Jump to content

3o Φεστιβάλ εφ Ερμούπολης


Recommended Posts

Το σκεφτήκαμε από δω, το σκεφτήκαμε από κει, ζυγίσαμε τις υποχρεώσεις μας δεξιά αριστερά και πήραμε την απόφαση. Θα κάνουμε και φέτος το φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας στην Ερμούπολη. Η πρώτη διοργάνωση ήταν το 2005, η δεύτερη το 06, φέτος η τρίτη. Πιθανότερη ημερομηνία: Παρασκευή με Κυριακή 18-20 Μαΐου. Όταν λέω πιθανότερη, εννοώ εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου.

Τις επόμενες μέρες θα ενημερώσω για το περιεχόμενο του φεστιβάλ. Όπως έγραφα και πέρσι, και το επαναλαμβάνω εδώ για τους νεότερους, κρατάμε μικρά καλάθια. Πέρσι το φεστιβάλ είχε 19 διαφορετικές εκδηλώσεις, πολύ κόσμο και επιτυχία. Ό,τι γίνει φέτος, καλό θα είναι, δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάθε φεστιβάλ και καλύτερο, ούτε να αγχωθούμε ιδιαίτερα. Στόχος μας, να κάνουμε το κέφι μας και να περάσουμε και εμείς (οι διοργανωτές) και εσείς (οι συμμετέχοντες) καλά.

Θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Darkchilde

    6

  • Oberon

    6

  • nikosal

    56

  • DinoHajiyorgi

    6

Άντε, και μάλλον φέτος θα παρεβρεθώ.

Πέρισυ συνέπεσε με μία έκθεση όπου η εταιρεία μου είχε περίπτερο, και φυσικά δεν μπόρεσα. Το 2004 και 2005 ήταν πολύ άσχημες χρονιές και δεν ήταν δυνατόν.

Link to comment
Share on other sites

Νταρκ, μη με συγχέεις με την Αγγελοπούλου. Το 2004 δεν είχαμε φεστιβάλ, είχαμε... ολυμπιακούς.

Link to comment
Share on other sites

1. Πολύ μικρά διηγήματα εφ

 

Στο 2ο φεστιβάλ το 2006, είχε μεγάλη επιτυχία η ανάγνωση πολύ μικρών διηγημάτων εφ, με μέγεθος ως 500 λέξεις το πολύ. Στις 501 τα διηγήματα κόβονται. Η εκδήλωση έγινε σε τοπικό καφέ, με πολύ κόσμο (>80 άτομα) και πολύ κέφι. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Μοναδικός όρος: Στην ανάγνωση πρέπει να παρίσταται ο συγγραφέας. Αν δεν θέλει να διαβάσει ο ίδιος δεν πειράζει, το αναλαμβάνει κάποιος φίλος του ή ντόπιος ερασιτέχνης ηθοποιός.

Οι συμμετοχές για την εκδήλωση ως 10 Μαΐου με e-mail σε μένα. Μου στέλνει το κείμενο και thats all. Όποιος ενδιαφερόμενος ας ετοιμάζεται.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Νταρκ, μη με συγχέεις με την Αγγελοπούλου. Το 2004 δεν είχαμε φεστιβάλ, είχαμε... ολυμπιακούς.

 

Μήπως με Αγγελόπουλο; Μπας και κοιμηθούμε σε καμμιά ταινία; :D

 

Σοβαρά τώρα, θέλω να κανονίσω να έρθω φέτος, και να σκεφτείς ότι στο ΙΕΚ Σύρου για τεχνίτες ανελκυστήρων εκπαιδεύονται πάνω σε μηχανήματα της εταιρείας μου.

Link to comment
Share on other sites

NαιΝαι Ναι Ναι Ναι Ναι Ναι

 

Και συγνώμη για τον ενθουσιασμό μου, αλλά έχοντας ζήσει και τα δύο Φεστιβάλ, είναι πια για μένα η απόλυτη κ.... !!! (διεγράφησαν τα γράμματα για λόγους προστασίας ανηλίκων).

 

Θα αφήσω το καλάθι σπίτι, και το μικρό, και το μεγάλο... Πες στο daidadi να ετοιμάσει παγωτό...

