Jump to content
Naurgul

Ονόματα

Recommended Posts

Naurgul

Βλέπω πολλοί εδώ όταν γράφουν κείμενα (φαντασίας κυρίως) έχουν πρόβλημα με το να βρίσκουν ονόματα για φυλές, ανθρώπους, τοποθεσίες κοκ. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το θέμα για να συζητήσουμε σχετικά με αυτό το -παραγνωρισμένο ίσως- μέρος της συγγραφής.

 

Προσωπικά, αν και έχω βγάλει μερικά ονόματα από το μυαλό μου, συνήθως αυτό που κάνω είναι να χρησιμοποιώ λέξεις από γλώσσες τις οποίες δε περιμένω να γνωρίζει ο αναγνώστης. Οι γλώσσες του Tolkien είναι μια ωραία αρχή, αλλά γιατί να περιοριστεί κανείς; Υπάρχουν ένα σωρό γλώσσες, οι οποίες έχουν πολλές συνδέσεις μεταξύ τους. Αν βάλεις μια λέξη που σημαίνει κάτι είναι πολύ πιθανό στον αναγνώστη να του το θυμίζει αόριστα. Και αν θέλει κανείς να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα μπορεί να αρχίσει να κάνει σύνθετες λέξεις (ίσως και από διαφορετικές γλώσσες!) ή να χρησιμοποιήσει λέξεις που σημαίνουν πολλά πράγματα σε μία (ομόηχα) ή περισσότερες γλώσσες. Ένα καλό εργαλείο για αυτό το σκοπό, είναι το Wiktionary, ένα online πολύγλώσσο λεξικό, που λειτουργεί με τη φιλοσοφία του wiki (όπως και η γνωστή σε όλους, πλέον, Wikipedia). Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Deodonus

Είναι όντως ένα πρόβλημα τα ονόματα. Εγώ συνήθως κάθομαι και σπάω το κεφάλι μου και βάζω αυθέρετα ονόματα. Όταν έχω τα κέφια μου, φτιάχνω ονόματα από διάφορες σύνθετες ή μη λέξεις από την ελληνική. Ούτως ή άλλως, σπανίως πάει το μυαλό σου στο να αναλύσεις ένα όνομα (κυρίως όταν πρόκειται για κάποιον χαρακτήρα). Ακόμα και τα "νορμάλ" ονόματα που έχουμε όλοι μας συμαίνουν κάτι και από κάπου προέρχονται, αλλά ποιός κάθεται ποτέ να το σκεφτεί; ;)

Edited by Deodonus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Εναλλακτικά, ρωτήστε εμένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας αραδιάσω ένα κατεβατό ονόματα. Είμαι αστείρευτη πηγή. :tongue:

[Δεν μπορεί, κάποια θα σας αρέσουν.]

Share this post


Link to post
Share on other sites
cybernaut
Εναλλακτικά, ρωτήστε εμένα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας αραδιάσω ένα κατεβατό ονόματα. Είμαι αστείρευτη πηγή. :tongue:

[Δεν μπορεί, κάποια θα σας αρέσουν.]

 

 

ε πες μερικά ! :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienna

Για τι χαρακτήρες; Έτσι, χύμα;

Share this post


Link to post
Share on other sites
RaspK

Είναι σημαντικό να πιάνεις το "feel" κάθε θέματος που θα γράψεις όνομα. Π.χ. αν θες να γράψεις για ξωτικά, είναι καλύτερο να ξεφύγεις από το κλασικό: «Πιάστε ένα κουβά λάμδα και ν και ρίχτε τον!» ακόμα κι αν ιδέες όπως το Κερτάλιον ή το Φινκχερστ είναι μάλλον πετυχημένες.

 

Αν θες να γράψεις όνομα γεωγραφικών τόπων, είναι σχεδόν υποχρεωτική η ύπαρξη ενός ποταμού Loud Water και κάποιων βουνών που θα χαρακτηρίζονται από θηρειώδες μέγεθος, πράγμα που θα προσδίδεται από τ' όνομά τους! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nienor

Είχαμε κάπου ένα τέτοιο τόπικ "συγγραφέας νονός" ή κάπως έτσι. Δε μπορώ να το βρω βασικά, αλλά αν το βρει κάποιος άλλος έχει αν θυμάμαι καλά αρκετές ενδιαφέρουσες απόψεις για το πως βγάζουμε ονόματα.

