Jump to content

Τwelve Kingdoms Review


RaspK
 Share

Recommended Posts

king21t.jpg

 

十二国記

 

The Chronicle of Twelve Kingdoms

 

Έχουν περάσει σχεδόν 5 μήνες από την τελευταία φορά που έγραψα κάποιο review για το forum, οπότε αποφάσισα να παρουσιάσω ένα όχι και τόσο γνωστό έργο με πολλά υποσχόμενες ώρες παρακολούθησης για τηλεοπτική σειρά, ειδικά της έκτασής της. Twelve Kingdoms, λοιπόν, και μια σειρά που έχω δει 5 φορές μέχρι τώρα από τον Οκτώβρη περίπου που πρωτοέπεσε στα χέρια μου!

 

 

Τεχνικά στοιχεία:

Εντύπωση, όντως, προκαλούν τα πολλά plot arcs της σειράς που συντελούν στον εντυπωσιακό αριθμό των 45 επεισοδίων (αν και, ως εκ τούτου, δεν ήταν δυνατό να λείψουν 2-3 επεισόδια ανακεφαλαίωσης, κατά τ' οποία δεν έχουμε παρά ελάχιστη σεναριακή εξέλιξη, ένα είδος παράδοσης σε anime με περισσότερους από έναν κύκλους), με αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο το γεγονός ότι κάθε επεισόδιο, μετά τους τίτλους, έχει τον τίτλο του εκάστοτε arc και το συνοδευτικό τίτλο του κεφαλαίου.

 

Ξεκινώντας με μια πολύ όμορφη μορφή νεφών να παραχωρούν τη θέση τους στο θέαμα των 12 βασιλείων της σειράς, ξεκινάει ένα εξαίσιο μουσικό θέμα που στερείται οιουδήποτε στίχου (!) και συνεχίζουμε με μια σειρά από murals μεγάλης κομψότητας που παρουσιάζουν κάποιες αλήθειες του κόσμου.

 

Η σειρά χαρακτηρίζεται από πολύ καλή κίνηση και σχέδιο, αν και κάποια επεισόδια δεν είναι τόσο καλά όσο το σύνολο (φυσική συνέπεια των γυρισμάτων για μια σειρά), αλλά αυτό δε μειώνει τη γενική αίσθηση που προσδίδει η σειρά. Να πω εδώ πως κάποια από τα κομμάτια της σειράς αντλούν από τα ίδια μουσικά θέματα που ακούσαμε και στο Heroes of Might and Magic IV (συγκεκριμένα τις μουσικές στο χάρτη, καθώς περιδιαβαίνεις στη φύση)!

 

Πολύ όμορφα είναι και τα στοιχεία του μύθου και ο τρόπος που δένουν με το ρεαλισμό.

 

Το έργο έχει βασιστεί στις νουβέλες της συγγραφέως Fuyumi Ono (小野不由), και στα links μπορείτε να βρείτε μιαν ανεπίσημη μετάφραση που έχει γίνει στις πρώτες τέσσερεις σελίδες του πρώτου story arc, Shadow of the Moon, Sea of the Shadow (Tsuki no Kage, Kage no Umi [月の影 影の海]) - να πούμε εδώ ότι η σειρά δεν περιλαμβάνει παρά ένα μόνο μέρος των έγγραφων έργων, πράγμα που γίνεται πιο φανερό από το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της σειράς είναι μόνο ένα μέρος των πρωταγωνιστών των βιβλίων, αφού η κλασική Ιαπωνική νουβέλα χαρακτηρίζεται από σωρεία πρωταγωνιστών.

 

 

Εισαγωγή στο έργο:

Το πρώτο επεισόδιο μας βρίσκει να βλέπουμε τους εφιάλτες της Nakajima Youko, στους οποίους διακρίνει διάφορες ζωώδεις μορφές να τρέχουν κατά το μέρος της με άγριες διαθέσεις, έναν πιθηκόμορφο άνθρωπο να στέκεται πάνω σ' ένα βράχο σε κάτι που θυμίζει λίμνη, ένα ξίφος, κι αίμα... Κάπου εκεί ξυπνάει κάθιδρη και αναλογίζεται ότι είναι εφιάλτης, και το πόσο συχνά βλέπει αυτούς τους εφιάλτες. Καθώς συνειδητοποιεί την κατάσταση, ετοιμάζεται να πάει στο σχολείο της.

 

Κατεβαίνοντας συναντάει τη μητέρα της που της λέει ότι το χρώμα των μαλλιών της έχει αρχίσει να γίνεται θέμα.