Link to comment
Share on other sites

2. Παγωτό στου Daidadi

Το πάω αντίστροφα για να ρίξω λίγο τους τόνους και τον ενθουασιασμό του Πικέι.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ιταλική παρέα του Νταϊντάντι θα ετοιμάσει το επίσημο παγωτό του φεστιβάλ το οποίο θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση στη βιτρίνα την πρώτη μέρα του φεστιβάλ. Το ίδιο βράδυ, στις 11:59 θα μαζευτούμε στο μαγαζί να το δοκιμάσουμε ομαδικά. Θυμίζω ότι το επίσημο παγωτό του 2005 ονομαζόταν Space Cookie και το επίσημο του 2006 Deep Cake Nine (ή αλλιώς DC9)

 

Σημείωση: Ο Πάολο Παμπιάνκο, φανατικός σταρ τρεκάς και παγωτατζής με βαθμό Α΄ (αν ήταν στον DS9 θα ήταν ο Κουάρκ), έχει ήδη ετοιμάσει τη συνταγή, την οποία σκεφτόταν -όπως με διαβεβαίωσε προχτές- όλο το χειμώνα. Το παγωτό δεν έχει βαπτιστεί ακόμα.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν το έχω ξανάκούσει μπορείτε να μου εξηγήσετε τι είναι και αν μπορούν να συμμετέχουν ανήλικοι?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαρίστως. Με δυο λόγια είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας, η διοργάνωση είναι ερασιτεχνική, οι εκδηλώσεις ποικίλουν (αναγνώσεις διηγημάτων, προβολές, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά, μουσική, συζητήσεις και άλλα) όλα ανοιχτά στο κοινό -και φυσικά μαζί γνωριμίες και καλή παρέα ανάμεσα στους φίλους της εφ από όλη την Ελλάδα. Όποιος κάνει κέφι έρχεται και επιλέγει, παρακολουθεί, συμμετέχει με δικές του δουλειές κλπ. Εδώ μπορείς (και μπορείτε) να διαβάσετε για το περσινό.

 

Ανήλικους κάνουμε δεκτούς, ιδιαίτερα αν τους συνοδεύουν οι νεαρές μητέρες τους (λειτουργεί mothergarden).

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Μόλις πρόσεξα ότι το περσινό τόπικ για το φεστιβάλ έχει αξιολογηθεί με... 3 αστεράκια στα 5. Χαχαχα, ποιος ήταν ο αυστηρός ρε παιδιά;

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω φέτος να τα καταφέρω να έρθω - και να τα καταφέρουμε πολλοί να έρθουμε, να είμαστε μια ωραία παρέα :D. Αυτο το παγωτό το ζαχαρώνω απο πέρσι :tongue:

Link to comment
Share on other sites

Μπορούν να έρθουν οι πάντες, ελεύθερη είσοδος σε όλα.

 

Τριλ, Ντεν, Νταρκ, προσέξτε μόνο μην μείνετε όπως πέρσι μόνο στην προσπάθεια

Link to comment
Share on other sites

3. Έκθεση κόμικ / εικονογράφησης

 

Τα προηγούμενα δύο φεστιβάλ περιλάμβαναν δύο εκθέσεις έκαστο. Το 1ο φεστιβάλ (2005) έκθεση φωτογραφίας με θέμα "φωτογραφίζοντας τον 22ο αιώνα" και πολλές συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και έκθεση των πρωτοετών του τμήματος βιομηχανικής σχεδίασης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα "ρομπότ και μέλλον". Το 2ο φεστιβάλ, είχε έκθεση ελληνικού εξωφύλλου περιοδικών εφ (από αρκετά παλιά ως εντελώς πρόσφατα) και επίσης έκθεση των πρωτοετών με θέμα "εξωγήινοι". Μπορώ να πω ότι οι δύο φοιτητές εκθέσεις, ιδιαίτερα η δεύτερη, ήταν πολύ πολύ ενδιαφέρουσες, η φωτογραφία αρκετά καλή, τα εξώφυλλα γουστόζικα, ενημερωτικά, θύμισαν σε πολύ κόσμο τα παιδιά του χρόνια. Δυστυχώς φέτος λόγω καταλήψεων δεν βλέπω ότι μπορούμε να ετοιμάσουμε κάτι με τους φοιτητές, ας... όψεται η Μαριέττα.