 

Κι εγώ τις περίσσοτερες φορές επιτόπου τα βγάζω, χωρίς σκέψη. Πάντως άλλες, όταν έχω μια δουλεμένη ρίζα για έναν τόπο, λειτουργεί συνήθως καλύτερα κι έχει μεγαλύτερη συνοχή η κοσμοπλασία.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oberon

To τόπικ που λες Κιάρα είναι εδώ: http://community.sff.gr/index.php?showtopic=3583

Edited by Dain

Share this post


Link to post
Share on other sites
Naroualis

Τρελαίνομαι να φτιάχνω ονόματα. Κι ειδικά επειδή γράφω κυρίως φάνταζι, είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου ασχολίες.

Έχω ένα τετράδιο όπου σημειώνω διάφορα πράγματα σχετικά με τα κείμενά μου. Στη μεσαία σελίδα, στο σαλόνι σα να λέμε, έχω ολόκληρα καταεβατά από ονόματα, τα οποία μου έρχονται σε ανύποπτές στιγμές κι επειδή δε μπορώ να τα χρησημοποιήσω άμεσα, τα σημειώνω, για να έχω σε περίπτωση ανάγκης.

 

Συνήθως ονόματα μου έρχονται την ώρα που θα αποφασίσω να γράψω μια ιστορία, δηλαδή με την ιδέα ξέρω και πώς λέγεται ο ήρωας/οι ήρωες. Πολλές φορές όμως τυχαίνει να διαβάζω κάτι, εφημερίδα, ιστορικό κείμενο, μια συνταγή μαγειρικής, και μια λέξη να μου χτυπήσει σαν καλόηχη. Τότε την αλλοιώνω ελαφρώς (ή και βαρέως), π.χ. Μαγκουάλις--> Ναρουάλις, Καντινγκιράκι--> Κιένγκι, και τη σημειώνω στο τεφτέρι μου. (Αυτό γινόταν συνεχώς πριν μερικούς μήνες που δούλευα για μια εγκυκλοπαίδεια και αναγκαστικά διάβαζα μια άλλη εγκυκλοπαίδεια για να καταλάβω πώς δουλεύει το θέμα.)

 

Αν κάποια στιγμή κολλήσω και δεν έχω όνομα για κάποιον ή κάτι, ανατρέχω τα ονόμα τα που έχω ήδη κι αν κάποιο μου μοιάζει ταιριαστό, το σβήνω από τη λίστα. Αλλιώς κοιτάω ένα γύρω, διαλέγω ή και αναγραμματίζω κάτι που βλέπω και τσούπ! βαφτίστηκε.

 

Αποφεύγω να ονοματίζω τόπους με περίεργα ονόματα, και προτιμώ αύτο που είπε ο RaspK. Τα Βουνά των Αγρίων, ο ποταμός Κορδονιάρης, το Ερατινό Οροπέδιο, ο καταράκτης Χλαπαταγή και πάει λέγοντας. Από την άλλη, προτιμώ τεχνιτά ονόματα για πόλεις και μερικές φορές και για ποταμούς.

 

Δε χρησημοποιώ για κανένα λόγο τον Τόλκιν. Νομίζω ότι τον έχουν ήδη ταλαιπωρήσει αρκετοί, άσε που δε με ενδιαφέρει να μιλήσω μια τεχνιτή γλώσσα. Οι πραγματικές γλώσσες όμως με τρελαίνουν :lmao: . Αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν ένας Ισλανδός, αν μάθαινε ότι ο Βυζβόρουν είναι για κάποιον ήρωά μου ο θεός των σεξουαλικών δυνάμεων, ενώ στη μητρική του γλώσσα θυμίζει τη λέξη Βιντβόρουν, που θα πει προσοχή ή κάτι τέτοιο (εκείνη η λεξούλα πάνω από το "απαγορεύεται η αντιγραφή, κλπ. που δείχνει σε κάποια dvd...)

Edited by naroualis

Share this post


Link to post
Share on other sites
David1778

έχω στον υπολογιστή μου ενα αρχείο word με τίτλο "αποθήκη ονομάτων" με περίπου 3.500 ονόματα. Ζήλεια ψώρα.tease.gif

πρόκειται για πάθος, όχι αναγκαίο κακό για μένα. η τεχνική μου είναι η εξής: ακούω η διαβάζω τυχαία ενα όνομα και αν μου κάνει κλίκ το "διαφθείρω" για το δικό μου συμφέρον!