 

Η Youko είναι μία, γενικά, φυσιολογική μαθήτρια λυκείου... Από κάποια περίεργη ειρωνία της τύχης, όμως, τα μαλλιά της είναι ένα βαθύ, κάπως καφετί κόκκινο - και, όπως συνηθίζουν αυτά τα χρώματα στα μαλλιά, έχει την τάση ν' ανοίγει εύκολα - πράγμα που της προκαλεί απίστευτο πρόβλημα στη φορμαλιστική, τύπος και υπογραμμός ιαπωνική οικογένεια που γεννήθηκε, σε μια κοινωνία που το κάθε πταίσμα γίνεται λόγος περίγελου και χλεύης.

 

Πηγαίνοντας στο σχολείο, βλέπουμε και τις επαφές της με τους υπόλοιπους συμμαθητές: την ντροπαλή Sugimoto Yuka που κανείς δε συμπαθεί, αφού την έχουν κάνει το θύμα τους, τις αιχμηρές συμμαθήτριες...

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα πίεσης και προβληματικής διένεξης όποιας επικοινωνίας, σ' ένα αυστηρό περιβάλλον, εμφανίζεται ξαφνικά ένας νεαρός με ξανθά σαν άχυρο, σα θαμπό χρυσάφι μαλλιά και της λέει ότι την ψάχνει ακριβώς πρωτού υποκλιθεί μπροστά της, λέγοντας πως θα είναι πιστός της ακόλουθος και της λέει έντονα να δεχθεί την προστασία που της προσφέρει αν θέλει να παραμείνει ζωντανή, ενώ ακούγονται και κάποιες φωνές σαν από το πουθενά. Μέσα στον πανικό που έχει ήδη προκαλέσει η κίνησή του, τα παράθυρα στ' αριστερά της αίθουσας σπάζουν όλα μαζί.

 

Εκεί αρχίζει ένα κυνηγητό, αφού ένα τεράστιο αρπακτικό προσπαθεί να πιάσει τη Youko και ο άντρας της δίνει ένα ξίφος που εξηγεί ότι ο ίδιος δεν μπορεί να χειριστεί, και αρχίζει να επικαλείται διάφορα κτηνώδη πλάσματα με τη σειρά του. Η Youko τελικά σκοτώνει το αρπακτικό με τη βοήθεια ενός πλάσματος που καθοδηγεί το σώμα της στη μάχη, και ο νεαρός, που λέει ότι τον λένε Keiki, της λέει ότι πρέπει να πάει μαζί του, οπότε ξαφνικά το μέτωπό του λάμπει χρυσό και μια τρομερή δύνη εμφανίζεται στη θάλασσα - μόνο που στο κέντρο της δε φαίνεται το βάθος του νερού, αλλά ένας ουρανός!

 

Έτσι ξεκινάει η ιστορία της Youko στα 12 βασίλεια...

 

 

Σύντομη αναφορά:

Ένα σημαντικό πρόβλημα στη συνέχεια της σειράς είναι η διαφορετικότητα των ρόλων σε σχέση με τις νουβέλες. Ενώ η Yuka υπάρχει και σε αυτές, ο ρόλος της είναι να αναδείξει εσωτερικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Youko, πράγμα που γίνεται στη σειρά εισαγάγοντας τον παιδικό φίλο της Youko (χαρακτήρας που δεν υπάρχει, απ' όσο ξέρω, στις νουβέλες), Asano, και ο οποίος «τα έχει φτιάξει» με τη Yuka, καθώς και με την παρουσία της Yuka και του Asano στα 12 βασίλεια, που γίνεται λίγο εσφαλμένα (η Youko ζητάει να είναι ασφαλείς, πράγμα που προφανώς δε στέκει να γίνεται παίρνοντάς τους μαζί της) και προκαλεί και διάφορα προβλήματα στη συνέχεια (ενώ η Yuka δένει κάπως στην ιστορία, ο Asano μένει λίγο ξέμπαρκος) - τουλάχιστον χρησιμοποιούνται αρκετά έξυπνα για να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα της Youko αντί να παρουσιάζονται με long-driven αποτυπώσεις του εσωτερικού τους κόσμου.