 

Για φέτος ετοιμάζουμε δύο εκθέσεις:

α) οι μαθητές ξανασχεδιάζουν τα εξώφυλλα ελληνικών περιοδικών εφ (μας φαίνεται αρκετά έξυπνο και ενδιαφέρον) και

β) έκθεση κόμικ / εικονογράφησης / γελοιογραφίας με θέμα "Κυκλάδες 2107 μ.Χ.". Σε αυτή τη δεύτερη έκθεση σας καλούμε -όλους τους ενδιαφερόμενους- να πάρετε μέρος. Η συμμετοχή σας μπορεί να είναι 1 ως 4 έργα μεγέθους Α4 ως Α3 έκαστο. Το πώς θα δείτε εσείς το θέμα, είναι φυσικά δική σας υπόθεση (με εικονογράφηση ή με στριπ, με 1-4 αυτόνομα θέματα ή σε συνέχειες κλπ.)

 

Πιο συγκεκριμένα, να η προκήρυξη, όπως τη διανέμουμε παντού:

Έκθεση κόμικς με θέμα: "Κυκλάδες 2107 μ.Χ."

Για το 3ο Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Ερμούπολης, 18-20 Μαΐου 2007

Χώρος, αίθουσα Τέχνης "Ερμούπολη", Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης

Στα πλαίσια του τρίτου ετήσιου Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας Σύρου, διοργανώνεται φέτος έκθεση κόμικς με θέμα "Κυκλάδες 2107μ.Χ.". Σας καλούμε να συμμετάσχετε.

Όροι συμμετοχής: 1-4 έργα, μεγέθους Α4-Α3 Προθεσμία αποστολής έργων: 10 Μαΐου 2007 Αποστολή έργων: βλ. παρακάτω Δεκτά έργα κάθε "κομικσικής" τεχνοτροπίας, καθώς επίσης και εικονογραφήσεις & γελοιογραφίες. Κάδρο προαιρετικό, περιλαμβανομένων ιδιαίτερων κατασκευών για καδράρισμα. (Διαφορετικά επικοινωνήστε μαζί μας για άλλο concept παρουσίασης). Κάθε ενδιαφερόμενος καλλιτέχνης μπορεί να συμμετάσχει με 1 έως 4 έργα. Παρακαλούμε να μας ειδοποιήσετε έγκαιρα για την συμμετοχή σας και τον αριθμό έργων που επιθυμείτε να στείλετε. Μετά το τέλος της έκθεσης τα έργα θα επιστραφούν στους δημιουργούς τους.

Επικοινωνία προκειμένου να διευθετηθεί η αποστολή των έργων: Γιάννης Ξαγοράρης, τηλ.: 6977659214, e-mail: johnxag@gmail.com

ή

Σοφία Ρούσσου, τηλ.: 6932970902, e-mail: locatinta@yahoo.gr

 

Ελπίζω να έχουμε συμμετοχές από το φόρουμ!

Link to comment
Share on other sites

4. Διαγωνισμός Συγγραφής εφ διηγήματος

 

Ο διαγωνισμός θα είναι \"λάιβ\" και θα γίνει είτε την πρώτη μέρα το απόγευμα, είτε το πρωί της δεύτερης.

Τρόπος διεξαγωγής: Οι συγγραφείς που θα έχουν δηλώσει συμμετοχή ως τις 15 Μαΐου παίρνουν θέση μπροστά στον υπολογιστή σε ίντερνετ καφέ της Ερμούπολης (για όσους έχουν ξεμείνει από τον 19ο αίωνα και γράφουν σε χειρόγραφο θα υπάρχει αντίστοιχο τραπεζάκι). Με την έναρξη ανοίγει ο φάκελος της τριμελούς επιτροπής διαγωνισμού που έχει τα \"θέματα\". Τι θα είναι τα θέματα; Ίσως μια φράση που θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχεται στο διήγημα, ίσως μια ιδέα που θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουν οι συγγραφείς, ίσως ένας τίτλος, ίσως κάτι άλλο. Οι συγγραφείς θα έχουν ακριβώς δύο ώρες να γράψουν. Μέγεθος προς τα πάνω ελεύθερο, ίσως όμως υπάρχει ελάχιστος αριθμός λέξεων. Η επιτροπή παραλαμβάνει τα διηγήματα στο τέλος, τα διαβάζει, τα αξιολογεί και ανακοινώνει την τελευταία μέρα το νικητή. Θα υπάρχει και βραβείο (θα σας ενημερώσουμε για αυτό αργότερα) όπως επίσης αργότερα θα σας ενημερώσουμε για τη σύνθεση της επιτροπής.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Είναι γεγονός... Θα είμαι κι εγώ εκεί! Χαλί έχετε να μου στρώσετε; Μπουχάρα, γιατί τα άλλα δε μπορώ να τα πατήσω.