ποτέ δεν ζορίζω τον εαυτό μου να γεννήσει ενα όνομα απο το μηδέν (στο ξεκίνημα το έκανα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν συνήθως κάκιστο).

Share this post


Link to post
Share on other sites
WILLIAM

Ασχολούμαι πολύ με τη μεσαιωνική ιστορία οπότε και δανείζομαι πολλά τοπωνύμια από αυτή.

Μερικές φορές χρησιμοποιώ και ονόματα αλλά διατηρώ και μια λίστα για να έχω μερικά έτοιμα.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
helena

Μου αρεσουν πολυ τα ονοματα με καποια μουσικοτητα, φανερη η κρυμμενη, κι εκεινα που εχουν συγκεκριμενα συμφωνα οπως το λ και το ρ.

Κι ακομη τα ονοματα που με καποιο τροπο συνδεονται με τους χαρακτηρες των κατοχων τους.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Howard Crease

Εγώ πάλι είμαι ο πιο τσαπατσούλης νονός χαρακτήρων που έχει υπάρξει, πιστεύω. Συνήθως επιλέγω κοινά, υπαρκτά ονόματα, αλλά έτσι και χρειαστεί να βρω κάτι πιο μοναδικό... αρχίζω τις εφευρέσεις! Μπροστά τους, το τέρας του Φρανκενστάιν είναι ένα τέλεια συναρμολογημένο ανδρείκελο. Δεν είναι απαραιτήτως μεγάλα, αλλά νομίζω πως υστερούν στο πόσο φυσιολογικά ακούγονται στο αναγνωστικό αυτί του οποιουδήποτε -ακόμα και το δικό μου.

Αυτό το κουσούρι της δημιουργίας ονομάτων από το πουθενά είναι κακό κουσούρι (most of the time) :p

Share this post


Link to post
Share on other sites
Domenico

Ένα όνομα πρέπει να είναι ανάλογο του χαρακτήρα. Δηλαδή δεν είναι κάπως περίεργο να λένε μια υπηρέτρια Καρλοβάρα ή Ευσεφίλια και την πριγκίπισσα του κάστρου όπου δουλεύει Τούλα, Κούλα, Σούλα, Ρούλα κλπ;

Επίσης για μένα κάθε όνομα πρέπει να είναι εύηχο. Διαβάζω κάτι Γκραουπχούκθ ή παρόμοια και λέω, μα , είναι δυνατόν;

Τις περισσότερες φορές τα ονόματα που χρησιμοποιώ σημαίνουν κάτι(ανάλογο και πάλι με τον χαρακτήρα). Αν δεν μπορώ να βρω κάτι που να έχει ένα συγκεκριμένο νόημα, τότε συνδυάζω δυο λέξεις(π.χ αιθέρας και muriel = Etheriel, δλδ Εθέριελ) ή διαφορετικά καταφεύγω σε αναγραμματισμούς ( π.χ nolan=noble θα γίνει Nalon, που θα μεταφραστεί ως Νέϊλον ), η αναγραμματισμό με επεξεργασία( π.χ lynnete= grace θα γίνει Etelyn )

Συνήθως δίνω σε κάποιον ένα όνομα, το οποίο αν δεν θεωρώ ότι είναι το όνομα που προορίζεται να έχει, μετά το αλλάζω. Δεν ξέρω γιατί λειτουργώ έτσι, αλλά όταν ένα όνομα είναι το κατάλληλο, το ξέρω από την αρχή. Αλλιώς κάτι δεν θα μου κάθεται καλά... I know, είμαι παρανοϊκός χαχαχα!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Asgaroth

Διαβάζω κάτι Γκραουπχούκθ ή παρόμοια και λέω, μα , είναι δυνατόν;

 

Πλάκα κάνεις;;Είναι φοβερό!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Melia