 

Η σειρά εμβαθύνει, επίσης, στη σημασία της αναζήτησης του εγώ μας, της αυτογνωσίας, του σεβασμού απέναντι στον άλλο, καταπιάνεται με αξίες όπως η ευγένεια και ο σεβασμός, αλλά και το πως οφείλουμε να τα επιδεικνύουμε σε κάποιον ευθείς εξαρχής, καθότι, όπως λέει τελικά η Youko: «Αν θα με προδώσει κάποιος, είναι δική του απόφαση. Το τι κάνω εγώ και το τι κάνουν οι άλλοι σε απάντηση είναι ανεξάρτητα πράγματα. Επειδή μπορεί να με προδώσουν, θα πρέπει να μην είμαι ευγενική απέναντι σε κανέναν;»

 

Η σειρά καταπιάνεται, επίσης, με πολλά κοινωνικά θέματα και θέματα εξουσίας, δείχνοντας πως, σε μια ιδανική κοινωνία ιδανικών ανθρώπων, τα πάντα θα δούλευαν χωρίς να ζημειώνεται κανείς, όποιο σύστημα κι αν χρησιμοποιούταν - αλλά δεν υπάρχει τέτοια κοινωνία, οπότε μένει το ποιόν των πράξεών μας...

 

 

Ιστορική σημασία:

Η σειρά δεν ξεχωρίζει ιδιαίτερα στον τομέα της ιστορικής σημασίας, αλλά παραμένει μια πολύ καλή σειρά που αξίζει να δει κανείς.

 

 

Trivia:

Η σειρά βασίζεται πολύ έντονα στην κινέζικη μυθολογία, πράγμα που διακρίνεται στα διάφορα στοιχεία των ενδυμάτων, ενώ και οι πανοπλίες και ο οπλισμός είναι επίσης αναφορές στην Κίνα. Στη σειρά αναφέρεται ότι η γλώσσα θυμίζει λίγο κινέζικα. Ν' αναφερθεί εδώ ότι η Κίνα ήταν κάπως μυθική σα χώρα για πολλούς αιώνες στην Ιαπωνία, και αυτή η αίγλη παρέμεινε για ακόμα περισσότερους.

 

Η Youko, όπως και πολλοί από τους πιο σημαντικούς χαρακτήρες της σειράς, είναι taika - «άνθρωποι» των 12 βασιλείων που, από τύχη και μόνο, βρέθηκαν στη Γη. Υπάρχει μια αμυδρή υπόνοια ότι αυτοί οι χαρακτήρες είναι πολύ ιδιαίτεροι, αφού ανήκουν και στους δύο κόσμους, κι άρα η ζωή τους στα 12 βασίλεια, όταν επέστρεψαν εκεί, είναι σα να ξεκινάει εκ νέου.

 

Πολύ σημαντικά στη σειρά είναι τα kirin, το αντίστοιχο του μονόκερου για την Άπω Ανατολή.

 

Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί η επίσημη μετάφραση της πρώτης νουβέλας.

 

 

External links (περιέχουν spoilers!):

12K: TP - ένα πολύ ενδιαφέρον site με περιγράφες επεισοδίων και μεταφράσεις μερικών σελίδων της 1ης νουβέλας, συν τοις άλλοις."

 

Το σχετικό άρθρο της Wikipedia

Το επίσημο fanlisting.

Ένα πολύ καλό site με υλικό για τη σειρά.

Site αφιερωμένο στον En-ou, Shouryuu, με πλούσιο gallery.

Ένα πλουσιότατο gallery απ' όλα τα επεισόδια.

Το επίσημο αμερικανικό site.

 

Online petition για τη συνέχιση της σειράς.

 

Cassie's review on Juuni Kokki

AniDB review

AnimeNewsNetwork review

AnimeNfo review

Animetique revies

IMDB review

Link to comment
Share on other sites

Προς το παρόν έχω να σου πω μόνο πως η κοπελιά είναι απίστευτη όπως υποθέτω θα είναι και η ανάλυση όταν θα τη διαβάσω :)

Link to comment
Share on other sites

Παναγιώτη, πάρα πάρα πολύ καλή δουλειά! Φοβερή παρουσίαση και σαν format και σαν περιεχόμενο, και με αρκετό διάχυτο ενθουσιασμό για τη σειρά που να με κάνει να θέλω να τη δω σίγουρα! (Όχι πως χρειάζομαι και πολύ ψήσιμο για τέτοιες σειρές βέβαια. :D

Oμολογώ πως δεν είχα δει το τόπικ πιο πριν - λόγω αναταραχών - αλλά σου αξίζει το μπράβο και αυτή τη φορά. Πλουτίζεις το φόρουμ των άνιμε πάρα πολύ με κάθε τέτοια παρουσίαση η οποία θα άξιζε να σχολιαστεί περισσότερο από τους άνιμε φανς του φόρουμ. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Τυχαία είχα δει πριν λίγο καιρό 2-3 επεισόδια και ήταν τέλειο... Πρέπει να είναι πολύ ωραίο... Και μου άρεσε και το opening theme!!!