Link to comment
Share on other sites

Είναι γεγονός... Θα είμαι κι εγώ εκεί! Χαλί έχετε να μου στρώσετε; Μπουχάρα, γιατί τα άλλα δε μπορώ να τα πατήσω.

 

Για την περίσταση θα βγάλουμε τα απάτητα

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πάρα πολλά συγχαρητήρια στο nikosal και στους υπόλοιπους διοργανωτές του φεστιβάλ για αυτή τους την πρωτοβουλία. Κάτι εξαιρετικό για τα ελληνικά δεδομένα. Μπράβο!!! :clap:

Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να έρθω, αλλά αν τελικά μπορέσω δεν το χάνω ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Edited by spock2266
Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι 19 Μάη ξεκινάω εξετάσεις, επομένως, και πάλι θα το χάσω :(

 

Σας εύχομαι να πάει καλά και να το διασκεδάσετε πάνω από όλα (για να το κάνετε και τους χρόνου μπας και μπορέσω να το δω κάποτε). :)

 

Θα μας πεις τα πάντα μετά έτσι??? :)

Link to comment
Share on other sites

5. Συζήτηση με θέμα: A short short story. Η πολιτική στην επιστημονική φαντασία.

 

Όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ συζήτηση. Το θέμα φέτος, σχέση πολιτικής και επιστημονικής φαντασίας. Το 2005 το θέμα ήταν "γιατί διαβάζω, γιατί γράφω εφ" και το 2006 "η εναλλακτική ιστορία στην εφ". Συμμετέχουν στο πάνελ ως εισηγητές κυρίως συγγραφείς εφ ενώ το κοινό παρακολουθεί τις αρχικές εισηγήσεις και παίρνει μέρος στη συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Η συζήτηση τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν καλή και ζωντανή.

 

Για την ώρα το πάνελ έχει 3 ομιλητές, στόχος να γίνουν 5. Αν κάποιος έχει κάτι ενδιαφέρον να πει για το θέμα (δεν εννοώ να κάνει μια σούπερ εμπεριστατωμένη ακαδημαϊκή ομιλία, απλά κάτι αρκετά ενδιαφέρον που να στέκεται ως εισήγηση και να βοηθήσει να ανοίξει η κουβέντα) είναι ευπρόσδεκτος. Ας στείλει πμ.

 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα Κυριακή 20 Μαΐου, ώρα 10:00 στο καφέ "Μέγαρο Ανδρουλή". Και μην τραγουδήσετε "Εγώ, δεν πάω, δεν πάω, Μέγαρο, θα μείνω με τον παίδαρο", γιατί και ο παίδαρος θα συμμετέχει στην κουβέντα.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

6. Χοροθεατρική παράσταση με τους "Ακροποδητί" στο αίθριο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

«ΕΡΩΤΟΣ ΛΗΘΗ»

Στο μέλλον, ο ερωτευμένος άνθρωπος πάσχει από αμνησία. Συγκεκριμένα, αδυνατεί να θυμηθεί τον ερωτικό του σύντροφο και κάθε μέρα, στέκεται με τεράστια απορία, έκπληξη, αλλά και τρόμο μπροστά στο άγνωστο σώμα που βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά του. Έτσι, οι ερωτευμένοι του μέλλοντος, πρέπει κάθε μέρα να ξανασυναντιούνται, να πολεμούν με τον άγνωστο «εχθρό» τους και να ξαναερωτεύονται τελικά από την αρχή. Δύσκολο, βασανιστικό, μα σίγουρα αναζωογονητικό, αφού το ερωτευμένο ζευγάρι του μέλλοντος παραμένει για πάντα ερωτευμένο, καθώς δεν μεσολαβεί ποτέ τόσος χρόνος για να έρθει η συνήθεια, η πλήξη κι η επιθυμία για έναν έρωτα καινούργιο. Μια που, ο χρόνος γνωριμίας κρατάει πάντοτε μόνο μια μέρα…

 

Ο πόθος για το άλλο, το διαφορετικό, το ξένο, μα και η άρνησή του, η απώθηση, η σύγκρουση, είναι ένα θέμα που στο μέλλον θα επανέλθει με τρόπο ακόμα πιο ισχυρό, πιο καταλυτικό ακόμα, όταν πια καθημερινά θα μας καλεί να το αντιμετωπίσουμε.