Με τα ονόματα προβληματίστηκα λίγο είναι η αλήθεια, τα καταφέρνω καλά να δημιουργώ ονόματα (αποφεύγω όμως οτιδήποτε καταλήγει σε σύμφωνο όπως ο διάολος το λιβάνι) αλλά απλά κάτι δεν με ικανοποιούσε κατά βάθος όσο και αν ο ήχος της λέξης μου άρεσε. Κατέφυγα σε κατάλογους ονομάτων για έμπνευση όπου διαπίστωσα ότι κάθε όνομα είχε και μια ερμηνεία. Το όνομα στην γλώσσα που δημιουργήθηκε σήμαινε κάτι είτε στην αρχαία μορφή του, είτε στην γλώσσα από την οποία το δανείστηκαν είτε ακόμα και την μοντέρνα γλώσσα. Και αυτό με βοήθησε αρκετά στο να περιορίσω λέξεις που στη δική μου λογική έδειχναν χωρίς νόημα και κουραστικές. Ακόμα φτιάχνω ονόματα απλά φροντίζω έχουν και μια ιστορία από πίσω τους. Και καθώς δεν είμαι ο Τόλκιν να φτιάχνω γλώσσες που θα μου δίνουν ονόματα που για κάποιους δείχνουν πιο "γραφικά" και "ταιριαστά" σε ιστορίες φαντασίας, προτιμώ να σημαίνει κάτι στα ελληνικά.

 

Πυκνά συχνά όμως καταφεύγω σε καταλόγους των αρχαίων ονομάτων και στο συναξάρι. Υπάρχουν τόσο υπέροχα ονόματα εκεί τα οποία δυστυχώς έχουν εκλείψει από την ονοματολογία της κοινωνίας μας (πήξαμε στις Μαρίες, στους Γιώργους, στους Γιάννηδες και στις Ελένες) ονόματα που ηχητικά είναι οικεία ευχάριστα και μοναδικά, ταιριάζουν σε πολλά ήδη χαρακτήρων, και θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για όσους επιδοξούν να μεταφραστούν.

 

Με την ίδια λογική βαπτίζω τους τόπους. Και εδώ ισχύει η ίδια λογική άλλωστε. Λόφος με δύο κορυφές το λέω Δύλοφο. Απλά και προσυτά πράγματα μια και ιστορία παίζει μεγαλύτερο ρόλο και δίνει στον Δύλοφο ξεχωριστή θέση στον χάρτη της περιπέτειας μου, όχι το όνομα ενώ είναι εύκολο να συγκρατήσει και ο αναγνώστης ( ο έλληνας στην αρχή, με την κατάλληλη προσαρμογή και τον ξένο για τους τυχερούς).

Share this post


Link to post
Share on other sites
KELAINO

Τέλος τα βάσανά μας. Άπειρα ονόματα εδώ, διαλιέχτε!

 

http://www.rinkworks.com/namegen/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cassandra Gotha

Διαβάζω κάτι Γκραουπχούκθ ή παρόμοια και λέω, μα , είναι δυνατόν;

 

Πλάκα κάνεις;;Είναι φοβερό!

Όταν όμως διαβάζουμε ένα βιβλίο, καλό είναι να μην κομπιάζουμε τόσο πολύ στις λέξεις. Αυτό το Γκραουπχούκθ είναι κάτι που, κακά τα ψέματα, δεν προφέρεται (άρα δεν προσφέρεται - είναι μερικές φορές που δεν μπορώ να κρατηθώ με αυτά τα χαζά). Αν ο χαρακτήρας που ονομάζεται έτσι εμφανίζεται ή αναφέρεται στο βιβλίο συχνά, θα γίνει αυτόματα αντιπαθής, μόνο και μόνο λόγω της δυσκολίας - ωχ, λέτε να είναι τελικά έξυπνο όνομα για τον κακό της υπόθεσης; :hmm:

 

Κελαινώ, αυτό που βρήκες είναι σπουδαίο εργαλείο για να φτιάχνεις τα σχεδόν δικά σου ονόματα. Δηλαδή, πατάς τη γεννήτρια, κοιτάς μερικά που σου αρέσουν και τους κάνεις τις αλλαγές που θέλεις. Το έχω χρησιμοποιήσει κάτι φορές που η έμπνευση δεν ερχόταν με τίποτα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Esperos

Μεγάλος μπελάς τα ονόματα όχι μόνο των ηρώων αλλά και των πόλεων, ή των οδών! Στα ονόματα των ηρώων χάνω πολύ ώρα μέχρι να βρω κάποιο όνομα που να ταιριάζει και να ακούγετε ωραίο. Στα άλλα ονόματα καμιά φορά μπαίνω στο google για να βρω υπαρκτές περιοχές με αντίστοιχες οδούς για να είναι πιο αληθοφανές. Αλλά συνήθως δίνω δικά μου ονόματα και σε αυτά.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..