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

Ναι, όπως ίσως πρόσεξες, ειδικά στη μουσική συμφωνώ κι εγώ. :) Παρεμπιπτόντως, έχουν επιλέξει κομμάτια που έχουν επιλεγεί και αλλού, όπως ένα θέμα που ακούγεται και στο Heroes of Might & Magic IV! ;)

Link to comment
Share on other sites

αν απευθήνεσε σε εμένα,προσωπικά δεν θυμάμαι και πολλά...

 

αλλά έχω παίξει το heroes of might and magick..

Link to comment
Share on other sites

Όντως έκανες πολύ καλή παρουσίαση :D Με την πρώτη ευκαιρία θα το δω κι εγώ οπωσδήποτε (μόλις τελειώσουν δηλαδή κάτι μικρο "υποχρεωσούλες")

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Να πω εδώ ότι η Fuyumi Ono, η συγγραφέας των ιστοριών που αποτέλεσαν και την βάση για τη σειρά, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει τη σειρά (που είχε αφήσει για να καταπιαστεί με άλλες ιδέες που είχε), πράγμα που κάνει όλους του θαυμαστές του συγκεκριμένου setting να χαίρονται ιδιαίτερα, ειδικά στην πιθανότητα να συνεχίσει και το anime (αν και μόνο βέβαιο δεν είναι κάτι τέτοιο).

Edited by RaspK FOG
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Guest roriconfan

Με όλο το συμπάθιο, αλλά αυτός ο τίτλος δεν μου άρεσε. Καλή η αναπαράσταση του κόσμου αλλά αδιάφορη πλοκή και μισοτελειωμένες ιστορίες ήταν. Και όλη αυτή η μοιρολατρία ήταν ανυπόφορη.

Link to comment
Share on other sites

Δεκτές οι απόψεις, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που είναι σημαντικό να θιγούν, εφόσον κρίνουμε το έργο: πρώτον, πέραν του πως κόβεται η ιστορία στο θέμα του kirin, δε νομίζω ότι υπάρχουν μισοτελειωμένες ιστορίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συνέχιση της σειράς μπήκε στον πάγο λόγο του ότι η συγγραφέας των νουβελών παράτησε προσωρινά τον κόσμο για να γράψει κάτι άλλο και πρόσφατα ξεκίνησε να ξαναγράφει για τον κόσμο, οπότε και οι παραγωγοί σταμάτησαν τη σειρά για να μη βρεθεί το anime σε αδιέξοδο (σ' ένα πιο προχωρημένο και καθοριστικό σημείο, ας πούμε).

 

Επίσης, αδυνατώ να διακρίνω τη μοιρολατρεία την οποία αναφέρεις - αν εννοείς τη λειτουργία του κόσμου, φαντάσου ένα θεό που αποφασίζει ότι προτιμά να πεθαίνουν οι διάφοροι άνθρωποι παρά ν' αφήσει το νέο κόσμο που δημιούργησε να πάει για φούντο. Τώρα που οι νουβέλες άρχισαν να μεταφράζονται στ' αγγλικά, θα έχω και μια πιο πλήρη άποψη, αλλά αποσπάσματα που έχω βρει είναι εξαιρετικά καλογραμμένα.

 

Τώρα, το πόσο αδιάφορη σου φάνηκε η πλοκή είναι και θέμα γούστου: αν μη τι άλλο, δήλωσες σε άλλο θέμα ότι δε σου αρέσει αυτό το στυλ, και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι, απ' όσα έχω δει, μόνο μοιρολάτρες δεν είναι οι χαρακτήρες. Όλοι επιλέγουν το τι θα κάνουν, και διαφαίνεται ότι οι σοφότεροι είναι κι αυτοί που ζουν και καλύτερα, τελικά. Η δε σκηνή όπου αποχαιρετούνται οι δύο - πλέον - φίλες είναι εκπληκτική, κατ' εμέ.

Link to comment
Share on other sites

Guest roriconfan

EDIT: υπενθυμίζω για όσους δεν το ξέρουν (ή το έχουν ξεχάσει, για τους παλιούς) ότι, σε θέματα για οιοδήποτε έργο, βάζουμε {spoiler}το κείμενό μας{/spoiler}, με [ και ] αντί για { και } αντίστοιχα - συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

 

 

Και οι σκηνές όπου αρρωσταίνει το Kirin επειδή οι ηγέτες ενός βασιλείου κάνουνε κάτι εγωιστικό, τι σου φαίνεται;

 

Το ότι πόλεμος σήμαινε θεϊκή τιμωρία σαν δικαιολογία για ειρήνη;

 

Το ότι κανένας χαρακτήρας δεν κατορθώνει ποτέ αυτό που θέλει επειδή "έτσι λειτουργεί ο κόσμος";

 

Και επιτέλους, τι ομοιογένεια είχαν τα σύνορα αυτού του κόσμου; Λες και οι Θεοί κρατάνε τα πάντα στάσιμα.

