Jump to content

Λίστες, λίστες, λίστες


Recommended Posts

Όπως ξέρετε ήδη (ή απλά υποθέτετε) δεν είμαστε οι πρώτοι που σκεφτήκαμε να κάνουμε μια λίστα των καλύτερων βιβλίων εφ. Είχα γράψει από την αρχή, ότι η ιδέα κυκλοφορεί παντού στο ίντερνετ, μόνο που φυσικά η δικιά μας λίστα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού αντανακλά τις προτιμήσεις αλλά και τους περιορισμούς (= βιβλία που δεν έχουν μεταφραστεί) του ελληνικού αναγνωστικού κοινού και ιδιαίτερα των μελών του φόρουμ.

 

Οι λίστες μου αρέσουν: Πρώτα από όλα είναι χρήσιμες γιατί σε βοηθούν να ανακαλύψεις βιβλία που πρέπει να διαβάσεις και δεύτερον έχουν και το γούστο τους (διαπιστώνεις τις διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις του κοινού ή διαφόρων γνωστών συγγραφέων, που συντάσσουν τη δική τους λίστα).

 

Να δυο πολύ ενδιαφέρουσες λίστες:

Η πρώτη είναι του Science Fiction Book Club και περιλαμβάνει τα 50 κορυφαία εφ και φάνταζι βιβλία. Ρίξτε μια ματιά στις διαφορές από τη δική μας λίστα. Πολλά κοινά βιβλία βέβαια, αλλά και βιβλία που στη δική μας δεν έχουν ούτε μια αξιολόγηση, προφανώς γιατί δεν έχουν μεταφραστεί και διαβαστεί. Και είναι απολύτως κλασικά, όπως τα cities in flight, demolished man, mission of gravity, the rediscovery of man, gateway, dhalgren, snow crash. Αχ... γιατί να είναι τόσο ολιγάριθμο το ελληνικό αναγνωστικό κοινό;

 

Η δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα λίστα είναι του συγγραφέα China Mieville: 50 βιβλία που πρέπει να διαβάσουν οι σοσιαλιστές. Εκεί και αν δείτε βιβλία που δεν έχουμε πάρει μυρωδιά...

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Μια επίσης ενδιαφέρουσα λίστα (στην οποία μπορεί και να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε) είναι αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Την είχα υπόψη. Μάλιστα ακολουθεί (όπως όλες εδώ που τα λέμε) το τυπικό ότι κάθε βιβλίο σειράς είναι διαφορετικό έργο (κάτι για το οποίο είχε γίνει τόση κουβέντα στο ξεκίνημα της δικής μας λίστας...)

 

Επίσης μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα λίστα στην οποία ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει αξιολογώντας βιβλία εφ είναι εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Άλλη μια ωραία λίστα με "100 εφ βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε".

 

Αν θέλετε πείτε:

Πόσα από τα 100 έχετε διαβάσει (εγώ 33, χεχε καλό ποσοστό, 33%)

Πόσων συγγραφέων την ύπαρξη αγνοούσατε (εγώ Attanasio, Bradley, Friedman, Gerrold, Saberhagen, Kapek, Christopher ή τουλάχιστον αυτή τη στιγμή τα ονόματά τους δεν μου λένε τίποτα).

 

ΥΓ. Στο προηγούμενο μήνυμα έκανα πλάκα, όπως θα καταλάβατε

Link to comment
Share on other sites

Nikosal, ο Κάπεκ δεν είναι άλλος από τον Τσέχο Κάρελ Τσάπεκ, τον εισηγητή της λέξης ρομπότ στο παγκόσμιο λεξιλόγιο., Το βιβλίο που αξιολογεί η λίστα αυτή είναι το "ο πόλεμος με τις σαλαμάνδρες", το οποίο έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πορεία το 1983, σε μετάφραση από τα γερμανικά του Δημοσθένη Κούρτοβικ.

Link to comment
Share on other sites

ok, αλλά δεν το έχω διαβάσει ούτε θυμόμουν το όνομα του συγγραφέα (αν και τώρα που το λες τον θυμήθηκα).

 

Άλλη μια εξαιρετική λίστα είναι του πρώην εκδότη του Asimov's Gardner Dozois με περίπου 200 προτεινόμενα βιβλία από τα οποία έχω διαβάσει... μόλις 27. Βλέπετε περιλαμβάνει πολύ λιγότερα κλασικά εφ βιβλία από ό,τι άλλες λίστες και έχει αντίθετα πολλά βιβλία συγγραφέων που επίσης δεν γνωρίζω, ή συγγραφέων των οποίων έχω διαβάσει ελάχιστο μέρος του έργου τους (όπως ο Βανς, από τον οποίο προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ 12 βιβλία). Δηλαδή σε αυτή τη λίστα το ποσοστό μου πέφτει περίπου στο 13%...

 

Αλλά όπως είχα γράψει κάπου αλλού, τα χαμηλά ποσοστά... ευτυχία είναι. Δείχνουν πόσα καλά βιβλία εφ έχουμε μπροστά μας να διαβάσουμε!

 

ΥΓ. Η λίστα του Dozois (αλήθεια, προφέρεται Ντοζουά ή αλλιώς; Δεν είναι Γάλλος, Αμερικάνος είναι...) περιλαμβάνει ακόμα και προτεινόμενα διηγήματα.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Και ευτυχώς που θυμήθηκα τελευταία στιγμή ότι το "Starship" του Aldiss που έχει στη λίστα του ο Dozois είναι ο Αμερικάνικος τίτλος του βιβλίου που έχω διαβάσει ως "Νon-Stop" ("Ταξίδι χωρίς τέλος" στα ελληνικά). Τι μανία κι αυτή, να αλλάζουν τους τίτλους για το Αμερικάνικο κοινό... :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..