Jump to content

Χρονικές γραμμές και σειρά ανάγνωσης


araquel
 Share

Recommended Posts

οκ, πέρα από τα πολύ γνωστά, πολύ κλισέ ή τα αριθμημένα, υπάρχουν πολλά βιβλία που εντάσσονται σε μια εννιαία θεματική ενότητα, ή σε έναν κόσμο, και κάποιος που πρώτη φορά τα διαβάζει/ ξεκινάει, στροφάρει αργότερα ότι τα διάβασε σε λάθος σειρά ή τα παρατάει επειδή δεν κατάλαβε χριστό. επίσης, μερικοί συγγραφείς γράφουν μια σειρά και στο τέλος προσθέτουν επιπλέον βιβλία-κεφάλαια που ανακατατάσσουν όλη τη σειρά (π.χ. χρονικά της νάρνια).

 

παράδειγμα: βγάζω έξω άρχοντα των δαχτυλιδιών, foundation - γαλαξιακή αυτοκρατορία, χάρυ πότερ, γαιοθάλασσα, γυρίστε το γαλαξία με ώτο στοπ (είτε κάθε βιβλιοπώλης ξέρει να σου πει, είτε το αναγράφουν στη ράχη τους). πιάνω τον λάβκραφτ, που δεν έχω διαβάσει τίποτα ακόμα. ξέρω ότι κυκλοφορούν από κάτι εκδόσεις τα άπαντα. είναι όντως τα άπαντα, και πιο σημαντικό (αν και ηλίθιο) είναι σε χρονολογική σειρά γραφής ή σε σειρά ανάγνωσης? είναι που κυκλοφορούν και αρκετά βιβλία του από άλλες εκδόσεις.

 

το χαϊνιανό σύστημα, στο οποίο πολλά βιβλία της λε γκεν διαδραματίζονται, ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη σειρά ανάγνωσης? έχω διαβάσει μερικά, μου φάνηκαν κατανοητά (πέρα από ωραία), αλλά δεν γνωρίζω άμα χάνω κάτι μεγαλύτερο, επειδή δεν τα διαβάζω με τη σωστή σειρά, ή έστω και μπερδεμένα αυτά που συνθέτουν μια θεματική ενότητα.

ο δισκόκοσμος του πράτσετ επίσης (εδώ νομίζω ότι ο tauntaun μπορεί να μας βοη8ήσει -αν δεν κάνω λάθος, είναι ο μεγάλος ειδικός).

και ούτω καθεξής.

 

ξεκινάω με το ερώτημα για τη λε γκεν (που με ενδιαφέρει περισσότερο). απαντήσεις, ερωτήσεις κλπ ευπρόσδεκτα.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μια προτεινόμενη σειρά ανάγνωσης δεν είναι απαραίτητα η χρονική γραμμή της ιστορίας, π.χ. το να διαβάσεις το prelude to foundation στην αρχή προσωπικά το βρίσκω άτοπο, αφού σου στερεί μια επιπλέον έκπληξη και είναι πιο ωραίο αφού έχεις μπει στο κλίμα και την έχεις ολοκληρώσει, να πάρεις μια ακόμα γεύση.

 

EDIT: η ιδέα για το τόπικ αυτό είναι να συγκεντρωθούν προτεινόμενες σειρές ανάγνωσης για θεματικές ενότητες διαφόρων συγγραφέων, άμα αυτό είναι δυνατό.

Edited by araquel
Link to comment
Share on other sites

Γενικά καλή ιδέα είναι να διαβάζεις τα βιβλία με τη σειρά που βγήκαν.

Για lovecraft που ρωτάς η σειρά δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο, αφού οι ιστορίες του είναι χαλαρά συνδεδεμένες.

Όσο για τον δισκόκοσμο, σε σχετικό θέμα νομίζω είχε δωθεί διάγραμμα με τη σειρά των βιβλίων, αν και πάλι η χρονολογική σειρά είναι σίγουρη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω προτιμω τη σειρα με την οποια βγηκε κατι. Οχι τιποτ' αλλο, αλλα ο ιδιος ο δημιουργος ειχε υποψιν του οτι καποιος θα εχει διαβασει τα βιβλια που εχουν ηδη βγει οταν βγει ενα αλλο που γραφει. Αρα (με δεδομενο οτι η 'παρατηρηση' αλλαζει το αντικειμενο κλπκλπκλπ) παιζει ρολο ακομα κι αν δεν ειναι σκοπιμο απο τη μερια του συγγραφεα αυτο...

 

Αυτο που με ειχε εντυπωσιασει βεβαια, ασχετο ισως, ειναι οτι ενας φιλος μου ειδε με την 'χρονικη σειρα που συμβαινουν' τις 6 Star Wars ταινιες. Μιλησα μαζι του γι αυτο, και μου φανηκε πολυ ενδιαφερον case study, εφοσον οσοι ηξερα, κι εγω η ιδια, τα ειχαμε δει με τη σειρα που βγηκαν. μου φανηκε πιο 'αντικειμενικος' ο τροπος που τα εκρινε, μη επηρεασμενος απο ηλικια, φαση ζωης, hype, προσμονη κλπ, και μου φαινεται οτι ισως αυτο να παιζει ρολο και οταν μιλαμε για βιβλια, αλλα αναλογα παει παντα. Γενικα μωρε, τιποτα δεν ειναι κανονας...

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά τον Tolkien, πιστεύω πως είναι καλή ιδέα να διαβαστεί με χρονολογική σειρά εντός κόσμου, εντός Arda, και όχι με χρονολογική σειρά έκδοσης. Έκατσα και το έκανα εγώ πριν καιρό, και ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία παρ' όλο που είχα ξαναδιαβάσει τα βιβλία ακόμα παλιότερα με άλλη σειρά. Ξέρω άτομα που το έχουν κάνει εξ αρχής έτσι, και έχουν ωραία πράγματα να πουν γι αυτό. Δοκιμάστε το.

 

^_^

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..