 

Edited by RaspK
Added spoiler tags.
Link to comment
Share on other sites

Μοιρολατρεία σημαίνει το ν' αποδέχεσαι κάτι επειδή αυτό επιτάσσει η μοίρα.

 

 

Τα kirin εκ φύσεως αρρωσταίνουν - στην τελική είναι θέμα λογικής: αν ο άλλος το ξεσκίσει, και είναι και αθάνατος, πρέπει να υπάρχει κάποιος φραγμός στο τι μπορεί να κάνει. Το γεγονός ότι βλέπουμε ένα kirin να επιλέγει το θάνατο για να γλιτώσει μια ζωή και τον άρχοντά της από άλλο ένα αμάρτημα (κι ένα από τα βαρύτερα, παρεμπιπτόντως), όπως επίσης κι ότι ένας αξιωματικός επιλέγει να σκοτώσει το βασιλιά του παρά την αρρώστεια του kirin (αλλά και το ίδιο!) για λόγους καθήκοντος, νομίζω πως δείχνει ότι τελικά οι χαρακτήρες επιλέγουν το τι κάνουν (ακόμα και τα kirin, όσο περίεργο κι αν ακούγεται εκ πρώτης όψεως).

 

Αυτό με τον πόλεμο που είπες ήταν λίγο μπερδεμένο... Αν αναφέρεσαι στην κύρηξη του πολέμου ενάντια στη σφετερίστρια του θρόνου, δε νομίζω ότι τέθηκε θέμα «θεϊκής τιμωρίας.»

 

Επίσης, ποιός χαρακτήρας δεν καταφέρνει «αυτό που θέλει;» Πρώτον, ποιά απ' όσα θέλει; Στο έργο σου δείχνει το πώς επωμίζονται τα νέα τους καθήκοντα, το πώς καταλαβαίνουν τα νεανικά τους λάθη, το ότι πολλές επιθυμίες δε θα πραγματοποιηθούν, και άλλα πράγματα που συναρθροίζονται στη λεγόμενη σοφία. Αν μη τι άλλο η Yuka είναι το κραυγαλέο παράδειγμα όταν λέει ότι θ' αποκτήσει παιδιά και για τη δική της χάρη (ακριβώς επειδή η Youko δε θα μπορέσει ποτέ να κάνει παιδιά).

 

Ελπίζω, τέλος, να καταλαβαίνεις ότι ήταν απαράβατος κανόνας το: «ΔΕ θα κυρήξετε πόλεμο σε άλλο κράτος - your life shall be forfeit!» και τα λοιπά... Γιατί, θα με ρωτήσεις, και σου απαντώ ότι δεν είχε κανείς τους ανάγκη τον πόλεμο ενάντια στους άλλους.

 

Ένα πράγμα που πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει (ακόμα ψάχνω μία %*@#$! λεξη για να βουλώσω τα στόματα δύο φίλων που με πρήζουν ότι δεν είναι η σωστή έκφραση, αλλά κάπως πρέπει να το πω τώρα) ότι μερικές φορές, το σόφρον, σωστό, εξυπνότερο, και απλά καλύτερο είναι να παραιτηθείς ενός στόχου ή προσπάθειας - και δε μιλάω μόνο για υποχώρηση στο στρατό, αλλά για όλην την ζωή μας, κι ακόμα και παραχώρηση, όχι μόνο υποχώρηση. Το να μην αποκτήσεις παιδί, το να πεθάνει ένα αγαπητό σου πρόσωπο, και μύρια άλλα πράγματα, τελικά, απλά συμβαίνουν.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι στο Twelve Kingdoms αυτά μπορούν να συμβούν - αυτά που δεν επιτρέπονται είναι οι φόνοι, οι πόλεμοι, και ό,τι άλλο δε βγάζει νόημα. Το γεγονός ότι ο στρατηγός που έκανε την εξέγερση δεν έφαγε αστροπελέκι στη μάπα με συνοπτικές διαδικασίες και ξεγράψτε τον τόν κακομοίρη δείχνει, ακριβώς, ότι τα θεία δεν είχαν πρόβλημα μαζί του - έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε, τελικά (άλλωστε, σημειωτέον, το kirin θα πέθαινε ούτως ή άλλως).

 

Edited by RaspK
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..