 

 

ΧΟΡΕΥΟΥΝ : Γιώργος Τερζής, Αγγελική Σιγούρου

 

ΜΟΥΣΙΚΗ : Gouaime divanis

 

ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ – ΣΚΗΝΙΚΑ - ΦΩΤΙΣΜΟΙ : Μυρτώ Μπελοπούλου, Βαγγέλης Παπαδάκης

Link to comment
Share on other sites

7. Συζητήσεις για το μέλλον του Φεστιβάλ στη Σύρο - Για την εφ στην Ελλάδα

Είπαμε, κρατάμε μικρά και ρηχά καλάθια. Το γεγονός όμως ότι διοργανώνουμε το τριήμερο φεστιβάλ για τρίτη φορά, μας δίνει το δικαίωμα να εντάξουμε στις εκδηλώσεις μια συζήτηση γύρω από τραπέζι με θέμα: Πώς φανταζόμαστε το μέλλον του φεστιβάλ εφ στη Σύρο, τι θέλουμε από αυτό, πώς μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερο, πιο δημιουργικό, πιο απολαυστικό για κοινό και συγγραφείς. Επίσης η κουβέντα μπορεί να επεκταθεί (αλλά όχι με χαοτικό τρόπο... Που σημαίνει για τους παλιούς ότι συντονιστής θα είναι η αφεντιά μου, αυτοί ξέρουν χεχε) σε άλλα ζητήματα της εφ στην Ελλάδα, όπως πχ. της καλύτερης οργάνωσης γεγονότων σε πανελλαδική κλίμακα.

 

Έτσι, ανάμεσα στα θέματα που μπορούν να συζητηθούν είναι:

  • Η ιδέα για δημιουργία Μουσείου Επιστημονικής Φαντασίας στην Ερμούπολη, με λειτουργία του ένα μήνα το χρόνο σε μόνιμη αίθουσα (χρονικά, όταν θα διοργανώνεται και το φεστιβάλ) και σταδιακό εμπλουτισμό του σε υλικό χάρη σε προσφορές / δωρεές φίλων της εφ.
  • Η άλληλο - υποστήριξη της δράσης φορέων / οργανώσεων κλπ. εφ στην Ελλάδα. Είμαστε λίγοι και χρειαζόμαστε ο ένας την υποστήριξη του άλλου για να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα πράγματα.
  • Η ιδέα για δημιουργία πανελλαδικής ομοσπονδίας - ομπρέλας φορέων εφ, που θα επιχειρεί το συντονισμό και την κοινή διοργάνωση γεγονότων, χωρίς φυσικά να επικαλύπτει με οποιοδήποτε τρόπο τη δράση των ανεξάρτητων φορέων που θα συμμετέχουν σε αυτή.
  • Άλλες ιδέες συντονισμού και δράσης που μπορούν να κατατεθούν το μήνα που έρχεται και να ανοίξουν στο τραπέζι.

Εννοείται, όλα τα παραπάνω μπαίνουν σε μια εθελοντική βάση, δεν υπάρχει καμιά πίεση συμμετοχής κλπ.

Edited by nikosal
Link to comment
Share on other sites

Ψιτ... παιδιά... Το τόπικ δεν είναι μόνο για να στέλνω εγώ νεότερα για το φεστιβάλ. Μπορείτε να στέλνετε και εσείς απορίες, γνώμες, ιδέες καθώς και ενημέρωση για το αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος ή όχι. Μην ξεχνάτε ότι αρκετά πράγματα είναι ανοιχτά (όπως πχ. ο διαγωνισμός κόμικς και η συγγραφή διηγημάτων, πολύ μικρών ή live). Ως τώρα, κάποια μέλη του φόρουμ έχουν δηλώσει συμμετοχή (εννοώ από εκείνα που δεν πήραν μέρος πέρσι) και περιμένω περισσότερες δηλώσεις.

 

Στο μεταξύ, οι νεότεροι, μπορείτε να διαβάσετε εδώ μια εκτεταμένη ανταπόκριση του περσινού φεστιβάλ.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...

Important Information

You agree to the Terms of Use, Privacy Policy and Guidelines. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..