρίλα, για να θυμηθώ ένα παλιό διήγημα.

 

Εδώ στο φόρουμ ίσως είμαστε και πιο αυστηροί και πιο μαλακοί *ακριβώς* επειδή γνωριζόμαστε.

 

Πάντως παίζει και κάτι άλλο ρόλο. Ένα βιβλίο μπορείς να το πάρεις στην παραλία, σε ένα πάρκο, στο λεοφορείο, παντού. Η ψυχολογία μας συχνά αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον που βρισκόμαστε όταν διαβάζουμε, και εκτός κι αν γίνουν πολύ διαδεδομένα τα handheld readers το βιβλίο θα παραμείνει βιβλίο. Αλλά ακόμα και τότε, το χαρτί, το μελάνι, το γύρισμα των σελίδων, το ξεφύλλισμα είναι κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πώς το χαρτί επηρεάζει τον αναγνώστη στην κρίση του...Φυσικά διαφέρει απο άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά παντα επηρεάζει, γιατί την ίδια ιστορία αλλιώς θα την κρίνεις όταν είναι on line ή όταν είναι χειρόγραφη, κι αλλιώς θα την κρίνεις αν έχει τυπωθει/δεθεί/εκδοθεί. Προσωπικά έχει σκεφτεί και με τους δύο τρόπους, σε διάφορες φάσεις, που μάλλον έχει να κάνει με τη διάθεσή μου την ώρα που διάβαζα την εκάστοτε ιστορία...

Πάντως, είναι εύκολο μια ιστορία να ανεβει ή να κατέβει "κατηγορία", απ αυτό το λόγο, το ότι επηρεαζόμαστε στην κρίση μας από το background της ιστορίας ή του συγγραφεα...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ απλά δεν μπορώ να διαβάζω πολύ από το pc. Κουράζει τα μάτια και δεν βολεύομαι. Όταν διαβάζω θέλω να ξαπλώνω, να στριφογυρίζω, να είμαι ανάσκελα, στο πλάι κλπ. Θέλω τον σελιδοδείκτη μου και το βάρος του βιβλίου στα χέρια μου!

Edited by Deodonus
Link to comment
Share on other sites

Κατά βάση, τα handheld readers έχουν πολλά πλεονεκτήματα... Αλλά όχι για μένα. Ακόμα και ο όγκος μου αρέσει στα βιβλία, δεν ξέρω· ίσως είναι και ο κύριος λόγος που λάτρεψα το Myst και, κυρίως, το Riven - και μόνο αυτή η λεπτή ειρωνία για την επιστήμη πίσω από τη σωστή δομή του Βιβλίου...

 

Όσον αφορά το δέσιμο: ένα καλοφτιαγμένο βιβλίο μπορεί, για μένα, να είναι λητό και απέρριτο, ή να είναι γεμάτο στολίδια. Αλλά ξέρω με τη μία πότε βρίσκω ένα βιβλίο όμορφο και πότε το θεωρώ άσχημο και κακοφτιαγμένο. Ακόμα μου έχει μείνει ένα βιβλίο RPG για το εξαίσιο χαρτί του - rough, ανεπαίσθητα υπόφαιο και πλούσιο στην υφή.

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Ναι βρε παιδιά, αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς το θέμα...νομίζω έχουμε κάποιο θέμα για το σε τι μέσο προτιμάμε να διαβάζουμε. Αυτό που εννοώ είναι ότι αλλιώς θα έκρινα μια ιστορία στο φόρουμ, αλλιώς σε ενα ερασιτεχνικο περιοδικό, και αλλιώς αν έχει εκδοθεί απο κάποιον οίκο. Όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο, όπως είπα, μπορει να χαριστώ ή να είμαι πιο αυστηρή, με μια ιστορία, για το ίδιο μέσο, και αναρωτιέμαι αν ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι μόνο η a priori ιδέα ότι "ό,τι έχει εκδοθεί είναι/οφείλει να είναι καλό" (το οποιο προσφέρεται φυσικά προς συζήτηση) ή παιζουν και άλλοι λόγοι μέσα...ας πουμε ειπαμε ήδη έναν, ότι για το φόρουμ μπορεί να παίξει και ρόλο η προσωπική γνωριμία με τους συγγραφείς...

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και παίζουν ρόλο τέτοιοι παράγοντες. Αν το είδος και η ποιότητα του χαρτιού είναι ικανά να με κάνουν να κρίνω λιγότερο αντικειμενικά τουλάχιστον σαν πρώτη εντύπωση (πράγμα απολύτως φυσιολογικό, αφού οι εντυπώσεις δεν οφείλουν να είναι αντικειμενικές), πιστεύω ότι πιο ετερόκλητες διαφορές, αλλά και παράγοντες όπως μια υποσυνείδητη εντύπωση ότι η έκδοση είναι πειστήριο ποιότητας, προφανώς και κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Σκέψου, απλά, πόσο διαφορετική μοιάζει η ανάγνωση μιας είδησης σε μια εφημερίδα κι ένα περιοδικό, και πόσο, με τη σειρά της, διαφορετική αίσθηση αφήνει μια μελέτη σε αυτά, αλλά και σ' ένα βιβλίο πάνω στο ίδιο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δε φταίει μόνο το χαρτί, φταίει και η διάθεση. Μπαίνοντας εδώ πολλές φορές διαβάζεις προσπαθώντας να αναλύσεις την ιστορία ταυτόχρονα στα συστατικά της ώστε να μπορέσεις να βοηθήσεις αυτόν που την έγραψε μετά. Σε ένα βιβλίο δε θα το κάνεις ποτέ αυτό. Σίγουρα κρίνεις κι εκεί, σε κάθε σελίδα και κάθε γράμη του, είναι αναπόφευκτο, όμως άμα "μπεις" στον κόσμο του, σταματάς να ασχολείσαι και το απολαμβάνεις. Εδώ είναι δυσκολότερο ακόμα και λόγω συγκεκριμένης στάσης: κάθεσαι απέναντι από την οθόνη. Διαβάζοντας μπορεί να είσαι ανακούρκουδα στο πάτωμα επάνω σε ένα παχύ χαλί ή ξαπλωμένος στο κρεββάτι σου.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..